Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to za silnik C 16 SEL w astrach G

Featured Replies

Napisano

panowie mam nowe pytanie jaki i co to za silnik w astrze G C 16 SEL ma 100KM spręzanie nizsze bo 9.8 niższy moment obrotowy od 16XEL w książce obsługa techniczna jest jego opis na stronie 232, ale eni ma juz pozniej podawanych ilości spalań, czy to nei jest podobny silnik jak był montowany w astrach F nie 16v ale 100 konny????????????????

Zasanawiam sie nad tym bo nie wiem czy takiego nei posiadam gdyz przy 3000tys obrotów mam dopiero 105km/h a 16XEL ma z tego co pamietam juz jakies 120

niech sie moze wypowiedza na ten temat znajacy sie na rzeczy??????????

I dzieki za wszelkie odpowiedzi bo teraz nei wiem jakie mam sobie filtry kupic do samochodziku mojego nowego

Napisano

Obroty w funkcji prekosci zaleza od skrzyni i rozmiaru kol. W astrze g z16xe tez mialem na 5 biegu 3000rpm przy 105km/h. W astrze f przy takiej samej skrzyni i kolach pewnie predkosc na liczniku bylaby wieksza - w f jest on napedzany linka, w g jest elektroniczny. A i tak oba klamia wink.gif

A jaki masz silnik mozesz latwo sprawdzic w dowodzie rej/karcie pojazdu..

Napisano
  • Autor

no własnie autko jest sprowadzne i mam tylko numery nadwozia i zadynych innych ani w brifie nic nei ma

Napisano

Nigdy nie słychałem o silniku C16SEL w Astrze G hmm.gif W astrach f były montowane C16SE ale to jest 8 v silniczek smile.gifWedług mnie kolega powinen mieć silnik X16XEL bo takie wkladali do Astry G z 98 roku ok.gif

Napisano
  • Autor

no własnie przegladam juz rozne strony i wczoraj studiowałem ksiazke obsługi astry g i na stronie 232 jest zmianka o silniku C!^SEL jest to 100kony tylko ma troszki słabsze parametry moc i predkosc ta sama??????

i wpisujac w google C!^SEL sa odnośniki do róznych jakis informacji o tych silnikach i zmianki tylko nie wiem o co chodzi bo angielskiego nie znam

oto linki

http://www.enginecheck.co.uk/vauxcheck/vauxcheck.php

http://precyzja.pl/?l=pl&lv=bga&ls=5

http://www.wgsoft.de/download/opel_ecu.htm

Napisano

Czy kolega ma w dowodzie rej lub karcie pojazdu wpisany typ silnika C16SEL? Jest napis na silniku Ecotec ?

Napisano

C16SEL - to były 1.6 16V, ale z tego co mi się wydaje mogły być robione na jakieś dziwne rynki zlosnik.gif w EPC "Engine Assembly" jest tabliczka silnika dla C16SEL i komentarz "FOR AUSTRALIA, NEW ZEALAND" hmm.gif

Napisano

dziwna sprawa z tym C16SEL bardzo duzo czytam o silnikach opla i nigdy nie spotkałem sie z takim silnikem w Astrze G moc niby ma 100 km ale moment obr juz mniejszy hmm.gif

Napisano

śmierdzi mi C16SE zlosnik.gif

Napisano

Mnie też zlosnik.gif jest to niepokojące bo zawsze mysłalem ze Astry G maja tylko 2 silniki 16v X16XEL i Z16XE

Napisano

w Europie pewnie tak można założyć skromny.gif

Napisano

> w Europie pewnie tak można założyć

nie mozna zeby.GIF bo jest jeszcze Z16XEP zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

no wiec dzis bylem akurat w oplu i spotkałem kolege a autokacika , nie bede pisął jego nicka bo nie wiem czy sobei rzyczy ale sprawdzilismy po numerach nadwozia i wychodzi na x16xel tylko te obroty do predkosci moz e i to skrzynią a czy mozna to jakos zmienic by byly troszki mniejsze????????????

z drugiej strony charakterystyka tego silnik ami sie podoba b jak sie tocze 20km/h i wlacze 2 to spokojnei moge sobei pomalutku ruszac naprzykład ruszajac za jakims wolnym kierowca cool.gif

Napisano

To chyba lepiej jak kolega ma krotszą skrzynie bo wtedy auto jest elastyczniejsze ok.gif .Moja Astra F x16xel np na 5 biegu przy 110km/h ma 3tys obr a przy 160 km/h 4 tys obr zlosnik.gif

Napisano

> no wiec dzis bylem akurat w oplu i spotkałem kolege a

> autokacika , nie bede pisął jego nicka bo nie wiem czy

> sobei rzyczy ale sprawdzilismy po numerach nadwozia i

> wychodzi na x16xel tylko te obroty do predkosci moz e i

> to skrzynią a czy mozna to jakos zmienic by byly troszki

> mniejsze????????????

> z drugiej strony charakterystyka tego silnik ami sie podoba b jak

> sie tocze 20km/h i wlacze 2 to spokojnei moge sobei

> pomalutku ruszac naprzykład ruszajac za jakims wolnym

> kierowca

masz po prostu skrznie F17CR - taka sama jak ja mialem w Astrze G Z16XE

Napisano

Która skrzynia F15 CR czy F17 CR jest krótsza ?Czy wogóle efki i astry G miały te same skrzynie biegów ?

Napisano
  • Autor

no tu mas z racje krotsza skrzynia jest elastyczniejsza ale za to powyzej 150 juz czuc ze sie meczy, ale osobisci etak jakos wole bo wiecej jezdze po kretych drogach i miasto tak wiec mi to wszystko sie jakos wynagrodzi cool.gif a na autostradzie 120-130 cały czas mi wystaczy wink.gif

Napisano

Widze że kolega miał też astre F 1.6 16v czy może kolega porównać efke z G niby te same silniki ale w ktorym bardziej czuje sie te 100 koni .Jestem ciekawy bo sam mam efke x16xel wink.gif

Napisano
  • Autor

no wiec chyba podne parametry tu mam faktuycznie krótsza chyba skrzynei i troszki sie inaczej jezdzi wyzsze biegi bardziej sie zbieraja na małych obrotach, ale tu sie milej czuje te 100km bo tak nie czuc ze silnik pracuje by ta moc dac an koła, a komfort jazdy jest o duzo lepszy ciszej wygodniej, i wogole w tej co teraz mam jest to tez rok 1998 ale nierównościach sie bardziej płynie niz w F jump.gifjump.gifjump.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.