Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Stilo vs Alfa 147

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy ktos moglby sie podjac krotkiego wykazu zalet i wad, przewagi jednego auta nad drugim? Nie mowie o designie czy wyposazeniu, bo to potrafie sam ocenic. Interesuje mnie awaryjnosc (wady jak slynne zawieszenie w 147) i koszty eksploatacji (spalanie, pozeranie oleju itp.). Krotko mowiac - co lepiej kupic, zeby nie wkopac sie w klopoty i tym samym koszty. Mowie o kwocie rzedu dwudziestukilku kPLN, wiec roczniki 2002-2003 obu marek. Stilo granicza sie do 3d smile.gif

Pozdrawiam byc moze przyszlych wspolkacikowiczow smile.gif

Napisano

> Witam,

> Czy ktos moglby sie podjac krotkiego wykazu zalet i wad, przewagi

> jednego auta nad drugim? Nie mowie o designie czy wyposazeniu,

> bo to potrafie sam ocenic. Interesuje mnie awaryjnosc (wady jak

> slynne zawieszenie w 147) i koszty eksploatacji (spalanie,

> pozeranie oleju itp.). Krotko mowiac - co lepiej kupic, zeby nie

> wkopac sie w klopoty i tym samym koszty. Mowie o kwocie rzedu

> dwudziestukilku kPLN, wiec roczniki 2002-2003 obu marek. Stilo

> granicza sie do 3d

> Pozdrawiam byc moze przyszlych wspolkacikowiczow

osobiście najarałem się na AR 147, ale....

... poczytałem www.forum147.com i chyba nie warto.... hmm.gif

Napisano

Witam,

tak więc po kolei. Miałem kiedys stilo 3D 1,9 JTD 115PS, teraz mam 147 1,9 JTD 16V M-jet 150 PS. Chcesz wady i zalety... Każde auto jakies ma. Ja już troche ochlonąłem po zachwycie nad alfa wieć spróbuje oba auta jakoś porównać.

Zacznijmy od stilo. Kupiłem auto używane, uszkodzone, od dealera w Niemczech z przebiegiem 25 kkm. Przez ponad rok eksploatacji (zrbiłem 25kkm) w zasadzie większych problemów nie miałem. Czasami jakiś failur poduchy, ABS, ESP przy odpalaniu na duzym mrozie... w zasadzie pierdoły. Stilo nigdy mnie nie zawiodło, płyny, filtry, oleje, ropa do baku i już.

Funkcjonalność....niestety w wersji 3D można było wygodnie podróżować w góra 3 osoby. Oczywiście jeździliśmy i w 5 osób bo oczywiscie się da.. .ale to nie jest wygodna jazda. Poza tym w stilo było sporo schowków, jakichś mankamentów większych nie zauwazyłem.

Silnik.. oszczędny, na początku rakieta (potem mocy zaczyna brakować) ale i dość głosny, szczególnie na "zimnym". Średnie spalanie 6,5.

Zawieszenie... w standardzi i to jeszcze w połączeniu z kołami 15" dramat... istny ponton... Po zastosowaniu srężyn Eibach pro kit -30mm i kół 17" wg mnie idealne połączenie trzymania sie drogi i komfortu!

Teraz Alfa... zawsze mi sie podobała... zawsze ją chciałem mieć. Wkońcu udało się kupić. Auto używane, równiez kupione jako uszkodzone w Niemczech z przebiegiem 38 kkm. Przejechałem już 12 kkm i oprócz eksploatacyjnych rzeczy leje tylko ropę i jeżdżę.

Funkcjonalność... Alfa jest 5D wiec wsiadanie do tyłu duuużo łatwiejsze a i w 4 osoby mozna w miare wygdnie jechać. Miejsca chyba troche więcej niż w stilo. Poza tym całkowity brak schowków itd... Jeden w podłokietniku na rękawiczki chyba.... Wielki minus.

Silnik... dużo cichszy od tego w stilo, mocy 30% więcej a spalanie podobne albo i niższe!!! Ogromny plus dla silnika!

Zawieszenie... hmmmm tutaj mam mieszane uczucia... pracuje jakby głosniej niz w stilo. Zaraz jak przywiozłem auto wymieniłem jeden wahacz, poza tym ok. Auto na seryjnym zawieszeniu i kołach 15" trzymało sie drogi jak stilo na 17" i eibachu. Po zalożeniu do alfy (niedawo) Eibachów i kół 17" nie da sie jeździc na Polskich drogach.. .za twardo.. Wyrzuce eibachy i zaloże standarowe nizsze springi, powinno wtedy być ok.

Reasumując.... każde auto ma jakies wady i zalety. Czasami jadę alfa i sie wkurzam bo cos mi tam świerszy, piszczy... Ale wychodze wtedy na zewnatrz, patrze na nią i od razu mi przechodzi. To auto nadal mi sie strasznie podoba. Po przesiadce ze stilo byłem torche rozczarowany... Moze poprostu za duzo sobie obiecywałem, nie wiem. Wkońcu w stilo tez trzeszczały plastiki itd. Generalnie nie mam większych uwag do obu aut, aczkolwiek gdybym teraz miał wybrac miedzy moja obecna alfa a poprzednim stilo, wziałbym chyba stilo ale z silnikiem z alfy! grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki za te kilka linijek! Jestes idealna opiniotworcza dla mnie osoba, bo miales do czynienia z obydwoma modelami, a nie mowisz, co inni mowia smile.gif

Stilo wizualnie podoba mi sie tylko 3d, Alfa pieknie wyglada tez 5d. Przesiasc sie chce z Bravy, a tam miejsca sa wrecz ogromne ilosci, zarowno z tylu jak i z przodu. Nie chcialbym sie zawiezc co do nowego samochodu. Bagaznik w Bravie 380l, w Stilo 305 o ile dobrze pamietam - to tez sporo mniej, ale w Alfie juz tylko 280l, czyli tyle ile w Bravo, a to naprawde malutko. Pieciofurtowa Alfa tez tyle miejsca w kufrze ma? Chcialbym zapytac jeszcze o koszt wymiany wahacza w 147-ce i ktory to wahacz byl?

Napisano

No bagażnik w alfie jest faktycznie mały. Jest chyba identyczny jak w 3D tak i 5D. Miejsca z przodu jest chyba minimalnie więcej w stilo, z tyłu natomiast w alfie (tyle że porównuje stilo 3D do alfy 5D). A co do zawieszenia to nie ma jakies dramatu. Ja wymieniałem górny wahacz, koszt to 230 zł + robocizna - u mnie było to jedno popoludnie bo sam wymieniałem. grinser006.gif

Napisano

Kolega freeco miał też wczesniej stilo a przesiadł sie na GT, może tez zabierze głoś w tej dyskusji....tyle że jego alfa sie dość często psuje! Może dlatego że kupil nówke w Polsce a ja niemiecką uzywke....grinser006.gif

Napisano

> Kolega freeco miał też wczesniej stilo a przesiadł sie na GT, może

> tez zabierze głoś w tej dyskusji....tyle że jego alfa sie dość

> często psuje! Może dlatego że kupil nówke w Polsce a ja

> niemiecką uzywke....

Taa, bo niemieckie powietrze lepiej służy samochodom wink.gif Ja też chciałem kupic AR 147, ale znajomy mechanik od alfy powiedział, że będzie częściej stac u niego niż jeździc. moje stilo 3d też troche stoi, ale ogólnie jeździ grinser006.gif Włoskie samochody mają po prostu duszę, a im więcej mają elektroniki i gadżetów, tym więcej duszy devil.gif

Napisano

> Ja też chciałem

> kupic AR 147, ale znajomy mechanik od alfy powiedział, że będzie

> częściej stac u niego niż jeździc. ....

Taaa... ciekawe czy ten mechanik kiedykolwiek miał alfe... No chyba że jak większość "słyszał że alfy sie psują...." LOL

Napisano

> Taaa... ciekawe czy ten mechanik kiedykolwiek miał alfe... No chyba

> że jak większość "słyszał że alfy sie psują...." LOL

czekaj, czekaj, teraz bodajże ma 146, taką z zieloną koniczynką...

Napisano

> czekaj, czekaj, teraz bodajże ma 146, taką z zieloną koniczynką...

No i co z tego.... Sam napisałes że twoje stilo tez u niego stoi czasami, a czy to znaczy że wszystkie modele fiata sie psują?! Prosze Cie, nie rzucaj ogólników....

Napisano

> No i co z tego.... Sam napisałes że twoje stilo tez u niego stoi

> czasami, a czy to znaczy że wszystkie modele fiata sie psują?!

> Prosze Cie, nie rzucaj ogólników....

jej, tylko bez nerwów pliz... mnie też wkurza jak ktoś jedzie na fiata i mówi że to g**any samochód a nic o nim nie wie. wtedy zawsze turyńskiego koncernu bronię, ale między sobą chyba możemy sobie pozwolic na jeden czy dwa komentarze?

Napisano

Tylko wiesz jak to jest jak sie słyszy filozofów, którzy twierdza że VW i BMW są najlepsze a fiat i alfa to shit bo kolega, kolegi kolegi tak mówił....

U mnie w rodzinie wszyscy już od dłuższego czasu jeżdża czyms z koncernu fiat-alfa-lancia i jakoś żadnych awarii nie ma i wszyscy sa ze swoich aut zadowoleni! cool.gif OT

Napisano

> Kolega freeco miał też wczesniej stilo a przesiadł sie na GT, może

> tez zabierze głoś w tej dyskusji....tyle że jego alfa sie dość

> często psuje! Może dlatego że kupil nówke w Polsce a ja

> niemiecką uzywke....

Może ja się nie bede wypowiadał bo moge zniechęcić innych do kupna AR wink.gif

Jedno jest pewne zawieszenie kilka klas wyzej nić w Stilo

niestety jest twarde i szybko się niszczy na naszych drogach.

Silniki mam takie same więc nie widze różnic.

Hamulce też dużo lepsze w AR.

Co do miejsca się nie wypowiem bo mam GT nie 147.

Napisano

> czekaj, czekaj, teraz bodajże ma 146, taką z zieloną koniczynką...

Hehe to normalne Alfy z tego okresu faktycznie mocno się psuły, ale tak było 10 lat.

Napisano

> Zawieszenie... hmmmm tutaj mam mieszane uczucia... pracuje jakby

> głosniej niz w stilo. Zaraz jak przywiozłem auto wymieniłem

> jeden wahacz, poza tym ok. Auto na seryjnym zawieszeniu i kołach

> 15" trzymało sie drogi jak stilo na 17" i eibachu. Po zalożeniu

> do alfy (niedawo) Eibachów i kół 17" nie da sie jeździc na

> Polskich drogach.. .za twardo.. Wyrzuce eibachy i zaloże

> standarowe nizsze springi, powinno wtedy być ok.

> Reasumując.... każde auto ma jakies wady i zalety. Czasami jadę alfa

> i sie wkurzam bo cos mi tam świerszy, piszczy... Ale wychodze

> wtedy na zewnatrz, patrze na nią i od razu mi przechodzi. To

> auto nadal mi sie strasznie podoba. Po przesiadce ze stilo byłem

> torche rozczarowany...

Ladne porownanie claps.gif dodam troch od siebie...

Stilo 3d JTD 115 PS mam od nowosci (obecnie 60kkm), Alfe 147 2.0 TS (benzyna) sprzedalem zima zeszlego roku robiac 60 kkm w ciagu 2 lat (kupilem z przebiegiem 70 kkm). Wprawdzie przy maksymalnym skoku amorka, Alfa dawala o tym znac a Stilo nie, ale pozostale parametry nie pozostawiaja zludzen - 147 w zakresie zawieszenia to zupelnie inna liga. Zawieszenie przodu, zawieszenie tylu jest naprawde wysublimowane (jak na klase kompakt). 147 na standardowym zawiasie swietnie radzila sobie z podsterownoscia, pieknie trzymala tyl - wogole sprawiala wrazenie nieprawdopodobnie pewnej w zakretach. Bezposredni, precyzyjny, pozwalajacy znakomicie wyczuc co dzieje sie z samochodem, uklad kierowniczy jest wg mojej oceny wart kazdych pieniedzy. Stilo... no coz... mam JTD wiec do lzejszej, benzynowej alfy nie bardzo mozna porownac. Faktem jest ze na dalszych trasach bujanie Stilo (inaczej lagodne pokonywanie dziur) jest przyjemniejsze niz w 147.

O innych porownanich ze Stilo sie nie wypowiem, bo to odczucia subiektywne. Moze jedynie pozycja za kierownica - 147 perfekcyjna, Stilo (wer.Dynamic) przecietna. Generalnie koszty eksploatacji w 147 sa/beda wyzsze niz w Stilo ale jak kogos stac to namawiam.

Alfa ma swoje slabosci, natomiast w mojej ocenie nie dyskwalifikuja one jej jako potencjalnego samochodu nawet na codzien. W Katowicach coraz wiecej pieknych dzieczyn wybiera 147 zamiast Corolli, Golfow i innych tego typu samochodow. Lza mi sie w oku kreci na taki widok, kazdorazowo. Moze czas na zamine wizerunku 147?

Napisano

ja dodam tylko od strony stilo...

ostatnio pokonałem ponad 850km w mniej niż 12h jednego dnia...

zero bólu pleców czy czegokolwiek innego...

dodam że zmęczenie zacząłem odczuwać dopiero na ok. 650km...

czyli samochód na dłuższe przejażdżki jak najbardziej się nadaje...

Napisano

No tak, a ja osobiście razu pewnego 'pyknąłem' Stilakiem 6000 km w dwa tygodnie, to był największy mój w życiu wakacyjny wypad. Paliwo tylko lałem. Niemcy->Amsterdam->Paryż->Alpy->Wenecja i pięknie było smile.gif

Aż miło powspominać.

Teraz też zastanawiam się nad jakąś Alfą, ale nie spieszy mi się wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.