Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy w Astrze 2 1998 są wyprowadzone kable na ele. szyby

Featured Replies

Napisano

Czy w Astrze 2 1998 są wyprowadzone kable na elektryczne szyby w kostce w drzwiach, bo wewnątrz drzwi nie mam żadnych wtyczek luźnych. Pytam bo kupiłem zestaw uniwersalnych elek. drzwi i nie wiem czy muszę przeciągać kable przez całe auto. Jeśli będę musiał puszczać kable od jednych drzwi do drugich to doradźcie jak to zrobić bo za cholerę nie widzę możliwości( Rozbebeszyłem już prawie całe auto od środka) Przez to miejsce gdzie jest wtyczka w dziwach nie da rady już nic puścić, a co dopiero 4 kable. Pomocy!

Napisano

Ja mam fabrycznie el. szyby z przodu i z tyłu, ale ostatnio grzebałem z złączu tylnych drzwi, bo mi szyba się nie zamykała przy otwartych drzwiach. Okazało się, że pękł przewód masy. Zdjęłem tapicerkę drzwi, rozpiąłem kostkę między drzwiami i słupkiem, wyjąłem wiązkę przewodów przez otwór na głośnik, wymieniłem brakujący odcinego przewodu. Złożyłem wszystko i.... działa.

A teraz do rzeczy: w wiązce przewodów jest u mnie 11 przewodów:

2 - głośniki

3 - do centralnego zamka

6 - do el. szyb, w tym: zasilanie, masa, "w dół", "w górę", "domykanie", zasilanie przycisku

Wydaje mi się, że wszystkie ww. przewody występują w kostce od strony słupka, w drzwiach już nie, jesli są korbki. Żeby się przekonać, wystarczy wyjąć gumową rurkę ze słupka, wydłubać z niego kostkę i policzyć przewody z obu jej stron.

Na zakończenie dodam, że nawet w mojej wiązce jest miejsce na kilka nie za grubych przewodów (w kostce są 4 piny nie wykorzystane), a co dopiero, gdy przewodów jest mniej...

PS. mam w drzwiach z tyłu nietypowe kostki, niezgodne ze schematami (X9, X10). Moje są w kształcie podobnym do krzyża, numeracja pinów nie jest zgodna z X9 i X10.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem i zgadza się. Od strony słupka jest przynajmniej na pierwszy rzut oka 3 przewody więcej (u samej góry czerwony i usamego dołu dwa szary i szary z zółtym paskiem) tylko żę nie wiem do czego służą. Czy ma może ktoś opis tej wtyczki?

Napisano

> Sprawdziłem i zgadza się. Od strony słupka jest przynajmniej na

> pierwszy rzut oka 3 przewody więcej (u samej góry czerwony i

> usamego dołu dwa szary i szary z zółtym paskiem) tylko żę nie

> wiem do czego służą. Czy ma może ktoś opis tej wtyczki?

Złącze X9, lewy tył, wg schematu:

1 EL SZYBA +12V AKKU RT 2,5

2 MASA SZYB BR 2,5

3 GŁOŚNIK GN 0,75

4 CZ ZASILANIE SIŁOWNIKA + SWRT 0,75

5 CZ SWGE 0,75

6 CZ SWBL 0,75

7

8 GŁOŚNIK BRGN 0,75

9 EL SZYBA DOMYKANIE CZ RTGE 0,5

10 EL SZYBA - GÓRA GRRT 0,5 -> GR 0,5

11 EL SZYBA - DÓŁ BLRT 0,5

12

13 EL SZYBA ZASILANIE PRZYCISKU WS 0,5

Moje złącze:

X9 lewy tył rzeczywiste kolory jak na schemacie w X4, prawy przód

1 EL SZYBA DOMYKANIE CZ SWBR 0,5

2 CZ ZASILANIE SIŁOWNIKA + SWRT 0,75

3 CZ SWGE 0,75

4 MASA SZYB BR 2,5

5 EL SZYBA - GÓRA GRGN 0,5 - 2x

6 CZ SWBL 0,75

7

8 EL SZYBA +12V AKKU RT 2,5

9 EL SZYBA - DÓŁ BLRT 0,5 - 2x

10 EL SZYBA ZASILANIE PRZYCISKU WS 0,5

11

12 GŁOŚNIK GN 0,75 - 2x

13 GŁOŚNIK BRGN 0,75 - 2x

14

15

Wkleiłem z Excella, dlatego taki bałagan, ale mozna się zorientować, w kolejności w wierszu:

nr pin, opis sygnału, kolory po niemiecku, grubość przewodu

Pozdr.

Napisano

> Dzięki. Rano będę działał .

bnajłatwiej zobaczy po gniazdach bezpiecznik.ów jeśli w gnieździe masz styki do elektrycznych szyb tzn że masz i instalkę zeby.GIF

o bezpiecznikach tutaj

Napisano
  • Autor

No to chyba instalke mam bo po włożeniu bezpiecznika od elektrycznych szyb jest zasilanie na złączu od strony słupka.Jakoś może dojde pomału który kabel od czego tylko nie wiem co z domykaniem szyb. Facet u którego kupiłem uniwersalny zestaw elek. szyb powiedział ,że moduł domykania to + 50zł.Teraz jak wiem ,że mam instalke to może ten moduł też mam? co wy na to. Dzięki.

Napisano

> Teraz jak wiem ,że mam instalke to

> może ten moduł też mam? co wy na to. Dzięki.

Instalka szyb składa się z kabelków, guzików i silników w drzwiach. Nic więcej. Aby mieć domykanie silników uniwersalnych, musisz sobie kupić specjalny moduł. Gdybyś miał Oplowskie silniki, to jest domykanie ręczne kluczykiem w stacyjce lub mozna to przerobić na automatyczne.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Wreszcie złożyłem wszystko do kupy i elektryczne szybki chulaja. Dziękuje przedmówcom za pomoc, bo bez niej to w tym tygodniu pewnie bym tego nie złożył albo co gorsza zacząbym niepotrzebnie przeciągać dodatkowe kable i wircić niepotrzebne otwory. Na koniec dodam ,że byłem wczoraj w serwisie opla i powiedziano mi, że w moim aucie nie ma instalaci pod elektyczne szyby. Dzięki waszej pomocy oszczędziłem czasu pieniędzy i nerwów. Jeszcze raz dzięki 30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.