Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podwyższenie napięcia (prądu) ładowania akumulatora?

Featured Replies

Napisano

Czy jest możliwość podwyższyć napięcie ładowania akumulatora? Obecnie przy zapalonym silniku ,swiatłach mijania ,radyjko i tak dalej na postoju na wolnych obrotach mam 13,6V raczej jeżdze krotkie odcinki i aku jest niedoładowany.Czy jest możliwe podwyższenie tego napięcia?Pozdrawiam BBM.

Napisano

Bardzo dobre napięcie - jak na te obroty i obciążenie. Zobacz na rozkręconym silniku (3000rpm) - ale moim zdaniem jest dokładnie tak jak powinno być.

Napisano
  • Autor

Na ok 3 tyś obrotów dużo się nie zmienia jest też ok 13.6.

Czy to napięcie da się jakoś podnieść chociaż o 1V,czy jest gdzieś regulacja tego napięcia?

Napisano

> Czy jest możliwość podwyższyć napięcie ładowania akumulatora? Obecnie

> przy zapalonym silniku ,swiatłach mijania ,radyjko i tak dalej

> na postoju na wolnych obrotach mam 13,6V raczej jeżdze krotkie

> odcinki i aku jest niedoładowany.Czy jest możliwe podwyższenie

> tego napięcia?Pozdrawiam BBM.

Prawidłowe napięcie ładowania powinno wynosić od 13,2 V do 14,4 V. Więc masz wszystko w porządku. Jeśli chodzi o te krótkie odcinki to aku i tak powinien się doładować na tyle, aby odpalić auto. Jeśli nie jest tak to prawdopodobnie się zużył i ma sprawność poniżej 75%.

Napisano

Jest coś takiego jak regulator napięcia ktrory nie pozwala zwiekszyc napiecia ładowania mimo wzrostu predkości obrotowej silnika

Napisano

Cześć, jest bardzo prosty sposób podniesienia nap ładowania o0,6V - wpina się zwykłą diodę prostowniczą 1A na wejście alternatora co powoduje że na wyjściu podnosi się napięcie o wartość spadku napięcia na diodzie. Miałem podobny problem w brawie co dwa tygodnie doładowywanie aku w ciągu trzech lat zasiarczone dwa akumulatory . Po założeniu tej diody dwa lata temu zero problemów z ładowaniem napięcie mi się podniosło z 13,7 na14,2V. Dokładnie jak podłączyć diodę i na który zacisk(są chyba dwa) już nie pamiętam ale zobacz na elektroda.pl tam to jest dokładnie opisane

Napisano

Diodę włącza się szeregowo (zgodnie z kierunkiem przewodzenia) w katody 3 diód z których prąd zasila regulator napięcia. Alternator ma przeważnie 9 diód - 6 wysokopradowych w mostku trójfazowym przez które prąd płynie do akumulatora i 3 diody małej mocy zasilające regulator napięcia i będące jednocześnie źródłem napięcia odniesienia dla tego regulatora. Dioda włączona w szereg spowoduje zmniejszenie tego napięcia a równocześnie podniesienie napięcia na wyjściu ładowania akumulatora - regulator dostaje wtedy napięcie pomniejszone o spadek napięcia na tej diodzie i powoduje podniesienie wzbudzenia alternatora aby napięcie na wejsciu regulatora osiągnęło właściwą ( fabryczną) wielkość.

Napisano
  • Autor

podsyłam schemat gdzie jest arternator numer 155 jak by

mozna tam zaznaczyć jak podłączyć tą diode,z góry dzięki.

post-28121-1435248085299_thumb.gif

Napisano
  • Autor

na wyłączonych swiatełkach i innych urządzeniach radio itp:

jest różnica 13.6 a niepełne 13.7V na wyłączonych Akumulator raczej gotuje przy 14.4V jest firmy EXIDE i jest napisane ze napięcie ładowania powinno być w granicach 14.2V,inaczej gwarancja przepada?

Napisano

Teraz jestem w pracy i nie mam dojścia do auta. Z tego co pamiętam to diodę podłącza się na zacisk alternatora na który przychodzi cienki kabelek przykręcony śróbką ,który to jest zacisk muszę spojrzeć(dioda zwykła prostownicza 1A plastykowa z namalowanym paskiem-pasek w kierunku alternatora ,drugi koniec do kabelka.Dokładnie co i jak napisze jutro jak popatrzę pod maskę.

Co do gotowania się aku to w moim przypadku miałem U ładowania ok13,8V po załączeniu wszystkich odbiorów spadało o 0,1V czyli alternator trzymał napięcie tyle że ciut niskie.Po zastosowaniu diody podniosło się na 14.2V i na tym poziomie się utrzymuje +-0,1V.Z aku przez 2 lata nic się nie dzieje , nawet nie dolewałem wody, jeżdżę mało a doładowywać go nie muszę wcale tak więc u mnie pełny sukces.

Napisano

napisz dokładnie bo jestem ciekaw i nawet może w mojej brave sobie zastosuje taki patent czekamy więc pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

bodzio44 jak będziesz miał dojsie do autka,to upewnij się czy tak jest napewno z tą diodą.Razem Driver_ byśmy byli Ci bardzo wdzięczni,chociaż przedużymy trochę życie naszych aku.

Napisano

Zaglądnąłem pod maskę dopiero wieczorem z latarką i tak:dioda jest wpięta do altka patrząc od góry na górny zacisk (śróbka fi4) alternator Magneti Marelli, drugi koniec diody podłączony do oczka z przewodu (cienki przewód w koszulce) który normalnie jest podłączony do tego zacisku.Oznaczenia tego zacisku na alternatorze nie dało się odczytać.Podłącenie diody nawet niewłaściwe nie powinno niczego uwalić tak więc wydaje mi się że można zrobić próbę i zmierzyć napięcie a w razie czego wrócić do stanu pierwotnego.

Co dodalszego życia aku to jeżeli jest zasiarczony to jego pojemność może być 20Ah albo i mniej. W moim przypadku po 1,5 roku z 45Ah zostało mi ok 14Ah.Po naładowaniu prostownikiem dało się jeżdzić ale przy niższych temp nie dawał rady.Odsiarczanie niewiele pomogło tak że i tak kupiłem nowy.

Napisano

Przyznam się, że też jestem bardzo zainteresowany podniesieniem napięcia ładowania aku (mam na poziomie 13,8) i juz wymieniłem dwa akumulatory od początku czyli od 1999.

Natomiast nie za bardzo widzę sens tej diody w takim podłączeniu do zacisku fi4 jak to jest zacisk tylko do kontrolki ładowania??? - tam nie jest podawane, żadne napięcie odniesienia - odpięcie całkowite tego przewodu nie powoduje, żadnych zmian. Sam pomysł w "oszukaniu" układu odniesienia jest dobry spadek napięcia na diodzie ok 0,7 V by załatwił sprawę tylko w tym alternatorze co mam ja nie ma jak podłączyć. Jest to MM-65A i tam nie ma oddzielnych 3 małych diód do uzyskania napięcia odniesienia tylko zasilanie regulatora i obwodu wzbudzenia bezpośrednio jest brane poprzez główne wyjście alternatora - zacisk fi 8 do którego jest podłączony gruby kabel do aku. Sam regulator jest w formie jednego elementu scalonego w obudowie TO3 firmy ST Microelectronics i nie posiada żadnych elementów dodatkowych.

Napisano

W przyszłym tygodniu wjadę do sąsiada na kanał i porobię pomiary z diodą i bez,sprawdzę sobie przy okazji czy po 2 latach końcówka diody nie skorodowała bo mam to w sumie poskręcane trochę prowizorycznie w powietrzu a od tego czasu tam nie zaglądałem. Co mi wyszło dam znać.

Napisano

Uwagi na koniec

Bodzio ta dioda wpięta jak piszesz nic nie daje to jest tylko wyjście do kontrolki ładowania w zestawie wskaźników. Musisz mieć jeszcze wpiętą gdzieś w układ regulatora. Zrobiłem zdjęcie swojego (w załaczniku) i widzę, że tam bez ostrej ingerencji nic się nie da zrobić. Regulator jest zasilany bezpośrednio z wyjścia alternatora.

A wielkich zmian nie chcę robić, żeby mi coś na trasie nie nawaliło. Chyba zdecyduję się na regularne doładowywanie aku prostownikiem niż poprawianie fabryki.

post-35244-14352480962475_thumb.jpg

Napisano

Widze ze nie tylkon ja mam problem. U mnie tez ładowanie jest w granicach 13,5 V, ostatnio akumulatorek zdechł. Bylem u majstra elektryka i faktycznie powiedzial ze napiecie ladowania jest troche za niskie. Jeszcze jedno nie wiem czemu u mnie to ladowanie skacze, raz mam wiecej raz mniej.Jak myślicie z czego to może wynikać?

Napisano

Jak myślicie z czego mogą wynikać skoki napiecia ładowania?

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Jak myślicie z czego mogą wynikać skoki napiecia ładowania?

No właśnie... tylko regulator napięcia moze byc winny?

U mnie nie dość, że spadek napięcia to właśnie jego wahania od 12 do 13,5V... grrrr

Alternator po remoncie - jakis rok temu (peknieta obudowa).

Problemy z niedoładowywaniem aku mam praktycznie od wyjechania z salonu w 2001 roku frown.gif tylko, ze raz mniejsze a raz wieksze, teraz jest chyba kulminacja, wiec czas najwyzszy cos z tym zrobic (skutecznie).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.