Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki to silnik?

Featured Replies

Napisano

Zrobiłem swapa w swojej Asterce (pół roku temu) z 1.4nz na 1.6. Musiałem wymieniać skrzynię z F10 na F13 (kupiłem ją z silnikem za 1000 zł.). Nie wiem jednak co to za silnik! Chodzi jak przysłowiowa burza (ok. 10s. do 100-ki), rozpęda moje auto do 205 km/h (licznikow of coz) itd. itp. (miałem porównanie do zdrowego 1.4nz 95`). To dziwne, że na LPG (bo tylko na tym jeżdżę (padła pompa jeszcze przy 1.4) nie ma ze mną szans "spod świateł" Peugeot 307 1.6 multiwtrysk (oczywiście benzynowiec). Idę "łeb/w łeb z Mondeo 1.8 16 v. Przecież ten silnik powinien mieć max 75 koni! Załączam fotki.

P. S. Aparat zapłonowy, komputer (jeśli można to tak nazwać) i cały inny osprzęt w tym kolektor ssący zaślepiony wkręconą śrubką (powinien być chyba EGR) pochodzą od mojego byłego 1.4nz. Co to do cholery za kozak? Chodzi jakby miał ponad 100PS.

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Pozdrawiam wszystkich Oplowców

Napisano

sądząc po wyciekach to niewiele życia wnim pozostało, nie kusi Cię aby zmyć ten syf ?

Napisano

poza tym chyba jak widze to kolega spawal kolektorek przy 3 kanale wink.gif

ale dokladne silniczek przynajmniej z zewnatrz jest juz troch zmeczony crazy.gif

Napisano

> sądząc po wyciekach to niewiele życia wnim pozostało, nie kusi Cię

> aby zmyć ten syf ?

Aco mają wycieki do dalszego życia?Aby tylko stan oleju pilnował.A z drugiej strony dziwisz się że są takie wycieki,jak na każdych światłach próbuje się z innymi autami? smile.gif

Chłopak ma już opcykane z jakim autem może stawać w szranki,a z jakim nie hehe.gif

Napisano

> Przecież ten silnik powinien

> mieć max 75 koni! Załączam fotki.

> P. S. Aparat zapłonowy, komputer (jeśli można to tak nazwać) i cały

> inny osprzęt w tym kolektor ssący zaślepiony wkręconą śrubką

> (powinien być chyba EGR) pochodzą od mojego byłego 1.4nz. Co to

> do cholery za kozak? Chodzi jakby miał ponad 100PS.

silnik ewidentnie c16nz, natomiast nigdy nie widziałem takiego z osprzętem i sterowaniem wtryskiem od c14nz.

czytałem kiedyś, że c16nz nieźle działa sterowany kompem od c13n - może to jakaś analogia. może właśnie odkryłeś cudowną metodę "usportowienia" tego silnika smile.gif

w myśl zasady, że "wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, po czym znajduje się ktoś, kto nie wie i to robi" smile.gif

wspominasz o zaślepionym EGRze w 14nz - wybitnym znawcą nie jestem, ale wydaje mi się, że te silniki nie miały RGRa

a ile ci pali? tak średnio - skądś ta moc musi się brać hmm.gif

Napisano
  • Autor

1.Syf bo poluzowała się pokrywa zaworów i wypluło olej. Pokrywę dokręciłem ale silnika nie umyłem.:)

2. W szranki już z nikim nie staję spineyes.gif Wiem co auto potrafi i wystarczy.

Napisano
  • Autor

> a ile ci pali? tak średnio - skądś ta moc musi się brać

W zasadzie tyle co c14nz.

Napisano
  • Autor

> poza tym chyba jak widze to kolega spawal kolektorek przy 3 kanale

Nie zakrecony.gif To trochę stopionego plastiku po zastępczej rurze od filtra powietrza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.