Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup nowej Albei

Featured Replies

Napisano

Wiatm, jestem z sąsiedniego kącika.

Znajomy bierze pod uwagę zakup nowej Albei. Jeszcze nie wiem z jakim wyp. i z jakim silnikiem.

Mam pytanko do szanownych kolegów jakie są typowe i najczęstsze usterki.

Pozdawiam

Napisano

> Wiatm, jestem z sąsiedniego kącika.

> Znajomy bierze pod uwagę zakup nowej Albei. Jeszcze nie wiem z jakim

> wyp. i z jakim silnikiem.

> Mam pytanko do szanownych kolegów jakie są typowe i najczęstsze

> usterki.

> Pozdawiam

Albea jest bardzo fajnym mało awaryjnym samochodem.Musze przyznać że mało co złego dzieje się w tych autach .Najlepszy wybór to chyba jednostka 1.2 16v (dobre osiągi niskie spalanie).Czasami trzeba przeczyścić korpus przepustnicy bo bywaja problemy z biegiem jałowym - tak pozatym nie pamiętam abyśmy mieli problemy z tymi autami.Pozdrawiam.

Napisano

> Wiatm, jestem z sąsiedniego kącika.

> Znajomy bierze pod uwagę zakup nowej Albei. Jeszcze nie wiem z jakim

> wyp. i z jakim silnikiem.

> Mam pytanko do szanownych kolegów jakie są typowe i najczęstsze

> usterki.

> Pozdawiam

lepiej namów go na Wytrzeszcza,bo sedany to zło grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> lepiej namów go na Wytrzeszcza,bo sedany to zło

Wytrzeszcz jest w pierwszej kolejności brany pod uwagę biglaugh.gif ale 5 D, tojuż starszy facet pod 60 jest i kupe wnówków wozi to tu to tam zlosnik.gif

Napisano

No niewiem. Przejechałem 10 K km Albeą 1.2 16v (r. 2004) i bynajmniej nie jestem zbyt zadowolony. Wręcz miałem okres kiedy uważałem, że jest to najgorsze auto jakim kiedykolwiek jeżdziłem. Obecnie się przyzwyczaiłem ale... moim jest zbyt głośnie i paliwożerne, ma fatalną trakcji i słaby standard wykonania. Ma plusy. To hamulce i wysokie zawieszenie. No i oczywiście bagaznik. (dla niego kupowałem) Z pozostałych minusów - krótkie, płaskie i pozbawione trzymania bocznego fotele, słaba widocznośc z wnętrza samochodum (słupki) Mało miejsca z tyłu (mam 185 cm wzrostu i dłuuugie nogi, małżonka też nie jest "malutka") i z tyłu zostało niewiele miejsca. Auto w sumie cztero miejscowe. Brak środkowego zagłówka na tylnej kanapie i duży garb powodują, że podróż trójki pasażerów na tylnej kanapie nie jest dla nich rarytasem A najgorszy ze wszystkiego jest chyba silnik. Pozbawiona mocy i dynamiki w dolnym zakrseie obrotów jednostka, która dzielnie walczy z prawami grawitacji i opru powietrza wydając przy tym dźwieki świadcżace o jej bliski końcu, pozatym sporo pali a gazu raczej nielubi (co wnoszę z czytanych postów). Po autostrzdzie jazda z prędkością powyżej 100 - 110 km/h przypomina raczej cwał (auto podskakuje i myszkuje po drodze) i jest zbyt głośne... zdecydowanie. Jeżeli nie masz kasy a potrzebujesz "dużego" auta, to w sumie (od biedy) może być, jeżeli masz wybór... odradzam.

Napisano

Ma plusy. To

> hamulce i wysokie zawieszenie. No i oczywiście bagaznik. (dla

> niego kupowałem) Z pozostałych minusów - krótkie, płaskie i

> pozbawione trzymania bocznego fotele, słaba widocznośc z wnętrza

> samochodum (słupki) Mało miejsca z tyłu (mam 185 cm wzrostu i

> dłuuugie nogi, małżonka też nie jest "malutka") i z tyłu zostało

> niewiele miejsca. Auto w sumie cztero miejscowe. Brak środkowego

> zagłówka na tylnej kanapie i duży garb powodują, że podróż

> trójki pasażerów na tylnej kanapie nie jest dla nich rarytasem A

> najgorszy ze wszystkiego jest chyba silnik. Pozbawiona mocy i

> dynamiki w dolnym zakrseie obrotów jednostka, która dzielnie

> walczy z prawami grawitacji i opru powietrza wydając przy tym

> dźwieki świadcżace o jej bliski końcu, pozatym sporo pali a gazu

> raczej nielubi (co wnoszę z czytanych postów). Po autostrzdzie

> jazda z prędkością powyżej 100 - 110 km/h przypomina raczej cwał

> (auto podskakuje i myszkuje po drodze) i jest zbyt głośne...

> zdecydowanie. Jeżeli nie masz kasy a potrzebujesz "dużego" auta,

> to w sumie (od biedy) może być, jeżeli masz wybór... odradzam.

To już druga osoba co narzeka na zawieszenie i prowadzenie w Albei.

Chgyba coś w tym jest.

Podobno poprawiono zawieszenie Sieny i chyba na dobre to jej nie wyszło.

Troche czasem jeżdze Muflonem teścia (Siena 1,6 16V) i musze napiszać że zawieszenie mnie badzo miło zaskoczyło.

Można jechać dość szybko( a ten silnik potrafi nieźle pogonić muflona) i całkiem się przyzwoicie prowadzi.

Jechałem Kraków- W-wa - Kraków miejscami 170 km/h ( a parzejechane miała wtedy 80kkm i nic nie wymieniane w zawieszeniu) i nie stwierdziłem myszkowania ani jakiś nieprzyjemnych doznań ze strony zawieszenia.

Co do foteli i pozycji za kółkiem to mnie nie odpowiadają ze Sieny.

Napisano

a ja ostatnio w środe na konstantynowskiej obmachałem albeę taką jak twoja. obtitana i obmachana, ale wydaje mi się że to była ta druga w tym samym kolorze co twoja, bo kierowiec wcale do ciebie niepodobny.

w każdym bądź razie pozdrawiam i do zobaczenia na kolejnym spocie 20.GIF

Kabz

Napisano

> Podobno poprawiono zawieszenie Sieny i chyba na dobre to jej nie wyszło.

Oj chyba wyszło. Z tego co słyszałem od osób które robiły przesiadke Siena/Albea jest o wiele lepsze trzymanie trakcja i ogólnie.

> Troche czasem jeżdze Muflonem teścia (Siena 1,6 16V) i musze napiszać

> że zawieszenie mnie badzo miło zaskoczyło.

Mnie zaskakiwało jak przesiadłem sie z 10letniego 125p na nówke Siene. Teraz mam 5 letnią siene z przebiegiem 58tkm i Maryśke 8 letnią z przebiegiem 132tkm i jest niebo a ziemia mimo że w Marysi sie zawiecha tłucze to jeśli chodzi o trakcje i konfort jazdy to brak skali na porównanie. Ostatnio jak jechałem ponownie sieną to stwierdzilem ze sie siedzi jak na kołku hehe.gif (bez obrazy Siena nigdy mnie nie zawiodła)

> Można jechać dość szybko i całkiem się przyzwoicie prowadzi.

Jezeli nówimy o szybkiej jeździe do 130km/h to sie zgodze. Po po wyżej tej prędkości pasa mu brakuje

> Jechałem Kraków- W-wa - Kraków miejscami 170 km/h ( a parzejechane

> miała wtedy 80kkm i nic nie wymieniane w zawieszeniu) i nie

> stwierdziłem myszkowania ani jakiś nieprzyjemnych doznań ze

> strony zawieszenia.

Doznań moze nie ale zacznij proces hamowania z prędkości 130km/h myszkowanie jak ch#@$ i do tego latanie po całych szerokościach jezdni

> Co do foteli i pozycji za kółkiem to mnie nie odpowiadają ze Sieny.

Dało sie jeździć puki luksusu sie nie zaznało...

Napisano

od 2 tygodni ja jestem jump.gifteż posiadaczem nowej Albei 1.2 16V. Jak na razie jestem zadowolony z zakupu, zwłaszcza że przesiadłem się z SC 1.1 S, który był też całkiem fajnym samochodzikiem ok.gif ale wkurzało mnie w nim zestopniowanie skrzyni i przekładni głównej. sick.gif

Albea jeździ całkiem przyzwoicie: w trasie bardzo ładnie się zbiera przy wyprzedzaniu waytogo.gif, w trasie spala dosyć mało paliwka (mi wyszło 5.5 l z obciążeniem pięciu osób). Gorzej jednak niż przy SC wypało spalanie w mieście (faktem jest że moja jazda po mieście to praktycznie 100% w korkach warszawskich) tu spalanie wypadło 9 l icon_eek.gif, podczas gdy SC 1.1 po mieście spalało mi tylko 6.5 l !. Ale z czasem, jak już dobrze się silnik dotrze to spalanie trochę spadnie, po za tym Albea jest jednak sporo cięższa od SC ok.gif.

Co do prowadzenia to coś faktycznie jest z tym zawieszeniem, bo ja też zauważyłem lekkie "myszkowanie" przodu po drodze. niewiem.gif

Napisano

Mysle, ze moge wiele tutaj na temat sprawowania sie Albei powiedziec, poniewaz mam to auto juz 2 lata i przejechalem ponad 50kkm.

Moje auto: Fiat Albea 1.2 16V HL.

Jezdze po Warszawie - lepszego obszaru testowego nie trzeba:)

Zupelnie nie zgadzam sie z wiekszoscia tego co napisal kolega aixen.

Co to za twierdzenia, ze jest to glosne i paliwozerne auto, a takze slaba trakcja i wykonanie. Bzdura!

Albea jest wlasnie wyjatkowo cicha, moi kumple zwracali na to uwage - potwierdzaja to rowniez testy Autoswiata. Powyzej 120 slychac tylko wyrazniej szum powietrza.

Spalanie po miescie srednio 7,4 (najwiecej 8,2) w trasie srednio ok. 6 (najmniej 5,4). V. max jaka udalo mi sie wycisnac to 180km/h. Wiecej komp. nie daje, choc czuc jeszcze lekki zapas.

Silnik 1,2 16V jest OK. choc 80KM z poj. 1,2 powoduje, ze trzeba czesto zonglowac biegami, a moc czuc w okolicach 4000obr i wiecej.Mozna sie do tego przyzwyczaic.

Dolewam ok. 0,7l oleju na 20kkm. (Prawdopodobnie za bardzo szalalem na poczatku uzytkowania:). Ale wszystko w normie.

Bardzo precyzyjny jest uklad kierowniczy i byc moze to powowduje, ze niektorym auto ucieka (myszkuje) - mi nie myszkuje. Na zakretach w zwiazku z wysokoscia auta Albea przechyla sie ale nie ma zagrozenia. Nad autem spokojnie sie panuje. Wysokie zawieszenie auta czesto chroni samochod przed uszkodzeniem spodu na nierownosciach.

Podczas jazdy na wprost przy predkosci pow. 160 lekko drga kierownica i nie jedzie sie komfortowo ale nie jest tez zle.

Przy ostrym ruszaniu lekko podrywa przod (troche za lekki).

Zawieszenie jest komfortowe (nie twarde) a tlumienie nierownosci dobre.

Wykonanie jest dobre, a materialy sredniej jakosci ale plastiki nie skrzypia.

Fotele sa wygodne, dobra regulacja a trzymanie boczne lepiej niz dobre.

Miejsce z tylu duzo, 3 osoby spokojnie sie zmieszcza (na srodku nie siadzie osoba pow. 185 - przeszkadza lampka). Np. Fabia nie ma tu startu co do ilosci miejsca z tylu i z przodu. Bagaznik w Albei bardzo duzy i wysoki.

Wyposazenie w wersji HL: poza ABS i klima jest bardzo wiele udogodnien. Radio firmowe i naglosnienie bardzo fajne (poza tym ze mam odtwarzacz kaset a nie CD).

Przebyte usterki naprawione w ramach gwarancji:

- parujace reflektory przednie i tylne,

- awaria przekaznika swiatel cofania,

- glosna praca ogranicznikow drzwi.

- brak ciaglosci przewodu antenowego,

- niedomykajacy sie zamek bagaznika.

Poza tym po przy 35kkm wymienilem klocki hamulcowe.

przed 40kkm zaczely sie pojawiac tarcia podczas cofania na polsprzegle - diagnoza: lekkie przypalenie tarczy sprzegla. Nie naprawialem jezdze dalej i jest OK.

Gwarancja minela a ja zdecydowlem sie na dalsza jazde tym autem - chce pojezdzic jeszcze ok. 4 lat.

Miesiac temu zalozylem LGP - polska instalacja o nazwie KME. Jezdzi mi sie bardzo dobrze. Spadek mocy ok. 5% daje sie odczuc podczas podjezdzania pod gorke. Spalanie gazu po miescie 8,4 w trasie 7,6.

Ogolnie oceniam Fiata Albea na 4+ i polecam jego zakup.

Ale przed zakupem proponuje przeczytanie w ksiazce serwisowej usterek nie objetych gwarancja, jest ich zdecydowanie za duzo, np. "sprzeglo".

Reasumujac kolega aixen trafil chyba na pechowy egzemplarz. A wogole to proponuje wejsc na autocentrum.pl i poczytac opinie kierowcow, bo jest ich sporo.

W razie pytan na temat Albei sluze pomoca.

Pozdrawiam,

T.

Napisano

ano opinia jak pupa.gif i każdy ma swoją, ważne że wypowiadają sie ludzie którzy mają coś do powiedzenia. każdy innaczej odbiera swoje auto i stąd tak różne wypowiedzi 20.GIF ale nie o to chciałem się zapytać

powiedz mi jaka instalkę wsadziłeś i jak sie sprawdza, na AC PSA o albei za duzo się niepoczyta co najwyżej o jej problemach na forum lpg crazy.gif i dlatego pytam o wrażenia z posiadania gazu przy tym silniku.

BTW z tego co pamietam to na AC Aixen jest jedynym czynnie piszącym uzytkownikiem albei, no chyba że ty masz tam inny nick.

pozdrawiam Kabz

Napisano

Nie pisze na AC ale czesto odwiedzam. Jakos wole pisac na Autokaciku:)

Co do LPG to nie zakladalem fabrycznej instalki Tartarini bo bylo dla mnie za drogo - 5400PLN. Pod koniec gwarancji, miesiac temu, zalozylem instalke polska "KME DIEGO" www.kme.com.pl. Montowali mi w firmie POLGAS w Wawie. Zaplacilem 3500PLN. Slyszalem o problemach z LGP w Albei. Mi jezdzi sie naprawde dobrze, a spalanie jest niewysokie. Drobne problemy z "check engine" oraz gasnieciem przy pierwszym przelaczaniu na gaz zalatwily dodatkowe regulacje.

Pozdrawiam

T.

Napisano

Pozwole sobie ustosunkować się do tej wypowiedzi.

Przede wsystkim nalezy pamietać że mówimy tutaj o strikto subiektywnych odczuciach użytkownika danego samochodu. A ja swoje podtrzymuje. Jeżdziłem już kilkoma samochodami. Ford, Citroen, Peugeot i DU. I dla mnie to jest najsłabsze z nich wszystkich.

Nie mniej jest to tylko moja i wyłacznie moja opinia i nie może być brana jako coś ostatecznego.

Jeżeli Ty jesteś zadowolony z zakupu - gratuluje i to jest w tym najważniejsze i życzę innym aby byli równie zadowoleni. Ja nie jestem i tyle..

Niemniej bardzo zaciekawiła mnie Twoja opinia o zamontowanej instalce LPG. Sam noszę się z zamiarem montażu instalacji Mistral i zbieram dane. Może coś słyszałeś... Każde info mile widziane.

Napisano

Oczywiscie szanuje Twoja wypowiedz. Ale poprostu zdziwilem sie odczuciami jakie zaprezentowales odnosnie Fiata Albea. Moje doswiadczenia sa zbiezne z ogromna wiekszoscia ocen wlascicieli Albei, co dowodzi, ze przypadek Twojego auta jest odosobniony - wspolczuje.

Co do LPG, to mam niewielkie doswiadczenie. Najwazniejsze co wiem, to problemy uzytkownikow z fabrycznymi instalkami. Jak wspomnialem w poprzednim poscie, zaproponowano mi polska instalke KME DIEGO - sekwencja, wielopunktowy wtrysk, ktora istnieje na rynku od ok. pol roku. W firmie POLGAS, gdzie montowano mi w aucie LPG, jak mi powiedzieli, zrezygnowali z instalowania wloskich instalek z powodu problemow z nimi w trakcie eksploatacji. Jak narazie z instali KME w mojej Albei jestem zadowolony. Na temat innych instalek nie mam wiedzy.

Pozdrawiam,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.