Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomoc pilnie potrzebna :/

Featured Replies

Napisano

600 km od domu i kuzwa.. wyjezdzam z miasta, korki i spooko..

wyjechalem za miasto, patrze na wskaznik a temperatura wchodzi na czerwone pole.

Po odkrecaniu delikatbnie korka plyn zasuwa zeby wywalic przez korek, jak sie auto schlodzilo troche to wlaczam silnik a plyn chlodniczy wcielo.. tzn nie widze go tam gdzie sie wlewa slinka.gif

5 km dalej powtorka z rozrywki.. wentylator sie nie wlacza, chlodnica zimna chociaz plyn sie gotuje..

Co sie spieprzylo? icon_rolleyes.gif

pilne...

Napisano

> 600 km od domu i kuzwa.. wyjezdzam z miasta, korki i spooko..

> wyjechalem za miasto, patrze na wskaznik a temperatura wchodzi na

> czerwone pole.

> Po odkrecaniu delikatbnie korka plyn zasuwa zeby wywalic przez korek,

> jak sie auto schlodzilo troche to wlaczam silnik a plyn

> chlodniczy wcielo.. tzn nie widze go tam gdzie sie wlewa

> 5 km dalej powtorka z rozrywki.. wentylator sie nie wlacza, chlodnica

> zimna chociaz plyn sie gotuje..

> Co sie spieprzylo?

> pilne...

no , napisałeś ze płynu nie ma - wiec pewnie gdzies gubisz

pzdr

Napisano
  • Autor

> no , napisałeś ze płynu nie ma - wiec pewnie gdzies gubisz

> pzdr

nie, plyn jest.. jeno znika jak zapale silnik, moze nie caly ale poziom sie drastycznie obniza. Jak sie zagrzeje silnik to znow jest go za duzo..

Napisano

> czerwone pole.

> Co sie spieprzylo?

> pilne...

napewno odpal wentylator chlodnicy na krotko

w srodku ogrzewanie na full i wentylator na max i otworz okna jak bedzie za cieplo

nie powiniem sie grzac

za malo plynu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> napewno odpal wentylator chlodnicy na krotko

> w srodku ogrzewanie na full i wentylator na max i otworz okna jak

> bedzie za cieplo

> nie powiniem sie grzac

tzn jak na krotko bo tego to akurat nie robilem, wiec jak mozna jakies foto pogladowe. 600 km powrotnych przedemna..

Napisano
  • Autor

> za malo plynu

wleje wiecej to mi korkiem wywali..

Napisano

> tzn jak na krotko bo tego to akurat nie robilem, wiec jak mozna

> jakies foto pogladowe. 600 km powrotnych przedemna..

odepnij kostke od czujnika w chlodnicy i zamknij w niej obwod jakim drutem, kabelkiem czym kolwiek

Napisano

> czerwone pole.

> Co sie spieprzylo?

> pilne...

zgubiłeś płyn chłodniczy i zapowietrzyłeś układ ... jak się zagrzeje to wypycha tą resztek co została i się gotuje momentalnie bo pewnie jest za mało żeby to pompa gdzieś zabrała ... generalnie można powiedzieć że masz coś do uszczelnienia jak nie wszystko przez przegrzanie silnika

Napisano

> nie, plyn jest.. jeno znika jak zapale silnik, moze nie caly ale

> poziom sie drastycznie obniza. Jak sie zagrzeje silnik to znow

> jest go za duzo..

zalej płyn , ale koniecznie z odpowietrzaniem

jezeli nie bedzie plamy pod autkiem , a poziom utrzymywac sie to mozliwe ze termostat sie zablokował (mozna wyjac i jeździc tak)

ale zacznij od tego pierwszego

Napisano
  • Autor

Jak mozecie dajcie jakie foty, nie babralem sie z tym nigdy bo nie odczuwalem potrzeby.. Co wykrecac, gdzie wykrecac, po co. Co zwierac na stykach itp wink.gif

Napisano

> Jak mozecie dajcie jakie foty, nie babralem sie z tym nigdy bo nie

> odczuwalem potrzeby.. Co wykrecac, gdzie wykrecac, po co. Co

> zwierac na stykach itp

a mechaników / zakładu nie ma tam nigdzie?

bo zalanie płynu i odpowietrzenie układu to podstawa - reszte rzeczy jest trudniejsza

Napisano
  • Autor

> a mechaników / zakładu nie ma tam nigdzie?

> bo zalanie płynu i odpowietrzenie układu to podstawa - reszte rzeczy

> jest trudniejsza

w swieta o mechanika trudno..

zalanie i odpowietrzanie to zaden problem. Z reszta sobie tez poradze ale potrzebuje zobaczyc co i jak wink.gif

Napisano

chol...ra nie mam zdjęć do twojego typu ale zapodam jedno do MK175. Wlej płyn do ziorniczka do poz. max i odkręć odpowietrzniki na nagrzewnicy to ten:

278707589-152_5297.JPG

i na chłodnicy. (jest w rogu chłodnicy) Uruchom silnik i czekaj aż się nagrzeje. Kontroluj czy płyn idzie sam przez odpowietrzniki czy z powietrzem.

post-62861-14352481280546_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

pytanie ktore mnie meczy, to normalne ze chlodnica jest zimna? wydaje mi sie ze powinna byc choc troche nagrzana... bez sensu

Napisano

> pytanie ktore mnie meczy, to normalne ze chlodnica jest zimna? wydaje

> mi sie ze powinna byc choc troche nagrzana... bez sensu

tak skłaniam się do opinii bemol'a 20.GIF że masz zablokowany termostat. Wywal termostat i kontynuuj jazdę. Lepiej mieć silnik niedogrzany niż przegrzany ok.gif

Napisano

Moim zdaniem termostat bo nawet jakby byl zapowietrzny to musialby byc BARDZO zapowietrzony zeby chlodnica byla ciepla a tak termostat sie zblokowal i nie puszcza plynu na duzy obieg czyli chlodnice tylko krazy caly czas w malym obiegu i szybko sie gotuje i wtedy spiecie wentylatora na krotko nic nie da.

Napisano
  • Autor

Fajnie, to teraz moglby ktos napisac jak zdemontowac ten termostat, co robic w miare po kolei?.. Z gory dzieki.

Napisano

> Fajnie, to teraz moglby ktos napisac jak zdemontowac ten termostat,

> co robic w miare po kolei?.. Z gory dzieki.

Kolego to nic strasznego jak sie nie boisz troszke podlubac a jak nie to popros kogos kto sie troszke zna .To ze piszesz ze chlodnica jest zimna to oznaka ze termostat nie otwiera na duzy obieg , a co za tym idzie jest albo uwalony albo sie zawiesil ,zeby przejechac tyle kilometrow co piszesz to wywal go z obudowy jak pisza koledzy i bedzie OK . Wymiane termostatu (czytaj wywalenie ) masz opisane w dziale zrob to sam ,ale zacznij od wystudzenia silnika spuszczenia plynu i do dziela za cewkami masz termostat wykrecasz sruby( pamietaj o uszczelce) wyciagasz termostat zakladasz uszczelke zakrecasz sruby wlewasz plyn odpowietrzasz i masz juz autko gotowe ( uklad otwarty na duzy obieg ) nie powinien sie przegrzac .A jak chcesz potem sprawdzic sobie ten termostat to wrzyc go do goracej wody to bedziesz pewien czy sie otwiera wtedy bedziesz mial pewnosc .

Mysle ze sobie poradzisz .

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za pomoc. Dzisiaj znalazlem chwile i wywalilem termostat, troche przyrdzewaily byl wiec chyba od nowosci nie byl wymieniany. Nowy juz zamowiony wink.gif

Fajnie tak sobie pogrzebac w kropku w swieta tongue.gif szkoda tylko ze na trasie crazy.gif

Napisano

> Kontroluj czy płyn idzie sam przez odpowietrzniki

> czy z powietrzem.

U mnie przez ten odpowietrznik na chłodnicy nic się nie leje, choćbym go całkiem wykręcił, płynu miałem lekko ponad MAX... miałem bo jak w końcu przygazowałem to mi poleciał i to tak, że odpowietrznik mi wystrzelił i wylało się z 0,3 litra płynu... ciekawe jest jednak to, że silnik był zagrzany, wentylator na chłodnicy nawet w tym momencie chodził a cały płyn wylał mi się na rękę i mnie nie poparzył... był bardzo ciepły ale "na oko" miał jakieś 60 *C, nie wiem co jest grane. Odkąd wymieniłem płyn wskaźnik na desce pokazuje niższą temperaturę i nawet jak na postoju się zagrzeje, to jak ruszę temperatura spada... przed wymianą płynu trzymał temperaturę idealnie, tylko płyn wyglądał nieciekawie i coś z niego osadzało się na ściankach zbiornika wyrównawczego (krople żółtej mazi, raczej lepkiej niż śliskiej) a że odkąd go kupiłem 2 lata temu nie zmieniałem płynu to postanowiłem to zrobić no i sobie tylko problem zrobiłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.