Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odłączenie pompy paliwa

Featured Replies

Napisano

tutaj więcej

Co posiadacze opli na coś takiego.

Zakładać, warto w to inwestować?

Napisano

> tutaj więcej

> Co posiadacze opli na coś takiego.

> Zakładać, warto w to inwestować?

są zwolennicy, są przeciwnicy

jak poszukasz na astrze i na "gaz na ulicach" znajdziesz sporo gorących dyskusji

ja nie jestem przeciw, choć moim zdaniem wystarczy pilnowanie żeby w baku zawsze coś było

staram się nie schodzić zbyt nisko poniżej 1/4...

Napisano
  • Autor

> są zwolennicy, są przeciwnicy

> jak poszukasz na astrze i na "gaz na ulicach" znajdziesz sporo

> gorących dyskusji

> ja nie jestem przeciw, choć moim zdaniem wystarczy pilnowanie żeby w

> baku zawsze coś było

> staram się nie schodzić zbyt nisko poniżej 1/4...

staram się mieć 1/1 lub 1/2 Zadziej 1/4 bo czasem drive.gif na noPB jak się gdzieś baaaaaaaaaaaaardzo śpieszę a potrzeba mi mocy i momentu zawartego w całości w X14XE biglaugh.gif - ale to naprawdę rzadko się zdarza, a jeszcze teraz jak wstawiłem kompa BINGO to już chyba przestane z tego korzystać devil.gif

Napisano

> staram się mieć 1/1 lub 1/2 Zadziej 1/4 bo czasem na noPB jak się

> gdzieś baaaaaaaaaaaaardzo śpieszę a potrzeba mi mocy i momentu

> zawartego w całości w X14XE - ale to naprawdę rzadko się

> zdarza, a jeszcze teraz jak wstawiłem kompa BINGO to już chyba

> przestane z tego korzystać

wrzuć w wyszukiwarkę:

+odci +pomp +paliw -Re:

na "Gaz na ulicach" w zakresie 4 lat (w temacie i treści) wylezie Ci 37 tematów, w większości interesujących wink.gif

Napisano
  • Autor

> wrzuć w wyszukiwarkę:

> +odci +pomp +paliw -Re:

> na "Gaz na ulicach" w zakresie 4 lat (w temacie i treści) wylezie Ci

> 37 tematów, w większości interesujących

oki myślałem o zastosowaniu czegoś podobnego jakiś tekst

Napisano

> oki myślałem o zastosowaniu czegoś podobnego jakiś tekst

wszystkie układy do tego służące są bliźniacze wink.gif

to w zasadzie przekaźnik i tyle...

Napisano

Witam.

Kolego Robertv664 mial takie cudo u siebia w astrze.

Oto jego tekst z WOA:

związku w tym, że od 2 tygodni mam instalacje gazową postanowiłem wykonać prosty układ odcinający automatycznie zasilanie 12V pompy paliwowej w czasie pracy silnika na gazie. Potrzebne będą: kilka , trochę przewodu elektrycznego 1-1,5mm kw, przekaźnik 12V (może być od świateł PF126p), koszulka termokurczliwa, izolacja, lutownica.

Otwieramy pierwszego i odpijamy według indywidualnych możliwości Odkręcamy plastikową osłonę lewego progu. W okolicach słupka widać 2 złącza, wypinamy lewą, szerszą wtyczkę. Po zdjęciu jej osłony w prawej dolnej części widać przewód czerwono-niebieski o przekroju 1,5mm kw. Przecinamy go i do jego końców dolutowujemy przewody idące od styków 30 oraz 87a przekaźnika (zwarte w stanie bez napięcia).

.Wypijamy do końca i otwieramy następnego

Teraz należy przeprowadzić kabelek z komory silnika do kabiny. Jeden jego koniec podłączamy do styku elektrozaworu gazowego, na którym pojawia się napięcie +12V w czasie pracy silnika na gazie, a drugi koniec podłączamy do styku 85 zasilającego cewkę naszego przekaźnika. Do styku 86 cewki przekaźnika podłączamy "-" (minus) wzięty np. z akumulatora lub z nadwozia auta. Składamy wszystkie elementy wnętrza w odwrotnej kolejności. Wypijamy do końca wszystkie które nam zostały

Przełączanie auta na zasilanie gazem powoduje zasilenie cewki naszego przekaźnika napięciem +12V i rozwarcie styków 30 oraz 87a co automatycznie przerywa zasilanie pompy. Ponowne przełączenie na zasilanie benzyną - zanika napięcie na cewce przekaźnika, zwierają się styki 30 i 87a - pompa paliwa pracuje.

Tak wykonana instalacja z pewnością wydłuży życie pompy paliwowej, która w autach z instalacją lpg dość często może pracować na sucho z powodu małej ilość lub całkowitego braku benzyny w zbiorniku.

Nie zalecam wykonania odcięcia przy przekaźniku pompy paliwowej przy ECU ponieważ ten przekaźnik ma także wpływ na pracę innych urządzeń ( wtryskiwacze, przekaźnik i elektrozawór dopływu powietrza dodatkowego, elektrozawór odprowadzania par paliwa).

Jego wyłączenie spowoduje zapalenie radosnej kontrolki CH.E. z co najmniej 5 błędami

Opis dotyczy Astry F z 1994r z silnikiem x16xel. Nie wiem czy ma to pokrycie w innych modelach i rocznikach .

278723334-image007.jpg

Pozdro

Napisano

> tutaj więcej

> Co posiadacze opli na coś takiego.

> Zakładać, warto w to inwestować?

Jeszcze mając poloneza na monowtrysku multec(abimex) czyli taki sam jak w oplach z jednopunktem,zrobiłem sobie sam odciecie-koszt 3 zł? Kupiłem mały przekaźnik w elektroniku, metr kabla dwuzyłowego i wpiąłem to w przewód zasilający pompe. Sterowanie podłączyłem do elektrozawora LPG.

Jeźdźił tak przez 5 lat i nigdy nic się nie stało z wtryskiwaczem i pompą.

A zrobiłem to nie z oszczednosci tylko w trosce o bezpieczenstwo!!!

W Polonezie paliwo było tłoczone cały czas z baku pod maskę i z powrotem do baku....No i ok, ale co z tego? Przewody mimo że zbrojone, mogą puścic, zwłaszcza gdy od nowosci nie były wymieniane, a paliwo w nich cały czas krązy z nie małym ciśnieniem. Jesli bedziemy jechac na lpg i pęknie przewód nie odczujemy żadnej różnicy, mimo ze paliwo bedzie tryskac po całej komorze rozgrzanego silnika....

Znam jeden przypadek gdy spaleniu uległ Poldek, na gaźniku wiec cisnienie nie było az tak duze jak przy wtrysku. Własciciel zdarzył tylko zatrzymac auto i wysiasc-auto spaliło sie doszczetnie.

W drugim przypadku uczestniczyłem osobiscie i śmiało mogę powiedziec, że zapobiegłem spaleniu Poloneza trucka. Sąsiadowi pękł przewód i wesoły strumyczek zaczął psikać pod maską-na szczescie miało to miejsce gdy auto stało z zapalonym silnikiem obok nas. Poczulismy paliwo i zaczelismy szukac i szybko znalezlismy winowajce-przewód prowizorycznie zabezpieczyliśmy a pompe odłączyliśmy. Na drugi dzień sąsiad wszystkie przewody wymienił.

Wtryskiwacz i tak nie ma takiego chłodzenia jak powinien bo nie pracuje, wiec paliwo nie przepływa przez niego...zresztą nigdy się nad tym nie rozwodziłem bo bezpieczeństwo było mi ważniejsze. A z układem paliwowym nigdy mi się nic nie stało. Auto od czasu do czasu było jeżdżone pare km na bezynie i zawsze odpalane na benzynie.

Każdy robi co uważa, ja gdybym znów jeźdźił na LPG, od razu bym odłączył pompe...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.