Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Max Def, Holowanie, ASO, Bezpiecznik, Warszawa, Awaria

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jak ktoś nie chce czytać opowieści niech przejdzie do PŁĘTY na dole.

Odwiedziłem wczoraj moją Merry stolicę i oczywiście musiała się rozkraczyć. Tzn. już byłem 3 km za na 2 na Poznań w Macierzyszu i stwierdziłem że kupię sobię jogurcik w sklepiku. Jak ruszyłem spowrotem potwornie lało więc zaparowały mi szyby więc włoczyłem nieszczęsne MAX DEF mlot.gif. Ruszyłem a tu nagle ŚMIERĆ. koniec, amen. Zero nic. Brak kontrolki wtrysku, Świec żarowych i Fiat code. Pomyślałem że ti Immo. Ale najpierw obszukałem bezpieczniki. Wyglądało, że Oki.

Nie pozostało nic innego jak Laweta i serwis. Dobrze, że po drodze na wylotówce na Poznań mijałem ASO.

Hol 120plnów beksa.gif

W ASO się przylazł najpierw 1 a póżniej jeszcze 1 a później jeszcze 2. We 4 patrzyli pod machen i nic niewiem.gif

Nie chciałem się denerwować i postanowiłem zobaczyć nowe Bravo. Się okazało, że jeszcze nie mają. Zatem oglądałem Albee rotfl.gif

Po 2 godzinach uradowany Pan z serwisu przyleciał i mówi, że to tylko bezpiecznik. cholela! Nie zajrzałem do trzeciej skrzynki z nerwów i z przekonania że to Immo.

Koszt jednego bezpiecznika w ASO 10A to ...4,5Pln!!!!!! hahaha.gifboje_sie.gifsciana.gif

Ludzie! Złodziejstwo w biały dzień! Tyle, że włożyli nowy, włączyli Max Def i znów padł - zatem kolejne 4,50!

Powiedziałem, żeby tylko włożyli kolejny i dali mi spokój.

I tak naprawa to 3x4,5+40zł "diagnoza"=54zł + 120 laweta.

PŁĘTA

Dla czego wywala bezpiecznik po włączeniu Max Def.

Normalnie jak włącze dmuchawę na 4, klimę i ogrzewanie tylnej szyby wszystko jest OK. Jak włączę Max Def bezpiecznik Pada.

Napisano

No prosze .... będe wiedział teraz żeby uważać na to, bo zbliża się 200 kkm i efekt Fiata często mi się zdarza zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Yyy. Co to jest efekt Fiata? Elektryka?

Napisano

> Normalnie jak włącze dmuchawę na 4, klimę i ogrzewanie tylnej szyby

> wszystko jest OK. Jak włączę Max Def bezpiecznik Pada.

MaxDef włącza wentylator na max obroty. Ręcznie kręcisz od zera do 4 stopniowo.

Silniki mają tą właściwość, że przy rozruchu pobierają dużo większy prąd niż znamionowy.

hmm.gif

Wentylator lekko się kręci?

Może przy rezystorze coś "zwiera", z tego co kojarzę, wentylator sterowany jest od masy.

Zacznij od wypięcia wtyczki rezystora pod wentylatorem (zasilanie zostaw) i spróbuj włączyć Maxdef.

Napisano
  • Autor

Elektryka to dla mnie nie problem. Problemem jest to że mam Merry dopiero od jesieni i praktycznie jeszcze nie wiem gdzie co jest. Nie mam schematu elektryki.

Mówisz o rezystorze, który steruje obrotami silnika?

Masz rację, że Max Def włącza tak jakby 5 bieg, a ręcznie to tylko 4 można włączyć. Też mam podejrzenie co do wentylatora.

Masz może pojecie gdzie to wszystko znajdę. Z której strony się do tego zabrać. Pewnie gdzieś od środka? Tam gdzieś pod spodem powinna być wtyka zasilajaca i cała elektryk do wentylatora? Tak bynajmniej miałem w pługu 405.

Ewentualnie silnik jest wytary i pobiera za duży prąd.

Będę sprawdzał w łikend. Dajcie mi tylko Info gdzie mam tej elektryki szukać

Napisano

> Masz może pojecie gdzie to wszystko znajdę. Z której strony się do

> tego zabrać. Pewnie gdzieś od środka?

Pod schowkiem.

Zabudowany w taki czarny plastik.

U mnie wtyczka zasilająca jest pierwsza z brzegu, rezystor głębiej.

Napisano

Wstaw bezpiecznik 20 A z_lol1.gif

Instalacja sie spali - ale nie bedziesz musial placic za kolejny bezpiecznik bananaevil.gif

pzdr

Rostek

Napisano
  • Autor

> Wstaw bezpiecznik 20 A

> Instalacja sie spali - ale nie bedziesz musial placic za kolejny bezpiecznik

Się nie spali tak od razu. Jak jest zwarcie to i 20A poleci.

Tu nie ma jakiegoś zwarcia, tylko dmuchawa na duży prąd pobiera na tzw.5.

Za 2 zł jest cały komplet 15 bezpieczników. A ja za 1 4,50 sciana.gif

Napisano
  • Autor

> jakiej trzeciej skrzynki?

> tej pod maską?

Pod maską są dwie. Jedna z bezpiecznikami o dużym prądzie bodajże od wentylatora i jescze jakieś - o tej pamiętałem.

I pamiętałem o tej w środku.

A zapomniałem otej z przekaźnikami u dołu między kolektorem wydechowym a intercoolerem

Napisano
  • Autor

To jednak nie dmuchawa - to klima!

Dziś miałem trochę więcej czasu i okazało się, że jak włączę klimę to po 5s wywala bezpiecznik. beksa.gif

W skrzynce gdzie jest ten bezpiecznik, na przeciwko niego jest biały przekaźnik B837. Rozebrałem go i swierdziłem, że padnięta jest w nim dioda BZX 85C 10. Może to być przyczyną?

Czy komuś klima wywala bezpiecznik? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.