Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymieniłeś olej? Co zrobiłeś ze zużytym?

Featured Replies

Napisano

No właśnie, co robicie ze zużytymi płytami typu: olej, hamulcowy, chłodniczy, itp.?

Można się tego pozbyć w sposób nie zanieczyszczający środowiska i sumienia?

Pozdrawiam

Napisano

> No właśnie, co robicie ze zużytymi płytami typu: olej, hamulcowy,

> chłodniczy, itp.?

> Można się tego pozbyć w sposób nie zanieczyszczający środowiska i

> sumienia?

> Pozdrawiam

Sa firmy ktore utylizuja takie odpady.

Napisano

> chłodniczy, itp.?

> sumienia?

> Pozdrawiam

jak lejesz do scieku zamknij oczy,

"czego oczy nie widza tego sercu nie zal" a tak serio. ja jezdze do znajomego ma garaz dla autokarów i tam wymieniam plyny a oni z tego oleju przepalonego robia uzytek, albo sprzedaja albo jeszcze raz uzywaja

Napisano

u mnie jak si uzbiera pełna beczka to ojciec dzwoni do kolesia z firmy neutralizującej odpadki zabiera pełną bekę, wstawia pustą i jest git zeby.GIF

ale kiedyś na elektrodzie widziałem fajny pomysł przerobienia w prosty sposób kozy (piecyk taki) na zużyty olej zeby.GIF - potem to ogrzewało warsztat zeby.GIF

Napisano

> ale kiedyś na elektrodzie widziałem fajny pomysł przerobienia w

> prosty sposób kozy (piecyk taki) na zużyty olej - potem to

> ogrzewało warsztat

Tak i są nawet piece na taki olej do kupienia, profesjonalnie zrobione, bardzo wydajne i o dziwą nie dymią i nie trują tak bardzo, wszystko zalezy od ilosci powietrza, jest tloczone pod cisnieniem, wtedy sie ladnie dopala wszystko.

U nas sie zuzyty olej zlewa do baniaka i go wykorzystujemy, nic sie nie wylewa, uzywamy go do konserwacji różnych rzeczy, posmarujesz nim brame, czasami cos przy aucie, np. podwozie, łańcuch w rowerze, itd, itp... a w zimie sie przydaje do rozpalania kominka jak drzewo mokre, albo zamarzniete. Taki olej jest bardzo dobry do takich celów, w gospodarstwie domowym zawsze sie przyda, nic sie nie zmarnuje ok.gif.

Napisano

np. mozna konserwowac tym jakies dzwi, belki drewniane, czasami stare domy z bali mają taaki kolor czrny, szary itp czesto byly zuzytym olejem "konserwowane" ale strasznie niezdrowe ponoć.....

Napisano

> np. mozna konserwowac tym jakies dzwi, belki drewniane, czasami stare

> domy z bali mają taaki kolor czrny, szary itp czesto byly

> zuzytym olejem "konserwowane" ale strasznie niezdrowe ponoć.....

ooo widzisz, zapomnialem, u mnie w domu na strychu belki dachowe trzymające dach, są zakonserwowane olejem, nic tego nie ruszy, zaden kornik, zadna woda itp.. i nie smierdzi wcale bo strych ma wentylacje i juz dawno wywietrzalo, pozatym jest odizolowany w pelni od czesci mieszkalnej, kiedys jak robilismy płotek taki maly zeby pies nie wchodzil i nie kopal przy scianie domu, gdzie kwiatki rosną, to belki tego plotku nasączylismy lekko olejem, ale tylko tą czescią którą są w ziemi i nie gniją, nic ich nie rusza ok.gif.

Aha kiedys ojciec jak uprawial jeszcze pole to smarowal pługi, brony, kultywator, itd.. zeby rdza ich nie żarła przez zime, bo lezały na ogrodzie w pokrzywach.

Napisano

> chłodniczy, itp.?

> sumienia?

> Pozdrawiam

zmieniam olej tam gdzie go kupuje zlosnik.gif wymiana jest w cenie oleju to po co mam się sam paprać? zlosnik.gif nawet jeśli sam zmienie to zaworze do tego warsztatu a oni chętnie biorą bo mają piecyk na zużyty olej i sobie warsztat ogrzewają tym zlosnik.gif

Napisano

> ooo widzisz, zapomnialem, u mnie w domu na strychu belki dachowe

> trzymające dach, są zakonserwowane olejem, nic tego nie ruszy,

> zaden kornik, zadna woda itp..

... a jak się pali... miodzio.. 20 minut i masz dach z głowy. Polecałbym Ci zaimpregnowanie takich belek środkiem utrudniającym zapalenie się drewna. Mój znajomy strażak często opowiada o gospodarstwach w których rolnicy impregnują drewno olejem a potem mają żal że straż nie zdążyła mu ugasić stodoły której wrota były pomalowane spalonym olejem..

Ja mam umowę z warsztatem, kupuję u nich olej i wymianę robią mi gratis, więc nie ma problemu.

Napisano

szwagrowi dałem i na działce pomalował parkan drewniany smile.gif

Napisano

> szwagrowi dałem i na działce pomalował parkan drewniany

Ja mam tak od lat pomalowany płotek, ale jak ktoś w niedziele przyjdzie i sie oprze... rotfl.gif

A co do tego co zrobić to można wylać sąsiadowi do ogródka. To tak teoretycznie

A potem sąsiad rozkopuje cały ogródek bo niby rope znalazł. To też tak teoretycznie shhh.gif

Napisano

> Ja mam tak od lat pomalowany płotek, ale jak ktoś w niedziele

> przyjdzie i sie oprze...

szwagierek miał suchutki ten parkan i drewno idealnie wchłonęło olej - nic nie brudzi tylko jak jest upał to śmierdzi sick.gif

Napisano

rozwiązania sa dwa

1. daje koledze który coś tym olejem maluje / impregnuje

2. drugi kumpel pracuje w jednym z salonów i jemy przekazuje a on dolewa do beczki

Napisano

Ja używam do smarowania np łańcucha u rowera i impregnacji drewna.

Napisano

> rozwiązania sa dwa

> 1. daje koledze który coś tym olejem maluje / impregnuje

> 2. drugi kumpel pracuje w jednym z salonów i jemy przekazuje a on

> dolewa do beczki

icon_eek.gif ale ten olej nie trafia do takiej beczki, z ktorej leje sie pozniej olej do silnika na wymianie??? rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif <zart>

Napisano

> ale ten olej nie trafia do takiej beczki, z ktorej leje sie pozniej

> olej do silnika na wymianie???

niewiem.gifrotfl.gif

Napisano

> ale ten olej nie trafia do takiej beczki, z ktorej leje sie pozniej

> olej do silnika na wymianie???

nie wiesz co sie robi w Polsce z takim olejem ---"ziemia dała ziemia przyjmie"

Napisano

ja zostawiam sobie zużyty olej i zawsze sie przyda do czegoś, przeważnie taki zużyty olej leje do smarowania piły elktrycznej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.