Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2 obroty falowanie znowu

Featured Replies

Napisano

w mojej bravie po prawie roku powrocil problem, wraz z cieplejszymi dniami.

Objawia sie on wtedy kiedy silnik mocno sie nagrzeje - jak dlugo jezdze po miescie i to nie zawsze.

Falowanie w zakresie 800-500obr.

Przy delikatnym przyspieszaniu na III biegu od 1-2tys. szarpie.

Zaznaczam ze krokowy i swiece dobre.

Co to moze byc - czy nie jest to czasem objaw lewego powietrza dostajacego sie do kolektora dolotowego?

Bo skoro faluje to znaczy ze sonda lamba pracuje prawidlowo i komputer probuje to wyrownac.

Ale sama przyczyna tego lezy gdzies wczesniej.

Na co zwrocic uwage?

Napisano

> w mojej bravie po prawie roku powrocil problem, wraz z cieplejszymi

> dniami.

> Objawia sie on wtedy kiedy silnik mocno sie nagrzeje - jak dlugo

> jezdze po miescie i to nie zawsze.

> Falowanie w zakresie 800-500obr.

> Przy delikatnym przyspieszaniu na III biegu od 1-2tys. szarpie.

> Zaznaczam ze krokowy i swiece dobre.

> Co to moze byc - czy nie jest to czasem objaw lewego powietrza

> dostajacego sie do kolektora dolotowego?

> Bo skoro faluje to znaczy ze sonda lamba pracuje prawidlowo i

> komputer probuje to wyrownac.

> Ale sama przyczyna tego lezy gdzies wczesniej.

> Na co zwrocic uwage?

A przepustnice czysciles??

A jak przewody WN??

Napisano

> Ale sama przyczyna tego lezy gdzies wczesniej.

> Na co zwrocic uwage?

Czujnik podciśnienia w kolektorze ssącym

Napisano
  • Autor

> A przepustnice czysciles??

> A jak przewody WN??

Przepusnice tak, nawet dalem manuala:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...&PHPSESSID=

Przewodow WN nie ruszalem.

Czujnik podcisnienia to ten z lewej strony wkrecowy w kolektor ?- jesli tak to jest czysty - specjalnie sie on nie nagrzewa - a problem jest gdy jest wszystko rozgrzane.

Napisano

> Przepusnice tak, nawet dalem manuala:

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...&PHPSESSID=

> Przewodow WN nie ruszalem.

> Czujnik podcisnienia to ten z lewej strony wkrecowy w kolektor ?-

> jesli tak to jest czysty.

Jak masz garaz to po ciemku sprawdz czy przewody WN nie robia CI dyskoteki albo gdzies w bardzo ciemnym miejscu. Tylko ze nie wiem czy od przewodow moze az tak mocno falowac.

Napisano

> Przepusnice tak, nawet dalem manuala:

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...&PHPSESSID=

> Przewodow WN nie ruszalem.

> Czujnik podcisnienia to ten z lewej strony wkrecowy w kolektor ?-

> jesli tak to jest czysty - specjalnie sie on nie nagrzewa - a

> problem jest gdy jest wszystko rozgrzane.

To nie chodzi o to czy się nagrzewa tylko co wskazuje

Napisano
  • Autor

Dobra dzisja byla tragedia. Bylo cieplo i troche na miescie szalalem. Doszlo do tego ze wrzucenie na luz albo naciesniecie sprzegla od razu powodowalo spadek obrotow do 500 i gasl.

Nie mozna bylo jezdzic.

Wzialem w koncu znalazlem kawalek wolnego miejsca. Odlaczylem akumulator - wykrecil kroka i zdjalem wtyczke - a noz cos w kompie sie przestawi. Potem odkrecilem czujnik cisnienia byl troche w oleju - wziolem popsikalem WD-41 kilka razu troche czegos wylecialo. Skrecilem wszystko. Zajelo mi to 10min, wiec silnik byl dalej cieply.

No i znowu jak reka odjal jest dobrze - jest dobrze. - ciekawe na jak dlugo.

We wtorek jade do kolesia na kompa - przelece wszystkie kalibracje i reset krokowego. Zobacze co bedzie i napisze.

W poprzednie lato gdy mialem ten objaw przeczyscilem przepustnice i wziolem krokowy do pomierzenia omomierzem, bo wiekszosc zwala wine na krokowy - ale moj Bravolot ma tylko 45 tys. km. Krokowy plynie bez skokow zmienia rezystancje - wiec dobry.

Po tym zabiegu z przepustnica Bravolot troche sie ustawial, adoptowal. Zaznaczam ze nie bylem jeszcze na kopmie. I cala zime bylo dobrze - a jezdze codziennie. Teraz zaczelo sie znowu.

MOze to faktycznie kwestia tej elektoniki. Czasem wylaczalem akumulator za pol godziny podlaczalem i bylo znowu dobrze.

Zobacze co komp zmienia. NA razie.

Napisano

ehhh miałem to samo,zdjąłem krokowy i na jakiś czas dobrze aż w końcu nawet nie odpalał bez gazu i gasł od razu na wolnych,teraz mam nowego krokowca i na razie działa,ze dwa razy jeszcze mi się wskazówka wahnęła i czasem jak włącze ogrzewanie tylnej szyby to też na chwile się wahnie.Ciekawe jak długo będzie ok,napisz co ci komp wykazał bo mi jak raz byłem to nic,potem już bez kompa kupiłem krokowca załozyłem i pojechałem na kompa,pokazał błąd krokowca i czujnika podciśnienia,ale krokowca mógł pokazać bo go odłaczałem i z nim kombinowałem.Może spróbuj przy okazji pomierzyć omomierzem czujnik podciśnienia. Tak przy okazji wie ktoś może czy i gdzie w 1,2 jest EGR?

Napisano

Witam, specem nie jestem ... ale miałem podobne objawy w tamtym roku. Po resecie centralki kilka dni było OK, a potem falowanie wracało. Po podpięciu do egzaminera okazało się że czujnik temp zgłaszał wszystkie możliwe błędy tzn trzy (zwarcie, przerwę i coś tam jeszcze). Po wymianie czujnika wszystko jak ręką odjął. Już rok jeżdżę i sprawuje się bez zarzutu. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

NO i pojechalem do znajomego na kompa. Po 10 minutach opanowalem caly program. Zaczalem sie bawic wszystkim co mozliwe. Bledow nie bylo zadnych.

Zrobilem wszystkie testy.

I skasowalem wszystkie ustawienia majace wplyw na sklad mieszanki, potem zrobilem od poczatku adaptacje tych ustawien.

Po wyjezdzie zauwazylem plynniejsze przyspieszanie, schodzenie z obrotow. JAkos tak lepiej chodzi, moze nawet mniej bedzie palij. Okaze, sie.

NA razie jest super, ani jednego wachniecia obrotow.

KOles mi powiedzial ze jest jak w skodach - jakiekolwiek ruszenie krokowca, przepustnicy czy co tam jeszcze trzeba jechac na adaptacje.

I mysle ze w tym byl problem.

Dam znac jak cos sie znowu przytrafi.

Napisano

Witam,

Ja również mam taki problem. Byłem na kompie i powiedzieli mi że trzeba przepustnice wyczyścić. Na komputerze pojawił się błąd czujnika podciśnienie. Czy ten czujnik można jakoś wyczyścić jakoś samemu czy lepiej jechać do zakładu który zajmuje się elektroniką samochodową?? Za czyszczenie przepustnicy powiedzieli mi 100zł czy to dużo? Oczywiście z programowaniem przepustnicy.

Napisano

> NO i pojechalem do znajomego na kompa. Po 10 minutach opanowalem caly

> program. Zaczalem sie bawic wszystkim co mozliwe. Bledow nie

> bylo zadnych.

> Zrobilem wszystkie testy.

> I skasowalem wszystkie ustawienia majace wplyw na sklad mieszanki,

> potem zrobilem od poczatku adaptacje tych ustawien.

> Po wyjezdzie zauwazylem plynniejsze przyspieszanie, schodzenie z

> obrotow. JAkos tak lepiej chodzi, moze nawet mniej bedzie palij.

> Okaze, sie.

> NA razie jest super, ani jednego wachniecia obrotow.

> KOles mi powiedzial ze jest jak w skodach - jakiekolwiek ruszenie

> krokowca, przepustnicy czy co tam jeszcze trzeba jechac na

> adaptacje.

> I mysle ze w tym byl problem.

> Dam znac jak cos sie znowu przytrafi.

może opisz co zrobiłeś pokolei ...przyda się to innym userom co mają euroscana....

Ciekawi mnie np. co kasowałeś i jak...

Napisano

Witam a czy falowanie obrotów może być na wskutek nie wymienionych świec???Pytam bo kupiłem autko miesiac temu a teraz dopiero wariują mi obroty??No i kolejny problem z rana ciężko mi jest go zapalić,dopiero za 3 razem załapuje??

Napisano
  • Autor

Nie wiem co to byl za program. Znajomy ma warsztat i pelne stanowisko diagnostyczne za ten program praci 4 tys na rok.

w programie oprocz odczytu i kasowania bledow sa funkcje - parametry rzeczywiste (okolo 30-stu odczyty przy wlaczonym silniku. Mozna np. zobaczyc jak pracuje przepustnica i jej katy i porownac z tym co pisze w normach.)

Potem sa funkcje kontroli - mozna wlaczac rozne podzespoly oddzielnie jak np. wtryskiwacz cylindra 1, itp. POtem sprawdzic czy nie pojawil sie blad w ktoryms z tych podzespolow.

No i potem sa dwie oddzielne funkcje. Jedna to resetowanie ustawiem majacych wplyw na sklad mieszanki. I nastepna adaptacja tych ustawien. Program po kolei "mowi" co trzeba robic, Przekrecic kluczyc potem wylaczyc, potem znowu. PO okolo minucie jest wszystko skalibrowane.

Napisano
  • Autor

To raczej nie wina swiec.

Pierwsza rzecz to przeczysc przepustnice:

tutaj masz instrukcje obslugi

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...&PHPSESSID=

A potem jeszcze z lewej strony masz czujnik cisnienia w kolektorze dolotowym przykrecony dwoma srubami gwiazdkami. Warto popiskac WD-41 w te rureczke po wykreceniu. Czy nie jest zamulowany nagarami oleju.

Po tym wszystkim jechac do kogos i zrobic ten reset i adaptacje.

Od razu sprawdzisz test krokowego.

Zadko padaja i te hermetyczne Bosche montowane nie tylko w Fiatach praktycznie sa dozywonie jezeli nikt w nich nie gmera.

Jezeli test nie wykaze bledu krokowego nie daj sie namowic na jego wymiane.

Napisano

Wielkie dzieki a czy mówgłbyć wrzucić jaką fotke gdzie dokładnie znajduje sie ten czujnik.Z góry wielkie dzieki.Jeśli znajde troche czasu to biore sie do czyszczenia przepustnicy.Jeszcze jedno pytanko czy po wyczyszczeniu przepustnicy jesy konieczne udanie sie na kompa,czy tam sie nie poprzestawiają jakies parametry??

Napisano

> Wielkie dzieki a czy mówgłbyć wrzucić jaką fotke gdzie dokładnie

> znajduje sie ten czujnik.Z góry wielkie dzieki.Jeśli znajde

> troche czasu to biore sie do czyszczenia przepustnicy.Jeszcze

> jedno pytanko czy po wyczyszczeniu przepustnicy jesy konieczne

> udanie sie na kompa,czy tam sie nie poprzestawiają jakies

> parametry??

Trzeba zwykle jechac na adaptacje .. samo odpiecei aku moze byc niewystarczajace

Napisano
  • Autor

> Wielkie dzieki a czy mówgłbyć wrzucić jaką fotke gdzie

> dokładnie znajduje sie ten czujnik.

Na zdj 2 po prawej stronie kolektora masz przepustnice, a po lewej stronie kolektora na tej samej wysokosci wkrecony czujnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.