Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria szyberdachu - prośba o pomoc

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Poszukuję metalowego elmentu do szyberdachu vento (po stronie lewej). Pękł bo wpadły mi do prowadnicy położone na dachu małe nożyczki. W załączniku zamieszczam fotki tego elementu. Gdyby ktoś móg pomóc lub dać jakieś namiary byłbym bardzo wdzięczny.

Napisano

> Witam wszystkich. Poszukuję metalowego elmentu do szyberdachu vento

> (po stronie lewej). Pękł bo wpadły mi do prowadnicy położone na

> dachu małe nożyczki. W załączniku zamieszczam fotki tego

> elementu. Gdyby ktoś móg pomóc lub dać jakieś namiary byłbym

> bardzo wdzięczny.

Aso lub szroty.

Napisano

> Witam wszystkich. Poszukuję metalowego elmentu do szyberdachu vento

> (po stronie lewej). Pękł bo wpadły mi do prowadnicy położone na

> dachu małe nożyczki. W załączniku zamieszczam fotki tego

> elementu. Gdyby ktoś móg pomóc lub dać jakieś namiary byłbym

> bardzo wdzięczny.

a skleic sie nie da?

Napisano
  • Autor

no chciałbym spróbować. Ale to metalowe. Jakim klejem żeby to wystarczająco trzymało?

Napisano

> no chciałbym spróbować. Ale to metalowe. Jakim klejem żeby to

> wystarczająco trzymało?

kleilem 2 lata temu "aluminiowa lik-szpare" do masztu w zaglowce i trzyma do dzis. nazwy kleju niestety nie pamietam.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam czy to ten element odpowiedzialny za chowanie szyby w dach? Mam wlasnie ta przypadlosc z jakimis popekanymi elementami wystepowala ponoc nagminnie w grupie VW z mojego rocznika (uczylny jest ok) frown.gif Koszt naprawy u specy zniechecil mnie ale temat wciaz powraca frown.gif jezeli to to moze sam sie za to zabiore ok.gif

pozdrowionka ok.gif

Napisano

> Koszt naprawy u specy zniechecil mnie ale

> temat wciaz powraca jezeli to to moze sam sie za to zabiore

> pozdrowionka

U mnie jest to samo. Ile Ci zaśpiewali? W ASO?

Napisano

Też to miałem. Usłyszałem tylko "chrup" i szybeer szlag trafił. Kupiłem za 150 bez silnika.

Napisano

Nigdy nie jezdze do ASO:) ale wiem ze cena nowego elementu oscylowala okolo 600zl X 2szt

no.gif W zeszlym roku namierzylem goscia ktory chcial to zrobic w granicach 150-200zl ale jezeli mialoby to oplegac na klejeniu mysle ze sam bym sprubowal:)

Napisano

> ale jezeli mialoby to oplegac na klejeniu

> mysle ze sam bym sprubowal:)

Ale widzisz to część, która jest uszkodzona? Bo ja za cholere nie wiem co jest nie tak. Przyglądałem się parę razy, ale do tej pory nie wiem co jest przyczyną, że się nie chowa w dach.

Napisano

Niestety nie chcoc zauwazylem ze na pewno jest widocnza po uchyleniu dachu, spece u ktorych bylem w ten sposob stawiali diagnoze... z tad bylo moje pytanie czy to ten element na zdjeciu jest odpowiedzialny za dysfunkcje dachu?

Napisano
  • Autor

Wracam do tego wątku żeby napisać że jakoś sobie poradziłem. Co prawda na vw.golf pl odezwał się ktoś z ofertą sprzedaży tej części, ale kazał na siebie czekać ponad tydzień więc nie wytrzymałem. Skleiłem klejem do metalu, następnie przewierciłem sie przez przyklejony element wiertłem 1,3 mm. Potem z tych wierteł którymi wierciłem zrobiłem trzy trzpienie. Wsadziłem je na kleju. Zmontowałaem to i tydzień jeżdże. Na razie jest OK.

Napisano

Gratulacje ok.gif Czy od tego elementu cos odpada czy tylko peka...? Jak go zlokalizowac musiales rozkrecac caly dach? Moze masz jakies zdjecia zeby, cos co by pomoglo zlokalizaowac uszkodzony element bo jka narazie nie wiem czego szukac? frown.gif Model dachu jest ten i usterka jest ta sama dla calej grupy. Nie wiem czego szukac poprzedni wlasciciel mowil ze jego koles potrafil go chowac w dach naciskajac jakas zapadke? Mysle ze mamy blizniacze usterki (mielismy) smile.gif gdybys mogl mnie naprowadzic bede wdzieczny piwo.gif

Napisano

> Gratulacje Czy od tego elementu cos odpada czy tylko peka...? Jak go

> zlokalizowac musiales rozkrecac caly dach? Moze masz jakies

> zdjecia zeby, cos co by pomoglo zlokalizaowac uszkodzony element

> bo jka narazie nie wiem czego szukac? Model dachu jest ten i

> usterka jest ta sama dla calej grupy. Nie wiem czego szukac

> poprzedni wlasciciel mowil ze jego koles potrafil go chowac w

> dach naciskajac jakas zapadke? Mysle ze mamy blizniacze usterki

> (mielismy) gdybys mogl mnie naprowadzic bede wdzieczny

klik

Napisano

Nie mow ze to mnie czeka wyroslem z takiego hardcoru

ok.gifhehe.gif

Aczkolwiek gdybym wiedzial dokladnie co to za @#$% element moze bym podszedl do tematu. Wiem ze mozna go obejrzec prawdopodobnie bez rozbierania smile.gif jezeli uszkodzenie jest rozlegle i zaluzmy cos sie odlamalo a odlamanego elementu brak to dziekuje:) Daltego nie daje mi spokoju co tak naprawde peka i jak to wyglada:)

Napisano

> Nie mow ze to mnie czeka wyroslem z takiego hardcoru

wyglada to starsznie ale poradzilem sobie z tym w jeden wieczor i poranek smile.gif naprawde zadna filozofia tylko zmudna robota z odkrecaniem p;lastikow. w moim passacie jest pewnie tego 2x tyle co w Twoim

> Aczkolwiek gdybym wiedzial dokladnie co to za @#$% element moze bym

> podszedl do tematu. Wiem ze mozna go obejrzec prawdopodobnie bez

> rozbierania jezeli uszkodzenie jest rozlegle i zaluzmy cos sie

> odlamalo a odlamanego elementu brak to dziekuje:) Daltego nie

> daje mi spokoju co tak naprawde peka i jak to wyglada:)

IMO jak bedziesz miaec wszystko "na stole" to latwiej bedzie zlokalizowac usterke i ja naprawic

Napisano
  • Autor

W tym elemencie (zdjęcie w załączniku do pierwszego postu) odpadła jedna z czterech prowadniczek. Na zdjęciu jak spojrzysz zostały trzy. Zanim doszedłem co padło po prostu wyciągnąłem cały szyberdach i rozebrałem wszystko po kolei. Teraz już wiem że wystarczyłoby zdjąc podsufitkę i wyjąć samą szybę (trzyma sie na 4 śrubkach). Jeśli to zrobisz i będziesz kręcił silnikiem za pomoca dołączonego imbusa to porównując obie strony dachu łatwo stwierdzisz co nie działa. Ten element który naprawiałem jest połączony takim cięgnem z resztą mechanizmu. Trzeba je odczepić i wysunąć zepsutą część do tyłu. Sam żałuję że nie zrobiłem fotek. Ale to naprawdę nie takie trudne do naprawy. W miarę rozbierania sam się zorientowałem co i jak działa, a przecież żadnym mechaniorem nie jestem. No może jakieś zadatki na złotą rączkę smile.gif. Na forum VWgolf.pl jest opisany demontaż szyberdachu.

Napisano

4 godz. i szyberek wymieniony. Jestem po wymianie. Uwaga na podsufitkę. Łatwo można połamać.

{ppmarian] Dokładnie tak jak na stronce co podałeś 20.GIF

Napisano

> 4 godz. i szyberek wymieniony. Jestem po wymianie. Uwaga na

> podsufitkę. Łatwo można połamać.

> {ppmarian] Dokładnie tak jak na stronce co podałeś

mi zajelo to troche wiecej ale ja kupe kabli w podsufitce...

Napisano

> Ale widzisz to część, która jest uszkodzona? Bo ja za cholere nie

> wiem co jest nie tak.

Już chyba wiem co jest nie tak. Wczoraj znalazłem w szyberdachu odłamaną część jest to taki "dzyndzel" - że tak brzydko go nazwę - wygięty w łuk ok. 60 stopni, powleczony jakby chromem. Wiem już skąd to odpadło, ale będę musiał rozebrać szyber żeby się do tego dostać. I tu moje pytanko:

Czym to przykleić? Czym najlepiej skleić metal? Mam w domu POXIPOL ale nie jestem do niego zbyt przekonany. Proszę o poradę, bo niechciałbym narobić się na darmo.

Napisano

> Już chyba wiem co jest nie tak. Wczoraj znalazłem w szyberdachu

> odłamaną część jest to taki "dzyndzel" - że tak brzydko go nazwę

> - wygięty w łuk ok. 60 stopni, powleczony jakby chromem. Wiem

> już skąd to odpadło, ale będę musiał rozebrać szyber żeby się do

> tego dostać. I tu moje pytanko:

> Czym to przykleić? Czym najlepiej skleić metal? Mam w domu POXIPOL

> ale nie jestem do niego zbyt przekonany. Proszę o poradę, bo

> niechciałbym narobić się na darmo.

sa specjalne kleje do metalu, aluminium. skleilem korbe w rowerze i trzyma juz bardzo dlugo ok.gif

niestety nie pamietam nazwy frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.