Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Zamarznięta szyba drzwi PL i klops

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Dziś podjechałem pod bramki na autostradzie żeby zapłacić, i przy otwieraniu szyby usłyszałem charakterystyczne chrup odrywającego się lodu od szyby (nie było nigdzie widać lodu - po wczorajszej trasie musiała tam być zamarznięta woda) - i wszystko byłoby ok, tylko... po ruszeniu pojawił się szum - po zatrzymaniu moim oczom ukazał się taki widok - uszkodzona uszczelka szyby angryfire.gif

Jak się ją wymienia - rozumiem, że trzeba rozebrać drzwi? (jeżeli tak to ciekawie bo całe drzwi mam wyciszone facepalm%5B1%5D.gif )

20150107_123222_HDR_zps8a6abfa4.jpg

Napisano

Nie jestem pewien czy to co pokazujesz to rozerwana uszczelka bo jak pamiętam ten fragment tak właśnie wygląda jakby był rozerwany a fabryka tak go po prostu zaprojektowała. Tu masz manual jak się pozbyć świstów (mnie nie pomogło i dalej szumiało aż do końca użytkowania):

astra-h.ru

Żeby wymienić tą uszczelkę trzeba odkręcać boczek bo ta uszczelka schodzi dosyć nisko w drzwiach i o ile można by ją teoretycznie wyciągnąć, to założyć jej z powrotem raczej nie będzie szans.

Spróbuj wyciągnąć z ramy drzwi górny jej fragment i uformuj na nowo. Powinno trochę pomóc.

Napisano

> Tu masz manual

> jak się pozbyć świstów (mnie nie pomogło i dalej szumiało aż do końca użytkowania):

> astra-h.ru

za bardzo nie łapię co trzeba zrobić na podstawie tego zdjęcia hmm.gif

Napisano

> za bardzo nie łapię co trzeba zrobić na podstawie tego zdjęcia

Poprawiłem link. Należy wyciągnąć uszczelkę i ułożyć ją ponownie tak, aby nie było mikroskopijnej szczelinki między uszczelką a ramą drzwi.

Na kacapskim forum porada była rewelacją. Na którymś z polskich for też się zachwycali, że nastała cisza. Mnie jak zwykle g... to dało.

Napisano

> Wyciągnąć uszczelkę i ułożyć ją, aby nie było mikroskopijnej szczelinki między uszczelką a ramą

> drzwi.

> Na kacapskim forum porada była rewelacją. Na którymś z polskich for też się zachwycali, że nastała

> cisza. Mnie jak zwykle g... to dało.

Generalnie Astra H widzę że sprawia mnóstwo problemów, drobiazgów. Kurcze ja miałem 4.5 roku i 70kkm i nic się nie działo poza odpryskiem spod listwy chromowanej na klapie. sick.gif I powiem szczerze wydałem sporo na nią, a po 4 latach ten odprysk mnie nieco zadziwił. oslabiony.gif

Napisano

> Generalnie Astra H widzę że sprawia mnóstwo problemów, drobiazgów.

A nie mówiłem jakiś czas temu o jakości Astry H? Syf, kiła i mogiła. Być może zbyt emocjonalnie podchodzę do tego, ale Astra sporo mi nerwów zjadła.

PS. Znajomy sprzedaje VC z 2003 roku 2.2 DTI. Brać? hmm.gifspineyes.gif

Napisano

> Poprawiłem link. Należy wyciągnąć uszczelkę i ułożyć ją ponownie tak, aby nie było mikroskopijnej

> szczelinki między uszczelką a ramą drzwi.

> Na kacapskim forum porada była rewelacją. Na którymś z polskich for też się zachwycali, że nastała

> cisza. Mnie jak zwykle g... to dało.

ale to tylko w tym narożniku robimy ?

uszczelka jest wklejana w ramkę czy tylko na wcisk?

Napisano
  • Autor

> Nie jestem pewien czy to co pokazujesz to rozerwana uszczelka bo jak pamiętam ten fragment tak

> właśnie wygląda jakby był rozerwany a fabryka tak go po prostu zaprojektowała.

a zatem zamarznięta woda spowodowała pociągnięcie któregoś z fragmentów uszczelki w dół i pojawiło się świszczenie...

> Tu masz manual

> jak się pozbyć świstów (mnie nie pomogło i dalej szumiało aż do końca użytkowania):

> astra-h.ru

> Żeby wymienić tą uszczelkę trzeba odkręcać boczek bo ta uszczelka schodzi dosyć nisko w drzwiach i

> o ile można by ją teoretycznie wyciągnąć, to założyć jej z powrotem raczej nie będzie szans.

> Spróbuj wyciągnąć z ramy drzwi górny jej fragment i uformuj na nowo. Powinno trochę pomóc.

OK, dzięki posprawdzam, patrzyłem na to na szybko przy autostradzie i wydawało mi się że ona się rozerwała,

Napisano

> PS. Znajomy sprzedaje VC z 2003 roku 2.2 DTI. Brać?

nie zlosnik.gif

Napisano

> nie

Mechanik z ASO a więc wszystko na bieżąco.

Tylko pompa dwuwtykowa może nie być w każdej chwili "na bieżąco" hmm.gif a jako, że ja mam pecha, to pewnie by mi zaraz po zakupie padła.

Napisano
  • Autor

> A nie mówiłem jakiś czas temu o jakości Astry H? Syf, kiła i mogiła.

no bo przecież A-H to lifiting A-G, więc zmienili wygląd, pocięli koszty gdzie sie dało i efekt jest widoczny,

> Być może zbyt emocjonalnie

> podchodzę do tego, ale Astra sporo mi nerwów zjadła.

nie jesteś sam w tym odczuciu, ja się czuję jak osioł że się wpakowałem w to auto, tylko nie wiem co kupić w zamian heh,

ja bym był ostrożny - bałbym się o blacharkę - choć nie wiem jak V-C wyglądają pod tym względem? Chodzi o to, że pojeździsz rok a jak zacznie wyłazić ruda to nikt nie będzie chciał tego auta kupić chyba, że za psie pieniądze.

Napisano

> a zatem zamarznięta woda spowodowała pociągnięcie któregoś z fragmentów uszczelki w dół i pojawiło

> się świszczenie...

Tak przypuszczam, bo uszczelka siedzi na wcisk.

Napisano

> nie jesteś sam w tym odczuciu, ja się czuję jak osioł że się wpakowałem w to auto,

nie chcę zapeszać ale ja od kwietnia mam auto i jestem z niego bardzo zadowolony

wink.gif

Napisano
  • Autor

> nie chcę zapeszać ale ja od kwietnia mam auto i jestem z niego bardzo zadowolony

nie no wiesz, pewnie jak ode mnie ktoś kupi to auto to też będzie zadowolony bo będzie miał wymienione wszystko po kolei hahaha.gif

Napisano

> nie no wiesz, pewnie jak ode mnie ktoś kupi to auto to też będzie zadowolony bo będzie miał

> wymienione wszystko po kolei

czyli pewnie Helmut, który posiadał moj egzemplarz był pewnie jakimś twoim dalekim krewnym wink.gif

Napisano

Podszedłem do auta zobaczyć czy mam tą szparę oink.gif a przy okazji zrobiłem zdjęcie - u mnie uszczelka wygląda tak, czyli też jest tak wyprofilowana dziwnie na górze

komp.jpg

komp2.jpg

Napisano
  • Autor

> Podszedłem do auta zobaczyć czy mam tą szparę a przy okazji zrobiłem zdjęcie - u mnie uszczelka

> wygląda tak, czyli też jest tak wyprofilowana dziwnie na górze

Dzięki za te zdjęcia - czyli jednak uszkodziła mi się ta uszczelka - rozdarła się i szpara jest większa niż u Ciebie czy na zdjęciach z rosyjskiego forum. Uszczelka do zmiany no.gif

Napisano

> A nie mówiłem jakiś czas temu o jakości Astry H? Syf, kiła i mogiła. Być może zbyt emocjonalnie

VC bym brał - ja jestem zakochany w tym samochodzie. ok.gif

Napisano

> VC bym brał - ja jestem zakochany w tym samochodzie.

Właśnie to mnie męczy, bo auto mimo iż stare to wciąż mi się podoba

540x405_opel-vectra-c-dti-se-42199.jpg

Jest identyczna jak na zdjęciu powyżej, jeździ nią od 2009 roku.

Cholernie podoba mi się wyciszenie i spokój jaki panuje w tym aucie. Kufer też spory, pali mało, wszystko jest na czas zrobione. Tylko ten rocznik - 2003 frown.gif

Napisano

> Właśnie to mnie męczy, bo auto mimo iż stare to wciąż mi się podoba

> Jest identyczna jak na zdjęciu powyżej, jeździ nią od 2009 roku.

> Cholernie podoba mi się wyciszenie i spokój jaki panuje w tym aucie. Kufer też spory, pali mało,

> wszystko jest na czas zrobione. Tylko ten rocznik - 2003

A co z pompą w 2,2 DTI i kosztami jej naprawy ?

Napisano

> A co z pompą w 2,2 DTI i kosztami jej naprawy ?

Zależy co się zepsuje, ale w przypadku totalnej agonii tanio nie jest - 2 kzł w auto-krak z roczną gwarancją.

Napisano
  • Autor

> A co z pompą w 2,2 DTI i kosztami jej naprawy ?

w 2.2 rzadko leciały pompy (w porównaniu do tych w 2.0), co oczywiście nie oznacza, że nie ma takiego ryzyka,

Napisano
  • Autor

> A nie mówiłem jakiś czas temu o jakości Astry H? Syf, kiła i mogiła. Być może zbyt emocjonalnie

ATSD ciekawe jakie są ceny transakcyjne obecnie tych aut - ciekawe ile mogę za nią wziąć?

Napisano

> w 2.2 rzadko leciały pompy (w porównaniu do tych w 2.0), co oczywiście nie oznacza, że nie ma

> takiego ryzyka,

Jest jeszcze jedno ryzyko, trochę większe i bardziej kosztowne: to pękające wały korbowe a po takiej akcji słupek silnika nadaje się na złom.

Napisano
  • Autor

> Jest jeszcze jedno ryzyko, trochę większe i bardziej kosztowne: to pękające wały korbowe a po

> takiej akcji słupek silnika nadaje się na złom.

hmm ale to już trzeba by mieć dużego pecha, żeby strzelił wał niewiem.gif

Napisano

> hmm ale to już trzeba by mieć dużego pecha, żeby strzelił wał

żaden pech.

Auto kupione w PL ze 180tkm na budziku a w rzeczywistości "na oś" - gotowe.

Napisano

> Zależy co się zepsuje, ale w przypadku totalnej agonii tanio nie jest - 2 kzł w auto-krak z roczną

> gwarancją.

A ja bym właśnie kupił 2.2DTI na przekór wszystkiemu. ok.gif Dbać o przelewy, jak nie będzie łapać powietrza to i jeździć będzie.

Napisano
  • Autor

> żaden pech.

> Auto kupione w PL ze 180tkm na budziku a w rzeczywistości "na oś" - gotowe.

to reguła w 22DTR że pękają wały? yikes.gif

Napisano
  • Autor

> A ja bym właśnie kupił 2.2DTI na przekór wszystkiemu. Dbać o przelewy, jak nie będzie łapać

> powietrza to i jeździć będzie.

jak by mnie już całkiem Budda opuścił i chciałbym diesla zlosnik.gif to osobiście szukałbym 1.9 - 120KM,

Napisano

> to reguła w 22DTR że pękają wały?

reguła to może za dużo powiedziane ale kilka przypadków o uszy się obiło. Zawsze auto skręcone, przebiegi spore (300>)