Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pukanie - lewy przód

Featured Replies

Napisano

Witam !

Od jakiegoś czasu - ok 3 miesiące coś mi strasznie puka z przodu po lewej stronie, przy jeździe po dziurach - szału można dostać.

- Amortyzatory wymienione, poduszki pod nimi także

- cała zawiecha sprawdzona, końcówki, tuleje itp, itd - są w pożądku

-poduszki pod silnikiem, skrzynią OK

- sprężyny OK

- zawiasy w drzwiach - zmienione

- klocki, tarcze ok

.. a coś wali tak, że aż czuć uderzenia w nadwozie, takie głuche. Wydaje mi się, że czuć również te uderzenia na kole kierownicy

Mechanior mówił, że to może przekładnia kierownicza...., ale nie bardzo mu wierzę. bo wcześniej zpewniał , że to na bank amortyzatory (po wymianie bez zmian)

Luzów na kierownicy nie ma

Jak myślicie? Czy przekładnia może tak hałasować??

I jeszcze jedno - jak ktoś zgadnie co to może być - ma skrzynkę browara - z tyłu, na dziurach też coś dzwoni - tak jakbym pod autem, zamiast koła zapasowego lub tylnego tłumika miał przyczepiony garnek z kilkoma telerzami w środku. Wszystko było sprawdzane - usunąłem wszystkie klamoty z auta, łącznie z kołem zapasowym, mechanior spędził około 2 godzin pod autem i .... nic!!!!

Przysięgam - każdy pomysł będę sprawdzał, a szczęśliwego odkrywcę wynagrodzę browarem

Z góry dziękuję

Astra F sedan, C14NZ 1993

Napisano

> Witam !

> Od jakiegoś czasu - ok 3 miesiące coś mi strasznie puka z przodu po

> lewej stronie, przy jeździe po dziurach - szału można dostać.

> - Amortyzatory wymienione, poduszki pod nimi także

> - cała zawiecha sprawdzona, końcówki, tuleje itp, itd - są w pożądku

> -poduszki pod silnikiem, skrzynią OK

> - sprężyny OK

> - zawiasy w drzwiach - zmienione

> - klocki, tarcze ok

> .. a coś wali tak, że aż czuć uderzenia w nadwozie, takie głuche.

> Wydaje mi się, że czuć również te uderzenia na kole kierownicy

> Mechanior mówił, że to może przekładnia kierownicza...., ale nie

> bardzo mu wierzę. bo wcześniej zpewniał , że to na bank

> amortyzatory (po wymianie bez zmian)

> Luzów na kierownicy nie ma

> Jak myślicie? Czy przekładnia może tak hałasować??

a łącznik stabilizatora?

> I jeszcze jedno - jak ktoś zgadnie co to może być - ma skrzynkę

> browara - z tyłu, na dziurach też coś dzwoni - tak jakbym pod

> autem, zamiast koła zapasowego lub tylnego tłumika miał

> przyczepiony garnek z kilkoma telerzami w środku. Wszystko było

> sprawdzane - usunąłem wszystkie klamoty z auta, łącznie z kołem

> zapasowym, mechanior spędził około 2 godzin pod autem i ....

> nic!!!!

> Przysięgam - każdy pomysł będę sprawdzał, a szczęśliwego odkrywcę

> wynagrodzę browarem

> Z góry dziękuję

> Astra F sedan, C14NZ 1993

a z tyłu to może tuleje wachaczy? confused.gif albo tłumik wali o nadwozie

Napisano

jestem tego samego zdania, łacznik stabilizatora i tłumik miałem to u siebie

Napisano

może masz wybitą tuleje met-gum pionową na wahaczu?

Ja kiedyś tak miałem i też mi głośno pukało jakby coś sie urwało.....

co do tyłu to nie bije ci czasem tłumik o te blachy termiczne nad nim zamontowane? poruszaj nim dość mocno w lewo-prawo i będziesz wiedział.

Może być jeszcze zużyte gumki na górnym mocowaniu amortyzatora.

PS.

Co do gum to najlepiej słychać jak jest zimno (rano), guma jak jest cieplej rozszerza się i wtedy nie słychać stuków.

pozdrawiam

Napisano

Witam!

Jeśli idzie o przód to łączniki stabilizatorów (jak to dziadostwo potrfi tłuc!). I nie sugeuj się tym, że słyszysz to po lewej. Równie dobrze może być ten z prawej. Najlepiej wymienić oba.

Co do tylniej belki, to spróbuj ją skręcić na tulejech metalowo gumowych. Bierzesz 2 odpowiednie klucze i dociągasz te spore śruby na których wisi belka. Tylko, że tam to potrzeba znacznej siły. but.gif

Oczywiście w obu przypadkach mogę się mylić, ale ja bym od tego zaczął. mlotek.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Niestety Nic z powyższych

Łączniki stabilizatora - zminione 2 miesiące temu. obecnie nadala OK

Tłumik też nie ma zbędnych luzów

Przód tłucze coraz głośniej - pewnie niedługo coś odpadnie! Mechanicy rozkładają ręce!

Z tyłu tak dzwoni, że wstyd wpaść w dziurę przy lufdziach bo się oglądają! Jakiś element wręcz wpada w rezonans - jedna dziura a kilka cichnących brzęknięć - koszmar

Czekam na kolejne pomysły - za dotychczasowe dziękuję!

I ponawiam pytanie, czy wybita przekładania może tak głośno hałasować? Stukanie wyrażnie słyszy się z miejsca kierowcy. Pasażer obok ledwie je zauważa.

Pozdrawiam

Napisano

witam ja tez szukalem powodu stukania i dzis po pracy otworzylem maske bo stuk juz sie mocno nasila na nierownosciach i co ?? zlapalem za drozek kierowniczy z lewej strony zaczalem nim szarpac ma luzy w miejscu gdzie drazki wchodza do maglownicy prawa strona tak samo chyba dzis sprobuje dokrecic te dwie sroby ktore te drozki trzymaja widac tam wyrazny luzz zawiecha sprawdzana juz tak dokladnie ze myslalem ze wyjde z siebie a powod okazal sie zupelnie inny jakk widzisz sprawdz moze u Ciebie podobnie jak u mnie blush.gif

Napisano

Kolega nade mna dobrze pisze. U mnie tez masakrycznei sie tluklo. Wymienilim lozyska amorow i stabilizatory reszta jest w dobrym stanie. Zlapalem za drazki w miejscu gdzie sie schodza przy maglownicy i energicznie szarpnalem gora - dol. I wyszlo skad ten stukot. Maglownica do wymiany. Chociaz nie miala luzow "wzdluznych" to pionowo sie wytlukla. Kupilem na gieldzie wczoraj za 100zl uzywke i 0 stukania. Troche roboty z wymiana jest, ale jesli nie masz gazu to pojdzie Ci szybciej (mniej wezykow do ominecia lub rozpiecia). Dokrecanie tych 2 srub nic nie da, sa zabezpieczone przed odkreceniem, poza tym i tak sciskaja metalowe tulejki, sadze ze to sie nie obruszalo, do odkrecenia musialem uzyc pokaznego klucza i rurki. Ogolenie zarezerwuj sobie pol dnia, bo pewnie bedziesz musial sciagac kierownice, zeby dobrze ustawic kolo (u mnie byla skrecona o pol obrotu po zalozeniu maglownicy). Zbieznosc Ci sie nie przestawi o ile zostawiasz stare drazki i koncowki. Jak cos to pisz, jestem na swiezo z wymiana maglownic smirk.gif

Napisano

mnie stukały i były odczuwalne na kole kierownicy wybite końcówki drążków kierowniczych.

Po wymianie oczywiście cisza. Za to przy wyższych temperaturach otoczenia coś skrzypi z tyłu jak jadę powoli przez poprzeczne nierówności - pewnie tuleje jakieś trzeba by nasmarować.

Napisano

> mnie stukały i były odczuwalne na kole kierownicy wybite końcówki

> drążków kierowniczych.

> Po wymianie oczywiście cisza. Za to przy wyższych temperaturach

> otoczenia coś skrzypi z tyłu jak jadę powoli przez poprzeczne

> nierówności - pewnie tuleje jakieś trzeba by nasmarować.

Sprawdź sprężynę przy korektorze siły hamowania. Jeśli to to, wystarczy przesmarować olejem i w drogę.

Napisano

Skoro piszesz ze dokrecenie tych dwoch srub nic nie da to nawet nie bede cudowal ,pomysle nad wymiana ale dopiero w wakacje i odrazu ze

wspomaganiem zaloze . Krew czlowieka zalewa asterka przeleciala ledwo 18tysi po polskich drogach mad.gif

Napisano

Wiesz, moze jakims cudem sie u Ciebie poluzowaly, ale szczerze w ta watpie, jakby tak bylo to by Ci auto plywalo po drodze bo zbierznosc by fiksowala. Poza tym, jak masz te blaszki zabezpieczajace, to nie ma bata zeby to ruszyc. A co dopiero mowic, zeby samo sie ruszylo. A co do wspomagania, jak wymienilem lozyska amorow i teraz ta nowa maglownice zalozylem, czuje sie jakbym dostal wspomaganie gratis smile.gif

Napisano

moze jednak cuda sie zdarzaja bo oponki mi ladnie sciela od srodka frown.gif

faktycznie patrzylem na allegro maglownice mozna kupic za 100zet ale jak za pare tys km ma byc tak samo czyli znowu stukot confused.gif

Napisano

No to biegaj do garazu i zlap za 2 drazki, jeden szarp w gore drugi w dol, jesli poczujesz ze cos sie miedzy nimi roznica zrobila to probuj dokrecac (najpierw odbezpiecz blaszke, jesli masz jedna, sciagaj delikatnie, u mnie pekla w starej, w nowej byly 2 blaszki i na srodku bolczyk - inne rozwiazanie). Ale nie sadze by tak bylo. Co do maglownicy, to na allegro bym uwazal, lepiej ja obejrzyj, sprawdz wszystkie mozliwe luzy. Ja kupilem z drazkami i koncowkami za 100zl moznaby rzec, ze po znajomosci. Koncowki tez sa w bdb stanie, jak wytlucze moje, jestem jakies 70zl do przodu za obydiwe smile.gif Sprawdzilem sobie maglownice na miejscu i byla gitarka, to wzialem, inaczej mialem kupowac fabrycznie nowa w sklepie za 350.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.