Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2-zerowanie i adaptacja reg. biegu jałowego

Featured Replies

Napisano

Czy zerowanie i adaptację regulatora obrotów biegu jałowego wykonuje się tylko po podączeniu do komputera serwisowego (jak podaje Zembowicz), czy też można wykonać to jakims sposobem domowym? W archiwum grupy są różne sprzeczne wypowiedzi na ten temat, więc liczę na odpowiedź kogoś zorientowanego w temacie.

Mam za wysokie obroty jałowe po czyszczeniu przepustnicy i jestem ciekaw czy układ się nie zresetował (był odłączony od aku. na noc) i poszedł w maliny, czy też może coś się mechanicznie sknociło. Układ się nie zaadoptował po pracy na biegu jałowym do włączenia wiatraka chłodnicy - obroty cyklicznie rosną od 1600 do 1900 i gwałtownie spadają.

Napisano

> Tylko i wyłaczne po podpięciu do kompa (żadne odpinanie akumulatora nic prz tym sterowniku nie pomoże) temat nieraz już poruszany. W Egzaminerze jest specjalna opcja rwesetu krokowca, Euroscan też ma opcje resetu ale całej autoadaptacji, poczym należy przejechać jakieś 15 minut jak piszą w różnych warunkach, aby komp samochodu nauczył się od nowa ustawień.

Napisano

> > Tylko i wyłaczne po podpięciu do kompa (żadne odpinanie akumulatora

> nic prz tym sterowniku nie pomoże) temat nieraz już poruszany.

> W Egzaminerze jest specjalna opcja rwesetu krokowca, Euroscan

> też ma opcje resetu ale całej autoadaptacji, poczym należy

> przejechać jakieś 15 minut jak piszą w różnych warunkach, aby

> komp samochodu nauczył się od nowa ustawień.

gdzie w euroscanie jest opcja resetu autoadaptacji??

Napisano

> W menu głównym pod F3 (Executions/Adjustments) test elementów wykonawczych - ostatnia opcja.

Napisano

> > W menu głównym pod F3 (Executions/Adjustments) test elementów

> wykonawczych - ostatnia opcja.

możesz mi podać nazwę?? bo niemam w tej chwili podpiętego euroscana ..a ciekaw jestem....

Napisano

> możesz mi podać nazwę?? bo niemam w tej chwili podpiętego euroscana

> ..a ciekaw jestem....

Podlacze sie do tematu i zapytam, czy mozna wchodzic do tego menu i wykanywac kasowania autoadaptacji, jesli w dokumentacji dotyczacej euroscana nie jest zaznaczona opcja ADJ dla danej wersji silnikowej? Przyklad Fiat brava 100 1.6 16V 1:IAW. Moze ktos ma jakies doswiadczenie w tym temacie ze swoja wersja silnikowa? Pytam, bo chce sobie kupic Euroscana, a nie wiem czy warto. (Na razie udalo mi sie przygotowac srodowisko dosowe na moim laptopie z XP - z braku stacji dyskietek wybralem opcje bootowalnego pendrive z DOSem. Teraz musze kupic PCMCIe SILICOMa i sam interfejs)

Napisano

> Euroscan nie robi autoadaptacji przy 1.2 16v (w Euroscanie jest mylnie pod nazwą 1.4 16v), tylko resetuje ustawienia autoadaptacji. Nowa autoadaptacja następuje w trakcie normalnej jazdy po resecie, czyli jak ktoś będzie jeździł przez te około 15 minut tak komp SAMOCHODOWY ustali wartości początkowe i je zapamięta.

Napisano

Witam

Mam podobne bjawy po odpaleniu idzie mi na 2500. Po rozgrzaniu jak spuszę noge z gazu obroty zatrzymują si na 1500 po czym trzy razy skaczą na 1700-1800 i schodzą do 850.Robiłem opcję kasowania w euroscanie nic to nie dało. Może trzeba coś zrobić z tą ikonka przepustnicy po prawej stronie w euroskanie ona zapala się na biało zielono lub czarno . Może ktoś wie o co chodzi ztymi kolaorami.

Napisano

> > Euroscan nie robi autoadaptacji przy 1.2 16v

Ja mam 1.6 a nie 1.2 smile.gif

>,,tylko resetuje ustawienia autoadaptacji...

OK rozumiem, a czy bede mogl zresetowac te ustawienia jesli przy mojej wersji silnikowej nie jest zaznaczona opcja ADJ w dokumnetacji Euroscana?

Napisano

a ja dalej czekam na nazwę tych opcji...........

Napisano

> a ja dalej czekam na nazwę tych opcji...........

Ja nie wiem , ale wypisz wszystkie opcje , to moze bedzie latwiej i ktos sie zlituje

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Bylem u pobliskiego elektryka, ktory podpial sie z euroscanem i twierdzil, ze wykonal reset - niestety efekt tego byl zaden (obroty dalej skacza w zakresie 1600-1900). Pytanie moje zatem jest takie: moze trzeba jechac do warsztatu wyposazonego w bardziej zaawansowany sprzet i wykonac jakas specjalna/magiczna procedure ustawiania krokowaca? Dziwi mnie tylko to, ze regulator potrafil sie samoczynnie dostosowac z czasem do zabrudzonej przepustnicy (bez specjalnych/magicznych procedur) i trzymac prawidlowe obroty, a nie potrafi tego zrobic w druga strone, tj dostosowac sie samoczynnie do przepustnicy wyczyszczonej.

> W Egzaminerze jest specjalna opcja rwesetu krokowca, Euroscan

> też ma opcje resetu ale całej autoadaptacji, poczym należy

> przejechać jakieś 15 minut jak piszą w różnych warunkach, aby

> komp samochodu nauczył się od nowa ustawień.

Napisano

> Witam

> Mam podobne bjawy po odpaleniu idzie mi na 2500. Po rozgrzaniu jak

> spuszę noge z gazu obroty zatrzymują si na 1500 po czym trzy

> razy skaczą na 1700-1800 i schodzą do 850.Robiłem opcję

> kasowania w euroscanie nic to nie dało. Może trzeba coś zrobić z

> tą ikonka przepustnicy po prawej stronie w euroskanie ona zapala

> się na biało zielono lub czarno . Może ktoś wie o co chodzi

> ztymi kolaorami.

MiaŁem identyczne objawy wgranie nowego softu załatwiło

sprawę,dodatkowo byłA wymiana krokowca

Napisano
  • Autor

> w przepustnicy ,masz taką sprytną srubkę do regulacji

owszem, ale srubka ta nie blokuje u mnie w zaden sposob ruchu przepustnicy - krokowiec moze teoretycznie swobodnie przymykac i otwierac przepustnice.

Napisano

> owszem, ale srubka ta nie blokuje u mnie w zaden sposob ruchu

> przepustnicy - krokowiec moze teoretycznie swobodnie przymykac i

> otwierac przepustnice.

tym się właśnie ustawia przepustnice...

Napisano

> owszem, ale srubka ta nie blokuje u mnie w zaden sposob ruchu

> przepustnicy - krokowiec moze teoretycznie swobodnie przymykac i

> otwierac przepustnice.

krokowiec nie rusza przepustnicy...co najwyżej może puścić dodatkow powietrze .

Napisano
  • Autor

1.2 nie ma tzw. by passu i krokowiec porusza cala przepustnica

> krokowiec nie rusza przepustnicy...co najwyżej może puścić dodatkow

> powietrze .

Napisano
  • Autor

> MiaŁem identyczne objawy wgranie nowego softu załatwiło

> sprawę,dodatkowo byłA wymiana krokowca

czy u Ciebie objawy wystapily po czyszczeniu przepustnicy?

Napisano

> 1.2 nie ma tzw. by passu i krokowiec porusza cala przepustnica

> > powietrze .

skoro komp już nie daje rady to moze jednak sam ustawisz kąt?

Napisano

> w przepustnicy ,masz taką sprytną srubkę do regulacji

Tylko proszę mi powiedziec jak ustawic tą śrubkę żeby było ok.

Bo u mnie przekręcenie tej śrubki o parę obrotów w lewo czy w prawo nic nie daje.Ciekawy jestem jak ustawjają te śrubki w serwisach.

Napisano

> Tylko proszę mi powiedziec jak ustawic tą śrubkę żeby było ok.

> Bo u mnie przekręcenie tej śrubki o parę obrotów w lewo czy w prawo

> nic nie daje.Ciekawy jestem jak ustawjają te śrubki w serwisach.

tego serwis nie dotyka, bo nie ma jej opisanej w żadnej instrukcji

Napisano
  • Autor

> skoro komp już nie daje rady to moze jednak sam ustawisz kąt?

Śrubka na dźwigni przepustnicy, o ile o niej właśnie rozmawiamy, nie ma wpływu na położenie przepustnicy. Przepustnica nie jest na sztywno połączona ze swoją dźwignią - dźwignia "zabiera" przepustnicę powyżej niewielkiego kąta jej owtarcia - z zakresie małych kątów otwarcia przepustnicą całkowicie steruje krokowiec (tzn. ją przymyka, a druga słabsza sprężyna i przepływ powietrza ją otwiera). Śrubką na dźwigni można jedynie wyregulować "jałowy" skok pedału gazu, tzn. ile należy wybrać linkę gazu aby dźwignia zaczęła otwierać przepustnicę.

Potwierdza to zresztą podana powyżwej obserwacja TadeuszaS, że obracanie ww śrubką nie ma wpływu na wolne obroty.

W moim przypadku wygląda na to, że regulatorowi "coś się w rozumku poprzestawiało". Po włączeniu silnika uchyla przpustnicę ok. 1.5 mm (na obwodzie) w stosunku do położenia spoczynkowego. Dalej mechanizm jest prawdopodobnie taki: silnik nie jest dostatecznie zdławiony i obroty rosną, gdy dojdą do 1900-2000 (na rozgrzanym silniku) komputer mając informację, że "gaz" nie jest wciśnięty odcina/ogranicza paliwo, obroty spadają na 1500 i sytuacja się powtarza.

Co ciekawe, gdy dolot przytkać na chwilę ręką i odetkać, obroty zaczynają się utrzymywać się na poziomie 1100-1200.

Podsumowując: z niezrozumiałego dla mnie powodu regulator utrzymuje zbyt duże uchylenie przepustnicy.

Napisano

>Egzaminer ma oddzielną opcje resetowania silniczka krokowego.Opcja jest napewno. Byłem w serwisie i to testowałem obroty po tym ustabilizowały się. ( przed zrobieniem Euroscana)

Napisano
  • Autor

Wierzcie lub nie, ale wolne obroty same wróciły do właściwego poziomu icon_eek.gif (a od czyszczenia przepustnicy przejechałem ponad 1000km). W ostatni wtorek miałem jechać do Autotronika, który zajmuje się takimi przypadłościami, ale gdy rano odpaliłem auto nie było się do czego przyczepić - równe 800/min. Co prawda już chwilę wcześniej zauważyłem, że gdy zmusić silnik do zejścia na niższe oborty (~1300) np wolną jazdą na 2 biegu, to zaczyna utrzymywać oborty ~1000 (tyle, że po kontynuowaniu jazdy obroty ponownie głupiały).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.