Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana sprężyn tył

Featured Replies

Napisano

Chciałbym wynienic spężyny zawieszenia z tyłu. Proszę o opisanie jak to zrobic fajnie jak ktoś będzie miał foto. AstraI 96r. Kombi 1,7TD

Napisano

ja zrobiłem tak: podniosłem samochód, zabezpieczyłem spód drewnianymi klockami, odkręciłem amortyzator w bagażniku, odgiąłem wahacz przy pomocy kanciaka (trza uważać by się nie ześlizgnął - bo boli jak szlag wink.gif ) i zdjąłem starą sprężynę, włożyłem nową i wuala.

Napisano

> Chciałbym wynienic spężyny zawieszenia z tyłu. Proszę o opisanie jak

> to zrobic fajnie jak ktoś będzie miał foto. AstraI 96r. Kombi

> 1,7TD

Żeby było fajnei to trzeba przygotować sobie zgrzewkę browarów, a dalej to nie wiem zeby.GIF

Napisano

> 1,7TD

1. Potrzebujesz podnosnik, najlepiej zabe tak, zeby podniesc samochod za srodek belki, a najlepiej za nadwozie centralnie gdzies z tylu po to, zeby belka opadla swobodnie (podstawiajac podnosnik pod belke, moze sie zsunac, bo belka przy podnoszeniu sie obraca). Bude podnosisz na taka wysokosc, zeby kola delikatnie dotykaly ziemi.

2. Odkrecasz amory - wygodniej z dolu. Pamietaj, ze jak zluzujesz drugi amor, to sprezyny rozciagna sie i belka moze opasc na glebe (stad rada, zeby nie podnosic za wysoko)

3. Podnosisz bude do takiej wysokosci, az sprezyny stana sie luzne i da sie je wyjac, wiec je wymieniasz.

4. Opuszczasz nadwozie do momentu, az mozliwe bedzie przykrecenie amorow i gotowe.

Jedna mala uwaga:

Nie wymienialem sprezyn, jedynie amory, ale wydaje mi sie, ze cala operacja niewiele bedzie sie roznic.

Napisano

> ja zrobiłem tak: podniosłem samochód, zabezpieczyłem spód drewnianymi

> klockami, odkręciłem amortyzator w bagażniku, odgiąłem wahacz

> przy pomocy kanciaka (trza uważać by się nie ześlizgnął - bo

> boli jak szlag ) i zdjąłem starą sprężynę, włożyłem nową i

> wuala.

robiłem każdą stronę osobno, bo nie miałem podnośnika który uniósłby cały samochód (a niestety nie ma znajomego z warsztatem i podnośnikiem)

mi łatwiej było odkręcić amortyzator od strony bagażnika

Napisano

> robiłem każdą stronę osobno, bo nie miałem podnośnika który uniósłby

> cały samochód (a niestety nie ma znajomego z warsztatem i

> podnośnikiem)

> mi łatwiej było odkręcić amortyzator od strony bagażnika

Pamietaj ze w kombi oba konce amorow sa POD samochodem.

Napisano

> 1,7TD

Co prawda HB, ale raczej roznice szczegolnej nie ma.

Podnisolem auto zaba z jednej strony, podlozylem dwa kolcki, potem podnioslem z drugiej i tak zostawilem. Zrzucilem kola, odkrecilem jeden amor od belki, potem drugi, belka opadla, ale nie przywalila w ziemie, a sprezyny sie wykulaly same spod auta. Zakladamy sprezyny wkladajac je miedzy bude i belke i podnosimy belke, dokrecamy amory i to wszystko. Kol nie trzeba zrzucac jesli sie ma kanal, ale ja to robilem bez.

Napisano

> robiłem każdą stronę osobno, bo nie miałem podnośnika który uniósłby

> cały samochód (a niestety nie ma znajomego z warsztatem i

> podnośnikiem)

> mi łatwiej było odkręcić amortyzator od strony bagażnika

ja też wymieniałem pojedynczo. Miałem do tego lewarek z wyposażenia autka plus drugi do podlewarowania wachacza od spodu. Podnisołem najpierw autko, dość wysoko żeby wsadzić pod wachacz ten drugi lewarek i żeby było miejsce do odciagnięcia do dołu wachacza; odkręciłem od dołu amora, wydciagnąłem go z gniazda mocowania w wachaczu i potem przy pomocy nogi mojego staruszka hehe.gif odgiąłem wachacz do dołu i wyszarpałem sprężynkę razem z gumowymi poduchami górną i dolną. Potem nałożyłem najpierw dolną poduchę na wachacz (tam jest taki wystający dynks na który się nakłada dolną poduchę) a górną założyłem na ostatni ślimak sprężyny i po uprzednim odgięciu nogą mojego staruszka hehe.gif wachacza wpasowałem sprężynkę na miejsce. Potem od spodu podlewarowałem lewarkiem (tym pod wachczem) wachacz do góry żeby wpasować amora do obręczy przy wachaczu, skręciłem amora do wachacza i autko opuściłenm z lewarka. Czynność powtórzyłem przy drugiej sprężynce. drive.gif W sumie około 20 minut pracy a nie jestem uzdolniony manualnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.