Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z hamulcami Astra G 2001 z absem

Featured Replies

Napisano

Cześć

Mam dosyć ciekawe problem z hamulcami. od jakiegoś tygodnia komputer wyrzuca mi napis Bremsbelag co jak sobie przetłumaczyłem oznacza okładziny cierne klocków hamulcowych. Pomyślałem więc że zużyły mi się klocki hamulcowe więc pojechałem do mechanika aby wymienił mi klocki. Po wstępnych oględzinach mechanik stwierdził że klocki są jeszcze dobre i kiedy dokładniej zaczeliśmy sprawdzać okazało się ze nie ma czujników zużycia klocków i wiszą tylko kabelki. tak więc dalej nie wiem dlaczego komputer wyrzuca mi informację bremsbelad skoro nie ma czujnjików. może ktoś spotkał się z podobnym problemem.

Z góry dziękuję za pomoc

Krzysztof

Napisano

Czujnik działa cały czas na zwarciu i dopiero brak klocka przerywa obwód prądu i wtedy pojawia się komunikat.

Musisz na stałe albo w złączu albo w końcówce kabla połączyć oba przewody.Komunikat zniknie.

Miałem tak samo u siebie.

• 1 rok później...
Napisano

> Czujnik działa cały czas na zwarciu i dopiero brak klocka przerywa

> obwód prądu i wtedy pojawia się komunikat.

> Musisz na stałe albo w złączu albo w końcówce kabla połączyć oba

> przewody.Komunikat zniknie.

> Miałem tak samo u siebie.

Odgrzeje kotleta żeby nie zakładać nowych wątków...

Przy kielichu jest jedna wtyczka, która odpowiada z tego co patrzyłem za ABS/TC bo po rozłączeniu świeci się ABS/TC cały czas...

Czy ktoś mógłby wkleić fotę gdzie dokładnie jest ten czujnik zużycia klocków bo nie mogę się pozbyć tego "Bremsbelag". Oględziny instalacji przyniosły tylko informację, że podobno nigdzie nie ma zwarcia do masy oslabiony.gif

Napisano

> Czy ktoś mógłby wkleić fotę gdzie dokładnie jest ten czujnik zużycia

> klocków

Czujnik klocków jest z klocku hehe.gif jest to po prostu zatopiony przewodnik który przy pewnym zużyciu zamyka układ i powoduje świecenie kontrolki. waytogo.gif

Napisano

A czy w F-ce są te czujniki i jak je poznać niewiem.gif

Napisano

> A czy w F-ce są te czujniki i jak je poznać

Do klocków dochodzą kabelki wink.gif

Napisano

> Czujnik klocków jest z klocku jest to po prostu zatopiony przewodnik

> który przy pewnym zużyciu zamyka układ i powoduje świecenie

> kontrolki.

ale ktoś pisał o zamykaniu obwodu na wtyczce niewiem.gif

pytam jakiej i gdzie ta wtyczka?

w każdym klocku jest czujnik czy były bez czujnika? jeżeli były bez czujnika będzie komunikat non stop?

nie wiem bo przywiozłem to tak z germanii i szkoda wymieniać... klocki są prawie nowe...

Napisano

Sprawdż czy od klocka odchodzi kabelek. Jeśli nie, to może ktoś założył zwykłe klocki i pokazuje ci cały czas że klocki zużyte bo po prostu nie podpięta końcówka jest waytogo.gif

Napisano

> Sprawdż czy od klocka odchodzi kabelek. Jeśli nie, to może ktoś

> założył zwykłe klocki i pokazuje ci cały czas że klocki zużyte

> bo po prostu nie podpięta końcówka jest

z tego co pamiętam żaden kabelek nie odchodzi od klocków... jest tylko jeden kabel który wpięty jest jakby w zacisk hamulcowy ale siedzi tam jakoś tak luźno... hmm.gif

edit: ten kabel powinien być widoczny od zewnątrz koła czy od wewn. strony?

edit2: o coś takiego mam klik alledrogo ale nie widziałem, że to kończy się jakąś wtyczką...

Napisano

> Czujnik klocków jest z klocku jest to po prostu zatopiony przewodnik

> który przy pewnym zużyciu zamyka układ i powoduje świecenie

> kontrolki.

Raczej w Astrze otwiera układ - jeśli kontrolka świeci się pomimo niezużytych klocków, to w obwodzie jest przerwa... Od strony MID jest masa, jeśli hamulce są nowe lub "obwód otwarty", jesli są zuzyte.

A co do klocków z "zatopionym przewodnikiem" to raczej też nie w Astrze - nie widziałem jeszcze osobno klocków z czujnikiem i bez czujnika. Za to jest "czujnik zuzycia okładziny hamulca" wpięty w zacisk:

281036732-czujnikzuzyciaklockowAII.JPG

...i to on odpowiada za przerywanie obwodu i wyświetlanie komunikatu na MID.

Pozdr.

post-65098-14352495226668_thumb.jpg

Napisano

> Za to jest "czujnik zuzycia okładziny hamulca" wpięty

> w zacisk:

> ...i to on odpowiada za przerywanie obwodu i wyświetlanie komunikatu

> na MID.

Tak to wygląda właśnie u mnie ok.gif

Może podpowiesz mi w takim razie jak zdiagnozować czemu mimo dobrych klocków ten nieszczęsny "Bremsbelag" mnie ciągle nęka? zlosnik.gif

Napisano

Ja bym po kolei odpinał czujniki (bo je podejrzewałbym na początku) i zastępował je zworką - w ten sposób znalazłbym uszkodzony czujnik. Jeśli po zastąpieniu obu czujników zworkami komunikat nie zniknie, przerwy nalezy szukać w instalacji.

Pamiętaj, że czujniki są połaczone szeregowo, jeden za drugim, i para taka z jednej strony jest podłaczona do MID, a z drugiej do masy.

Kolejność jest taka: pin 19 MID - przewód żółto-czerwony - pin 56 złącza X2 (przednia gródź) - przewód żółto-czerwony - czujnik zużycia koła lewego - przewód żółto-czerwony - czujnik zuzycia koła prawego - przewód brązowy - masa. Podczas diagnostyki posuwaj się od MIDa łącząc z masą wybrane punkty "ścieżki". W ten sposób dojdziesz do miejsca, gdzie następuje zmiana komunikatu.

Pozdr.

Napisano

Na 100% uszkodzony któryś czujnik. Miałem taki sam komunikat u siebie i przez to wymieniłem klocki z okładziną o grubości ok. 7 mm. Na nowyhc klockach komunikat nie zgasł i wtedy okazało się, że to czujnik. Wymieniłem obydwa (przy cenie 20 zł za komplet nie chciało mi się szukać który jest uszkodzony) i komunikat zniknął.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.