Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja zapłonu w X14NZ

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio zaglądałem pod maskę (coś silnik zrobił się bardziej mulasty niż zwykle) i wydaje mi się że aparat jest przesunięty w stosunku do dawniejszego ustawienia.

Sam zapłon nigdy, za mojej kadencji (2 lata) nie był sprawdzany. Pasek rozrządu był wymieniany, ale stwierdzono że na zapłon to nie wpływa.

Jeden serwis już zaliczyłem i nic nie zrobili – nie wiedzieli jak go sprawdzić!

Szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi odnośnie tego silnika.

Czy ktoś może opisać jak wyregulować/sprawdzić wyprzedanie zapłonu w silniku X14NZ?

Dodam że na bloku mam znak ( trochę inny niż opisuje Etzold), ale nie mam żadnego znaku na kole pasowym. I tu jest problem!

Napisano

Masz jeszcze w nim kopułkę, czy już DIS?

Znaki są na pewno. Jeden na bloku silnika w pobliżu koła pasowego wału korbowego, a drugi na obudowie rozrządu. Wyglądają dość niepozornie. Na kołach też są nacięcia choć słabo widoczne.

Wymiana paska wpływa na ustawienie kąta wyprzedzenia zapłonu. Minimalnie, ale wpływa.

Napisano
  • Autor

Niestety, jest rozdzielacz, ale bez podciśnienia.

Możesz jaśniej opisać te znaki. Jak je znaleść?

Napisano

> Pasek rozrządu był wymieniany, ale stwierdzono że na zapłon to

> nie wpływa.

Wpływa, wpływa. Po wymianie paska rozrządu należy sprawdzić kąt wyprzedzenia w silnikach, w ktorych jest to możliwe oczywiście.

> Dodam że na bloku mam znak ( trochę inny niż opisuje Etzold), ale nie mam żadnego znaku na kole pasowym. I tu jest problem!

Na obudowie paska rozrządu powinieneś mieć igłę a na kole pasowym nacięcie. Ze dwa razy zapodawalem zdjęcie ja kto wygląda, spróbuj poszukać sam, jak nie znajdziesz to zapodam jeszcze raz zlosnik.gif. Szukaj w moich postach na przestrzeni roku słowa igł . Przy okazji poczytasz jak się ustawia zapłon. Zakładam, że masz kopułkę a nie DISa

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Na obudowie paska rozrządu powinieneś mieć igłę a na kole pasowym

> nacięcie.

Niestety, to nie jest igła ( u mnie), w tym miejscu mam odlew - kreskę. Znak na bloku jest oddalony od koło pasowego jakieś 4cm. Jak dorwę aparat to zrobię fote.

Twoje zdjęcia znalazłem - dzięki. Znak jest +/- w tym samym miejscu co u Ciebie.

Co gorsza " wypolerowałem" koło pasowe i nic- nacięć brak.

W favoritce zapłon zawsze regulowałem na słuch, od czasu do czasu tylko w celach inforacyjnych był sprawdzany lampą - średnio zamiast 7st. było 15st. - oczywiście tylko na LPG.

278856629-Obraz002.jpg

post-55278-14352482281677_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Mam aparat od sąsiada (dzięki) -druga fotka

278856747-Obraz022.jpg

post-55278-14352482283034_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

trzecia - by nie było wątpliwości :-)

278856751-Obraz025.jpg

post-55278-14352482283637_thumb.jpg

Napisano

A Tobie przypadkiem nie brakuje kawałka obudowy rozrzadu?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A Tobie przypadkiem nie brakuje kawałka obudowy rozrzadu?

Hmm... wg mnie to nie. Oglądałem wcześniej i nie widać by coś było nie tak, coś ukruszone, odłamane itp..

Ta kreska pokrywa się lokalizacją ze znakiem u Ciebie i u Etzolda. Sam znak jest inny.

To jest Astra Classic i tu dużo jest inowacji.

Martwi mnie kolo pasowe i brak tam wcięcia.

Jutro podajdę do ASO, może coś wymyślą, mam nadzieję że nie będą chcieli dużo (ostatnio chcieli 100zł za samo podpięcie kompa).

Napisano

Lelkowi chodzilo chba o to, ze nie masz pokrywy tej oslony. Odkrecales cos do zdjec, czy jezdzisz tak jak to widac teraz?

Napisano

> Lelkowi chodzilo chba o to, ze nie masz pokrywy tej oslony.

> Odkrecales cos do zdjec, czy jezdzisz tak jak to widac teraz?

Nie, no jest plasticzana osłona rozrządu z pokrywą. To na moje oko jest kółko z paskiem do altka. Nie wiem, jak w innych silnikach, ale w X14NZ nie ma osłony napędu alternatora.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Nie mam osłony. Nic nie było odkręcane. Zdjęcia zrobione asterce gotowej do drogi.

Mnie też informowano że ten model nie ma osłon ( osłony silnikia i osłony paska klinowego)

Autko kupione od Opel Motor Centrum - ich były pojazd serwisowy).

Napisano

A no faktycznie, pomylka. Myslalem ze nie masz wogole pokrywki tej oslony. Moj blad, sorry za zamote 20.GIF Z tego co patrzylem w epc obudowa jest cala.

Napisano

> Mnie też informowano że ten model nie ma osłon ( osłony silnikia i

> osłony paska klinowego)

A tak swoją drogą, może by zakombinować jakąś osłonkę tego paska? Dopasować/wygiąć kawałek plastikowej/metalowej rynienki i założyć pod pasek? Podczas jazdy w deszczu błotko robi piękny wzorek na masce od środka, altek i koło są upaprane. Jest tam trochę miejsca, więc taki patent miałby szansę powodzenia. A może już któryś z kolegów ma coś takiego? Oczywiście pytam o silniki fabrycznie niewyposażone w osłonę.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Kicha na max, w Gdańsku nie znalazłem warsztatu który by sprawdził zapłon - zaliczyłem 11. Większość nie ma lamp ( w aso też - bedzie w poniedziałek, ktoś od nich pożyczył 893goodvibes.gif).

W jednym warsztacie założyłem się że w aucie z 2000r jest aparat zap. i miałem mieć regulacje gratis, ale na moich oczach lampa się im rozpadła icon_eek.gif

Poszperałem w piwnicy w częściach od innych aut i znalazłem pseudo lampe zrobioną na diodzie led.

znak na kole znalazłem skrobiąc nożem po kole pasowym. Korozja zrobiła swoje - z wcięcia jest mała rysa. Dobrym sposobem jest zrobić kropkę białym korektorem - sprawdzone.

Zapłon był sporo opóźniony.

Mam pytanie czemu kąt zapłonu bardzo, bardzo pływał na wolnych obrotach (nie były zwarte piny w kostce serwisowej).

W trybie serwisowym jest już równe 10st.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.