Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozmiar kół i przekłamania na liczniku ?

Featured Replies

Napisano

Wiem że to juz było mnóstwo razy i wiele z tych postów juz przeczytalem ale powiem szczerze chyba juz mi sie wszystko pokrecilo.

Otóż na poczatku powiem tak ze po kupnie Astrolota musialem kupic oponki letnie - oczywiscie nic nie czytalem i pobieglem i kupilem a ze chcialem troche wieksze wiec kupilem 185/65/R14 frown.gif Teraz juz wiem ze to nie są odpowiednie zamienniki rozmiaru 175/65R14. Dlatego mam pytanko? O ile moze byc roznica w km miedzy standardowymi oponami a tymi co kupilem. Tzn ile przejechanych km w rzeczywistosci odpowiada tym licznikowym. Pytam bo zauwazylem ze od jakiegos czasu na jednym zbiorniku gazu robie ok 300 km a wczesniej robilem maks 240Km blush.gif i pomyslalem ze mi ładnie spalanie spadlo ale z drugiej strony moze wlasnie licznik przeklamuje i spalanie jest takie jak zawsze ? Co wy na to?

A moze faktycznie spalanie spadło ale powodem jest wymiana sprzegła na zupelnie nowe?

Napisano

> O ile moze byc roznica w km

> miedzy standardowymi oponami a tymi co kupilem.

Przynajmniej dwa razy w ciągu ostatnich 30 dni był podawany link do strony z kalkulatorem.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Przynajmniej dwa razy w ciągu ostatnich 30 dni był podawany link do

> strony z kalkulatorem.

> Pozdroofka

Tak tylko nie bardzo moge go niestety zrozumiec blush.gif

Napisano

> Tak tylko nie bardzo moge go niestety zrozumiec

O ile pamiętam to w jedno okienko wpisuje się rozmiar opon jakie posiadasz, w drugie rozmiar z jakimi chcesz porównać i dostajesz procentową różnicę wskazań

Napisano

ja mam z przodu 185/70r14 i na nich jadę chyba +6% szybciej niż na standardzie 185/60r14

Napisano

Roznicy wielkiej nie ma.. Np jadac samochodem z oponami 215/40/17 i powiedzmy licznik pokazuje 70km/h i rzeczywista predkosc jest 70km/h. Teraz zalozmy ze wymieniamy opony na 205/40/17.. licznik bedzie pokazywal nam znowu 70km/h.. ale predkosc rzeczywista bedzie tylko 69.08km/h.. Nie jest to wielka tragedia jak widac, szczegolnie ze liczniki nigdy nie pokazuja prawidlowo spineyes.gif.

Napisano

> Roznicy wielkiej nie ma.. Np jadac samochodem z oponami 215/40/17 i

> powiedzmy licznik pokazuje 70km/h i rzeczywista predkosc jest

> 70km/h. Teraz zalozmy ze wymieniamy opony na 205/40/17.. licznik

> bedzie pokazywal nam znowu 70km/h.. ale predkosc rzeczywista

> bedzie tylko 69.08km/h.. Nie jest to wielka tragedia jak widac,

> szczegolnie ze liczniki nigdy nie pokazuja prawidlowo .

no ja mialem 185/60/r14 a teraz mam 195/70/r14 to roznica jest o okolo 10 km/h 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ja mam 175/70 (chyba) i R13 (fabryczne) przeklamanie jest dosc duze

nawet do 15km/h. Co mam poradzic ze te made in poland sa na 13"

Napisano

> Ja mam 175/70 (chyba) i R13 (fabryczne) przeklamanie jest dosc duze

> nawet do 15km/h. Co mam poradzic ze te made in poland sa na 13"

Zmienić na 14" lub lepiej na 15" zlosnik.gif

Napisano

ja mam właśnie na 13tkach 175/75 i mam przekłamanie rzędu 8 - 10 km/h, tak jak Kolega mówi wyzej - z chęcią zamienie na większe. nawet takie znalazlem - tylko nie wiem co oznacza ET-45 i nie wiem czy to do eFki wejdzie. Ponoć te kółka (14" rozstaw śrub 4x100, ET-45, 175/65, średnica otworu 55 mm) chodziły w Yarisce. Więc może kupić? Jak Koledzy radzicie?

Napisano

> nawet takie znalazlem - tylko nie wiem co oznacza ET-45 i nie

> wiem czy to do eFki wejdzie. Ponoć te kółka (14" rozstaw śrub

> 4x100, ET-45, 175/65, średnica otworu 55 mm) chodziły w

> Yarisce. Więc może kupić? Jak Koledzy radzicie?

Takie oznaczenia jak ET-45 mowia jak gleboko siedza kola pod samochodem.. Np. ET-35 wystaja bardziej niz ET-45 (o 10mm).. Innymi slowy jak standardowo uzywales ET-35 i wsadzisz ET-45 to rozstaw kol Ci sie zmniejszy nieznacznie o 2 x 10mm = 20mm.. Co ciagle powinno byc ok, szczegolnie dobre to jest jak chcesz ukryc grube malo atrakcyjne opony tongue.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.