Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Folia na progi jeszcze raz

Featured Replies

Napisano

Z informacji na Forum wynika, że folie dostępne do stlio kosztują albo ok. 10 zł za szt., albo około 20 zł za szt. Ja sam kupiłem w zeszłym roku te droższe. Część użytkowników stwierdza, że po rocznym użytkowaniu folie są dosyć mocno zniszczone. Obejrzałem je u siebie i są w bardzo dobrym stanie, ale jeden mankament związany z ich naklejeniem - stwierdziłem kilka odprysków lakieru na krawędzi najbliższej drzwi (na zagięciu) - oklejając zostawiłem ok 1 mm wolnej powierzchni i tam powstały odpryski. Postanowiłem to poprawić i zakupiłem jeszcze jeden komplet folii tym razem po 8,50 za szt (takie były w sklepie). Po naklejeniu okazało się, że tańsza folia jest trochę inna - jest nieco cieńsza i całkowicie przezroczysta, natomiast ta, którą kupiłem wcześniej jest grubsza (bardziej "mięsista") i ma szarozielone zabarwienie. Obydwie są produkowane przez firmę 3M i dostarczane w opakowaniu Fiata pod tym samym numerem katalogowym.

Napisano

> Postanowiłem to poprawić i zakupiłem jeszcze jeden komplet folii tym razem po 8,50 za szt (takie były w sklepie). Po naklejeniu okazało się, że tańsza folia jest trochę inna - jest nieco cieńsza i całkowicie przezroczysta, natomiast ta, którą kupiłem wcześniej jest grubsza (bardziej "mięsista") i ma szarozielone zabarwienie. Obydwie są produkowane przez firmę 3M i dostarczane w opakowaniu Fiata pod tym samym numerem katalogowym.

Kolejne cięcie kosztów. wpysk.gif

Napisano

[...]

> tym razem po 8,50 za szt (takie były w sklepie). Po naklejeniu

> okazało się, że tańsza folia jest trochę inna - jest nieco

> cieńsza i całkowicie przezroczysta, natomiast ta, którą kupiłem

> wcześniej jest grubsza (bardziej "mięsista") i ma szarozielone

> zabarwienie. Obydwie są produkowane przez firmę 3M i dostarczane

> w opakowaniu Fiata pod tym samym numerem katalogowym.

Przyznam że nie do końca chce mi się wierzyć w te dwa rodzaje folii w dwóch różnych cenach z tymi samymi numerami - z jednego prostego powodu: artykuł, a więc i cena, są identyfikowane po numerze. Dwa elementy występujące pod tym samym numerem w ePER są dla sprzedawcy nierozróżnialne...

Najprawdopodobniej te folie produkowane są z tego, co się pod rękę nawinie - i raz są grubsze, a raz ciensze, zależnie od tego, jak "wyszło". A cena - co ASO to inna, jak ze wszystkim biglaugh.gif

Ja kupowałem równo po 10 zł/szt. Możnaby sprawdzić, jaka cena jest w ePER hmm.gif

Napisano

> [...]

> Przyznam że nie do końca chce mi się wierzyć w te dwa rodzaje folii w

> dwóch różnych cenach z tymi samymi numerami - z jednego prostego

> powodu: artykuł, a więc i cena, są identyfikowane po numerze.

> Dwa elementy występujące pod tym samym numerem w ePER są dla

> sprzedawcy nierozróżnialne...

Niby masz racje ale ...

Pare miesiecy temu chcialem kupic wkladke do bagaznika, okazalo sie, ze wersja z ruchoma kanapa i z nieruchoma ma ten sam numer smile.gif

Teraz juz sie moze to zmienilo bo dalem cynk producentowi i powiedzial mi, ze zwroci FAP na to uwage, takze opcja wspolnego nr kat. jest mozliwa.

Napisano

> Kolejne cięcie kosztów.

Bo ta folia ma zupełnie inne przeznaczenie. Jej się nie klei na próg a na na mordę klienta żeby więcej nie narzekał. zlosnik.gif

Napisano

> Pare miesiecy temu chcialem kupic wkladke do bagaznika, okazalo sie,

> ze wersja z ruchoma kanapa i z nieruchoma ma ten sam numer

To jak oni to rozróżniają? yikes.gif Załóżmy, że chciałbym coś takiego zamówić, więc jak sprawić, żeby do ASO dotarł właściwy element? hmm.gif Widziałem, jak wygląda lista zamówień wychodząca z ASO do Bielska i to są w zasadzie same numery z ilościami i nazwiskami klientów (jeśli zamawiał to klient w sklepie). Czasem jak im się omyłkowo wypełni zła rubryka, to na etykietce na opakowaniu w polu "LOKAL. KLIENTA", gdzie zwykle drukowane jest nazwisko (8 pierwszych liter właściwie), potrafi się znaleźć numer telefonu lub coś w tym rodzaju. Generalnie raczej w jakiś pedantyczny sposób tych list się nie wypełnia - poza polami "NR RYSUNKU" i "ILOŚĆ" na resztę raczej nikt uwagi nie zwraca... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> [...]

> Przyznam że nie do końca chce mi się wierzyć w te dwa rodzaje folii w

> dwóch różnych cenach z tymi samymi numerami - z jednego prostego

> powodu: artykuł, a więc i cena, są identyfikowane po numerze.

> Dwa elementy występujące pod tym samym numerem w ePER są dla

> sprzedawcy nierozróżnialne...

> Najprawdopodobniej te folie produkowane są z tego, co się pod rękę

> nawinie - i raz są grubsze, a raz ciensze, zależnie od tego, jak

> "wyszło". A cena - co ASO to inna, jak ze wszystkim

> Ja kupowałem równo po 10 zł/szt. Możnaby sprawdzić, jaka cena jest w

> ePER

Grubsza folia jest chyba droższa i być może produkują (wycinają) z tego co się pod rękę "nawinie", ale koszt materiału wpływa na cenę końcową.

Napisano

> To jak oni to rozróżniają?

No wlasnie ... trzeba zaznaczyc przy zamawianiu do jakiej ma byc wersji - ASO gdzies dzwoni itd ...

Ja rozmawialem z producentem i mieli sie tym zajac bo to bylo durne rozwiazanie.

ps. b. polecam te rynienke do bagaznika - do wyboru jest RezawPlast i ... firma na "A" - ja mam od tej 2. firmy bo oni w ofercie maja wlasnie 2 wersje do ruchomej i nieruchomej kanapy. O ile pamietam sa z Czestochowy i blyskawicznie odpowiadaja na maile.

Napisano

> Pare miesiecy temu chcialem kupic wkladke do bagaznika, okazalo sie,

> ze wersja z ruchoma kanapa i z nieruchoma ma ten sam numer

no bo wszytko jest ok wiec raczej nic sie nie zmieni. Wkladka jest jedna ale ma ostatni odcinek oddzielony przetloczeniem wiec mozna go odciac... mam taka i odcinalem

Napisano

> no bo wszytko jest ok wiec raczej nic sie nie zmieni.

Byc moze ...

Wkladka jest

> jedna ale ma ostatni odcinek oddzielony przetloczeniem wiec

Nie jest jedna.

> mozna go odciac... mam taka i odcinalem

Masz RazewPlast czy Aristar ?

Napisano
niewiem.gif mam oryginal Fiata... zerkne na instrukcje moze tam cos bedzie wypisane
Napisano

> mam oryginal Fiata... zerkne na instrukcje moze tam cos bedzie

> wypisane

Oryginal w PL to wlasnie do wyboru RezawPlast (wersja z ruchoma kanapa), Aristar (2 wersje). Jesli kupowales na zachodzie to pewnie masz cos innego.

Napisano

kupowalem w Wejherowie... i wykladka miala osobna rynienke (o dlugosci regulacji kanapy) ktora mozna bylo odciac co uczynilem

Napisano

> Oryginal w PL to wlasnie do wyboru RezawPlast (wersja z ruchoma

> kanapa), Aristar (2 wersje). Jesli kupowales na zachodzie to

> pewnie masz cos innego.

wystarczy powiedzieć, że chcesz oryginał fiatowski a nie naszą podróbę i chyba powinni załatwić no nie palacz.gif

Napisano

> wystarczy powiedzieć, że chcesz oryginał fiatowski a nie naszą

> podróbę i chyba powinni załatwić no nie

Nie ma tak łatwo - w katalogach jest bardzo wiele rzeczy, które są wytworem krajowym (co jest IMO pozytywne ok.gif) i które są oferowane nie obok "oryginałów", ale zamiast (co już takie pozytywne nie jest biglaugh.gif).

Np. w przypadku Stilo dywaniki gumowe są produkcji polskiej, natomiast na przykład w Niemczech oferowane są zupełnie inne. hmm.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

> Z informacji na Forum wynika, że folie dostępne do stlio kosztują

> albo ok. 10 zł za szt., albo około 20 zł za szt. Ja sam kupiłem

> w zeszłym roku te droższe.

Przy okazji przeglądu zapytałem się czy są folie do 3D. I okazało się że są (3M), kosztują ponad 100 zł icon_eek.gif za komplet i oczywiście w opakowaniu Fiata. Ale co najlepsze są w kształcie jak odrysowane z nakładek progowych o długości pewnie z 60cm.

Napisano

> Przy okazji przeglądu zapytałem się czy są folie do 3D. I okazało się

> że są (3M), kosztują ponad 100 zł za komplet i oczywiście w

> opakowaniu Fiata. Ale co najlepsze są w kształcie jak odrysowane

> z nakładek progowych o długości pewnie z 60cm.

Jeśli faktycznie one są takie duże, to nie jest to wygórowana cena IMO - ta folia 3M do ochrony lakieru jest dość droga, niestety frown.gif, nie wiem czy za 100 zł kupiłbyś wystarczającą ilość do wycięcia dwóch elementów w tym rozmiarze hmm.gif

Napisano

> Jeśli faktycznie one są takie duże, to nie jest to wygórowana cena

> IMO - ta folia 3M do ochrony lakieru jest dość droga, niestety ,

> nie wiem czy za 100 zł kupiłbyś wystarczającą ilość do wycięcia

> dwóch elementów w tym rozmiarze

Oczywiście przeliczając rozmiar tego bumerangu z 5D do tej płachty proponowanej do 3D, to tanio.

Napisano

Qrcze u mnie leza juz chyba z miesiac...albo wiecej i nie mam kiedy "okleic" a juz dwa razy mylem samochod z tej okazji

Napisano

> Qrcze u mnie leza juz chyba z miesiac...albo wiecej i nie mam kiedy

> "okleic" a juz dwa razy mylem samochod z tej okazji

Ja mam tak z chlapaczami .Kupiłem w marcu i leżą do tej pory.Jakoś niezbyt stilo mi się podoba z tymi chlapaczami hehe.gif

Napisano

> .Jakoś niezbyt stilo mi się podoba z tymi chlapaczami

Nie znasz się piesc.gif

Napisano

> Ja mam tak z chlapaczami .Kupiłem w marcu i leżą do tej pory.Jakoś

> niezbyt stilo mi się podoba z tymi chlapaczami

I jako posiadacz chlapaczy na Stilonie moge powiedzieć że nic nie dają, no może tylko przednie zapobiegają szlifowaniu brzegu błotnika.

Napisano

> I jako posiadacz chlapaczy na Stilonie moge powiedzieć że nic nie

> dają, no może tylko przednie zapobiegają szlifowaniu brzegu

> błotnika.

To dziwne ale u mnie w 3D chlapacze wyeliminowału obtłuczone progi.

Mam też folię ale chlapacze wg mnie działaja.

Napisano

> To dziwne ale u mnie w 3D chlapacze wyeliminowału obtłuczone progi.

potwierdzam

Napisano

> To dziwne ale u mnie w 3D chlapacze wyeliminowału obtłuczone progi.

> Mam też folię ale chlapacze wg mnie działaja.

Nie wiem na czym polega wic ale w 3D jakoś słabiej obija te progi, ja do siebie (5D)fartuchy założyłem w miesiąc po kupnie auta jak zobaczyłem odpryski i niestety ale z czasem ich przybywało (pomimo chlapaczy), w międzyczasie ASiO przestało w ramach gwarancji lakierować te odpryski i musiałem zrobić to sam po czym nakleiłem folię, teraz odprysków jak na razie nie widać, zobaczymy po zimie.

Napisano

> Nie wiem na czym polega wic ale w 3D jakoś słabiej obija te progi,

O ile pamietam 3D jest szerszy od 5D i MW - byc moze kola sa nieco glebiej w nadkolach tzn blotniki sa bardziej wystawione smile.gif

Napisano

> Ja mam tak z chlapaczami .Kupiłem w marcu i leżą do tej pory.Jakoś niezbyt stilo mi się podoba z tymi chlapaczami

ja razem z samochodzikiem wszedlem w posiadanie kompletu na przod i tyl

ale odwazylem sie zalozyc tylko na przod...tylne leza nieuzywane

Napisano

Ostatnio zauważylem po myciu spiaskownae progi ztylu... co z tym robic? Reklamować? przejchalem 45 tys.....i mam go jeszcze na gwarancji mechanicznej...pozdrawiam

• 8 miesięcy później...
Napisano

Powracam do tematu, ponieważ kupiłem takie folie ochronne.

Ale za cholerę nie wiem jak je przykleić. Czy ktoś to kleił, w jaki sposób, jakies zdjęcia?

Dzięki z góry.

Napisano

> Powracam do tematu, ponieważ kupiłem takie folie ochronne.

> Ale za cholerę nie wiem jak je przykleić. Czy ktoś to kleił, w jaki

> sposób, jakies zdjęcia?

> Dzięki z góry.

Witam!!1

Czy ma kolega może numery tych foli do 3D. Jutro właśnie odbieram auto po lakierowaniu i chciałbym zamówić w ASO te folie , aby opóżnić następne malowanie. Malowanie odbyło się w ramach gwarancji na lakier na koszt ASO.Pozdrawiam cool.gif

Napisano

Witam szanownych kolegów!

Kiedyś, przy okazji dyskusji na temat przyklejania folii były dostępne rysunki folii. Przeszukałem archiwa ale nie znalazłem(tzn. były ale niedostępne). Jeśli któryś z kolegów dysponuje takowymi to bardzo prosiłbym o przesłanie ew. umieszczenie ich na forum.

Pozdrawiam i dziękuję.

Napisano

> Witam!!1

> Czy ma kolega może numery tych foli do 3D. Jutro właśnie odbieram

> auto po lakierowaniu i chciałbym zamówić w ASO te folie , aby

> opóżnić następne malowanie. Malowanie odbyło się w ramach

> gwarancji na lakier na koszt ASO.Pozdrawiam

Numer, jakie posiadam to:

0046840032

0046840033

Napisano

> Witam szanownych kolegów!

> Kiedyś, przy okazji dyskusji na temat przyklejania folii były

> dostępne rysunki folii. Przeszukałem archiwa ale nie

> znalazłem(tzn. były ale niedostępne). Jeśli któryś z kolegów

> dysponuje takowymi to bardzo prosiłbym o przesłanie ew.

> umieszczenie ich na forum.

> Pozdrawiam i dziękuję.

Potwierdzam, dostępne są tylko opisy, rysunków brak.

Napisano

> Numer, jakie posiadam to:

> 0046840032

> 0046840033

Czy to na pewno są folie na progi? hmm.gif Sam kiedyś pytałem o to w ASO i wetknęli mi takie małe naklejki za ok. 15 zł/szt. Nie zapisałem ich numerów. Później okazało się że to folia zabezpieczająca ale... rant przednich błotników przy zakładaniu chlapaczy... spineyes.gif Na szczęście przydała się biglaugh.gif

Po tym doświadczeniu zakupiłem rolkę folii ochronnej firmy 3M w hurtowni materiałów blacharsko-lakierniczych jump.gif W razie czego służę szczegółami. Po urlopie będę kleił waytogo.gif

Napisano

> Czy to na pewno są folie na progi? Sam kiedyś pytałem o to w ASO i

> wetknęli mi takie małe naklejki za ok. 15 zł/szt. Nie zapisałem

> ich numerów. Później okazało się że to folia zabezpieczająca

> ale... rant przednich błotników przy zakładaniu chlapaczy...

> Na szczęście przydała się

> Po tym doświadczeniu zakupiłem rolkę folii ochronnej firmy 3M w

> hurtowni materiałów blacharsko-lakierniczych W razie czego

> służę szczegółami. Po urlopie będę kleił

Powyższe numery spisałem kiedyś z naszego forum. Jeden z kolegó podawał. Fakt faktem nie kosztowały one dużo i są całkiem małe - czyli wnioskuję, że są na rant...

W takim razie proszę o szczegóły, będę się chyba musiał zaopatrzeć w podobną folię.

Napisano

> Numer, jakie posiadam to:

> 0046840032

> 0046840033

Są to numery foli do Stilo 5D i MW.

Do Stilo 3D numery są następujące:

46837415 - prawa strona

46837416 - lewa strona

Cena det.brutto 51,69 za szt.

Napisano

> Są to numery foli do Stilo 5D i MW.

> Do Stilo 3D numery są następujące:

> 46837415 - prawa strona

> 46837416 - lewa strona

> Cena det.brutto 51,69 za szt.

Dzięki za namiary ,jutro zamawiam 893goodvibes.gif

Napisano

> Dzięki za namiary ,jutro zamawiam

Jakbyś mógł, to daj fotkę. Ciekaw jestem czy to rzeczywiście coś innego niż mi sprzedali... hmm.gif

Napisano

> W takim razie proszę o szczegóły, będę się chyba musiał zaopatrzeć w

> podobną folię.

Folia 3M jest sprzedawana pod nazwą "transparentna taśma zabezpieczająca" w rolkach o długości 2,5m w dwóch szerokościach - 1cm (np. na oklejenie krawędzi drzwi) i 10cm. Ja kupiłem tą większą rolkę, nr kat. 08210. Folia składa się z wewnętrznej warstwy klejącej, środkowej warstwy zabezpieczającej z poliuretanu o grubości 0,153mm i zewnętrznej powłoki z filtrem UV. Folii trzeba szukać w sklepach/hurtowniach zaopatrujących warsztaty blacharsko-lakiernicze i pytać o folię zabezpieczającą antyodpryskową na progi w rolkach. Koszt węższej rolki to ok. 100zł, a szerszej ok. 120zł blah.gif

Nie, nie pracuję dla 3M... 033102bebe_1_prv.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.