Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klasyfikacja Daewoo

Featured Replies

Napisano

> Ale, z obecnej perspektwy - przy roznicy 5000, to ja bym chyba skode

> 105 na przetrwanie za grosze kupil i jeszcze dozbieral te 5000

Z obecnej perspektywy to bym sobie Merca kupił smirk.gif. 5000 to była dla mnie olbrzymia kasa, bo mieszkanie wówczas kupowałem i każdy grosz się liczył. A Skodę 105 miałem i za żadne skarby - nawet na przetrwanie bym nie kupił - żaden argument.

Co do TGV - nie jest ciasne, też jeździłem. Tyle, że Skody to w niczym nie przypomina. To nie jest trafne porównanie. W TGV nie rdzewienie po 3 latach klapa bagażnika (Fiabia mojego szwagra) zlosnik.gif. Dwie Fabki firmowe - dwa padnięte komputery a 3 lub 4 tys zł (nie pamiętam dokładnie), wszystkie Fabki - padnięte ogrzewanie. Skoda - tym razem Octavia mojej siostry - padły po 40 tys. km pompowtryskiwacze czy jak to tam się zwie - wymiana - coś ok 4 tys.

Nic do marki Skoda nie mam. Auta jak auta. Ciosane przez Niemców, wykonane przez Czechów - nie warte swoich pieniędzy. I tyle. Ale TGV to to na pewno nie jest. Amen.

Napisano

1. Chairman

2. Nubira II

3. Leganza

4. Espero

5. Nubira I

6. Lanos

7. Nexia

8. Matiz

9. Tico

Polonez to farbowane Daewoo. W tej klasyfikacji mógłby być na pozycji 8.

Chairman to inaczej Mercedes wykonany w Korei - b. dobra jakość stuprocentowa.

Nubira II jest na tyle nowa i dobrze wykonana, że Leganza przegrywa.

Nubira I to taki sobie model. Można dużo porównywać do Lanosa, bo wiele podzespołów jest identycznych,

ale o dziwo jakość wykonania wyższa niz w Lanosie. Choć Nubira I to następca Espero, to Espero wydawał się lepiej wykonany pod każdym względem.

Lanos trwały, niezawodny, ale z niską jakością wykonania, której na pierwszy rzut oka nie widać.

Nexia to auto kopia Opla Kadeta, przejęła te same bolączki co poprzednik Astry I.

Matiz to taki Lanos w miniaturce, a Tico to miniaturka Matiza.

Matiz ma cos z sobie z Mercedesa klasy A - ale tylko jeśli chodzi o wygląd, kształty. Tico bardzo sie kojarzy z Suzuki Maruti, idealne auto miejskie dla ubogich.

Napisano

> 1. Chairman

> 2. Nubira II

> 3. Leganza

> 4. Espero

> 5. Nubira I

> 6. Lanos

> 7. Nexia

> 8. Matiz

> 9. Tico

Bardzo dobrze powiedziane smile.gif

Ja jeździłem Nexią (kilka lat), Esperem (niewiele, w sumie może z 1. tys km), tikiem (kilka tys. km), dwoma Lanosami (w tym swoim - aktualnym). Do tego jako pasażer Matizem i siedziałem kiedyś w Nubirze smile.gif. Najlepiej z tego wszystkiego zdecydowanie jeździło mi się Esperem. Silnik 1.8 SOHC, wystarczająco dynamiczny, cichy, wnętrze dużo lepiej wykonane niż w Lanosie, dobrze się prowadził. Nexia tez była ok mimo że była to wersja max bida, nawet bez wspomagania i regulacji czasu pracy wycieraczek. Lanos zdecydowanie najbardziej dynamiczny (oba którymi jeździłem to 1.6 z LPG), za to ciagle coś trzeszczy, stuka, czuć każdą dziurę.

W sumie jakoś tak wyszło, że najbliższa rodzina jeździła kiedyś właśnie głównie autami DU. Z żadnym z nich nigdy nie było poważniejszych problemów, nigdy nie zawiodły w trasie, do tego koszty utrzymania na normalnym poziomie.

Napisano

> Nubira II jest na tyle nowa i dobrze wykonana, że Leganza przegrywa.

> Nubira I to taki sobie model. Można dużo porównywać do Lanosa, bo

> wiele podzespołów jest identycznych,

Kto te głupoty wymyślił? To chyba nie Twój wymysł?

Napisano

> Z obecnej perspektywy to bym sobie Merca kupił . 5000 to była dla

> mnie olbrzymia kasa, bo mieszkanie wówczas kupowałem i każdy

> grosz się liczył. A Skodę 105 miałem i za żadne skarby - nawet

> na przetrwanie bym nie kupił - żaden argument.

> Co do TGV - nie jest ciasne, też jeździłem. Tyle, że Skody to w

> niczym nie przypomina. To nie jest trafne porównanie. W TGV nie

> rdzewienie po 3 latach klapa bagażnika (Fiabia mojego szwagra) .

> Dwie Fabki firmowe - dwa padnięte komputery a 3 lub 4 tys zł

> (nie pamiętam dokładnie), wszystkie Fabki - padnięte ogrzewanie.

> Skoda - tym razem Octavia mojej siostry - padły po 40 tys. km

> pompowtryskiwacze czy jak to tam się zwie - wymiana - coś ok 4

> tys.

> Nic do marki Skoda nie mam. Auta jak auta. Ciosane przez Niemców,

> wykonane przez Czechów - nie warte swoich pieniędzy. I tyle. Ale

> TGV to to na pewno nie jest. Amen.

A no to mamy zupelnie inne doswiadczenie - ze skoda zero problemow -zarowno z fabia, ktora jezdzic bardzo lubie, jak i ze 105 - bardzo milo wspominam. Co poradze?

A TGV... no sorry - w pierwszej klasie TGV jest miejsca duzo mniej niz w przedzialach PKP pierwsza klasa - nisko, malo miejsca na nogi, siedzenia na szczescie wystarczajaco szerokie. Takie jest moje zdanie, ale w sumie to obiektywne - mozemy poszukac wymiarow w necie - roznice sa na tyle duze, ze wykluczam mozliwosc, ze mi zmysly figla plataja. I ja uwazam porownanie lanosa do PKP i skody do TGV za odpowiednie. I tez kropka smile.gif

Nie ma sensu sie klocic o zdanie. Takie jest moje, twoje jest inne. No i dobrze smile.gif

Napisano

> Ok, nie bede sie klocil co do roznicy w cenie - kiedy z ojcem

> kupowalismy fabie, to nie patrzelismy na lanosy wtedy nawet

> troche. Ale pozniej, jak sam kupilem uzywanego lanochoda, troche

> pojezdzilem, zorientowalem sie, co soba prezentuje, to

> probowalem sie zorientowac, jak to wygladalo przy zakupie nowych

> - i moglem cos pokopac - przepraszam.

> Ale, z obecnej perspektwy - przy roznicy 5000, to ja bym chyba skode

> 105 na przetrwanie za grosze kupil i jeszcze dozbieral te 5000

tak, ale idąc tym tokiem myslenia w życiu samochodu się nie kupi, bo po uzbieraniu tych 5k się okaze, że no kurcze może jeszcze 5k i znowu coś lepszego idzie wyrwac

Lanos dość dobrze sprawdza się jako auto rodzinne i przez to ludzie wybierali lanosa, fabia (mówimy o tanim hb, bo kombi juz duzo drozsze) na auto rodzinne nie bardzo się nadaje, do tego słaby silnik-->nadaje się dobrze na 2auto w rodzinie jako takie miejskie jezdzidło

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.