Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak zmostkować ten wzmacniacz (BLAUPUNKT GTA 475)

Featured Replies

Napisano

witam, posiadam wzmacniacz BLAUPUNKT GTA 475 (4 kanałowiec) o taki : http://www.megamedia.pl/wzmacniacz-blaupunkt-gta-475.php?off=13 a schematy od tego wzmacniacza są poniżej : http://img395.imageshack.us/img395/2901/wzmacniaczrh7.jpg Jak go zmostkować, żeby osiągnąć całą moc tj. 420W RMS, bo chce tak podłaczyć go do głośnika INFINITY 1250W, bo na 1 mostku pokazanym na fotce gra on przeciętnie, do pewnej głośności podłasza się bas a gdy przkrocze pewnien próg to wyglada to tak, jak przednie głośniki się podgłaszały a subwoofer w skrzynce jakby sie ściaszał. Pomocy

Napisano

> witam, posiadam wzmacniacz BLAUPUNKT GTA 475 (4 kanałowiec) o taki :

> http://www.megamedia.pl/wzmacniacz-blaupunkt-gta-475.php?off=13

> a schematy od tego wzmacniacza są poniżej :

> http://img395.imageshack.us/img395/2901/wzmacniaczrh7.jpg Jak go

> zmostkować, żeby osiągnąć całą moc tj. 420W RMS, bo chce tak

> podłaczyć go do głośnika INFINITY 1250W, bo na 1 mostku

> pokazanym na fotce gra on przeciętnie, do pewnej głośności

> podłasza się bas a gdy przkrocze pewnien próg to wyglada to tak,

> jak przednie głośniki się podgłaszały a subwoofer w skrzynce

> jakby sie ściaszał. Pomocy

znaczy co?? chesz wszystkie 4 kanaly do kupy polaczyc?? icon_eek.gif to sie chyba nie da tak

Napisano
  • Autor

> znaczy co?? chesz wszystkie 4 kanaly do kupy polaczyc?? to sie

> chyba nie da tak

chodzi mi o to, że ten wzmacniacz ma 2 mostki : 1 z 2 kanałem i 3 z 4 kanałem, a ja mam 1 chinch na kanale 1 i 2 i podłączoną tam gdzie pisze bridge front i głośnik gra tak sobie, nie ma takiego powera jak powinien mieś i czy istnieje możliwość, żeby połączyć te 2 mostki w 1 duży, aby otrzymać te 420W RMS ???

Napisano

> chodzi mi o to, że ten wzmacniacz ma 2 mostki : 1 z 2 kanałem i 3 z 4

> kanałem, a ja mam 1 chinch na kanale 1 i 2 i podłączoną tam

> gdzie pisze bridge front i głośnik gra tak sobie, nie ma takiego

> powera jak powinien mieś i czy istnieje możliwość, żeby połączyć

> te 2 mostki w 1 duży, aby otrzymać te 420W RMS ???

Ni da sie tak, pisze ze mozna tylko 4/3/2 kanały

Napisano
  • Autor

chodzi mi o takie coś, czy to ma wogule sens ???? wzmacniacz2rq5.jpg

Napisano

> chodzi mi o takie coś, czy to ma wogule sens ????

takie cos ma sens jesli chcesz dac sygnal na 4 kanaly np. po to zeby podlaczyc sub w mostku na 2 kanaly i jeszcze 2 glosniki. to co narysowales nie da Ci ani jednego W mocy bo operujesz samym sygnalem.

Napisano
  • Autor

to powiedzcie mi jak najefektywniej podłączyć, aby zasilić SUBWOOFER INFINITY 1250W (300W RMS) bo ja już wtedy nie mam pomysłów. Proszę o szybką odpowiedź, bo chciałem już jutro iść po ten rozdzielacz i byłem cały happy, że to będzie lepei j grac a wy tu mi mówicie, że klapa, że to nie pójdzie tak frown.gif <płacze>

Napisano

Ja mam takiego subika (starsza ale lepsza wersje 1230w) podlaczone pod mono 500W RmS Carpowera HPB-1502. Szalu nie robi bo mam go w zamknietej paczce, ale w refleksie pewnie robilby gnoj grinser006.gif Co do tych blau to mocy maja mało... dlatego warto polecic mocnego wzmaka na suba (bo to i kontrola lepsza i zapas mocy jest). Brzmienie nowych blau tez pozostwia wiele do zyczenia (Signat z allegro za 100zl brzmi lepiej... )

Napisano
  • Autor

co co wy mi też doradzacie w taki razie sprzedać ten wzmacniacz i wybrać tego CARPOWERA ??? Kurde normalnie jestem zawiedziony wtedy z takiego obrotu sprawy, a kosztował mnie on prawie 550zł frown.gif i nie pograł sobie długo, bo nawet tygodnia nie ma frown.giffrown.gif

Napisano

> co co wy mi też doradzacie w taki razie sprzedać ten wzmacniacz i

> wybrać tego CARPOWERA ??? Kurde normalnie jestem zawiedziony

> wtedy z takiego obrotu sprawy, a kosztował mnie on prawie 550zł

> i nie pograł sobie długo, bo nawet tygodnia nie ma

a moze subik nie gra bo skynka do niego lipna zeby.GIF albo zwrotnica jakos nie tak ustawiona, na ile masz odciecie ustawione?

jesli to co masz Ci nie pasi to albo wzmak zmien, albo glosnik... moze cos co ma 2 cewki??

Napisano
  • Autor

wstrzymam sie narazie na jakiś czas, zobacze, moze coś wykombinuje z nim. ale jeżeli macie jakieś ciekawe sugestie co i jak moge połączyć we wzmacniaczu to jestem na to otwarty, bo aż mi sie nie chce wieżyć, żeby sprzęt takiej firmy jak blaupunkt, był aż tak lipny shocked.gif

Napisano

> wstrzymam sie narazie na jakiś czas, zobacze, moze coś wykombinuje z

> nim. ale jeżeli macie jakieś ciekawe sugestie co i jak moge

> połączyć we wzmacniaczu to jestem na to otwarty, bo aż mi sie

> nie chce wieżyć, żeby sprzęt takiej firmy jak blaupunkt, był aż

> tak lipny

ustawiles odciecie na wzmacniaczu?? odciecie od gory przy ok 100hz, to sie lp nazywa wink.gif

Napisano
  • Autor

> ustawiles odciecie na wzmacniaczu?? odciecie od gory przy ok 100hz,

> to sie lp nazywa

ide sprawdzić, zaraz odpisze ...

właśnie byłem sprawdzić, na lp i flat mam najwięcej basu i to gra dość dobrze, ale dla mnie to wygląda jak by on chciał jeszcze więcej pokazać ale nie może, ale nie wiem dlaczego :/ a skrzynka dodam ma około 60L i czy to złe granie może być spowodowane np. za małymi otworami bass reflex, bo mam 2, każdy o średnicy około 50mm

Napisano

> ide sprawdzić, zaraz odpisze ...

> właśnie byłem sprawdzić, na lp i flat mam najwięcej basu i to gra

> dość dobrze, ale dla mnie to wygląda jak by on chciał jeszcze

> więcej pokazać ale nie może, ale nie wiem dlaczego :/ a skrzynka

> dodam ma około 60L i czy to złe granie może być spowodowane np.

> za małymi otworami bass reflex, bo mam 2, każdy o średnicy około

> 50mm

ustaw lp i tam powinien byc jeszcze potencjometr do lp i ustaw go w okolicach 100hz ale nie wiecej niz 120. do tego skrzynie trzeba by bylo wyliczyc jaka bedzie dobra do tego glosnika...

niech Ci ktos policzy jak by miala ta skrzynka wygladac, ja sie nie znam zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> ustaw lp i tam powinien byc jeszcze potencjometr do lp i ustaw go w

> okolicach 100hz ale nie wiecej niz 120. do tego skrzynie trzeba

> by bylo wyliczyc jaka bedzie dobra do tego glosnika...

no wiem, że powinna być wyliczona ale nie mam czasu jechać do castoramy po drzewo do skrzyni smile.gif zapracowany zeby.GIF i skrzynke zrobiłem tak na szybko ze starej ławy wink.gif i wszystkie szczeliny są pozaklejane, tzn. nie ma nieszczelności. Co moge jeszcze poustawiać, aby to lepiej zagrało, ale mi sie zdaje troche, że tam mało mocy jest troszke ale z tego mostka co mam wynika, że ma on 210W RMS, to głośnik już powinien troche pokazać, tylko że on nie chce, o to chodzi .........

Napisano

> no wiem, że powinna być wyliczona ale nie mam czasu jechać do

> castoramy po drzewo do skrzyni zapracowany i skrzynke zrobiłem

> tak na szybko ze starej ławy i wszystkie szczeliny są

> pozaklejane, tzn. nie ma nieszczelności. Co moge jeszcze

> poustawiać, aby to lepiej zagrało, ale mi sie zdaje troche, że

> tam mało mocy jest troszke ale z tego mostka co mam wynika, że

> ma on 210W RMS, to głośnik już powinien troche pokazać, tylko że

> on nie chce, o to chodzi .........

no to ja Ci niestety wiecej nie pomoge bo nawet nie mam pomyslu. trzeba bylo pytac zanim kupiles wzmaka wink.gif

Napisano
  • Autor

> no to ja Ci niestety wiecej nie pomoge bo nawet nie mam pomyslu.

> trzeba bylo pytac zanim kupiles wzmaka

no dobra, a jak bym sprzedał wzmacniacz za około 510-520zł, to co w tej cenie byś mi polecał, bo moze niestety mie to czeka frown.gif ale pewnie bym szukał przez jakiś czas kupca, czy myślisz, że na allegro by poszedł szybko ??? Bo tak, to bym pewnie musiał sie zdecydować na coś nowego i tym razem bym wziął to co Wy byście mi polecili w tym przedziale cenowym, żeby zasiliś ten piep....ony Subwoofer smile.gif

Napisano

> to powiedzcie mi jak najefektywniej podłączyć, aby zasilić SUBWOOFER

> INFINITY 1250W (300W RMS) bo ja już wtedy nie mam pomysłów.

> Proszę o szybką odpowiedź, bo chciałem już jutro iść po ten

> rozdzielacz i byłem cały happy, że to będzie lepei j grac a wy

> tu mi mówicie, że klapa, że to nie pójdzie tak

inf 1250W ma 350rms

Napisano

> no dobra, a jak bym sprzedał wzmacniacz za około 510-520zł, to co w

> tej cenie byś mi polecał, bo moze niestety mie to czeka ale

> pewnie bym szukał przez jakiś czas kupca, czy myślisz, że na

> allegro by poszedł szybko ??? Bo tak, to bym pewnie musiał sie

> zdecydować na coś nowego i tym razem bym wziął to co Wy byście

> mi polecili w tym przedziale cenowym, żeby zasiliś ten

> piep....ony Subwoofer

jak sam subwoofer to tego carpowera , albo poszukac cos używanego porzadnej firmy

Napisano
  • Autor

> inf 1250W ma 350rms

u mnie na pudełku pisze 300W RMS, a może ty iNTERek pomożesz mi coś z tym wzmacniaczem, czy możesz pomyśleć, jak spróbować obejść ten problem i zrobić, żeby ten głośnik i wzmacniacz pokazał ząbki ???? Proszę, bo naprawde jestem już na granicy zszargania nerwów wink.gif

P.S. A tak pozatym to dzięki wyszstkim za pomoc, i że tak powiem, że wam truje d*pe ale to dla mnie jest bardzo ważne, no bo kurcze kupiłem sprzęt, a tu jestem zawiedziony :/

Napisano

> Ja mam takiego subika (starsza ale lepsza wersje 1230w) podlaczone

> pod mono 500W RmS Carpowera HPB-1502. Szalu nie robi bo mam go w

> zamknietej paczce, ale w refleksie pewnie robilby gnoj Co do

> tych blau to mocy maja mało... dlatego warto polecic mocnego

> wzmaka na suba (bo to i kontrola lepsza i zapas mocy jest).

> Brzmienie nowych blau tez pozostwia wiele do zyczenia (Signat z

> allegro za 100zl brzmi lepiej... )

chciałbym Cie z błedu wyprowadzic bo CP1502 ma prawdziwej mocy w mostku tylko 380Wrms a nie jak pisze prod. 500W

jesli u Ciebie głośnik INF szału nie robi to znaczy ze wzmacniacz nie wyrabia. ja u siebie miałem 2 szt 1040W i napedzałem to monoblokiem który ma 500Wrms ale przy 2ohm i kolega w SC wycisną na tym 133dB bez przednich głośników a głośniczki w skrzynkach zamknietych 22L

Napisano

> chciałbym Cie z błedu wyprowadzic bo CP1502 ma prawdziwej mocy w

> mostku tylko 380Wrms a nie jak pisze prod. 500W

jaki CP ? HPB-1502 Dokladnie. To ze ma mniej mocy hmm, bardzo mozliwe mialem kilaka wzmaków i ten faktycznie glosnika nie rozrywa. Z drugiej strony te infinity sa dosc wymagajace, zwlaszcza jesli chodzi o skutecznosc w skrzynce zamknietej

> jesli u Ciebie głośnik INF szału nie robi to znaczy ze wzmacniacz nie

> wyrabia. ja u siebie miałem 2 szt 1040W i napedzałem to

> monoblokiem który ma 500Wrms ale przy 2ohm i kolega w SC wycisną

> na tym 133dB bez przednich głośników a głośniczki w skrzynkach

> zamknietych 22L

Moze sie juz przyzwyczailem albo cos podobnego. Skrzynke mam zrobiona wedle wymiarow z stronki infinity. Poprostu kiedys za starycz czasow mialem 30cm jakiegos nieznanego producenta (ProAudio) w bassreflexowej skrzynce i cisło az milo. Tyle tylko ze jakosc pozostawiala duzo do zyczenia (mulił...) dlatego teraz ciesze sie w miare mocnym kopem i nic wiecej nie wymagam (za stary czlowiek)

Wracajac do kolegi ekwador to rozumiem ze sygnal jest na obu kabelkach ?

Napisano
  • Autor

> jaki CP ? HPB-1502 Dokladnie. To ze ma mniej mocy hmm, bardzo mozliwe

> mialem kilaka wzmaków i ten faktycznie glosnika nie rozrywa. Z

> drugiej strony te infinity sa dosc wymagajace, zwlaszcza jesli

> chodzi o skutecznosc w skrzynce zamknietej

> Moze sie juz przyzwyczailem albo cos podobnego. Skrzynke mam zrobiona

> wedle wymiarow z stronki infinity. Poprostu kiedys za starycz

> czasow mialem 30cm jakiegos nieznanego producenta (ProAudio) w

> bassreflexowej skrzynce i cisło az milo. Tyle tylko ze jakosc

> pozostawiala duzo do zyczenia (mulił...) dlatego teraz ciesze

> sie w miare mocnym kopem i nic wiecej nie wymagam (za stary

> czlowiek)

> Wracajac do kolegi ekwador to rozumiem ze sygnal jest na obu

> kabelkach ?

Tak, właśnie sygnał jest na obu kabelkach, a wzmacniacz mam połaczony z radiem przy pomocy 1 podwójnej chinchy

Napisano

> Tak, właśnie sygnał jest na obu kabelkach, a wzmacniacz mam połaczony

> z radiem przy pomocy 1 podwójnej chinchy

Widocznie z g...na bata nie ukręcisz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Widocznie z g...na bata nie ukręcisz

tzn. ????? To jak sprzedać ten wzmacniacz na allegro i brać tego carpowera 750w ????? Będzie on lepiej grać od tego Blaupunkta ???? Tylko, żebym sie nie rozczarował, że będzie on grał gorzej od Blaupunkta smile.gif

Napisano

Powiem Ci tak, mam na pokladzie blaupunkta gta 4 specjal, jest to 4 kanalowka. Wiekszej tandety w zyciu w aucie nie mialem ( a troche tego bylo) teraz uzywam go do napedu dwoch mid bassow JBL z zestawu 6506 ce (podlaczonych bez tweeterkow). Wzmak jest w mostku a i tak mocy mu brakuje przy glsoniejszym graniu (a brzmienie ma okropne). Mam tez malego signata roc 3 ktory ma wiecej mocy mimo ze w specyfikacji mam mniej. Przerabialem tez blaupunkta gta 200, ktory mial dosc mocy ale spalil sie po kilku miesiacach (tranzystorek w przetwornicy). Mialem tez kiedys 5 kanalowke blaupunkta z serii gta i dojechal do mnie nie dzialajacy wogole (a byl kupiony jako nowka). Sam rozumiesz, ze mam pewne prawo twierdzic ze blaupunkty są baaardzo low endowe. Co do car powera wykananie we wnetrzu moze nie jest wyrafinowane (dla zainteresowanych fotki), ale sprawia wrazenie solidnego i co najwazniejsze gra znosnie, dobrze kontroluje bas i ma lepsza barwe niz blaupunkty. Reasumujac, jesli chcesz zeby Infinity glowe urywalo, zrob dobra paczke, dobrze zestrojoną i zasil to konkretna mocą. Niestety nie ma nic za darmo, mocny wzmak musi swoje kosztowac, czy to bedzie car power czy jakis cyfrowy crunch czy inny earthquake grinser006.gif

Napisano

Hmm to bardzo dziwne co piszesz. Mam dokładnie ten sam głośnik czyli 1250w i ma on moc RMS 300W. Jest to wartość zczytana z instrukcji tegoż głośnika. Mam go w zamkniętej skrzynce ok 30 litrów. Wiem wiem troszke mała ale cóż na nic większego nie ma miejsca. Z przodu jest zestaw JBL Gto 165mm. To wszystko napędza wzmak Soundvave BO 800. Sam głośnik jest na mostku 400W przy 4 omach. Powiem ci tak; Dźwięk jaki generuje ten głośnik ze zbyt małej obudowy poprostu zabija. Nawet przy większych indeksach głośności dźwięk jest idealny bez jakichkolwiek zakłuceń. Musisz poszukać jakiegoś lepszego wzmacnacza być może ten nie pozwala wycisnąć z tego głośnika wszystkiego.

Pzdr

Napisano

> jaki CP ? HPB-1502 Dokladnie. To ze ma mniej mocy hmm, bardzo mozliwe

> mialem kilaka wzmaków i ten faktycznie glosnika nie rozrywa. Z

> drugiej strony te infinity sa dosc wymagajace, zwlaszcza jesli

> chodzi o skutecznosc w skrzynce zamknietej

> Moze sie juz przyzwyczailem albo cos podobnego. Skrzynke mam zrobiona

> wedle wymiarow z stronki infinity. Poprostu kiedys za starycz

> czasow mialem 30cm jakiegos nieznanego producenta (ProAudio) w

> bassreflexowej skrzynce i cisło az milo. Tyle tylko ze jakosc

> pozostawiala duzo do zyczenia (mulił...) dlatego teraz ciesze

> sie w miare mocnym kopem i nic wiecej nie wymagam (za stary

> czlowiek)

> Wracajac do kolegi ekwador to rozumiem ze sygnal jest na obu

> kabelkach ?

CP znaczy CARPOWER czyli firma robiaca wzmacniacze a HPB to nazwa tego modelu

CARPOWER

Napisano

> CP znaczy CARPOWER czyli firma robiaca wzmacniacze a HPB to nazwa

> tego modelu

> CARPOWER

hehe sorki jestem po kilku 20.GIF kiedys na elektrodzie czytalem pomiary tego CP jak piszesz i faktycznie byly zgola odmiene od tego co podaje producent. Co ciekawe jedne mialy kolo 500w rms inne tak jak piszesz 380w rms. Ze swoich obserwacji moge powiedziec ze testowalem Infinity 1230w na helixie espirit 5ch, i na jbl gto 6000 5ch oraz Earthquaku TNT Tremor. Zdecydowanie te 5ch mialy mniej mocy na kanale sub niz hpb, ale to chyba w miare oczywiste... biglaugh.gif

Napisano

> hehe sorki jestem po kilku kiedys na elektrodzie czytalem pomiary

> tego CP jak piszesz i faktycznie byly zgola odmiene od tego co

> podaje producent. Co ciekawe jedne mialy kolo 500w rms inne tak

> jak piszesz 380w rms. Ze swoich obserwacji moge powiedziec ze

> testowalem Infinity 1230w na helixie espirit 5ch, i na jbl gto

> 6000 5ch oraz Earthquaku TNT Tremor. Zdecydowanie te 5ch mialy

> mniej mocy na kanale sub niz hpb, ale to chyba w miare

> oczywiste...

ja zmieniłem moje 2szt INFINITY 1040W na JBL P-1222 narazie jeden ale w planach sa dwa, tylko nie mam czym tego zasilić narazie wiec leży w pudełku i czeka na dobre czasy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.