Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zuzycie gazu ??

Featured Replies

Napisano

Od miesiaca mam sekwencje i zrobilem ponad 2kkm. Auto to punto 1 1.2 16v. Jezdzac na benzynie i zimowkach(165/65 r14) srednie spalanie wynosilo ok 5,5l. Obecnie jezdze na letnich laciach 195/50 r 15 i na nich wlasnie zaczalem testowac LPG. Ciezko mi powiedziec ile benzyny spala bo nigdy nie sprawdzalem na letnich ile bralo ale nie zauwazalem znaczaco roznicy. Jezdzac na gazie na tej samej trasie pali mi ponad 7,5. Na trasie jadac delikatnie 90-100 spalanie rowniez wynioslo 7,5 LPG. Czy to normalne przy takim silniku szczegolnie na trasie ? Nie wiem czy przyczepic sie LPG czy szerokich kol, choc na nich jakos nie zauwazalem (nigdy sie nie przygladalem za bardzo) wiekszego zuzycia niz na zimowkach benzynki. Nie bardzo chce mi sie czekac do zimy zeby zobaczyc ile spali na zimowkach i nie wiem czy meczyc gazownika aby cos posprawdzal ?? Moze macie podobne silniki i ogumienie smile.gif ?? Jezdze naprawde delikatnie i wyniki mojego spalania to albo przebieg mieszany albo trasa gdzie praktycznie nie widze roznicy.

Napisano

> Od miesiaca mam sekwencje i zrobilem ponad 2kkm. Auto to punto 1 1.2

> 16v. Jezdzac na benzynie i zimowkach(165/65 r14) srednie

> spalanie wynosilo ok 5,5l. Obecnie jezdze na letnich laciach

> 195/50 r 15 i na nich wlasnie zaczalem testowac LPG. Ciezko mi

> powiedziec ile benzyny spala bo nigdy nie sprawdzalem na letnich

> ile bralo ale nie zauwazalem znaczaco roznicy. Jezdzac na gazie

> na tej samej trasie pali mi ponad 7,5. Na trasie jadac

> delikatnie 90-100 spalanie rowniez wynioslo 7,5 LPG. Czy to

> normalne przy takim silniku szczegolnie na trasie ? Nie wiem czy

> przyczepic sie LPG czy szerokich kol, choc na nich jakos nie

> zauwazalem (nigdy sie nie przygladalem za bardzo) wiekszego

> zuzycia niz na zimowkach benzynki. Nie bardzo chce mi sie czekac

> do zimy zeby zobaczyc ile spali na zimowkach i nie wiem czy

> meczyc gazownika aby cos posprawdzal ?? Moze macie podobne

> silniki i ogumienie ?? Jezdze naprawde delikatnie i wyniki

> mojego spalania to albo przebieg mieszany albo trasa gdzie

> praktycznie nie widze roznicy.

dobrze ustawiona instalacja musi palic te 1,5-2 l wiecej

a jesli chodzi o koła to poza szerokością trzeba brac pod uwage przekłamanie licznika i co wazniejsze wage całego koła

Napisano
  • Autor

> dobrze ustawiona instalacja musi palic te 1,5-2 l wiecej

> a jesli chodzi o koła to poza szerokością trzeba brac pod uwage

> przekłamanie licznika i co wazniejsze wage całego koła

Az taki wzrost ?? Myslalem ze 15% to max czyli u mnie do 1l. Przeklaman nie ma bo kolo ma identyczna srednice.

Napisano
  • Autor

> Zobacz jakie spalanie maja inni click

Wow, fajna stronka szkoda tylko ze nie wiadomo czy to w miescie czy trasie czy jak.

Napisano

U mnie różnicy między zimą, a latem nie ma. Zimą mam 185/60/14 latem 195/50/15 i pali tyle samo - niby latem powinien mniej palić, ale że są lacie ciut szersze to wychodzi na to samo. Splanie na trasie przy prędkości ok 100 8l. w miescie ok 11l. przy normalnej jezdzie. Tyle, ze ja isze o Lanosie nie o Punto, ale myślę, że przy sekwencji to nie powinien tylu palić. Miałem kiedys firmowe Aveo 1,2 z sekwencją LPG to na trasie przy około 100 km/h palił niecałe 7l. A co do szerokich opon to raczej przy rozpędzaniu stawiają większe opory - później już przy jeździe to chyba aż takiej różnicy nie ma.

Napisano

Skoro uzywanie swiatelek oznacza bardzo duze zuzycie paliwa ( jak niektorzy uwazaja wpysk.gif) to i pewnie rozmiar oponek ma na to jakis wplyw...np moja asterka jeszdzi na zwyklych laczkach i zima i latem i mam takie same spalania czyli 10 miasto i 6,5 trasa...i taki wynik jest dla mnie zadowalajacy waytogo.gifbrawo.gif

Napisano

Będzie palił więcej niż benzyny i to chyba normalne. 10-20% więcej to norma więc nie wiem czego się czepiać. smile.gif

Napisano

> ... Jezdzac na gazie

> na tej samej trasie pali mi ponad 7,5. Na trasie jadac

> delikatnie 90-100 spalanie rowniez wynioslo 7,5 LPG. Czy to

> normalne przy takim silniku szczegolnie na trasie ?

Kolega ma PII 1,2 16V i też mu tyle palił benzyny co Tobie. Po założeniu sekwencji (Stag 300 + wtryski Matrix) przy podobnym stylu jazdy zacząl palić gazu 8l/100km na trasie. Co ciekawe, niezależnie czy jechał bardzo oszczędnie, czy pozwalał sobie na szybką jazdę, akustyczny sygnał braku gazu pojawiał się dokładnie po takich samych kilometrach od zatankowania. Jeździł z tym do zakładu który mu montował LPG chyba z 5 razy. Wgrywali nowszy soft,na nowo mapy, coś zmieniali w regulacji, ale auto nie chciało palić mniej frown.gif. W końcu wzieli auto na cały dzień na litrażowanie i jeszcze jakieś regulacje i... cud zlosnik.gif. Z dnia na dzień spalanie spadło do 7l/100km w trasie i kumpla to zadowala, więc tak już zostawił. Raczej niżej już nie zejdziesz smile.gif

Napisano

Witam wszystkich jestem tu nowy chciałem sie przywitać smile.gif

Ja założyłem sobie gazik do punto II 1.2 8v sekwencyjny i jestem zadowolony jak mi po trasie spalił średnio 6,9l/100km bez oszczędzania jakoś bardzo gazu średnio ok 100, chwilowo nawet 160, troszkę w korku bo był przez chwile zator na drodze.

Tak mi wyszło przez weekend majowy jak zrobiłem 360 km.

>W końcu wzieli auto na cały dzień na

> litrażowanie i jeszcze jakieś regulacje i... cud

co to takiego litrażowanie ??

Napisano
  • Autor

> Kolega ma PII 1,2 16V i też mu tyle palił benzyny co Tobie. Po

> założeniu sekwencji (Stag 300 + wtryski Matrix) przy podobnym

> stylu jazdy zacząl palić gazu 8l/100km na trasie. Co ciekawe,

> niezależnie czy jechał bardzo oszczędnie, czy pozwalał sobie na

> szybką jazdę, akustyczny sygnał braku gazu pojawiał się

> dokładnie po takich samych kilometrach od zatankowania. Jeździł

> z tym do zakładu który mu montował LPG chyba z 5 razy. Wgrywali

> nowszy soft,na nowo mapy, coś zmieniali w regulacji, ale auto

> nie chciało palić mniej . W końcu wzieli auto na cały dzień na

> litrażowanie i jeszcze jakieś regulacje i... cud . Z dnia na

> dzień spalanie spadło do 7l/100km w trasie i kumpla to zadowala,

> więc tak już zostawił. Raczej niżej już nie zejdziesz

Ja tez zauwazylem ze jak jade ostrzej to spalanie nie zmienia sie praktycznie. Nawet nie wiem czy czasem nie potrafi mniej spalic !!

Napisano

> Witam wszystkich jestem tu nowy chciałem sie przywitać

Cześć

> co to takiego litrażowanie ??

Sprawdzenie, jakie jest faktycznie spalanie (ile litrów spalił). Takie sprawdzenie czy klient nie fantazjuje biglaugh.gif

Zatankowanie do odbicia zaworu, całodzienna jazda, zatankowanie na tej samej stacji do odbicia i policzenie spalania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.