Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana oleju w aut. skrzyni biegow

Featured Replies

Napisano

witam kupilsmy dzisiaj zonie corse 98r. z aut . skrzynia biegow i pytanko czy wymieniac olej w niej auto ma udok. 79000 km przebiegu na bagnecie oleju w skrzyni, olej ma kolor jasno rozowy.

prosze o porady

dzieki i pozdro

Napisano

> pytanko czy wymieniac olej w niej auto ma udok. 79000 km

wymienic zawsze mozna, a nawet trzeba. na wszelki wypadek. przy okazji wytrzeć z magnetycznej końcowki korka spustowego opiłkowy szlam.

zalac świerzym, dexron II wystarczy, obojetnej firmy. poziom oleju sprawdzic na pracującym silniku, na "N" uprzednio powachlowawszy wajchą po wszystkich przełożeniach.

pzdr.

Napisano
  • Autor

> wymienic zawsze mozna, a nawet trzeba. na wszelki wypadek.

tak tylko, ze taki "na wszelki wypadek" kosztuje 150 zeta

> wytrzeć z magnetycznej końcowki korka spustowego opiłkowy

> szlam.

niestety w tej skrzyni korka spustowego brak

> zalac świerzym, dexron II wystarczy, obojetnej firmy. poziom oleju

no niestety dexron II jest najmniej polecanym olejem do tej skrzyni przez fachowcow automatu

wiec prosze o dalsze porady powtorze olej ma kolor jasno rozowy skrzynia chodzi plynnie, nie szarpie, nie trze i nie szczeka

dzieki i pozdro

Napisano

Witam. Kolega ostatnio wymieniał w swoim Kadecie i to był jego błąd. Auto przejechane ma 160 tyś. skrzynia chodziła głedko i równo . Zachciało mu się wymiany (dextron 2)i z tego co pamiętam wymienił razem z filtrem. Najpierw zaczęły sie kłopoty ze wstecznym, później z D i 2. Teraz auto stoi drugi tydzień u mechanika i czeka na specjalistę w skrzyniach automatycznych, który twierdzi że dopóki nic złego się ze skrzynią nie dzieje nie powinno się jej "dotykać". Pozdrawiam

Napisano

> daj sobie spokój! auto ledwo dotarte...

Wszystko zależy kiedy producent zaleca wymianę oleju i filtra.

Napisano
  • Autor

producent nie przewiduje wymiany oleju i filtra w skrzyni, z reszta we wspomaganiu tez, a robi sie to cool.gif - a poco ??? zeby choc troche poprawic wlasciwosci smarne.

wiec dalej nie wiem. Dzisiaj bylem w ASO i powiedzieli mi to co w/w usluga nie droga ale z drugiej strony bylem tez u specnazow od automatow i powiedzieli, ze sie wymienia. Pozatym w ASO czesto jet tak ze czegos sie nie robi, a jak przyjdzie co do czego to sick.gif i oczywiscie rozkladaja wtedy rece cyt: "no bo przecierze tego sie nie naprawia"

pozdro

Napisano

> producent nie przewiduje wymiany oleju i filtra w skrzyni,

W manualnej nie przewiduje - fakt. Ale automat to co innego - tam jest więcej oleju i na nim się opiera hydraulika skrzyni. Czysty olej to w automacie podstawa.

Etzold pisze o wymianie oleju przy okazji okresowego przeglądu co ileś tam kkm.

Napisano

> tak tylko, ze taki "na wszelki wypadek" kosztuje 150 zeta

kosztuje to trudno. w silniku tez wymieniasz olej co 15 kkm a nie dlatego że padł.

> niestety w tej skrzyni korka spustowego brak

niemozliwe, jakiś korek musi być. skoro jest miejsce gdzie się wlewa olej musi być jego spust,

> no niestety dexron II jest najmniej polecanym olejem do tej skrzyni

> przez fachowcow automatu

jeżeli skrzynia jest podobna jak w astrze, to z dexronem2 nie powinno byc problemu. wymieniałem dwa razy po 136kkm i po 196kkm,i do pracy skrzyni czepic się nie mogę.

natomiast ostatnio przerabiałem temat: jaki olej do automatu w sharanie". gdzie nie zadzwoniłem to twierdzili co innego, jedni twierdzili że byle jaki, inny że wyłącznie oryginalny vw za 80zl. za litr. fachowcy od automatu lubią koloryzowac jakie to wszystko skomplikowane itd. z czego czerpią konkretne zyski.

> wiec prosze o dalsze porady powtorze olej ma kolor jasno rozowy

> skrzynia chodzi plynnie, nie szarpie, nie trze i nie szczeka

> dzieki i pozdro

zdecyduj sam, jak się nic nie dzieje, to wymianę można sobie odpuścić.a na 100% to nikt ci nie poradzi. )

Napisano

olej w automatach oczywiście sie wymienia, dexron II jest olejem mineralnym więc się starzeje i traci swoje właściwości, ja mam astre z automatem i właśnie jestem po wymianie oleju , tylko że moje auto ma 154 tyś (rocznik 2001 skrzynia Aisin AF20 )i nie znam jego histori. Jeśli olej jest różowawy i nie śmierdzi spalenizną to nie wymieniałbym, olej nowy ma kolor czerwony.

Jest strona internetowa na temat automatów www.automat.pl gdzie mozna się coś więcej dowiedzieć ta ten temat lub zapytać.

pozdrawiam i życzę miłej jazdy

Napisano
  • Autor

po przeczytaniu kilku ingo z linka ktory przeslales (za co serdecznie dziekuje) chyba jednak wymienie ten olej w ASO za calokrztalt wyjdzie mnie 130 zeta wiec to samo co w nieautoryzowanym wasztacie a przynajmniej bedzie ciaglosc ksiazki serv. Dzieki sliczne za te wszystkie info bow.gif

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.