Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zakodować immobilizer punto

Featured Replies

Napisano

Witam ! Właśnie posiałem ostatni kluczyk do mojego punto i musiałem kupić zestaw zamków wraz z kluczami , kluczem-matką, i kartąkodów (electronic, mechanical). Jak to wszystko pożenić confused.gif??

Napisano

Witam. smile.gif20.GIF

Po 1 to radziłbym wypełnić PROFIl, zanim Ozarek wypełni swoja powinność, czyli sie przyczepi, o jego brak. smile.gif

Jak się to robi TUTAJ

Co do immobilazera, to niestety czeka cie wizya w ASiO, ponieważ trzeba Kropka pod Examiner podpiąć, zaprogramować nowy kod.

Napisano

Witamy i o profilek prosimy busted.gif

Niestety musisz sie udac do ASO gdzie to wszystko poprogramuja...

Napisano
  • Autor

No dobra to po co jest ten klucz-matka? Znacie może procedurę jak to robią w ASO ?

sciana.gif

Napisano

> Witam ! Właśnie posiałem ostatni kluczyk do mojego punto i musiałem

> kupić zestaw zamków wraz z kluczami , kluczem-matką, i

> kartąkodów (electronic, mechanical).

Witam .

Ile dałeś za ten zestaw ?

Napisano
  • Autor

> Witam .

> Ile dałeś za ten zestaw ?

313 złociszy

Napisano
  • Autor

> Witamy i o profilek prosimy

> Niestety musisz sie udac do ASO gdzie to wszystko poprogramuja...

No tak w ASO robią wszystko i za wszystko kasują... Do ASO można pojechać zawsze - choćby na lawecie wazniak.gif

Napisano

No będzie z tym problem bez wizyty w ASO crazy.gif

Możesz jeszcze spytać w firmie dorabiającej klucze, ale nie wiem czy dają rade crazy.gif

Napisano

> No dobra to po co jest ten klucz-matka? Znacie może procedurę jak to

> robią w ASO ?

Jak wygląda cała procedura "na szczęście" nie wiem, bo nie miałem "przyjemności" jej przechodzić. smile.gif

Kluczyk "matka" słuzy do zaprogramowania innych kluczyków, które są "gołe"

A karta kodowa jest po to by odpalić awaryjnie puntolota, gdyby sie zdarzyło, że nie reaguje na kluczyk.

Napisano
  • Autor

> kartąkodów (electronic, mechanical). Jak to wszystko pożenić

> ??

Tu jest procedura kodowania kluczyków: ( po angielsku ) - we fiacie punto I

http://www.elecsys.com/Layouts2/Im/Code.htm

Napisano

Czesc 20.GIF

widze ze ja sie slawny robie 001.gifzlosnik.gif

o kluczykach juz wszystko powiedziano waytogo.gif

ale ja sie i tak musze przyczepic biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif Punto mk1 czy mk2 ?? bo z 1,2 60KM nic nie wynika a autka sie znaczaco roznia wink.gif

Napisano

> ale ja sie i tak musze przyczepic Punto mk1 czy mk2 ?? bo z 1,2

> 60KM nic nie wynika a autka sie znaczaco roznia

Wspomniana obecność klucza matki raczej jednoznacznie wskazuje na mk1.... hmm.gif

Napisano

> Wspomniana obecność klucza matki raczej jednoznacznie wskazuje na

> mk1....

Tzn. że do Punto II nie ma klucza matki? icon_eek.gif Bo ja już nie wiem czy od początku nie miałem, czy tylko gdzieś zgubiłem confused.gif

Napisano

> Tzn. że do Punto II nie ma klucza matki? Bo ja już nie wiem czy od

> początku nie miałem, czy tylko gdzieś zgubiłem

Nie ma ok.gif Jest tylko karta FIAT CODE 893goodvibes.gif

Napisano

> Nie ma Jest tylko karta FIAT CODE

Uff... czyli zeby zakodować nowy kluczyk (stary mi sie wytarł) to trzeba pukać do ASO? shocked.gif

Napisano

> Uff... czyli zeby zakodować nowy kluczyk (stary mi sie wytarł) to

> trzeba pukać do ASO?

Sądzę, że tak. Ale czy nie miałeś drugiego zapasowego kluczyka?

Napisano

> Sądzę, że tak. Ale czy nie miałeś drugiego zapasowego kluczyka?

No miałem i właśnie go używam. Ale jakiś zapas muszę mieć, bo i ten się kiedyś wytrze, zapodzieje, albo zatrzaśnie w aucie oslabiony.gif

Napisano

> No miałem i właśnie go używam. Ale jakiś zapas muszę mieć, bo i ten

> się kiedyś wytrze, zapodzieje, albo zatrzaśnie w aucie

To fakt, lepiej mieć zawsze drugi w domu waytogo.gif Także zapytaj w ASO o koszt takiego kluczyka, bo chyba tylko w ten sposób go zdobędziesz.

Napisano

> kartąkodów (electronic, mechanical). Jak to wszystko pożenić

> ??

Widze że sa spore rozbierznośc w sprawie immo i kodowaniu kluczy w kropkach wiec troche wyjasnie sprawe

W punto 1 jest układ code 1 generacji , w tym układzie w zestawie powinny byc 2 niebieskie klucze , klucz matka (bordowy) i karta kodowa . Do zaprogramowania nowego klucza/innego słuzy TYLKO I WYŁĄCZNE klucz matka, i jesli takowego sie nie posiada to lipa juz nigdy w tym aucie nie zakoduje nowego klucza bez ingerencji w układ immo (oczywiscie sa sposoby na wprogramowanie lub usuniecie całkiem immo ,ale bez wizyty w warsztacie sie nie obedzie), natomiast karta kodowa słuzy TYLKO I WYŁĄCZNIE do procedury awaryjnego uruchomienia silnika w przypadku awarii immo. Do zaprogramowania nowego klucza , lub nowej centralki immo słuzy klucz matka i procedura którą zapodał Pun TOMAS powyzej.To wszystko jesli chodzi o Punto 1 i układ Code 1 generacji.

Jesli chodzi o Punto 2 lub ukłed code 2 to w skład zestawu wchodza 2 klucze (niebieskie ) i karta kodowa. Karta jak poprzednio słuzy do awaryjnego uruchomienia silnika i ewentualnie do zakodowania kluczy(potrzebny jest kod elektroniczny z karty), klucze nowe zamawia sie w ASO po nr. Vin auta , zaprogramowanie jest tylko mozliwe urzadzeniem diagnostycznym (niekoniecznie Examiner w ASO, jest wiele innych komuterów diagnostycznych które bez problemu dopasuja klucz do immo), w przypadku zagubienia/zniszczenia klucza wystarczy udac sie do ASO i zamówic sobie nowy klucz, i po około 2 tygodniach jest już na miejscu dorobiony na gotowo do zamków. W momencie zakodawania nowego klucza lub innego układ zapamietuje tylko te klucze które były przedstawione w trakcie kodowania, klucze nie przedstawione w trakcie kodowania juz nigdy nie da rady zakodawać w tym aucie, oznacza to że kiedy uzytkownik zgubi klucz lub np. ktoś mu ukradnie klucze do auta to w momecie kodowania nowego stary klucz bezpowrotnie zostaje "wyzucony z pamieci" i nawet jeśli potencjalny złodziej znajdzie klucz i auto to co najwyzej tylko go otwozy ale nie uda sie uruchomic silnika.

Jesli chodzi o zakup nowych kluczy i karty kodowej

to do układu Punto 2 jest mozliwośc zamówienia kluczy oraz karty kodowej w aso bez problemu.

Jeśli chodzi o punto 1 to do niego mozna tylko zamówić albo sam klucz lub komplet kluczy , wkładki i karte , przy czym jak pisałem wcześniej Koniecznym jest posiadanie starego klucza matki!!!!!!!!!!!!!bez niego nie zakoduje kluczy!!!!!! do punto 1 nie ma mozliwości zakupu własciwej karty kodowej, ani samego klucza matki!!! zostaja one wreczone uzytkownikowi w momencie zakupu auta!!!!!!, Oczywiscie sa sposoby dorobienia klucza do układu Code 1 bez klucza matki i karty oraz Code 2 bez komputera ale niestety o tym nie moge tu pisac lub nie powinienem.(wyspecjalizowane zakłady to potrafia)

maxvong

napisałes ze kupiłes komplet kluczy , matke i karte kodowa , jak słusznie Pun Tomas zauwazył to jest komplet kluczy do mk1 a w opisie jest napisane ze posiadasz mk2 , wiec klucze z tego zestawu nie podejda do tego kropka, nie ma mozliwości zakodowania kluczy z Code 1 do Code 2 i odwrotnie, proponuje oddac te klucze w sklepie i zwrócić sie do punktu dorabiania kluczu lub ASO, inaczej nie ma w prosty sposób mozliwości dorobienia klucza do mk2

Napisano

> Dziekuje za uwage i pozdrawiam

Dziękujemy za wykład.... brawo.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

> maxvong

> napisałes ze kupiłes komplet kluczy , matke i karte kodowa , jak

> słusznie Pun Tomas zauwazył to jest komplet kluczy do mk1 a w

> opisie jest napisane ze posiadasz mk2 , wiec klucze z tego

> zestawu nie podejda do tego kropka, nie ma mozliwości

> zakodowania kluczy z Code 1 do Code 2 i odwrotnie, proponuje

> oddac te klucze w sklepie i zwrócić sie do punktu dorabiania

> kluczu lub ASO, inaczej nie ma w prosty sposób mozliwości

> dorobienia klucza do mk2

Mam Punto 1 z 1999 roku versja CULT z poduchą i Klimą (zagazowany). Zeataw kluczy nabyłem w ASO.

Napisano
  • Autor

> Tu jest procedura kodowania kluczyków: ( po angielsku ) - we fiacie

> punto I

> http://www.elecsys.com/Layouts2/Im/Code.htm

Więc zanim wykonamy czynności opisane w instrukcji musimy wykonać re-programming the Fiat ECU ? Domniemywam że chodzi o wpięcie do urządzonka w ASO ?

Napisano

> Mam Punto 1 z 1999 roku versja CULT z poduchą i Klimą (zagazowany).

> Zeataw kluczy nabyłem w ASO.

to zmienia postac żeczy

Napisano

> Więc zanim wykonamy czynności opisane w instrukcji musimy wykonać

> re-programming the Fiat ECU ? Domniemywam że chodzi o wpięcie do

> urządzonka w ASO ?

Skoro posiadasz Punto 1 to mozesz wymienic wkładki i sam zaprogramowac układ , nie jest potrzebny zaden komputer, warunek jest jeden musi być stary klucz matka, którym sie koduje nowe klucze

Napisano

Jak bys miał problem ze zrozumieniem tej procedury kodowania to pisz smiało

Napisano
  • Autor

> Jak bys miał problem ze zrozumieniem tej procedury kodowania to pisz

> smiało

OK - a jeśli nie mam starego klucza-matki (autko kupiłem bez bniego) ? Mam tylko nowy zestaw zamków i klucze (matka + 2 nowe).

Napisano

> OK - a jeśli nie mam starego klucza-matki (autko kupiłem bez bniego)

> ? Mam tylko nowy zestaw zamków i klucze (matka + 2 nowe).

Jak nie ma matki to lipa, nie zakodujesz do tego zestawu zadnego klucza bez wymiany centalki codu i wtrysku

ale za to masz jeszcze kilka innych mozliwości

1. wymienic wszystkie wkładki oprócz stacyjki i nosic dwa klucze , nowym otwierac dzwi a starym uruchamiac silnik

2. wymienic cały zestaw centralek code i wtrysku i zakodowac nowy z nowa matką (opcja najdroższa)

3.wymienic tylko centralke code i rozkodowac centalke wtrysku i całość zakodować od nowa na nowych kluczach przu urzyciu nowej matki.

4. usunąc całkiem immobiliser(sa dwa sposoby porzez wyczyszczenie wpisu immo z centalki wtrysku, lub na stałe zamontowac w aucie ten ostatni klucz obok antenki odbiornika immo), wtedy wymienic wkładki i nic nie kodowac, jednak w obu tych przypadkach pozbywasz sie fabrycznego zabezpieczenia , ale to nie problem bo zawsze mozna zamontowac dodatkowe urządzenie (alarm , immobiliser , odciecie zapłonu itp.)

5. dorobic klucz zapasowy w punkcie gdzie dorabiaja klucze (oni nowy klucz dorabiaja i ze starego przekładaja sam ten chip(transponder immobilisera), jednak przy tej opcji masz zawsze tylko jeden klucz i nie potrzebyjesz kluczy które juz kupiłeś

6. ostatnim rozwiązaniam jest wymiana tych wkłądek co masz i przełozenie ze starego klucza transponder immo do nowego , troche drastcznie to sie robi ale jest taka mozliwość, jednak jak w przypadku powyzej masz tylko jeden klucz który uruchomi auto

i jeszcze mozesz tylko wyciagnac transponder ze starego klucza jak juz całkeim sie wytrze i włozyc go do nowej matki i wymienic wkładki i tak jezdzic

Wiecej rozwiazan nie widze w tym konkretnym przypadku, sam zdecydyj który dla Ciebie jest najlepszy

Pozdro

Waldi

• 1 rok później...
Napisano

Jak by ktos chciał po polsku to proszę:

Quote:

Po przeprogramowaniu jednostki Fiat ECU należy przeprowadzić następującą procedurę aby zapisać systemowy kod dostępu. Będzie do tego potrzbny CZERWONY klucz matka i wszystkie klucze podrzędne (przynajmniej dwa). Jeśli czegoś brakuje, proszę się skontaktować z naszym przedstawicielem handlowym celem uzyskania dalszych informacji.

Proszę postępować dokładnie jak opisano:

1) Włóż CZERWONY klucz do stacyjki w pozycji stop.

2) Przełącz klucz na pozycję MAR. Kontrolka CODE powinna się zaświecić na 0.7 s.

3) Kiedy kontrola zgaśnie, przełącz klucz na pozycję stop.

4) W ciągu 10 s usuń CZERWONY klucz, włóż na jego miejsce pierwszy z podrzędnych kluczy i przełącz go w pozycję MAR. Kontrolka CODE powinna, jak poprzednio, zgasnąć po 0,7 s.

5) Kiedy kontrolka zgaśnie, przełącz klucz z powrotem na pozycję stop.

6) Powtórz kroki 4) i 5) dla drugiego klucza podrzędnego.

7) W ciągu 10 s usuń drugi klucz podrzędny i ponownie włóż CZERWONY klucz matkę po czym przełącz go na pozycję MAR. Kontrolka CODE zaświeci się na 0,7s.

8) Kiedy kontrolka zgaśnie przełącz klucz w pozycję stop.

Aby sprawdzić kodowanie, przełącz CZERWONY klucz matkę w pozycję MAR na około 3 s. Kontrolka CODE powinna zaświecić się na 0.7s i zgasnąć.

Jeśli jednak kontrolka CODE zacznie migać po około 2 s, będziesz musiał wyjąć CZERWONY klucz matkę i powtórzyć całą procedurę od początku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.