Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marznący parownik Opel Astra 1,4 16V parownik AUTOGAS ITALIA

Featured Replies

Napisano

Marznący parownik Opel Astra 1,4 16V instalacja gazowa POLGAS

Mam problem od jakigoś czasu w moim samochodzie po przełączeniu na gaz i przejechani około 2 km silnik szarpie i gaśnie. Zauważyłem że parownik jest cały oszroniony. Na tej instalacji przejechałem 90 000 km i nie było żadnych problemów. Od miesiąca miałem jeszcze jedna przypadłość. W czasie jazdy zdarzało się (sporadycznie ) gdy zwolniłem pedał gazu silnik gasł. Pomogło dopiero wyłączenie silnika i po chwili ponowne odpalenie. Ratunku poradźce mi co sie może dziać. Był u mechanika i z instalacja chłodzenia jest sprawna. Płyn chłodniczy uzypełniony. A zauważyłame że jak jest na niskich obrotach i dodam gazu to słysze lekkie bulgotanie.

Napisano

Czy robiłeś już regenerację parownika ? Na rozgrzanym silniku parownik powinien być gorący. Jeśli jest zimy to znaczy, że masz zamulony i nie przepływa przez niego płyn chłodniczy.

Napisano
  • Autor

Nie jeszcze regeneracja parownika nie była robiona (przejechane 90 000 km) sugerujesz by go wykręcic, rozkręcic i wyczyścić??

Napisano

> Nie jeszcze regeneracja parownika nie była robiona (przejechane 90

> 000 km) sugerujesz by go wykręcic, rozkręcic i wyczyścić??

Reduktory lovato slyna z duzej wytrzymalosci i osiaganych przebiegow po 100kkm. U Ciebie jest 90kkm i na reduktorze niewiadomej marki. Wiec tak jak sugeruja koledzy zainteresowalbym sie stanem reduktora

Napisano

> Był u mechanika i z

> instalacja chłodzenia jest sprawna. Płyn chłodniczy uzypełniony.

> A zauważyłame że jak jest na niskich obrotach i dodam gazu to

> słysze lekkie bulgotanie.

Regeneracja nie dotyczy nagrzewania tylko polega na wymianie stwardniałych lub uszkodzonych membran. Nie mają one nic wspólnego z zamarzaniem.

Drożność parownika bardzo łatwo sprawdzić, wystarczy spuścić nieco płynu chłodniczego z chłodnicy, odpiąć wężę wodne od parownika, podpiąć kawałek węża i przemuchać, ewentualnie puścić wodę pod ciśnieniem, jak są możliwości techniczne.

A może parownik się zapowietrza i dlatego zamarza?

Pozdr.

Napisano

> a mi mowili, ze sie nic nie regeneruje w instalacji sekwencyjnej....

Parownik warto kupić nowy bo koszt wychodzi koło 200 PLN. ok.gif

Napisano

Zamarzanie to albo niedostateczny przeplyw plynu chodzacego przez parownik albo slabe przekazywanie ciepla z plynu do gazu.

Sprawdz (np ręką) jaką masz temperature węży z cieczą na wejściu i wyjściu z parownika gdy on zamarznie.

Zakładam oczywiście ze temperatura płynu chłodzącego w normie (90C)

Możliwości i moje typowanie:

1. Oba węże chłodne - płyn nie dochodzi do reduktora. Za malo plynu lub uklad zapowietrzony (albo zapowietrzajacyy sie "ciagle" -> UPG)

2. waz wejsciowy cieply, waz wyjsciowy chlodny - za maly przeplyw przez reduktor. Hmm, zamulony układ chłodzenia ? Albo zatkany reduktor..

3. Oba węże gorące - problem w reduktorze. Slabe przekazywanie ciepła w reduktorze -> za dużo syfu sie zebrało ?

A, jeszcze jedno pytanie dodatkowe. Czy masz klime ? A pytam, bo w astrach z klima był dodatkowy zawor cieczy chłodzącej zamykający obieg przez nagrzewnicę gdy klima jest wyłączona. Jezeli gazownicy ynteligentnie podlaczyli sie rownolegle do nagrzewnicy ZA zaworem to sie wlasnie beda dzialy takie rzeczy. Przy czym gaz montowalem w "sezonie grzewczym" i problemy sie zaczely dopiero jakis czas po zamontowaniu gazu...

Napisano
  • Autor

Temperatura płynu chłodniczego ponad 90 st. C. Wąż dochodzący do parownika letni. Wychodzący tez letni. Parownik po chwili zaszroniony. Samochód gaśnie. W moim samochodzie nie mam klimatyzacji. Niestety chyba raczej czeka mnie regeneracja parownika lub kupno nowego.

Napisano

Niestety chyba raczej czeka mnie regeneracja

> parownika lub kupno nowego.

Kup nowy !

Napisano

Obawiam sie jednak ze nie tedy droga. Jezeli weze sa letnie oznacza to ze za malo plynu plynie przez parownik. A tu problem albo z niedroznoscia samego parownika (i tu regeneracja niewiele pomoze, lepiej go przeplukac pod cisnieniem) albo problem z ukladem chlodzenia. I raczej tu bym obstawial. Sprobowalbym jeszcze odpowietrzyc uklad przy samym parowniku poprzez poluzowanie / zdjecie weza powrotnego z parownika.

Ale oczywisie moge sie mylic wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.