Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obroty X17DTL

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich właścicieli Asterek!

Jestem taksówkarzem - użytkuję Astrę F Kombi rok 95 i mam do Was mnóstwo pytań ;-) Na początek cos prostego: jakiś czas temu zaszalałem i wymieniłem zegary (na wersję z obrotomierzem). Pokazywał cały czas obroty rzędu 1200-1300 na ciepło ale wziąłem to jako karę za poprawianie fabryki ;-) Z tym że ostatnio obroty jałowe oscylują w granicy 1500. Jak przegazuję na skrzyżowaniu.to wracają na 1200.

1. Jakie powinny być obroty ciepłego X17DTL ?

2. Czy faktycznie mój obrotomierz jeśli jest nieseryjny może mnie lekko okłamywać?

3. Co może być przyczyną tak wysokich obrotów - zaznaczam że nic nie było grzebane przy aucie od roku jak go sprowadziłem (i za to go kocham ) ?

Pozdrawiam

Napisano

> 1. Jakie powinny być obroty ciepłego X17DTL ?

800-900 (nie powinny przekraczać 1000)

> 2. Czy faktycznie mój obrotomierz jeśli jest nieseryjny może mnie

> lekko okłamywać?

W zasadzie obroty, że są za duże można rozpoznać po pracy silnika na słuch. Najlepiej porównaj to z innym autem o tym samym silniku.

> 3. Co może być przyczyną tak wysokich obrotów - zaznaczam że nic nie

> było grzebane przy aucie od roku jak go sprowadziłem (i za to go

> kocham ) ?

Źle wyregulowana pompa wtryskowa. Względnie przy pompie jest taki amortyzator, może on się zacina. Polecam wizytę u dobrego pompiarza na regulację.

Pozdro

Napisano

> 800-900 (nie powinny przekraczać 1000)

Przepraszam - Etzold pisze, że DTL - 850 do 950 obr/min

Napisano

> Źle wyregulowana pompa wtryskowa.

Ewentualnie poszukaj i ściągnij knige Etzolda "Sam naprawiam..." i na 120-tej stronie masz wyjaśnioną regulację obrotów. Pozdro

Napisano

Jeżeli już porównasz obroty z inną Asterką i okaże się, że rzeczywiście są za wysokie, to zanim zaczniesz regulować musisz wiedzieć, że są dwa rodzaje silników X17DTL. Poniżej obrazki jak wygląda regulacja w każdym z nich i info jakie powinny być prawidłowe obroty.

Pozdroofka

278979703-obr1.JPG

278979703-obr2.JPG

post-36940-14352483149823_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedż!

Uf, przyszły pieniążki od ubezpieczyciela za stłuczkę z jednym burakiem - więc jadę do pompiarza!!

W kwestii obrotów - ktoś "mądry" mówił mi że mam za małe kółko w alternatorze i to fałszuje obroty - coś w tym jest przy 140 km/h obroty włażą na czerwone pole. Niestety w Poznaniu nie znam nikogo z DTLem (żeby porównać) jak juz sie zdaża astra diesel na taxi - to ISUZU.

No i to spalanie. Dotychczas mieściłem się między 7,5 a 8 w mieście. Założyłem że tak musi być - wolno nie jeżdzę, tylko miasto, lampa u góry, światła, taksometr, radio no i ten zwiększony opór powietrza.

Pompiarza unikałem - bo nic sie nie dzieje, kopyto swoje ma, praktycznie nie dymi, chodzi rzekłbym jedwabiście i cicho (jak na diesla oczywiście).

Ale teraz zaczął palić 9-10 litrów (stacji benzynowej nie zmieniłem). Trochę dużo, prawda?

Napisano

> W kwestii obrotów - ktoś "mądry" mówił mi że mam za małe kółko w

> alternatorze i to fałszuje obroty

I może mieć rację (zakladając, ze obrotomierz jest sprawny), zwłaszcza ,ze:

> obroty włażą na czerwone pole.

Poza tym nie napisaleś co to za obrotomierz, bo wspominaleś, że "nieseryjny". Skoro rzeczywiście jest jakiś nieseryjny to jak mu wierzyć?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> I może mieć rację (zakladając, ze obrotomierz jest sprawny),

> zwłaszcza ,ze:

> Poza tym nie napisaleś co to za obrotomierz, bo wspominaleś, że

> "nieseryjny". Skoro rzeczywiście jest jakiś nieseryjny to jak mu

> wierzyć?

> Pozdroofka

Nieseryjny - miałem na myśli że fabryka wypuściła bez. A kupiłem liczniki od Astry Diesla z demontażu

Pozdr

Napisano

Sprawdz jeszcze ten przewód który jest zaznaczony na zdjęciu strzałką.Mi jak się zsunął,to obroty były ok 1300.

Jest to biały przewód,który wchodzi dz grubszego czarnego.

ae226f7e4aac0c1b.jpg

Napisano

ja te wyzsze obroty bym obstawial na pompe , podobnie u mnie wolne obroty sie zwiekszyly ale nie duzo moze max z 50 w gore ale i to jest juz wyczuwalne, te wyzsze deko obroty są spowodowane deko przestawioną pompą,nie mowie tutaj o zimnym silniku, a co do spalania to moze pora filtry zmienic powietrza i paliwa,albo pompe podregulowac w sensie paliwo-powietrze.

Napisano
  • Autor

może jestem zboczony ale równo co 10 tys zmieniam olej, i WSZYSTKIE filtry :-)

Napisano

> Nieseryjny - miałem na myśli że fabryka wypuściła bez. A kupiłem

> liczniki od Astry Diesla z demontażu

> Pozdr

Też mam "nieseryjny" obrotomierz i też mi się wydaje, że przekłamuje bo 3000 rpm przy 90-95 km/h na V-tym biegu to

lekka przesada a obrotek na bank do Diesla bo skala kończy się 6000 rpm. Może fucktycznie kółko za małe mamy w

altkach....

A tak przy okazji, to chętnie poznam kogoś z X17DTL z Krakowa, proponuje mini spot z 20.GIF - ja stawiam !

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> może jestem zboczony ale równo co 10 tys zmieniam olej, i WSZYSTKIE

> filtry :-)

A z alternatorem nic sie nie dzieje? nie ma problemow z ladowaniem? bo on pobiera sygnal z altka ( jak mi niedomagal to tez mialem dziwne wskazania obrotka)

Jesli nie altek to moze byc problem z ustawieniem na pompie (a na ucho slychac podwyzszone obroty?) czy na zimnym ma wyzsze od normalnych o okolo 100 obr(zaraz po odpaleniu tzw. wyprzedzenie zaplonu )? jesli nie powyzsze to ostatecznie cos z obrotkiem nietak

Napisano

> Też mam "nieseryjny" obrotomierz i też mi się wydaje, że przekłamuje

> bo 3000 rpm przy 90-95 km/h na V-tym biegu to

> lekka przesada a obrotek na bank do Diesla bo skala kończy się 6000

> rpm. Może fucktycznie kółko za małe mamy w

> altkach....

Zdecydowanie przesada. Mam seryjny obrotek i 2500rpm na V jest gdzies pomiedzy 100, a 110.

> A tak przy okazji, to chętnie poznam kogoś z X17DTL z Krakowa,

> proponuje mini spot z - ja stawiam !

Heh... kuszace.... Gdybym jeszcze mial czas. Aktualnie niestety poszukuje domu (niedrogiego dlatego ciezko znalezc :/) i czasu na relaks cholernie malo...

Napisano

> Zdecydowanie przesada. Mam seryjny obrotek i 2500rpm na V jest gdzies

> pomiedzy 100, a 110.

No to mam problem frown.gif

Sprzęgło na 100% ok, wymieniane parę dni temu (obroty jakie były takie są). Skrzynka F15.

> Heh... kuszace.... Gdybym jeszcze mial czas. Aktualnie niestety

> poszukuje domu (niedrogiego dlatego ciezko znalezc :/) i czasu

> na relaks cholernie malo...

No 1-2h mógłbyś poświęcić smile.gif, przecież nie mówię że od razu musimy się pub2.gif.

Pozdrówka

Paweł

Napisano

> Sprawdz jeszcze ten przewód który jest zaznaczony na zdjęciu

> strzałką.Mi jak się zsunął,to obroty były ok 1300.

> Jest to biały przewód,który wchodzi dz grubszego czarnego.

Wtrącę sie nie w temat, ale irytuje mnie pytanie. U mnie dokladnie w miejscu na pompie wspomagania (jesli to jest pompa wspomagania)jak pokazujesz strzalką zajduje sie czarny osad, jakby zatłuszczona sadza. O czym to może swiadczyć? A drugie pytanie to, ze z tego miejsca od pomy podcisnienia(pompy wspomagania czy to to samo?) ma wychodzic przewod od podcisnienia do spręzarki. Z którego miejsca dokladnie? bo chciałby sprawdzic na palec czy jest na tyle mocne zeby go zassało. Mogłem cos pokrecić - wybaczcie IThankYou.gif

Napisano

> Jeżeli już porównasz obroty z inną Asterką i okaże się, że

> rzeczywiście są za wysokie, to zanim zaczniesz regulować musisz

> wiedzieć, że są dwa rodzaje silników X17DTL.

Nie chce się kłócić i to z Tobą, ale mi wydaje się że typ silnika jest jeden a są dwa typy pomp wtryskowych, mianowicie Bosch i Lukas. Ale może się mylę i faktycznie są dwa typy silników i dwa typy pomp wtryskowych. Pozdro

Napisano

> Nie chce się kłócić i to z Tobą, ale mi wydaje się że typ silnika

> jest jeden a są dwa typy pomp wtryskowych, mianowicie Bosch i

> Lukas.

Tak, dokładnie jest tak jak mówisz. Może nieprecyzyjnie się wyraziłem z tymi dwoma typami silników i przesadziłem (rano śpieszyłem siędo pracy wink.gifzlosnik.gif Oczywiście chodzi o dwa typy pomp.

Pozdroofka

Napisano

> Wtrącę sie nie w temat, ale irytuje mnie pytanie. U mnie dokladnie w

> miejscu na pompie wspomagania (jesli to jest pompa

> wspomagania)jak pokazujesz strzalką zajduje sie czarny osad,

> jakby zatłuszczona sadza. O czym to może swiadczyć? A drugie

> pytanie to, ze z tego miejsca od pomy podcisnienia(pompy

> wspomagania czy to to samo?) ma wychodzic przewod od

> podcisnienia do spręzarki. Z którego miejsca dokladnie? bo

> chciałby sprawdzic na palec czy jest na tyle mocne zeby go

> zassało. Mogłem cos pokrecić - wybaczcie

ktos moze jednak ma odp. na moje pyt.? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Też mam "nieseryjny" obrotomierz i też mi się wydaje, że przekłamuje

> bo 3000 rpm przy 90-95 km/h na V-tym biegu to

> lekka przesada a obrotek na bank do Diesla bo skala kończy się 6000

> rpm. Może fucktycznie kółko za małe mamy w

> altkach....

> A tak przy okazji, to chętnie poznam kogoś z X17DTL z Krakowa,

> proponuje mini spot z - ja stawiam !

> Pozdrawiam

> Paweł

ja zacznę od wizyty u pompiarza chyba bo jałowe obr nie dość ze za wysokie to jeszcze skaczą. Natomiast mój alternator to jest rasowy morderca pasków klinowych - pasek starcza mi na 3 miesiące (w tym jedno naciągnięcie) a potem juz jest tak luźny że jak włączam światła to piszczy jak potępieniec. Koszt niby nie duży - ale samo zakładanie w/w doprowadza mnie do szału. Pozdrawiam

Napisano

> ja zacznę od wizyty u pompiarza chyba bo jałowe obr nie dość ze za

> wysokie to jeszcze skaczą. Natomiast mój alternator to jest

> rasowy morderca pasków klinowych - pasek starcza mi na 3

> miesiące (w tym jedno naciągnięcie) a potem juz jest tak luźny

> że jak włączam światła to piszczy jak potępieniec. Koszt niby

> nie duży - ale samo zakładanie w/w doprowadza mnie do szału.

> Pozdrawiam

Twój alternetor to nie morderca - zmień koło pasowe alternatora - ponieważ masz po prostu "spalone"i wszystko wróci do normy a pasek będzie o wiele dłużej wytrzymywał. Pozdro

Napisano

> ktos moze jednak ma odp. na moje pyt.?

To przy strzałce na zdjęciu to pompa podciśnienia (to nie to samo co wspomagania). Wytwarza ona podciśnienie głównie do wspomagania hamulców (wzmacnia siłę hamulców) a pompa wspomagania do układu kierowniczego (łatwiej kręcić kierownicą). Podciśnienie z pompy podciśnienia jest dodatkowo wykorzystywane do "napędzania" elementamów wykonawczych sterujących pracą silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.