Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

x17dtl słaby silnik

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam sobie asterkę z 94 x17dtl i mam wrażenie że tutbosprężarka nie chodzi. Tzn nie wyczuwam żadnego dodatkowego ciągu podczas przygazowania. Pytanie brzmi jak sprawdzić w łatwy sposób czy turbospreżarka chodzi.

I czy fakt że rura łącząca silnik z tłumnikiem (chyba tzw. środkowy tłumnik) zaczyna być dziurawa ma jakiś wpływ na działanie turbosprężarki bo z tego co wiem to jest ona napędzana gazami wydechowymi a obiżenie ciśnienia może wpływać na jej obroty, tylko czy to jest jeszcze miejsce, które ma jakiś wpływ na turbosprężarke. Ew poradźcie co mam sprawdzić.

Napisano

Pierwsze pytanie: Jak długo masz ten samochód?

Dziury w rurze nie powinny mieć znaczenia, może poza tym, że jeśli są przed katalizatorem (o ile jest już przytkany) to mogą wręcz pomóc dla silnika.

Jeśli chcesz posłuchać działającej turbiny, to proponuję zdjąć z niej rurę od filtra powietrza i wtedy dodać gazu. O ile działa, to będzie znacznie lepiej słyszalna. Kwestią zagadkową i tak pozostanie ciśnienie jakie jest z siebie w stanie wydać.

Będę nudny i powtórzę po raz kolejny (było wielokrotnie na forum) ten silnik nie jest rakietą, jak by nie było, to tylko 68 koni, niemniej jak pozna się jego możliwości, można sobie z powodzeniem dać radę i nie narzekać na brak dynamiki. Nie będzie w nim jednak wyraźnego działania turbosprężarki jak to ma miejsce w nowocześniejszych turbodieslach.

Pozdrawiam

> Witam

> Mam sobie asterkę z 94 x17dtl i mam wrażenie że tutbosprężarka nie

> chodzi. Tzn nie wyczuwam żadnego dodatkowego ciągu podczas

> przygazowania. Pytanie brzmi jak sprawdzić w łatwy sposób czy

> turbospreżarka chodzi.

> I czy fakt że rura łącząca silnik z tłumnikiem (chyba tzw. środkowy

> tłumnik) zaczyna być dziurawa ma jakiś wpływ na działanie

> turbosprężarki bo z tego co wiem to jest ona napędzana gazami

> wydechowymi a obiżenie ciśnienia może wpływać na jej obroty,

> tylko czy to jest jeszcze miejsce, które ma jakiś wpływ na

> turbosprężarke. Ew poradźcie co mam sprawdzić.

Napisano

Astrolot powininen przyspieszac do setki w ok. 16sek. Czyli sprawa prosta, jesli przyspiesza sprezarka działa.

Napisano

> Jeśli chcesz posłuchać działającej turbiny, to proponuję zdjąć z niej

> rurę od filtra powietrza i wtedy dodać gazu.

Ja bym raczej proponował rurę za sprężarką. Niby jak chwilę popracuje bez filtra to nic nie powinno jej się stać, ale licho nie śpi.

Napisano

> Ja bym raczej proponował rurę za sprężarką. Niby jak chwilę popracuje

> bez filtra to nic nie powinno jej się stać, ale licho nie śpi.

nie ma szans żeby coś sie stało, bo niby co.

a po drugie sam hałas wydawany z turbiny o niczym nie świadczy. jak ma onazjechane łopatki, bo powiedzmy silnik zaciągał lewe brudne powietrze, to mimo tego, ze bedzie się obracała i hałasowała, nie stworzy żadnego ciśnienia

Napisano

> nie ma szans żeby coś sie stało, bo niby co.

wystarczy ze ci zassie jakis wiekszy smiec, lub jakąś malutką śrubke i ..... po turbinie screwy.gif

> a po drugie sam hałas wydawany z turbiny o niczym nie świadczy. jak

> ma onazjechane łopatki, bo powiedzmy silnik zaciągał lewe brudne

> powietrze, to mimo tego, ze bedzie się obracała i hałasowała,

> nie stworzy żadnego ciśnienia

Napisano

> wystarczy ze ci zassie jakis wiekszy smiec, lub jakąś malutką śrubke

> i ..... po turbinie

> > nie stworzy żadnego ciśnienia

heh no ale jakim cudem ma zassać?

przecież nie ma tam takiego wielkiego ssania, zeby metalową śrubkę porwało. Przy maksymalnym braku szczęścia może wciągnąć moze jakiś liść albo przelatująca muchę, ale to niczego nie zepsuje raczej i prawdopodobieństwo tego jest takie jak to że cię zaraz piorun trafi grinser006.gif

Napisano

> heh no ale jakim cudem ma zassać?

> przecież nie ma tam takiego wielkiego ssania, zeby metalową śrubkę

> porwało. ...

to przygazuj i przyłuż ręke albo kartke z daleka

Napisano

> to przygazuj i przyłóż ręke albo kartke z daleka

a myslisz ze tak nie robiłem;)

i nadal podtrzymam swoje zdanie. nie ma szansy tam nic wpaść, chyba ze sam temu czemuś pomozesz swoją bezmyślnoscią.

jak się ma głowę na karku to nic nie wpadnie

Napisano

Zawsze przecież można przygazować i sprawdzać twardość węży od turbiny, jeśli ktoś się boi, że mu śrubkę porwie... U mnie wąż robi się na wysokich obrotach wyraźnie twardy. Bez manometru jednak można gdybać. Ale jeśli jak to już Dudnej napisał, astra ma czas do setki około 16 sekund, to nie ma co odprawiać egzorcyzmów nad sprężarką.

Pozdrawiam

> to przygazuj i przyłuż ręke albo kartke z daleka

Napisano

> a myslisz ze tak nie robiłem;)

> i nadal podtrzymam swoje zdanie. nie ma szansy tam nic wpaść, chyba

> ze sam temu czemuś pomozesz swoją bezmyślnoscią.

> jak się ma głowę na karku to nic nie wpadnie

No ok, widac ze cos slabo ssą te oplowskie w takim razie, ale mimo wszystko lepiej tego unikac, ja jak kiedys przegazowalem taki maly silniczek benzynowy hondy, ktory wyremontowalem to mi zassalo kilka kulek styropianu, ktore byly oddalone o ok pół metra od silnika, a niby wcale tak mocno nie ssał, na szczescie wywalilo je tłumikiem o dziwo, kulki lezaly sobie na ziemi, poprostu ukruszony styropian i kto by pomyslal screwy.gif, od tej pory zwracam na to uwage, zeby przynajmniej przyslaniac wlot jakąś siateczką.

Napisano

heh bo styropian prawie nic nie wazy, w przeciwieństwie do metalowych elementów.

co nie zmienia faktu że trzeba przewidywac pewne sytuacje

Napisano

> zassalo kilka kulek styropianu, ktore byly oddalone o ok pół

> metra od silnika, a niby wcale tak mocno nie ssał, na szczescie

> wywalilo je tłumikiem o dziwo, kulki lezaly sobie na ziemi,

Teraz to przesadziełeś... Chesz powiedzieć, że tworzywo o temperaturze płynięcia 150* a ROZKŁADU 300* dostało się do cylindra, przetrwało piekło ponad 1000* oraz kilkanaście atmosfer komory spalania, w cudowny sposób przeszło przez katalizator, a następnie w formie KULEK wypadło z wydechu... Nawet Copperfield by czegoś takiego nie dokonał....

Napisano

> Teraz to przesadziełeś... Chesz powiedzieć, że tworzywo o

> temperaturze płynięcia 150* a ROZKŁADU 300* dostało się do

> cylindra, przetrwało piekło ponad 1000* oraz kilkanaście

> atmosfer komory spalania, w cudowny sposób przeszło przez

> katalizator, a następnie w formie KULEK wypadło z wydechu...

> Nawet Copperfield by czegoś takiego nie dokonał....

jaki katalizator??? zobacz w googlach jak wygląda silnik honda gx160, te kulki wypluło od razu i o dziwo nic im sie nie stało, zciemnialy jedynie troche i sie nieco zmniejszyły, wez pod uwage czas w jakim byly narazone na takie warunki, przy takich obrotach to byly setne sekundy, ale to mniejsza z tym, nie zagłębiajmy sie w szczegóły, bo zaraz będzie max offtopic, ja radze uważać i już, wessa wam muche albo innego gada i będzie kłopot

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.