Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

centralny zamek ryglowanie

Featured Replies

Napisano

Witam niedawno dowiedzialem sie ze mam cos takiego jak ryglowanie zamkow w samochodzie i po zaryglowaniu zamkow te wichajsterki nie chca isc w gore ( wiec ok) ale jak pociagne za wichajsterek w drzwiach kierowcy to wszystkie drzwi pieknie sie otworza pomimo zaryglowania i pytanie czy tak ma byc ?? bo cos mi to by bylo bez sensu co moze byc nie tak i jak to naprawic ???

Napisano

> Witam niedawno dowiedzialem sie ze mam cos takiego jak ryglowanie

> zamkow w samochodzie i po zaryglowaniu zamkow te wichajsterki

> nie chca isc w gore ( wiec ok) ale jak pociagne za wichajsterek

> w drzwiach kierowcy to wszystkie drzwi pieknie sie otworza

> pomimo zaryglowania i pytanie czy tak ma byc ?? bo cos mi to by

> bylo bez sensu co moze byc nie tak i jak to naprawic ???

wszystko ok. można jechać grinser006.gif

Napisano

> wszystko ok. można jechać

no wlasnie nie jest wszystko ok bo jak by bylo ok to po zaryglowaniu drzwi nie moglby tymi "wichajsterkami" otworzyc a juz na pewno od strony kierowcy. Czy aby kolega ma napewno ryglowanie drzwi ??? i czy po przekreceniu kluczyka zostaje on w polozeniu poziomym czy pionowym ?? bo jak z pilota to na milion procent sie nei rygluja

pozdro

Napisano

> Witam niedawno dowiedzialem sie ze mam cos takiego jak ryglowanie

> zamkow w samochodzie i po zaryglowaniu zamkow te wichajsterki

> nie chca isc w gore ( wiec ok) ale jak pociagne za wichajsterek

> w drzwiach kierowcy to wszystkie drzwi pieknie sie otworza

> pomimo zaryglowania i pytanie czy tak ma byc ?? bo cos mi to by

> bylo bez sensu co moze byc nie tak i jak to naprawic ???

Jak zaryglujesz czyli kluczyk do poziomu to trzeba go w tej pozycji wyjąć bo jak nim wrócisz to drzwi kierowcy nie będą zaryglowane. Drzwi kierowcy są ryglowane mechanicznie czyli jak weźmiesz kluczyk do poziomu to słychać dodatkowy ruch pozostałych siłowników i w tej pozycji układ cięgien uniemożliwia otworzenie drzwi kierowcy które blokowane są tylko w ten sposób a nie jak pozostałe przez siłowniki.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jak zaryglujesz czyli kluczyk do poziomu to trzeba go w tej pozycji

> wyjąć bo jak nim wrócisz to drzwi kierowcy nie będą zaryglowane.

> Drzwi kierowcy są ryglowane mechanicznie czyli jak weźmiesz

> kluczyk do poziomu to słychać dodatkowy ruch pozostałych

> siłowników i w tej pozycji układ cięgien uniemożliwia otworzenie

> drzwi kierowcy które blokowane są tylko w ten sposób a nie jak

> pozostałe przez siłowniki.

> Pozdrawiam

no to cos nie tak bo u sibie moge kluczyk w zamku przekrecic tylko o tyle co podczas zamykania samochodu i wraca sam do pozycji wyjsciowej jak zamkne kluczykiem raz to sie drzwi zamykaja wszystkie a jak powtorze ta operacje to rygluja sie zamki (nie mozna ich otworzyc tymi wichajsterkami czyzbym mial zamek w drzwiach kierowcy bez tego mechanizmu ryglowania ??

Napisano

> no to cos nie tak bo u sibie moge kluczyk w zamku przekrecic tylko o

> tyle co podczas zamykania samochodu i wraca sam do pozycji

> wyjsciowej jak zamkne kluczykiem raz to sie drzwi zamykaja

> wszystkie a jak powtorze ta operacje to rygluja sie zamki (nie

> mozna ich otworzyc tymi wichajsterkami czyzbym mial zamek w

> drzwiach kierowcy bez tego mechanizmu ryglowania ??

W Astrze F przekręcenie kluczyka o 45 stopni zamki zamykają się kluczyk wraca do pionu, ale kluczyk można przełamać z lekkim oporem dalej do poziomu i wtedy sie zamki ryglują. Skoro piszesz że za drugim razem ci się rygluje to masz G więc mój błąd bo w G są inne zamki i dokładnie nie wiem jak to działa ale z tego co piszesz wygląda jakby ci się zamek kierowcy nie ryglował więc pewnie jest uszkodzony.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

to jest robione w astrze F wykonuje normalny ruch jak podczas zamykania drzwi dzwi sie zamykaja powtarzam ta czynnosc i sie rygluja ale do poziomu nie daje rady przesunac wkladki w zamku bo natrafiam na duzy opor

asta F 97 rok

Napisano

> W Astrze F przekręcenie kluczyka o 45 stopni zamki zamykają się

> kluczyk wraca do pionu, ale kluczyk można przełamać z lekkim

> oporem dalej do poziomu i wtedy sie zamki ryglują. Skoro piszesz

> że za drugim razem ci się rygluje to masz G więc mój błąd bo w G

> są inne zamki i dokładnie nie wiem jak to działa ale z tego co

> piszesz wygląda jakby ci się zamek kierowcy nie ryglował więc

> pewnie jest uszkodzony.

> Pozdrawiam

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. W astrze G przekrecasz raz kluczyk wraca do pionu, drugi raz dzwi sie rygluja i znow kluczyk wraca do pionu - to jest prawidlowe dzialanie.

Napisano

> Nie wprowadzaj ludzi w błąd. W astrze G przekrecasz raz kluczyk wraca

> do pionu, drugi raz dzwi sie rygluja i znow kluczyk wraca do

> pionu - to jest prawidlowe dzialanie.

No ale ja pisałem jak jest w F a nie w G.

Quote:

W Astrze F przekręcenie kluczyka o 45 stopni zamki zamykają się kluczyk wraca do pionu, ale kluczyk można przełamać z lekkim oporem dalej do poziomu i wtedy sie zamki ryglują

Napisałem przecież że w G są inne zamki i nie wiem jak to dokładnie działa

Quote:

Skoro piszesz że za drugim razem ci się rygluje to masz G więc mój błąd bo w G są inne zamki i dokładnie nie wiem jak to działa

Jedynym błędem jaki popełniłem to to że założyłem że kolega Chaos ma astrę G bo z opisu działania ryglowania tak mi się wydawało. Zresztą nie chce głupot pisać bo nie kojarzę od którego roku G była produkowana ale mój kolega ma G i właśnie chyba z 1997r i u niego za drugim przekręceniem sie ryglują zamki a nie jak w F gdy się kluczyk przełamie do poziomu.

Napisano

A u mnie jest tak, że przekręcam kluczyk - zamki się zamykają, przekręcam do poziomu i nie dzieje się nic -brak ryglowania.

Wiem, że coś jest nie tak, bo jak zdejmowałem poszycie drzwi to obejrzałem zamek i widać miejsce po urwanym dzyndzlu koło stycznika.

Generalnie mi to nie przeszkadza, ale....

Jak zamykam centralny od środka (przez wciśnięcie języczka) to wszystkie drzwi się zamykają -OK i teraz czy jak pociągnę za klamkę to centralny powinien się otworzyć ???

Widziałem coś takiego w innych samochodach i podoba mi się to, nie trzeba się wykręcać, żeby otworzyć centrala.

Napisano

> to jest robione w astrze F wykonuje normalny ruch jak podczas

> zamykania drzwi dzwi sie zamykaja powtarzam ta czynnosc i sie

> rygluja ale do poziomu nie daje rady przesunac wkladki w zamku

> bo natrafiam na duzy opor

> asta F 97 rok

U mnie po zamknięciu kręcenie kluczykiem nie powoduje żadnej reakcji zamków dopiero rygluje po przełamaniu zamka do poziomu. W F w drzwiach kierowcy siłownik nie ma ryglowania elektrycznego. wiem bo u siebie wymieniałem żebym miał ryglowanie wszystkich drzwi z pilota. Ciekawa rzecz że u Ciebie jest inaczej hmm.gif

Napisano

> Jak zamykam centralny od środka (przez wciśnięcie języczka) to

> wszystkie drzwi się zamykają -OK i teraz czy jak pociągnę za

> klamkę to centralny powinien się otworzyć ???

> Widziałem coś takiego w innych samochodach i podoba mi się to, nie

> trzeba się wykręcać, żeby otworzyć centrala.

Wszystko działa jak należy w asterce tak jest klamką nie otworzy się drzwi dopóki nie wyciągniesz łepka od zamków

Pozdrawiam

Napisano

. W F w

> drzwiach kierowcy siłownik nie ma ryglowania elektrycznego. wiem

> bo u siebie wymieniałem żebym miał ryglowanie wszystkich drzwi z

> pilota. Ciekawa rzecz że u Ciebie jest inaczej

a w jaki sposob kolega wymienial i co zeby bylo ryglowanie z pilota?? i czy trzeba do tego specjalny alarm co ma funkcje ryglowania czy cos innego. pytam sie bo zastanawiam sie nad kupnem sterownika( nie alrmu) do centralnego zeby zamykanie bylo na pilocika i wlasnie zastanawialem sie czy taki sterownik ma funkcje zeby ryglowac drzwi...

Napisano

> . W F w

> a w jaki sposob kolega wymienial i co zeby bylo ryglowanie z pilota??

> i czy trzeba do tego specjalny alarm co ma funkcje ryglowania

> czy cos innego. pytam sie bo zastanawiam sie nad kupnem

> sterownika( nie alrmu) do centralnego zeby zamykanie bylo na

> pilocika i wlasnie zastanawialem sie czy taki sterownik ma

> funkcje zeby ryglowac drzwi...

Ja zakupiłem sobie siłownik od omegi (jest taki sam jak w F) i wymieniłem w drzwiach kierowcy. Dodatkowo podciągnąłem sobie jeden kabelek do tego właśnie siłownika do obsługi ryglowania i na razie tyle bo nie mam czasu tego skończyć. Zostało mi tylko to odpowiednio wysterować ale co i jak to jak skończę posprawdzam to napiszę. Siłownik powinien być z sześcioma pinami Taki jest w drzwiach pasażera. w Drzwiach kierowcy ma pięć pinów brakuje mu pinu nr1 i właśnie ten pin odpowiada za ryglowanie. Jeśli na tym pinie jest masa to siłownik zamyka ale się nie rygluje ale jeśli tej masy nie ma to zamyka się i od razu rygluje. Efekt mojej zabawy jest taki że teraz tego pinu nie mam podpiętego pod nic więc jak zamykam zamki to się wszystkie zamykają a kierowcy zamyka się z ryglowaniem biglaugh.gif No ale to tylko tymczasowo bo muszę skończyć to będzie śmigać.

Ja mam alarm z którego podaję sygnał masy o długości 30s do zamknięcia drzwi. obsługuje mi to już domykanie szybek a plan zakłada że po zamknięciu zamków zadziała układ opóźniający który po 3s da impuls do ryglowania czyli najpierw zamki się zamkną a po 3s zaryglują. na stole podłączone na pająka działa ale chcę do tego porządną płytkę wytrawić żeby było jak się należy ale jakoś zapał straciłem i troszkę czasu brak

Pozdrawiam

Napisano

> to jest robione w astrze F wykonuje normalny ruch jak podczas

> zamykania drzwi dzwi sie zamykaja powtarzam ta czynnosc i sie

> rygluja ale do poziomu nie daje rady przesunac wkladki w zamku

> bo natrafiam na duzy opor

> asta F 97 rok

=====================

Ja na twoim miejscu wyjął bym zamek i sprawdził na "sucho" dlaczego nie chce się obrócić o te 45 stopni,bo powinien z lekkim oporem.

Napisano

> =====================

> Ja na twoim miejscu wyjął bym zamek i sprawdził na "sucho" dlaczego

> nie chce się obrócić o te 45 stopni,bo powinien z lekkim oporem.

Skoro napisał, że rygluja mu się za drugim przekreceniem-to jest ok-dziala jak w mojej omedze(pewnie to zdazyli unowoczesnic w F). A skoro tak to pewnie i jest możliwosc zrobienia z pilota ryglowania-w omie albo przekrecam drugi raz jak do zamkniecia i sie rygluja albo naciskam na pilocie zamknij drugi raz, żeby zaryglować.

Napisano

Witam! Dzięki Wam się dowiedziałem, że mam taką opcję w mojej Asterce. grinser006.gif

Pozdr!

Napisano

> Witam! Dzięki Wam się dowiedziałem, że mam taką opcję w mojej

> Asterce.

> Pozdr!

w mojej tez to jest i dzieki temu (ryglowaniu) chyba zlodzieje sie nie mogli do niej dobrac (10 lat temu).. w kolko go probowali dziabnac, "wchodzili" juz nawet przez kierunkowskaz przedni hihihi... - teraz cale szczescie taki opel to zadna nowosc

u mnie dziala lekko w prawo zamyka korki ale zamek zostaje w pionie, trzeba mocno przekrecic w prawo do pozycji poziomej wtedy jest ryglowanie (slychac jakby cos sie zamykalo jeszcze)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.