Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana chłodnicy ciąg dalszy

Featured Replies

Napisano

wymieniłem termostat na nowy o wartości 87*C wcześniej był 92*C, włożyłem nowy czujnik wentylatora 1bieg 90-95* ,2bieg 100-105*C .oto co zaobserwowałem :dopiero przy takim wskazaniu włączył się wentylator i chodził sobie na pierwszym biegu. na co stawiacie czujnik temperatury na bloku czy walnięty wskaźnik? ja już pojęcia i sił by dalej walczyć nie mam

opel astra caravan x17dtl '97r.

post-77672-14352483214404_thumb.jpg

Napisano

> .oto co zaobserwowałem :dopiero przy takim wskazaniu włączył się

> wentylator i chodził sobie na pierwszym biegu

Tzw błąd paralaksy - jeśli patrzysz lub robisz zdjęcie to staraj się trzymać oko/obiektyw tuż nad zegarami i prostopadle do ich tarcz. Jak patrzysz pod kątem to możesz źle odczytać, nawet o ok. 5*C. Jak na mój gust jest OK.

Napisano
  • Autor

zdjęcie wykonane jest prawidłowo,tak to naprawdę wygląda 102*C i wentylator start.

Napisano

> zdjęcie wykonane jest prawidłowo,tak to naprawdę wygląda 102*C i

> wentylator start.

A może to wynika z faktu że jeden czujnik jest w chłodnicy a drugi w bloku silnika? Ostatecznie oba czujniki różnią się wiekiem. Albo też wskaźnik na desce ma małą dokładność. Ja na razie nie mam innych pomysłów.

Napisano

ja myśle ze jest dobrze. u mnie jest bardzo podobnie. a po drugie licznik nie jest dokładny co do stopnia i o ile nie wsadzisz termometra do płyny chłodzącego nigdy nie możesz być pewnym temperatury tam panującej

Napisano
  • Autor

pojeździłem żeby sprawdzić jak to będzie w praktyce. więc tak podczas jazdy po mieście wskaźnik pokazywał 94-96*C ,na trasie jakieś 2*mniej. podczas długiej pracy na biegu jałowym temperatura dochodziła do ponad setki .macajew OK. macie jakieś sugestie ? chodzi mi po głowie walnięty wskaźnik albo czujnik

Napisano

> pojeździłem żeby sprawdzić jak to będzie w praktyce. więc tak podczas

> jazdy po mieście wskaźnik pokazywał 94-96*C ,na trasie jakieś

> 2*mniej. podczas długiej pracy na biegu jałowym temperatura

> dochodziła do ponad setki .macajew OK. macie jakieś sugestie ?

> chodzi mi po głowie walnięty wskaźnik albo czujnik

> opel astra caravan x17dtl '97r.

w poprzednim twoim wątku ci napisałem ze u mnie jest tak od zawsze od kiedy mam astre, ze temp jest w granicach 95.

tak ma byc i nic nie kombinuj. nie ma co szukac dziury w całym

Napisano

> w poprzednim twoim wątku ci napisałem ze u mnie jest tak od zawsze od

> kiedy mam astre, ze temp jest w granicach 95.

> tak ma byc i nic nie kombinuj. nie ma co szukac dziury w całym

Ja mam tak samo wymienilem jakis czas temu termostat i teraz mam wskazania 95* (wczesniej mialem 90* a jak padl to ledwo ponad niebieskie pole). Przed wymiana wiatrak smigal ok teraz po wymianie tak nie jest sick.gif na swiatlach mialem tak jak na zdjeciu temperature czyli ponad 100 st C (wedlug licznika) i nadal sie nie wlaczyl wiatrak .... poratowalem sie ogrzewaniem (i to w gorcy dzien angryfire.gif - temperatura spadla do 98stC) nie mialem kiedy to oblookac ale podejrzewam ze albo termostat cos niedopasowany (choc macajewem sie poparzylem dotykajac przewody i chlodnice sick.gif ) albo czujnik wlaczenia wentylatora ... podobnie moze byc w twoim przypadku

czolem

Oberon

Napisano

> Ja mam tak samo wymienilem jakis czas temu termostat i teraz mam

> wskazania 95* (wczesniej mialem 90* a jak padl to ledwo ponad

> niebieskie pole). Przed wymiana wiatrak smigal ok teraz po

> wymianie tak nie jest na swiatlach mialem tak jak na zdjeciu

> temperature czyli ponad 100 st C (wedlug licznika) i nadal sie

> nie wlaczyl wiatrak .... poratowalem sie ogrzewaniem (i to w

> gorcy dzien - temperatura spadla do 98stC) nie mialem kiedy to

> oblookac ale podejrzewam ze albo termostat cos niedopasowany

> (choc macajewem sie poparzylem dotykajac przewody i chlodnice

> ) albo czujnik wlaczenia wentylatora ... podobnie moze byc w

> twoim przypadku

albo ty za mocno speniany;) i bałeś się poczekac aż włączy sie wentyl. mi się włącza z milimetr za 100 dzis specjalnie nasłuchiwałem jak stałem w korku

Napisano
  • Autor

speniany bardzo to może nie .poczekałem do takiej temperatury jak na zdjęciu i wtedy włączył się wentylator .czytając to wszystko to konkluzja jest jedna pełna olewka ,bo TTTM i nic z tym nie zrobimy tak?

Napisano

> albo ty za mocno speniany;) i bałeś się poczekac aż włączy sie

> wentyl. mi się włącza z milimetr za 100 dzis specjalnie

> nasłuchiwałem jak stałem w korku

no stalem w korku to ponad 100 mial wiec wolalem nieryzykowac ale zjechalem na pobocze i poszlo pod czerwone pole wczesniej tak nie bylo i zalanczal sie ponizej 100 ...a ze mi sie spieszylo wiec dalem sobie na luz ale musze to obadac niebawem grinser006.gif

Napisano

> speniany bardzo to może nie .poczekałem do takiej temperatury jak na

> zdjęciu i wtedy włączył się wentylator .czytając to wszystko to

> konkluzja jest jedna pełna olewka ,bo TTTM i nic z tym nie

> zrobimy tak?

no ja mam tak jak ty już od dwóch lat od kiedy mam astre i jakoś nic się nie stało, także ja to olewam. Zacząłbym się bać jakby wskazówka miała zamiar wejść za chwile na czerwone pole, ale jak jest jeszcze przed nim to sie tym nie martwię.

Co nie zmienia faktu, ze jeśli jestes bardzo dociekliwy itp, to możesz szukac przyczyny, ja ci tylko mówię, ze z podobnym do twojego stanem rzeczy mozna jeździć

Napisano

u mnie przed wymiana termostatu wskazowka nie opuszczala niebieskiego pola a po wymianie dochodzi do 90* i lekko spada w korkach troche ponad 90* teraz wymienilem chlodnice bo zaczela przeciekac(mialem 34mm gruba a teraz 25mm)i wskazania wskazowki sie nie zmienily. 893goodvibes.gif

Pozdro!!!

Napisano
  • Autor

cholera mnie bierze na te wskazania temperatury.wcześniej w fordzie wskazóweczka po nagrzaniu silnika stała sobie na środku i nie było pytań. w służbowym sprinterze też 80 * i ani drgnie tylko w tym oplu coś się pierdzieli ,najgorsze jest to że nie ma jednoznacznej odpowiedzi. chociaż po wymianie chłodnicy,termostatu,czujnika i płynu grzać się silnik nie powinien.stawiam na wskaźnik, tylko jak go sprawdzić? niewiem.gif

Napisano

> tylko w

> tym oplu coś się pierdzieli

Nie pierdzieli tylko Opel mowi Ci, że wskazówka ma być między niebieskim a czerwonym. No i tak masz.

> stawiam na wskaźnik, tylko jak go sprawdzić?

Sondą termiczną multimetru zmierzyć temperaturę płynu i porównać ze wskazaniem wskaźnika. Najlepiej pomiar wykonać dając sondę zamiast czujnika temperatury na wskaźnik. W ostateczności przylożyć sondę do kolektora dolotowego tuz przy czujniku i owinąć szmatą.

Napisano

> wymieniłem termostat na nowy o wartości 87*C wcześniej był 92*C,

> włożyłem nowy czujnik wentylatora 1bieg 90-95* ,2bieg 100-105*C

> .oto co zaobserwowałem :dopiero przy takim wskazaniu włączył się

> wentylator i chodził sobie na pierwszym biegu.

A masz pewność, że załączył się pierwszy bieg wentylatora a nie drugi. Wypnij wtyczkę od czujnika wentylatora i zmostkuj styki. Styki są trzy. 1 - osobny to masa, 2 - pierwszy bieg wentylatora (przez resystor, sterowanie przez przekaźnik), 3 - drugi bieg (bezpośrednio do silnika ewtylatora).

Zmostkuj 1z 2 i 1 z 3 i obu krotnie wentylator powinien się załączyć.

To że zmieniłeś czujnik nie daję gwarancji działania dwóch biegów wentylatora. Może być padnięty rezystor, przekaźnik a może bezpiecznik 1-go biegu.

Jeśli po ominięciu czujnika (zmostkowaniu styków) działają dwa biegi, to może faktycznie jest ok jak inni piszą choć ja jestem innego zdania. Wskaźnik mam taki sam jak twój a wskazania (po wymianie chłodnicy) takie jak wspominałem w Twoim poprzednim poscie. Pozdro

Napisano
  • Autor

wyciągnąłem kostkę z czujnika i spiąłem na krótko, chodziły dwa biegi ,z resztą różnica między obrotami i głośnością wentylatora na obu biegach jest znacząca.pomylić się nie mogłem autko stało sobie na parkingu maska w górze i wszystko jak na dłoni.

Napisano

> wyciągnąłem kostkę z czujnika i spiąłem na krótko, chodziły dwa biegi

> ,z resztą różnica między obrotami i głośnością wentylatora na

> obu biegach jest znacząca.pomylić się nie mogłem autko stało

> sobie na parkingu maska w górze i wszystko jak na dłoni.

czyli przy założeniu, że nowy czujnik jest ok, odpada elektryczna strona problemu. Może faktycznie jest ok a przekłamania są na czujniku temp. wskaźnika. Zacznij może od rady Lelka i spr temp miernikiem. Rozwiązanie czy odpowiedź musi się znaleźć. Pozdro

Napisano

a nie zmieniałeś moze liczników z takich bez obrotka na takie z obrotkiem? albo moze poprzednik? jezeli tak to dobrze by bylo jakbys miał od kogo podmienic zegary i sprawdzić co sie dzieje na tych bez obrotka zeby.GIFhmm.gif

Napisano
  • Autor

wymieniłem wskaźnik temperatury , poprzedni jak zawędrował na czerwone pole to już tam został. a tak na poważnie to pewien ,,majster'' tak sprawdził czujnik że konieczna stała się jego wymiana. dzisiaj pojeździłem sobie po mieście wyszło jakieś 70 km. oto co zaobserwowałem :termostat puszcza przy wskazaniu 96*C,temperatura spada do 93*C. podczas jazdy utrzymuje się na 95*,+ - 1*, najciekawiej zaczyna się robić podczas postoju ,temperatura wzrasta do 103* włącza się wentylator i zbija ją do 95* . i nie chodzi tu tylko o stanie w korkach ,wystarczy potrzymać trochę silnik na wolnych obrotach na parkingu. niby wszystko OK ale moim zdaniem trochę za wysoka temperatura przy której załącza się wentylator

Napisano

Witajcie.Ja natomiast jestem przed wymiana chlodnicy i mam nastepujace pytanie. Czy jest mozliwe zeby wentylator nie wlaczyl sie do temperatury 100 stopni. Mam skale 50/110 i temperatura dochodzi do ostatniej kreski przed czerwonym polem.Odlaczylem kabel wlacznika wentylatora zwarlem przewody i wentylator ruszyl tylko ze wczesniej czytalem ze wentylator ma dwa biegi a u mnie wlaczyl sie tylko w jednym przypadku po zmianie mostkowania slychac bylo tylko pykniecie przekaznika tego pod podszybiem ale wiatrak nie ruszyl.Postanowilem sprawdzic to u elektryka a on stwierdzil ze wszystko jest OK i ze jezeli do silnika wentylatora dochodza tylko dwa przewody to jest to wentylator jednobiegowy.Co o tym sadzicie prosze o szybka odpowiedz bo jutro mam zamiar wymienic cieknaca chlodnice i nie wiem czy mam jeszcze szukac wlacznika do wentylatora czy moze czegos innego.Aha moje autko to Astra Caravan 1,7tds silnik ISUZU.Dzieki.

P.s Powyzej doczytalem ze za dzialanie pierwszego biegu odpowiada jakis rezystor tylko gdzie on sie znajduje?

P.s 2 Juz sie doczytalem na forum. Nie ma to jak przegladarka smile.gif juz wiem gdzie jest rezystor tylko dojscie troche ciulowe ale jutro jak bede mial wymontowana chlodnice to bedzie cacy.

Napisano

> Witajcie.Ja natomiast jestem przed wymiana chlodnicy i mam

> nastepujace pytanie. Czy jest mozliwe zeby wentylator nie

> wlaczyl sie do temperatury 100 stopni. Mam skale 50/110 i

> temperatura dochodzi do ostatniej kreski przed czerwonym

> polem.Odlaczylem kabel wlacznika wentylatora zwarlem przewody i

> wentylator ruszyl tylko ze wczesniej czytalem ze wentylator ma

> dwa biegi a u mnie wlaczyl sie tylko w jednym przypadku po

> zmianie mostkowania slychac bylo tylko pykniecie przekaznika

> tego pod podszybiem ale wiatrak nie ruszyl.

na 100% walnięty rezystor. Trzeba kupic nowy, względnie można go pominąć (połączyć przewody, które wchodzą do rezystora).

>Postanowilem

> sprawdzic to u elektryka a on stwierdzil ze wszystko jest OK i

> ze jezeli do silnika wentylatora dochodza tylko dwa przewody to

> jest to wentylator jednobiegowy.

Widać, że ten elektryk jeszcze tego nie przerabiał i nie zna inst. ele. opla.

Co o tym sadzicie prosze o

> szybka odpowiedz bo jutro mam zamiar wymienic cieknaca chlodnice

> i nie wiem czy mam jeszcze szukac wlacznika do wentylatora czy

> moze czegos innego.Aha moje autko to Astra Caravan 1,7tds silnik

> ISUZU.Dzieki.

> P.s Powyzej doczytalem ze za dzialanie pierwszego biegu odpowiada

> jakis rezystor tylko gdzie on sie znajduje?

Między przednią atrapą a chłodnicą - ciężki dostęp, nawet po zdjęciu atrapy (bynajmniej u mnie) ale dostęp jaki taki dostęp do przewodów jest. Rozłącz wtyczką która dochodzi do rezystora i zmostkuj styki.

> P.s 2 Juz sie doczytalem na forum. Nie ma to jak przegladarka juz

> wiem gdzie jest rezystor tylko dojscie troche ciulowe ale jutro

I po co ja się produkuje i pisze powyższe....

> jak bede mial wymontowana chlodnice to bedzie cacy.

fakt

Pozdro

Napisano

> wymieniłem wskaźnik temperatury , poprzedni jak zawędrował na

> czerwone pole to już tam został. a tak na poważnie to pewien

> ,,majster'' tak sprawdził czujnik że konieczna stała się jego

> wymiana. dzisiaj pojeździłem sobie po mieście wyszło jakieś 70

> km. oto co zaobserwowałem :termostat puszcza przy wskazaniu

> 96*C,temperatura spada do 93*C. podczas jazdy utrzymuje się na

> 95*,+ - 1*, najciekawiej zaczyna się robić podczas postoju

> ,temperatura wzrasta do 103* włącza się wentylator i zbija ją do

> 95* . i nie chodzi tu tylko o stanie w korkach ,wystarczy

> potrzymać trochę silnik na wolnych obrotach na parkingu. niby

> wszystko OK ale moim zdaniem trochę za wysoka temperatura przy

> której załącza się wentylator

Może faktycznie wskazania masz zafałszowane po wymianie wskaźnika. Jednak zastanawia mnie to szybie nagrzewanie. Sprawdz jak nagrzewa się chłodnica, czy od góry na dół?, oraz węże - dobrze odpowietrz to kolano od termostatu do chłodnicy.

Napisano

No i jestem po wymianie chlodnicy.Tak jak wczesniej napisalem dostalem sie do rezystora i zwarlem przewody wiatrak zaczal wyraznie szybciej pracowac,ale tylko na takim zmostkowaniu jakie zrobilem wczesniej,kolejna opcja zmostkowania daje dalej tylko pykniecie przekaznika ale wiatrak sie nie zalancza.Mam w zwiazku z tym pytanie ile macie przekaznikow w tej puszce na podszybiu bo u mnie jest jeden po lewej stronie patrzac z przodu samochodu, jest gniazdo na bezpiecznik ale puste i gniazdo na drugi przekaznik tez puste.Aha zamienilem kable na wtyczce i wentylator wlancza sie teraz gdzies kolo 98 stopni ale doslownie na pare sekund.Generalnie problem z temperatura znikl bo utrzymuje sie ona w granicach 88-92 w trakcie jazdy i dochodzi do 98 po dluzszym postoju np 15 minut bez ruszania ,niemniej interesuje mnie dlaczego wiatrak sie nie zalancza przy tym zmostkowaniu co daje tylko to pykniecie w przekazniku.Pozdrawiam i życze milej niedzieli wszystkim forumowiczom.

Napisano

> No i jestem po wymianie chlodnicy.Tak jak wczesniej napisalem

> dostalem sie do rezystora i zwarlem przewody wiatrak zaczal

> wyraznie szybciej pracowac,ale tylko na takim zmostkowaniu jakie

> zrobilem wczesniej,kolejna opcja zmostkowania daje dalej tylko

> pykniecie przekaznika ale wiatrak sie nie zalancza.

Sterowanie przekaźnika działa. Sprawdz czy jest napięcie na styku roboczym i czy po "pyknięciu przekaźnika" pojawia się napięcie na drugim styku roboczym (na przekaźniku narysowany jest schemat i opis styków) oraz zerknij na bezpiecznik w skrzynce bezpieczników pod kierownicą (trzeci albo czwarty od prawej, dolny rząd, wartość 30A).

Mam w zwiazku

> z tym pytanie ile macie przekaznikow w tej puszce na podszybiu

U mnie są dwa.

Pozdro

Napisano

>zerknij na bezpiecznik w skrzynce

> bezpieczników pod kierownicą (trzeci albo czwarty od prawej,

> dolny rząd, wartość 30A).

Wprowadziłem Cię w błąd. Nie licząc dwóch dużych bezpieczników chodzi o drugi bezpiecznik od prawej, dolny rząd.

Pozdro

Napisano

> Wprowadziłem Cię w błąd. Nie licząc dwóch dużych bezpieczników chodzi

> o drugi bezpiecznik od prawej, dolny rząd.

> Pozdro

Czyli masz dwa przekazniki i bezpiecznik ,u mnie jest tylko jeden przekaznik i puste miejsce na bezpieczniki puste na przekaznik.Gdybys mogl to podaj symbole tych przekaznikow a gdyby ci sie jeszcze chcialo to sprawdz za co odpowiada ten drugi przekaznik tzn wymontoj go i sprawdz na krotko czy beda chodzic wentylatory,jezeli beda chodzic to znaczy ze nie ma on nic wspolnego z praca wentylatora i nie bede musial sie tym przejmowac.Co do bezpiecznikow to sprawdzalem wszystkie zgodnie z opisem na klapce i sa ok tzn sa wszystkie ktore powinny byc dla mojej wersji.Dzieki za pomoc i pozdrawiam.

Napisano

> Czyli masz dwa przekazniki i bezpiecznik ,u mnie jest tylko jeden

> przekaznik i puste miejsce na bezpieczniki puste na

> przekaznik.Gdybys mogl to podaj symbole tych przekaznikow

Proszę zdjęcie w załączniku.

> a

> gdyby ci sie jeszcze chcialo to sprawdz za co odpowiada ten

> drugi przekaznik tzn wymontoj go i sprawdz na krotko czy beda

> chodzic wentylatory,jezeli beda chodzic to znaczy ze nie ma on

> nic wspolnego z praca wentylatora i nie bede musial sie tym

> przejmowac.

Drugi przekaźnik nie ma udziału w sterowaniu wentylatorem.

Pozdro

post-35024-14352483391197_thumb.jpg

Napisano

> Proszę zdjęcie w załączniku.

> Drugi przekaźnik nie ma udziału w sterowaniu wentylatorem.

> Pozdro

ok.gifDzieki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.