Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dławi przy wciskaniu gazu

Featured Replies

Napisano

No nie wiem co to moze byc.. od pewnego czasu mam tak ze jak depne gaz, to najpierw jest odczuwalne zadlawienie sie silnika, a dopiero po chwili normalnie przyspiesza.

Zwlaszcza denerwujace to bywa przy ruszaniu z miejsca - nie zawsze, ale czasem jak przydlawi to prawie zgasi silnik.

Filtr powietzrza zmieniany w listopadzie, paliwa w styczniu. Przewody w lutym, swiece grudzien.

Napisano

> No nie wiem co to moze byc.. od pewnego czasu mam tak ze jak depne

> gaz, to najpierw jest odczuwalne zadlawienie sie silnika, a

> dopiero po chwili normalnie przyspiesza.

> Zwlaszcza denerwujace to bywa przy ruszaniu z miejsca - nie zawsze,

> ale czasem jak przydlawi to prawie zgasi silnik.

> Filtr powietzrza zmieniany w listopadzie, paliwa w styczniu. Przewody

> w lutym, swiece grudzien.

A jak wygląda ustawienie zapłonu??

Napisano

mam dokładnie to samo i cały czas z tym walczę, jutro wymieniam uszczelkę pod głowicą i odrazu sprawdzę ciśnienie na zaworach

Napisano

> No nie wiem co to moze byc.. od pewnego czasu mam tak ze jak depne

> gaz, to najpierw jest odczuwalne zadlawienie sie silnika, a

> dopiero po chwili normalnie przyspiesza.

> Zwlaszcza denerwujace to bywa przy ruszaniu z miejsca - nie zawsze,

> ale czasem jak przydlawi to prawie zgasi silnik.

> Filtr powietzrza zmieniany w listopadzie, paliwa w styczniu. Przewody

> w lutym, swiece grudzien.

hmm silnik 1.0 ale jendnopunkt czy gaznik?? a moze zle patrze biglaugh.gif

Napisano

Witam

Mam uno na gazniku, mialem podobny przypadek, jednak tylko na zimny silnika nawet na ssaniu, ustawilem zaplon wg ksiazki 2st, nic nie dalo, nie bylo to uciazliwe ale jak wiadomo chce sie wszystko miec dobrze. trafilem okazyjnie aparat zaplonowy 3-misieczny za 90zł, wymienilem i jak reka odjal. W starym nawalil prawdopodobnie ten mechanizm odsrodkowy. polecam Tobie stronke

Usterki zaplonu

Napisano
  • Autor

> hmm silnik 1.0 ale jendnopunkt czy gaznik?? a moze zle patrze

Wtrysk smile.gif

Napisano

Miałem to samo a po wymianie świec jak ręka odjął waytogo.gif

Napisano

> Miałem to samo a po wymianie świec jak ręka odjął

Możesz mi wytłumaczyć, jaki wpływ mają na to zużyte świece? Rozumem, gdyby często przerywał ale dlaczego akurtat przy przyspieszaniu? Bo podawane jest więcej paliwa, świeca częsciej musi podawać iskrę i to ma być przyczyną?

Ja już niewiem, też mam ten problem, że czasem tak szarpnie. W zasadzie to nie że sie dławi ciągle tylkoże jakby... chwilka przerwy i po tym następuje to szarpnięcie. Cięzko to opisać. Ale występuje to 1 na 100 ruszan z miejsca czyli żadko.

Pozdrawiam wink.gif

Napisano

Mam tak samo jak jest zimny, wymieniałem prawie wszystko, jak sie troche nagrzeje jest ok.

Napisano

BTW u mnie występuje niezależnie od temp. otoczenia i silnika. Dzisiaj np było około 30 stopni a silniczek chłodzony wentylatorem chłodnicy (czyli 90stopni) i szarpał.

Pozdrawiam, chodź wiem, że odpowiedzi i tak nie uzyskam wink.gif

Napisano

> Możesz mi wytłumaczyć, jaki wpływ mają na to zużyte świece? Rozumem,

> gdyby często przerywał ale dlaczego akurtat przy przyspieszaniu?

> Bo podawane jest więcej paliwa, świeca częsciej musi podawać

> iskrę i to ma być przyczyną?

przyczyną jest to. że podczas przyśpieszania masz nacisniety mocniej pedal gazu co skutkuje wiekszym końcowycm ciśnieniemj sprężania.

A im wyższe jest ciśnienie tym trudniej jest przeskoczyć iskrze pomiedzy elektrodami albo inaczej - wymagane jest wieksze napięcie do przeskoku iskry)

pozdr

Napisano

> Możesz mi wytłumaczyć, jaki wpływ mają na to zużyte świece? Rozumem,

> gdyby często przerywał ale dlaczego akurtat przy przyspieszaniu?

> Bo podawane jest więcej paliwa, świeca częsciej musi podawać

> iskrę i to ma być przyczyną?

> Ja już niewiem, też mam ten problem, że czasem tak szarpnie. W

> zasadzie to nie że sie dławi ciągle tylkoże jakby... chwilka

> przerwy i po tym następuje to szarpnięcie. Cięzko to opisać. Ale

> występuje to 1 na 100 ruszan z miejsca czyli żadko.

W tym przypadku stawialbym na uszkodzone kable zaplonowe. Prawdopodobnie jeden z nich ma przebicie. Ja tez mam podobnie - przebicie wystepuje czasami pomiedzy kablem a kolektorem ssacym (przez ta gumowa fajke). Doraznie pomoglo przekrecenie o 90 stopni tej fajki.

> Pozdrawiam

Napisano

To typowy objaw uszkodzonego regulatora podciśnieniowego zapłonu.Depniesz,otwierasz gwałtownie przepustnice i podciśnienie pod przepustnicą spada.Regulator powinien zareagować przestawiając kąt wyprzedzenia zapłonu.Sprawdź szczelność połączenia pomiędzy regulatorem a kolektorem ssącym- taki elastyczny wężyk.

Napisano
  • Autor

A, zauwazylem cos jeszcze - jako ze przedwczoraj, i dzisiaj, przeszly gwaltowne deszcze - jak sie zrobilo moktro to samochod przygasa, albo gasnie calkiem na wolnych obrotach.

Modul?

Napisano

> Sprawdź

> szczelność połączenia pomiędzy regulatorem a kolektorem ssącym-

> taki elastyczny wężyk.

Miałem tak samo w moim Uniaczu (899). Wymiana świec i filtrów nie pomogła, niby wszystko ok a dalej się dławił. Przyczyną był właśnie wężyk gumowy łączący regulator z kolektorem. 2 miesiące później pękł wężyk przed regulatorem i wtedy juz wiedziałem gdzie szukać.

Napisano

Świece wymienione (przy innej okazji), kable sprawdzone (bez przebić) dodatkowo przeczyszczona złączka czujnika położenia wału (też z innego powodu)

Rezultat? - bez różnicy jeśli chodzi o kwestię szarpnięcia podczas przyspieszania. Występuje to dalej. Czyli strzał był chybiony...

Postaram się spradzić ten przewód od regulatora podciśnieniowego. Niewiem jeszcze czy ogledziny na oko coś dadzą...

Pozdrawiam

Napisano

witam po sasiedzku.

W gaznikowcach na 200% wezyki regulujace podcisnienie . trzeba nurka pod maske wykonac , zdemontowac, ogladac wyjete. Nie pomylic ktora rurka byla w ktorym miejscu. smile.gif Jesli nadal lipa, sugeruje glowna uszczelke gaznika tzw "stopa" ( kawal gumy z metalowym rantem). Wezyki w norauto po 15 zl za metr, do czegostam, ale pasuja ideal. Stopa dla leniwych na allegro 30-80 zl, w intercarsie jesli nie ma na polce to na zamowienie 20-30.

pozdro.

Napisano

> Świece wymienione (przy innej okazji), kable sprawdzone (bez przebić)

> dodatkowo przeczyszczona złączka czujnika położenia wału (też z

> innego powodu)

> Rezultat? - bez różnicy jeśli chodzi o kwestię szarpnięcia podczas

> przyspieszania. Występuje to dalej. Czyli strzał był chybiony...

no cóz - nie od razu Kraków zbudowano....

> Postaram się spradzić ten przewód od regulatora podciśnieniowego.

> Niewiem jeszcze czy ogledziny na oko coś dadzą...

> Pozdrawiam

w 1,4 nie ma regulatora podciśnieniowego - jest tylko wężyk idący do digiplexa - tamznajduje sie czujnik je mierzący i przekształcający na wartosci elekryczne.

sprawdzic tez można potencjometr przepustnicy, oraz pompę paliwa.

pozdr

Napisano

> Jesli nadal lipa, sugeruje

> glowna uszczelke gaznika tzw "stopa" ( kawal gumy z metalowym

> rantem).

Czy tą uszczelkę można bez problemów wymienić? Czy trzeba potem regulować gaźnik?

Napisano

> Czy tą uszczelkę można bez problemów wymienić? Czy trzeba potem

> regulować gaźnik?

to jest uszczelka miedzy blok silnika a gaznik.. wymiana starej sparcialej byc moze przytopionej gumy spowoduje ze silnik przestanie brac lewe powietrze ( wezyki i stopa to miejsca gdzie bierzecie lewe powietrze i dlatego zdycha) . Ja gaznika nie regulowalem , auto po wymianie zaczelo "normalnie" jezdzic.

Chyba ze juz wczesniej jakies czary czyniles to nalezy "odkrecic" do stanu pierwotnego.

Zwroc spora uwage na typ i model gaznika i wg tego szukac. Widze ze uniak zagazowany. Jesli miales strzala w puche z gazu to na 95% stopie tez sie oberwalo. W sumie to taka niewinna guma ze malo kto o niej pamieta a tam tez powietrze lubi ciagnac. U mnie w koncowej fazie zycia stopy potrafilem zdusic auto na skrzyzowaniu przez mocniejsze hamowanie. Obroty zjazd w dol i zanim sie odbily w gore to juz kontrolki zapalone.

Napisano

> Jesli miales strzala w puche z gazu to na 95%

> stopie tez sie oberwalo. W sumie to taka niewinna guma ze malo

> kto o niej pamieta a tam tez powietrze lubi ciagnac.

Strzała nie zaliczyłem ale lecą mi wolne obroty i szukam możliwych przyczyn. Dzięki za info.

Napisano

> no cóz - nie od razu Kraków zbudowano....

Wiadomo i nie mam do Ciebie pretensji wink.gif

> w 1,4 nie ma regulatora podciśnieniowego - jest tylko wężyk idący do

> digiplexa - tamznajduje sie czujnik je mierzący i

> przekształcający na wartosci elekryczne.

Patrzyłem w ksiązce o Uno i niby znajduje sie tam cos takiego, ale kłucił sie nie będe. Nie miałem też okazji zerknąc wczoraj pod maske.

> sprawdzic tez można potencjometr przepustnicy, oraz pompę paliwa.

Pompę paliwa wymieniałem z 2 lata temu i mam nadzieje, że jeszcze dobra.

Potencjometr przepustnicy, czyli to do czego zamontowana jest linka gazu? Co z tym zrobić przesmarować? Generalnie też nie sądze, by to miało wpływ na to szarpniecie i dławienie się...

> pozdr

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.