Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak ładowania

Featured Replies

Napisano

Sorki ze zakładadam nowy watek który pewnie juz był ale niemam obecnie czasu na przejzenie forum.

Co jest powodem ze alternator nieładuje akumulatora. Lampka ładowania sie nieswieci ale po sprawdzeniu miernikiem na akumul pokazuje 12V (dzis ledwo z miasta wróciłem padał akumulator). Czy to tylko efekt zurzytych szczotek czy moze jakas dioda padła. Zdaje sie ze ostatnio ładowałem akumul. bez odłanczania go od auta, ale robiłem to juz kielnascie razy dotad niebyło problemów. Miał ktos taki objaw?

Napisano

> Sorki ze zakładadam nowy watek który pewnie juz był ale niemam

> obecnie czasu na przejzenie forum.

> Co jest powodem ze alternator nieładuje akumulatora. Lampka ładowania

> sie nieswieci ale po sprawdzeniu miernikiem na akumul pokazuje

> 12V (dzis ledwo z miasta wróciłem padał akumulator). Czy to

> tylko efekt zurzytych szczotek czy moze jakas dioda padła. Zdaje

> sie ze ostatnio ładowałem akumul. bez odłanczania go od auta,

> ale robiłem to juz kielnascie razy dotad niebyło problemów. Miał

> ktos taki objaw?

Mogą to być szczotki:)

Napisano

Najpierw sprawdź jakie jest napięcie na wyjsciu - śrubie alternatora, bo to może być coś prostego: zaśniedziały styk pod nakrętką albo urwany przewód. A może brak połaczenia akumulatora z masą.

Napisano

> Najpierw sprawdź jakie jest napięcie na wyjsciu - śrubie alternatora,

> bo to może być coś prostego: zaśniedziały styk pod nakrętką albo

> urwany przewód. A może brak połaczenia akumulatora z masą.

jeśli nie w/w to regulator napięcia alternatora

Napisano

> jeśli nie w/w to regulator napięcia alternatora

waytogo.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Najpierw sprawdź jakie jest napięcie na wyjsciu - śrubie alternatora,

> bo to może być coś prostego: zaśniedziały styk pod nakrętką albo

> urwany przewód. A może brak połaczenia akumulatora z masą.

Ok dzieki. Jutro postaram sie sprawdzic to napiecie na alternatorze. A jesli to regulator napiecia to jaki jest jego koszt.

PS. W Etzolcie jest narysowany alternator Boscha (taki mam) i pokazane regulator na tylnej scianie altka. Patrzyłe u siebie jakos inaczej to wygląda. Tył alternatora jes jakby zakryty plastkiowa osłoną. Do altka dochodzi grubyszy przwód przykrecony śrubą bodajze 10 i jeden cienki. Czy ta osłone trzeba zdjąc zeby dostać sie do regulatora napiecia? Czy wogóle jest tam taka osłaona czy tylko mi sie wydawało

Napisano

> Tył alternatora jes jakby zakryty plastkiowa osłoną.

Czy wygląda mniej więcej tak:?

279008631-altekm.JPG

Mój natomiast wygląda tak (nie patrz na strzalkę zlosnik.gif ) jak widać nie ma żadnej osłony a to też Bosch:

277338873-cz_komp.jpg

> Do altka dochodzi grubyszy przwód przykrecony

> śrubą bodajze 10 i jeden cienki.

Ciebie interesuje ten grubszy a raczej śruba (nie nakrętka) na której siedzi. Tam mierz napięcie.

post-36940-14352483346759_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Czy wygląda mniej więcej tak:?

Dokładnie tak jak na pierwszym zdjeciu.

> Mój natomiast wygląda tak (nie patrz na strzalkę ) jak widać nie ma

> żadnej osłony a to też Bosch:

> Ciebie interesuje ten grubszy a raczej śruba (nie nakrętka) na której

> siedzi. Tam mierz napięcie.

Ok tak zdrobie. Niech tylko troche rozprostuje kosci z rana:)

Ten altrnator na pierwszym zdjeciu wygląda z tyłu inaczej niz narysowany w etzolcie. Gdzie w takim razie znajduej sie regulator napiecia. Czy trzeba zdjac tą czarną osłone by sie do niego dostac.

W ksiazkach juz wyczytałęm ze takie objawy jak mam moze dawac: brak masy na silniku, zuzyte szczotki, przepalone uzwojenie wzbudzenia i jeszcze pare innych które wykluczam.

PS.W jakims watku wyczytałem ze jesli akumulator bedzie rozładowany alternator nie bedzie dawał napiecia 14.2V Czy to prawda?

Napisano
  • Autor

> Czy wygląda mniej więcej tak:?

> Mój natomiast wygląda tak (nie patrz na strzalkę ) jak widać nie ma

> żadnej osłony a to też Bosch:

> Ciebie interesuje ten grubszy a raczej śruba (nie nakrętka) na której

> siedzi. Tam mierz napięcie.

Zrobiłem pomiary:

Na klemach przy niepracującym silniku - 13,17V (dopiero ładowany akumulator)

Na alternatorze przy niepr silinku 13,11V

Na klaemach przy pracjącym silinku - 13,19 V

Na aletantorze przy pracuj silniku 13,5V ( przy drugim pomiarze i na klemie i na altku po ok 13,2V.

Mozą stwierdzić ze na altku i na klemie wyniki sa mnw takie same czyli styki sa raczej dober i odpadaja jako przyczyna.

Najprawdopodobniej nieładuje alternator. Co w takim razie obstawiacie Zuzyte szczotki które pewnie były nie wymieniane od nowosci (na liczniku 135tys a przejechane bóg wie ile) czy tez regulator napiecia. Ale czy jesli przyczyna sa zuzyte szczotki to niepowinna sie swiecic kotrolka ładowania?

PS.Czy ktos babrał sie sam w alternatorze - mam nadzieje ze jesli snajde przyczyne to dam rade sam ja usunąc.

Napisano

W alternatorze Bosch takim jak na zdjęciu regulator napięcia jest pod tą czarną osłoną - jest bardzo łatwo dostępny pod warunkiem , że altek ma się wymontowany zlosnik.gif.

Regulator jest razem ze szczotkotrzymaczem więc automatycznie wymienia się razem i sam regulator i szczotki . Koszt nowego zamiennika około 30 PLN , oryginał ponad 100 PLN idea.gif

Napisano

> W alternatorze Bosch takim jak na zdjęciu regulator napięcia jest pod

> tą czarną osłoną - jest bardzo łatwo dostępny pod warunkiem , że

> altek ma się wymontowany .

> Regulator jest razem ze szczotkotrzymaczem więc automatycznie

> wymienia się razem i sam regulator i szczotki . Koszt nowego

> zamiennika około 30 PLN , oryginał ponad 100 PLN

ja sibue iegdyś wstawiłem zamiennik i do dziś działa dobrze. tylko jak kupowałem to nie zwróciłem uwagi i wziąłem taki, który utrzymuje napięcie 14V a to było troszke za mało i poszedłem wymienić na taki 14,5 i od tego czasu wszystko ładnie działa

Napisano
  • Autor

> W alternatorze Bosch takim jak na zdjęciu regulator napięcia jest pod

> tą czarną osłoną - jest bardzo łatwo dostępny pod warunkiem , że

> altek ma się wymontowany .

> Regulator jest razem ze szczotkotrzymaczem więc automatycznie

> wymienia się razem i sam regulator i szczotki . Koszt nowego

> zamiennika około 30 PLN , oryginał ponad 100 PLN

Mam pytanie wymontowałem dzis z alternatora szczotki wraz z regulatorem napiecia. Czy jest jakis sposób by sprawdzic miernikiem czy jest on dobry?

Czy za regulator napiecia robi ta dioda przymocowana do szczotkotrzymacza? Laickie pytania ale nieznam sie na elektotechnice.

Napisano
  • Autor

> ja sibue iegdyś wstawiłem zamiennik i do dziś działa dobrze. tylko

> jak kupowałem to nie zwróciłem uwagi i wziąłem taki, który

> utrzymuje napięcie 14V a to było troszke za mało i poszedłem

> wymienić na taki 14,5 i od tego czasu wszystko ładnie działa

A skad wizieła sie u ciebie ta pomyłka. Ja dzis wymontowałem swój i na moim pisze wyraznie 14V. Czy w takim razie tez moge kupić 14,5 voltowy?

Napisano

> Mam pytanie wymontowałem dzis z alternatora szczotki wraz z

> regulatorem napiecia. Czy jest jakis sposób by sprawdzic

> miernikiem czy jest on dobry?

może i jest , ja nie znam ; w każdym razie opis problemu sugeruje uszkodzenie właśnie regulatora . Załóż nowy i sprawdź napięcie na klemach aku

> Czy za regulator napiecia robi ta dioda przymocowana do

> szczotkotrzymacza? Laickie pytania ale nieznam sie na

> elektotechnice.

tak

Napisano

> A skad wizieła sie u ciebie ta pomyłka. Ja dzis wymontowałem swój i

> na moim pisze wyraznie 14V. Czy w takim razie tez moge kupić

> 14,5 voltowy?

po co kombinować hmm.gif, oryginalny jest właśnie na 14,0 V idea.gif

Napisano
  • Autor

zamontowałem dzis nowy regulator napiecia Unipoint. Pomiar napiecia na klemach to: 13,14 13,3 13,5 ale głownie oscyluje w granicahc 13,14. Moje pytanie czy to niejest za niskie napiecie ładowania. Moje obawy spowodowane są tym ze na pudełku pisze 12V choc facet twierdzi ze to znaczy ze regulator jest do instalacji 12V a nie ze to jest prad ładowania. Pozatym wydaje mi sie ze na orginalnym jak kiedys miezyłem gdy był sprawny pokazywało ponad 14V ładowanie. Jakie jest wasze zdanie wymienic ten regulator?

Napisano

> Pomiar napiecia na klemach

A jakie jest na alternatorze?

> Moje pytanie czy to niejest za niskie napiecie

> ładowania.

Stanowczo za małe.

Napisano
  • Autor

> A jakie jest na alternatorze?

> Stanowczo za małe.

Na altelnatorze nie sprawdzałem ale bedzie takie samo styk jest dobry sprawdzałem napiecie przed właczeniem silnika i na akumulatorze i na śrubie alternatora było takie samo.

Po krótkiej przerwie zmierzyłem ponownie i napiecie było nawet 14V. Potem troche spadło ( a napiecie na kumulatorze wzrosło) i teraz jest oko 13,8, Stąd pytanie czy napiecie ładaowania alternatora nie jest powiązane jakosc ze stanem akumulatora. Mój był dopiero co ładowany wiec wydaje sie logiczne ze skoro jest w 100% naładowany (dzis pan w sklepie mi zrobił test specjalnym przyrzadem) to napiecie ładowania powinno byc nizsze.

A moze to wina szczotek powinny sie moze dotrzec by prąd ładowania był optymalny.

Tak czy siak jesli bedzie sie utrzymywac ok 13,8 to niebede chyba chłopu w sklepie głowy zawracał. Jutro jeszcze pojade to mi zrobi test alternatora (napiecia ładowania i falowanie czyli działanie prostownika).

Napisano

zobacz co pisze na oryginalnym regulatorze . Nie twierdzę , że ten co masz jest niewłaściwy ale zwraca uwagę pewna dowolność w oznaczaniu takich elementów idea.gifhmm.gif

279024786-IM000235.JPG

post-10906-14352483478951_thumb.jpg

Napisano

To żeby Twojemu się nie nudziło - niech ma do pary... grinser006.gif

279024837-regulator.JPG

Pozdroofka

post-36940-14352483479576_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> zobacz co pisze na oryginalnym regulatorze . Nie twierdzę , że ten co

> masz jest niewłaściwy ale zwraca uwagę pewna dowolność w

> oznaczaniu takich elementów

Wiem ze tak pisze bo mój jest taki sam. Ale co zrobie jak facet miał takie za 29 roche drozsze za 57 tez firma nic mi niemówiaca i zdaje sie hella za 109 zł. Czyli orginału niemiał. Na regulatorze nic niepisze a na pudełku 12V . Facet mówi ze to jest dowolnosc oznaczenia i kazda firma inaczej sobie to oznacza ale jak zamontuje to napiecie bedzie ok. Jade do drugiego sklepu pytak go o to samo a ten to powtwierdza wzasadzie twierdzac ze jest to oznaczenia ze insalacji 12V a nie prądu ładowania i ze wszystko w porzadku . Do końca tez niejestem przekonany no bo przeciez niema instalcji 14V (a tak pisze na orginale) a takie jest rozumowanie sprzedawcy ale z drugiej strony jesli mało by to ładować 12V to dlaczego ładyje mi 13,8. Sam juz niewiem co robic. Ale czuje ze pojerzdze troche zobacze co sie bedzie działo.

Napisano

Dobrze Ci mówia w sklepach. Napis na pudełku 12V oznacza, że przeznaczony jest do instalacji 12-to woltowej. Napis na regulatorze oznacza na jakim poziomie stabilizuje napięcie: 14V

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Dobrze Ci mówia w sklepach. Napis na pudełku 12V oznacza, że

> przeznaczony jest do instalacji 12-to woltowej. Napis na

> regulatorze oznacza na jakim poziomie stabilizuje napięcie: 14V

> Pozdroofka

Uff to mi troche humor poprawiłeś bo lubie jak wszytko do siebie pasuje. Masz racie cos sobie teraz przypominam ze jakis facet w sklepie to samo mówił.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.