Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to moze byc ???- klimatyzacja

Featured Replies

Napisano

Coś się dzis spieprzyło, zapaliła mi się kontrolka od klimy i raz sprzęgło załącza a raz nie załącza, nie kreci sie wentylator od klimy ( ten skierowany do silnika ) pewnie dlatego sprężarka głupieje po włączeniu klimy

Myslalem że się wentylator spieprzyl ale raczej nie bo:

Zajżałem do bezpieczników, niby wszystkie są ok (jeszcze musze jeden sprawdzić Nr 35 zgodnie z instrukcją bo go nie sprawdzałem , ale jeśli wyjmę bezpiecznik główny od klimy tj nr 40 to wentylator skierowany do środka silnika rusza, ale już nie załącza się sprężarka bo nie ma bezpiecznika. Jak włoże bezpiecznik to załącza się sprężarka ale nie zalącza się ten wentylator :|, co robić ludzie pomocy ?

3 dni temu uzupełniałem czynnik, ale tylko sam czynnik, z podobno też olej trzeba zmieniać w klimatyzacji to prawda? może to być przyczyna nieprawidłowej pracy ?

Miał ktos podobny przypadek? co z tym zrobic

Napisano

> 3 dni temu uzupełniałem czynnik, ale tylko sam czynnik, z podobno też

> olej trzeba zmieniać w klimatyzacji to prawda? może to być

> przyczyna nieprawidłowej pracy ?

oleju dolewa się razem z czynnikiem

czy może być to przyczyną nieprawidłowej pracy to nie wiem

można się tylko domyślać że może być to jedna z przyczyn, gdyż może być już go zbyt mało jako elementów smarujących układ

Napisano
  • Autor

no ale skąd ta kontrolka klimatyzacji, raczej od jakiegos mechanicznego urazu niż braku oleju

Miał ktoś podobny przypadek?

Napisano

> no ale skąd ta kontrolka klimatyzacji, raczej od jakiegos

> mechanicznego urazu niż braku oleju

> Miał ktoś podobny przypadek?

Nie od mechanicznego a od elektrycznego podjedż na podpięcie Techa bo inaczej będzie ciężko zdiagnozować waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Nie od mechanicznego a od elektrycznego podjedż na podpięcie Techa bo

> inaczej będzie ciężko zdiagnozować

dziś rano wsiadłem do autka, odpalam z lekką dozą strachu.... a tu działa.. nie pali się kontrolka i klima chodzi , nie wiem co jest grane, dzwoniłęm do ASO powieział serwisant że puki nie ma kontrolki to nie warto jechac do ASO bo i tak błędu nie pokaże

Napisano

> dziś rano wsiadłem do autka, odpalam z lekką dozą strachu.... a tu

> działa.. nie pali się kontrolka i klima chodzi , nie wiem co

> jest grane, dzwoniłęm do ASO powieział serwisant że puki nie ma

> kontrolki to nie warto jechac do ASO bo i tak błędu nie pokaże

Ta kontrolka klimatyzacji, to jak wygląda i gdzie się znajduje?

Napisano
  • Autor

> Ta kontrolka klimatyzacji, to jak wygląda i gdzie się znajduje?

Nie każdy silnik ma kontrolkę od klimy , tak mi dzis powiedzieli w serwisie opla moj 1.8 16 v akurat ma.

Wyjeliśmy złączke od ukladu sterowania chłodzeniem ( przed lewym przednim kołem to się znajduje ) i wyjmując złączki z tego moduły okazało sieże jeden ząbek jest pęknięty, tzn został w złączce , a jego druga połowa zostałą w module. Może to był przyczyną że raz załączała się sprężarka i wentylator a raz nie , bo nie łączyo dobrze. Strasznie tam dużo brudu, wody, aż zielono, co za idioci z Opla tak montowali te układy , przecież tam non stop woda jeśli sie jedzie zimą lub jesienią.....Próbowalismy to prowizorycznie połączyćale się nie udało, trzeba zatem wymienić cały moduł. Kod elementu 6235082 cena 550 brutto Ma ktoś używany może ?

PS. Serwis skasował mnie 81 zł za diagnostykę komputerem i godziną pracę elektryka, spoko chłopaki, pojadę tam wymienić jak kupię moduł. Ma ktoś używany może ?

Napisano

> Strasznie tam dużo brudu, wody, aż

> zielono, co za idioci z Opla tak montowali te układy , przecież

> tam non stop woda jeśli sie jedzie zimą lub

> jesienią.....Próbowalismy to prowizorycznie połączyćale się nie

> udało, trzeba zatem wymienić cały moduł. Kod elementu 6235082

> cena 550 brutto Ma ktoś używany może ?

Z powodow które wymieniłeś wcześniej (niezbyt fortunne umiejscowienie modułu w stosunku do jego słabej budowy) to niestety dość chodliwy element. Trudno będzie dostać w rosądnej cenie używany. A nie lepiej reanimować tamten ? Dolutować połączenie czy przerobić złączkę ? Jeżeli sam moduł jest ok i jest to tylko kwestia tego wtyku to taniej będzie ten naprawić...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.