Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ten Ford jest tyle wart?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam takie pytanko. Znalazłem u sąsiadów za Odrą takiego Focusa :

Ford Focus Kombi - TDCI Ghia

rok produkcji: I połowa 2004

przebieg 100 000 km

silnik: 1,8 TDCI- 115 KM

kolor: czarny metalik

wyposażenie:

ABS, TCS

4 poduszki powietrzne

lampy ksenonowe

klimatyzacja automatyczna

podgrzewane przednie fotele

podgrzewana przednia szyba

elektryczne lusterka

4 szyby elektryczne

elektryczny szyberdach

centralny zamek na pilota

radio CD z nawigacją

felgi aluminiowe

relingi dachowe

elektrycznie podnoszony fotel kierowcy

zestaw głośnomówiący połączony z radiem

czujnik cofania

Wg. sprzedawcy auto bezwypadkowe, z książką serwisową, gwarancja Forda na blachę do 2016 roku,

Czy wg. was to autko jest warte 38 000 zł + opłaty za sprowadzenie (łącznie będzie 41 000)??

Napisano

Myślę, że jak za auto z takim wyposażeniem cena jest przyzwoita - pod warunkiem, że faktycznie nic mu nie jest.

Napisano

> to jest ciekawe.12 lat na blachę

Ale pewnie tylko na perforację.

Napisano
  • Autor

> Ale pewnie tylko na perforację.

Na perforację. Ale dobre i to smile.gif

Napisano

gwarancję na perforację będziesz miał jak właściciel zrobił przegląd, jak nie to sciana.gif nic z tego

musisz się jeszcze spytać, czy Ford uzna Ci te przeglądy w Polsce

Napisano
  • Autor

> gwarancję na perforację będziesz miał jak właściciel zrobił przegląd, jak nie to nic z tego

To się niebawem okaże jak pojade oglądać auto

> musisz się jeszcze spytać, czy Ford uzna Ci te przeglądy w Polsce

Uzna, już się pytałem w centrali Forda w Polsce. Przy okazji sprawdziłem sobie po numerze VIN czy były naprawy serwisowe w ciągu ostatniego roku i ewentualnie jaki był przebieg auta wtedy. Okazało się że nie było żadnych adnotacji w tym okresie.

Niestety Ford nie prowadzi centralnej bazy z historią serwisową samochodów. Rejestrują tylko naprawy gwarancyjne.

Napisano
  • Autor

> Myślę, że jak za auto z takim wyposażeniem cena jest przyzwoita - pod warunkiem, że faktycznie nic mu nie jest.

Też tak na początku myślałem, szczególnie po lekturze innych niemieckich ogłoszeń, w których cena była porównywalna (w przedziale 8 500 do 11 000 euro).

Ale dzisiaj dostałem info od agenta ubezpieczeniowego, że wg. Eurotaxu to autko jest warte 35 700 i to pod warunkiem że jest z salonu, a jak będzie sprowadzone, to jeszcze odejmą od ceny no i zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem nie przesadziłem z ceną za jaką chce kupić to auto

Napisano

> Też tak na początku myślałem, szczególnie po lekturze innych

> niemieckich ogłoszeń, w których cena była porównywalna (w

> przedziale 8 500 do 11 000 euro).

> Ale dzisiaj dostałem info od agenta ubezpieczeniowego, że wg.

> Eurotaxu to autko jest warte 35 700 i to pod warunkiem że jest z

> salonu, a jak będzie sprowadzone, to jeszcze odejmą od ceny no i

> zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem nie przesadziłem z

> ceną za jaką chce kupić to auto

Szukałem niedawno podobnego Focusa i duuużo biedniejsze wersje kupione w Polsce kosztowały sporo ponad 36 kPLN.

Napisano

Jeszcze druga rzecz - czy już próbowałeś się targować o cenę tego auta?

Jeśli wywozisz auto z Niemiec sprzedający często jest skłonny dać upust - pozbywa się kłopotów z ewentualnymi reklamacjami itd.

Może uda ci się sporo urwać.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze druga rzecz - czy już próbowałeś się targować o cenę tego auta?

Próbowałem negocjować, cena jest ostateczna.

Napisano

jak mówią u nas na ślazku "ford gówno wort" zlosnik.gif

ale myśle, ze z takim wyposażeniem i taki rocznik jest wart swojej ceny, choć pewnie mógłbyś znalezć w polsce coś tańszego i zdecydowanie mniej pewnego.

Generalna zasada, nikt nie oddaje nic za darmo, zwłaszcza jeśli jest to coś dobrego i złaszcza Niemiec. Oferta wygląda przyzwoicie, ale auto po prostu trzeba obejrzeć, po parametry parametrami, wyposażenie wyposazeniem ale zwyczajnie może byc chlew w środku i po dylemacie

Napisano

> Próbowałem negocjować, cena jest ostateczna.

jak próbowałes negocjować? mailem, telefonicznie? Jedyna negocjacja jaka wchodzi w gre to po obejrzeniu auta wykładasz gotówke na stół przed sprzedającym palacz.gif

Napisano

Dobra i w miarę nowe samochody w Niemczech są droższe niż u nas, tylko dzwony można kopić okazyjnie. Oczywiście trafiają sie okazje ale niezwykle rzadko.

Napisano
  • Autor

> jak próbowałes negocjować? mailem, telefonicznie?

Na razie tylko mailowo

> Jedyna negocjacja jaka wchodzi w gre to po obejrzeniu auta wykładasz gotówke na stół przed sprzedającym

W poniedziałek jade oglądać autko, ale sprzedający już zaznaczał, że jest to cena ostateczna

Napisano

> Wg. sprzedawcy auto bezwypadkowe,

Po warunkiem, że rzeczywiście to prawda to warto się zastanowić

Napisano

> Na razie tylko mailowo

> W poniedziałek jade oglądać autko, ale sprzedający już zaznaczał, że

> jest to cena ostateczna

szkoda psuć krwi sprzedającemu mailem lub przez telefon jesli chodzi o cene

nawet jak facet się uprze, ze taniej nie sprzeda niż... to jak położysz mu na stole kase mniejszą o 200-300 Euro to się zastanowi czy wartte to jest czekania na kolejnego klienta czy wypchnie auto.

Generalnie Niemcy nie obniżają raczej ceny, jesli już to 100-200 E, Ja utargowałem 600 Euro od ceny z ogłoszenia

Napisano

Musisz być bardzo napalony na ten samochód. cfaniaczek.gif

Ja osobiście nie dałbym 42kPLN za focusa MK1. cfaniak.gif

Napisano

Też uważam mimo "wypasu" że nie jest wart swojej ceny .

Za te pieniadze możesz mieć auto z innego segmentu.

Napisano
  • Autor

> Musisz być bardzo napalony na ten samochód.

> Ja osobiście nie dałbym 42kPLN za focusa MK1.

Raczej zdesperowany. Oglądnąłem sporo autek w PL i zawsze coś mi nie pasowało. Tego znalazłem już jakiś czas temu, ale właśnie przez wysoką cenę nie myślałem wcześniej o nim.

Pomyślałem że jednak dołożę trochę kasy i będę miał auto które spełni moje oczekiwania i które mi się podoba.

Mam nadzieje pojeździć nim przynajmniej 5 lat, więc utrata wartości tak bardzo mnie będzie bolała (o ile stan techniczny będzie taki jak zachwalał sprzedawca - a jak nie to mam jeszcze "awaryjne" namiary na 2 inne Fordy, tak więc z pustymi rękami może nie wróce w poniedziałek)

Napisano
  • Autor

> Też uważam mimo "wypasu" że nie jest wart swojej ceny .

> Za te pieniadze możesz mieć auto z innego segmentu.

To ja wiem, np. Mondeo z dobrym wypasem i w praktycznie takim samym wieku. tyle tylko że "rozmiar" trochę za duży

Napisano

Po odpowiedziach widać, że już się zdecydowałeś, więc nie ma sensu Cię "naprostowywać".

Powiem tylko tyle: 42kPLN to już troszkę kasy, od 50kPLN zaczynają się ceny salonowego Mk2... ale i tak zrobisz po swojemu. cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> Po odpowiedziach widać, że już się zdecydowałeś, więc nie ma sensu Cię "naprostowywać".

Chciałem wysądować, czy będe bardzo wielkim frajerem kupując takie auto, czy też nie. Na zakupy biorę ze sobą osobę niezwązaną "emocjonalnie" z zakupem tego auta, aby na miejscu podpowiedziała mi czy rzeczywisty stan tego auta jest faktycznie tak dobry. Tak jak pisałem, mam jeszcze wybrane rezerwowe auta w promieniu do 300 km od faworyta.

P.S.

Dziękuję wszystkim za opinie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.