Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klima nie działa po małym remonciku

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostatnio silniczek był u doktora na wymianę uszczelniaczy i takie tam drobiazgi. Może jeszcze za wcześnie na wnioski ale picie oleju się ograniczyło. Wciągnął trochę płynu chłodzącego, ale pewnie trzeba będzie jeszcze dokręcić głowicę.

Tak czy inaczej, po remonciku nie działa klima. Mechanik jest dość daleko więc na razie wizyta odpada. Moje pytanie: co mógł odłaczyć podczas zdejmowania głowicy co spowodowało nie uruchamianie się klimy?

Przy okazji klimy: po jej włączeniu (jak wcześniej działała smile.gif) strasznie spadają obroty na LPG, nawet do zgaśnięcia. Jak można temu zapobiec? Instalka sterowana przez bingo-m

Pozdrawiam

T.

Napisano

prawdopodobnie doszlo do rozszczelnienia ukladu ,ciezko zlokalizowac gdzie ,moglo to nastapic po nawet dylikatnym uderzeniu szczegolnie trzeba uwazac na chlodnice

podejedz do zaklady gdzie nabijaja klimy niech podlaczy weze i zegar i zobaczysz jakie jest cisnienie w ukladzie jezeli jest wyciek trzeba nabic powietrzem i szukac pryskac po kolei elemanty i patrzec gdzie sie pieni

a moze nie podlaczone jest cos elektrycznego

ciezko tu cos napisac

Napisano

> jezeli jest wyciek

> trzeba nabic powietrzem i szukac pryskac po kolei elemanty i

> patrzec gdzie sie pieni

icon_eek.gif

Napełnia się instalację czynnikiem roboczym z kontrastem, świeci się lampą UV i wszystko widać.

Napisano

> Napełnia się instalację czynnikiem roboczym z kontrastem, świeci się

> lampą UV i wszystko widać.

Jak nic nie ma to najlepiej właśnie azotem aby nie napełniać niepotrzebnie czynnikiem gdzy dziura jest spora waytogo.gif

Napisano

> Tak czy inaczej, po remonciku nie działa klima.

Polecam lekturę moich wątków z ostatnich 2 miesięcy - tam koledzy opisali dokładnie jak sprawdzić czujniki i elektrykę klimy. Zacznij od presostatu - jeśli pin 1-2 przewodzi, to na 99% gaz jest w układzie i usterka jest elektryczna.

Napisano
  • Autor

> Polecam lekturę moich wątków z ostatnich 2 miesięcy - tam koledzy

> opisali dokładnie jak sprawdzić czujniki i elektrykę klimy.

> Zacznij od presostatu - jeśli pin 1-2 przewodzi, to na 99% gaz

> jest w układzie i usterka jest elektryczna.

Byłem wczoraj na sprawdzeniu klimy - ciśnienie jest OK, więc coś elektrycznego. Przy okazji gość stwierdził, że klima nie jest fabryczna, wiec w zasadzie połączenia mogą być inaczej (?). Tak czy inaczej postudiuję Twoje wypowiedzi.

Napisano

> Byłem wczoraj na sprawdzeniu klimy - ciśnienie jest OK, więc coś

> elektrycznego. Przy okazji gość stwierdził, że klima nie jest

> fabryczna, wiec w zasadzie połączenia mogą być inaczej (?). Tak

> czy inaczej postudiuję Twoje wypowiedzi.

Poszukaj pod maską takiego czujnika:

presostat2mj2.jpg

presostatua0.jpg

Będzie gdzieś w okolicy skraplacza (chłodnicy klimatyzacji), wkręcony do przedowu od klimatyzacji. To na nim musi być na pinie 1-2 styk - jak nie ma to ustrojstwo do wymiany.

No chyba że zamontowali Ci jakiś inny typ czujnika, ale raczej to będzie coś tego pokroju...

Napisano

mialem to samo co Ty, mialem robiona uszczelke pod glowica i pozniej zaraz po odebraniu fury pojechalem na serwis klimy, po napelnieniu ukladu koles odpala klime obroty zwalniaja ale sprezarka nie dziala, sprawdzilismy bezpieczniki wszystko ok, po prostu okazalo sie ze goscie z warsztatu odpinali kabel zasilajacy sprezarke i zapomnieli podlaczyc 893goodvibes.gif893goodvibes.gif893goodvibes.gif zycze Ci tego samego smile.gif

Napisano
  • Autor

> prostu okazalo sie ze goscie z warsztatu odpinali kabel

> zasilajacy sprezarke i zapomnieli podlaczyc zycze Ci tego

> samego

Dzięki za życzenia ;-)

To było to. Tyle, że przy dokładanej klimie szukać przerwanego przewodu, niewłączone wtyczki oprócz oczywistych - generalnie powodzenia :-) Już kiedyś miałem podobny problem i okazało się, że przekaźnik od klimy miał strasznie zaśniedziałe styki. Wtedy ich wyczyszczenie załatwiły sprawę. Wczoraj też od tego zacząłem, ale to nic nie zmieniło. Podpadło mi za to gniazdo tych przekaźników. Odkręciłem je całe i okazało się, że jeden przewód od TEGO przekaźnika się po prostu ze starości urwał...

A od dziś upały zapowiadają. W sam czas... ;-)

Dzięki wszystkim za podpowiedzi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.