Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie używacie świece i jak często je wymieniać

Featured Replies

Napisano

Witam może dość dziwne pytanie ale z ciekawości muszę to wiedzieć, być może dużo jeżdżę dlatego często wymieniam owe świece, ale ostatni komplet zaczął mi fiksować po 2 miesiącach jeżdżenia, silnik C14 NZ, obecnie jeżdżę na NGK BPR 6E, wcześniej miałem BPR 5E i na tamtych śmignął spokojnie koło 20 tys km, a te BPR 6E po 5 tyś coś walnęło, stąd moje pytanie jak często wymieniać świece i na jakie.

Napisano
  • Autor

Zapomniałem dopisać że jeżdżę na gazie:)) od września 2005

Napisano

> jak często wymieniać

> świece i na jakie.

w renówce z gazem wymieniam co 40 tkm i stare zawsze wyglądały i działały jeszcze przyzwoicie. A kupowałem zawsze standardowe iskry albo NGK przeznaczone do mojego silnika

Napisano
  • Autor

Pytam bo można powiedzieć na ogół to tylko świece i kable w tym aucie idą i szukam przyczyny, wiem jedno jak są lipne zwykłe przewody zapłonowe to moja stra potrafi je zajeździć w 2 miesiące, maksymalnie kable WN wytrzymały mi 15 i 18 tyś km na gazie, ale świece widzę też szybko idą bo ostatnio miałem kłopot z drżącym i głośnym silnikiem i okazało się że to świecę pierwszą po prawej stronie zalewało benzą..., może jednak kupować Iskrę skoro NGK mi nie służy??

Napisano

Używam oryginalnych GM z dwiema elektrodami bocznymi , oznaczenie wg Boscha FLR8LDCU . Cena - ok. 11 PLN za sztukę , wymiana co 60 kkm skromny.gifok.gif

Kable oryginalne (Beru) mają 6 lat , przebieg ponad 100 kkm , nie mają przebić , trzymają rezystancję skromny.gifok.gif

Napisano

Używam tych samych świec. Wymieniam jak zaczynają wypadać zapłony.

Na razie po ok 70 tyś brak oznak zużycia.

Napisano
  • Autor

Jestem pod wrażeniem, gdzie takie przewody BERU można kupić? i jaka jest ich cena, ja średnio płacę 100zł za przewody WN

Napisano
  • Autor

ŚWIECE GM do mojego silnika C14NZ gdzie mam szukać w ASO?

Napisano

> Jestem pod wrażeniem, gdzie takie przewody BERU można kupić?

albo w sklepie motoryzacyjnym albo w ASO jako oryginały GM . Niestety są drogie , myślę , że nawet 400 lub więcej PLN hmm.gif

Napisano

> ŚWIECE GM do mojego silnika C14NZ gdzie mam szukać w ASO?

dużo taniej kosztują na allegro . Sprawdź czy do tego silnika podchodzą 1 czy 2 elektrodowe idea.gif

Napisano
  • Autor

Kable faktycznie w cenie, ale świece muszę sobie pożądne zapodać, czyli kupić GM

Napisano

Ja używam swiec firmy "champion",jak narazie wszystko OK waytogo.gif

Napisano

> Witam może dość dziwne pytanie ale z ciekawości muszę to wiedzieć,

silnik X14NZ - wymieniam jak kazał OPEL tzn co 60kkm

2 razy miałem oryginały, a teraz już 3kpl NGK (dwuelektrodowe do mojego silniczka)

Kabelki WN zrobiły 170kkm i 7lat, poszły na emeryturę, choć jeszcze nic się nie działo ...

teraz mam JANMORy które mają nizbyt dobrą opinie - na razie zrobiłem niecałe 30kkm i nie ma problemów - cena 110zł

autko ma 190kkm, z czego 160kkm na gazie grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.