Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SSC ULTIMATE Aero TT

Featured Replies

Napisano

Opowiastka wstepna :

407 km/h wynosi aktualny rekord prędkości najszybszego seryjnego auta na świecie - Bugatti Veyrona. Rywalizacja o ów zaszczytny tytuł trwa jednak nieprzerwanie i zapewne jest kilku facetów na świecie, którzy codziennie zasypiają i budzą się z uporczywą myślą - co zrobić, by jechać prędzej? Amerykańscy inżynierowie z Shelby Super Cars sięgnęli po najprostszy z możliwych przepisów. Skoro Veyron ma pod maską 1001 KM, oni wrzucili do swojego pupila Ultimate Aero TT silnik o mocy 1183 KM. Rekord zamierzają pobić pierwszego dnia wiosny. Oby tylko kierowca nie uciekł im na wagary...

Faceci z SSC wydają się mocno zdeterminowani w walce o tytuł. W roku 2004 pochwalili się modelem Aero SC/8T, z 908-konnym silnikiem V8, który zdołał rozpędzić się do 401 km/h. Zrealizowany kosztem 400 milionów dolarów Veyron niebawem przesunął jednak granicę ciut dalej. Amerykanom nie pozostało więc nic innego, jak zakasać rękawy i znowu zabrać się do roboty.

Efekt ich prac budzi wrażenie. Zespół projektantów kierowany przez Jeroda Shelby'ego wydał na świat supersprintera z widlastą ósemką i dwoma turbosprężarkami. 1183 KM i 1483 Nm momentu obrotowego to osiągi, o których Bugatti może tylko pomarzyć... Wynik środowego testu nie jest jeszcze znany, ale obliczenia dokonane w tunelu aerodynamicznym NASA wskazują, że ważący 1247 kilogramów Ultimate Aero TT jest w stanie rozpędzić się do prędkości nawet 440 km/h!

Jakby tego było mało, postrzeleni Amerykanie z SSC chełpią się nie tylko potężną mocą silnika, ale i luksusowym wyposażeniem wnętrza ich bolidu. Oczywiście odtwarzacz DVD, satelitarna nawigacja czy rozbudowany system audio (10 głośników!) wydają się godnym wyposażeniem auta wartego milion dolarów, ale oby nikomu z prowadzących pojazd nie przyszło do głowy zmienić płytę podczas jazdy z czterema "paczkami" na liczniku...

I FOTENCJE :

ssc_ultimate_aero_tt_01.jpg

ssc_ultimate_aero_tt_02.jpg

ssc_ultimate_aero_tt_04.jpg

miodzik 893goodvibes.gif

Napisano

Ja wiem że samochody są teraz wszystkie jednakowe. Ale ta linia auta dziwnie znajoma tongue.gif. Fajny samochodzik, Ale przy 440km/h hmm.gif musiał bym sobie założyć pampersa przed jazdą smile.gif.

Napisano

Pierwszy dzień wiosny już dawno minął, a Amerykanie są bez rekordu, a tak się przechwalali, że rozpędzą się do 440 km/h, a udało im się osiągnąć prędkość 370 km/h.

Przypominam, że w Polsce powstaje Supra, która obecnie posiada 1250 KM, a docelowo będzie miała ponad 1400 KM smile.gif

Link do projektu tutaj

Napisano

> Pierwszy dzień wiosny już dawno minął, a Amerykanie są bez rekordu, a

> tak się przechwalali, że rozpędzą się do 440 km/h, a udało im

> się osiągnąć prędkość 370 km/h.

> Przypominam, że w Polsce powstaje Supra, która obecnie posiada 1250

> KM, a docelowo będzie miała ponad 1400 KM

> Link do projektu tutaj

po pierwsze ta supra nigdy nie miała ponad 1000KM, pod drugie jej rekord to 361,92km/h, po trzecie zrobili body-kit w neodesign i trwają kolejne prace nad autem i faktycznie chcą pojechać ponad 400km/h ale ten samochód po zmianach nadwozia nigdy nie widział tunelu aerodynamicznego poza tym co było liczone na zwykłym PC'cie w programie, 90% osób prognozuje mu latanie a nie osiągniecie 400km/h, jak będzie zobaczymy

pzdr

Napisano

> po pierwsze ta supra nigdy nie miała ponad 1000KM, pod drugie jej

> rekord to 361,92km/h, po trzecie zrobili body-kit w neodesign

miała 1100 KM podczas bicia właśnie tego rekordu prędkości link, rekord znam, sam nawet kiedyś umieszczałem film z bicia tego rekordu na forum AK wink.gif a co do prac nad suprą to śledze je na bieżąco na dwóch konkurencyjnych forach smile.gif ale podobnie jak Ty też jestem sceptycznie nastawiony do wytrzymałości i aerodynamiki tego nowego body kit'u. Pzdr.

Napisano

> miała 1100 KM podczas bicia właśnie tego rekordu prędkości link,

> rekord znam, sam nawet kiedyś umieszczałem film z bicia tego

> rekordu na forum AK a co do prac nad suprą to śledze je na

> bieżąco na dwóch konkurencyjnych forach ale podobnie jak Ty też

> jestem sceptycznie nastawiony do wytrzymałości i aerodynamiki

> tego nowego bodykit"u. Pzdro.

zapewniam cię że supra nie miała takiej mocy, ten samochód nigdy nie miał ponad 1000KM

pzdr

Napisano

> zapewniam cię że supra nie miała takiej mocy, ten samochód nigdy nie

> miał ponad 1000KM

> pzdr

Skad ta pewnosc? poprzesz to jakimis dowodami czy mamy wierzyc na slowo?

Napisano

> Skad ta pewnosc? poprzesz to jakimis dowodami czy mamy wierzyc na

> slowo?

dowodem jest brak dowodów wink.gif

generalnie przy pomiarach mocy każdy z wyników powyżej 1000KM był osiągany przez uślizg kół napędzających a że TT lubi promocję to wiedział jak to wykorzystać, gdy do Supry wsiadło 4 rosłych osób na tylną oś moc nagle bez uślizgu się zmierzyła i była w granicach 980KM

pzdr

Napisano

taaa.... tylko ,że "the Ultimate Aero TT ended the session with a 230mph pass at just 56% throttle in 6th gear..."

> Link do projektu tutaj

a pewno to nie było złe auto ale ten bodykit to moim zdaniem (jak wie nie tylko) krok w złą stronę 270751858-jezyk.gif

HanYs

Napisano

> miała 1100 KM podczas bicia właśnie tego rekordu prędkości

Chcialem tylko zauwazyc ze problemem przy tych mocach jest nie tyle uzyskanie 1000 czy 2000 KM ani przeniesienie tych mocy na kola (w drag racing pojazdy maja powyzej 8000 KM i jakos sa w stanie ja cala wykorzystac), ale TRWALOSC takiego rozwiazania. Veyron moze i 50 tys. km przejechac bez kompletnego remontu silnika. Opisywana Supra wymaga powaznych napraw co jakichs 100-200 km. A silnik z dragstera po 2-3 km jest do powaznego remontu.

Napisano

> Link do projektu tutaj

W Hameryce to sobie Vipery tuninguja do 1700 i wiecej koni... zlosnik.gif

Napisano

> Ja wiem że samochody są teraz wszystkie jednakowe. Ale ta linia auta

> dziwnie znajoma .

bo światła ma od focusa zlosnik.gif

Napisano

> hamownia w oczach

> HanYs

skoro hamownia w VTG firmy Maha to "hamownia w oczach" to tak muszę się z Tobą zgodzić hehe.gif

pzdr

Napisano

> skoro hamownia w VTG firmy Maha to "hamownia w oczach" to tak muszę

> się z Tobą zgodzić

> pzdr

jakos nie widze wykresu hmm.gif

opowieści dziwnej treści to juz znamy hehe.gifwink.gif

HanYs

Napisano

> jakos nie widze wykresu

> opowieści dziwnej treści to juz znamy

> HanYs

ale jakiego wykresu hmm.gif TT to bardzo dobry marketingowiec który żyje ze sponsoringu, myślisz ze taki wykres by gdziekolwiek zamieścił hahaha.gif

pzdr

Napisano

> ale jakiego wykresu TT to bardzo dobry marketingowiec który żyje ze

> sponsoringu, myślisz ze taki wykres by gdziekolwiek zamieścił

> pzdr

Raczej sprzedal sponsorom smile.gif bo po co sie chwalic ;p

Napisano

> ale jakiego wykresu TT to bardzo dobry marketingowiec który żyje ze

> sponsoringu, myślisz ze taki wykres by gdziekolwiek zamieścił

> pzdr

czyli dodali sobie 250 KM tak ze łba ? zlosnik.gif

wyjaśnij mi ,bo nie jestem w temacie wink.gif

HanYs

Napisano

> czyli dodali sobie 250 KM tak ze łba ?

> wyjaśnij mi ,bo nie jestem w temacie

> HanYs

nie, wszystkim "szarakom" i sponsorom TT pochwalił się wykresem na którym koła się uślizgnęły i wyszła duża-nieprawdziwa moc, jednak jak to w każdej społeczności bywa prawda szybko wychodzi na jaw wśród ludzi zainteresowanych szczególnie ze świadków hamowania było paru

pzdr

Napisano

> nie, wszystkim "szarakom" i sponsorom TT pochwalił się wykresem na

> którym koła się uślizgnęły i wyszła duża-nieprawdziwa moc,

> jednak jak to w każdej społeczności bywa prawda szybko wychodzi

> na jaw wśród ludzi zainteresowanych szczególnie ze świadków

> hamowania było paru

> pzdr

Ale ja ostatnio w telewizji w jakimś programie słuchałem wypowiedzi Dobrowolskiego który mówił że samochód ma 1000KM na zwykłym paliwie a na wyścigowym 1200KM może to o to chodzi?

Napisano

> Ale ja ostatnio w telewizji w jakimś programie słuchałem wypowiedzi

> Dobrowolskiego który mówił że samochód ma 1000KM na zwykłym

> paliwie a na wyścigowym 1200KM może to o to chodzi?

nie nie chodzi o to

pzdr

Napisano

> zapewniam cię że supra nie miała takiej mocy, ten samochód nigdy nie miał ponad 1000KM

> pzdr

Właśnie dowiadywałem się u źródła i Piotr Dobrowolski napisał mi, że posiada z hamowni VTG wydruk - 949 KM na 1,9 Bara oraz benzynie 100 oktan motorowych. Na tych samych ustawieniach AEM EMS pokazał podobny wynik w logu, różnica była kilku KM. Na 2,5 Bara, benzynie 116 oktan motorowych oraz ostrym zapłonie hamownia VTG pokazała 1250KM i się zepsuła. AEM EMS pokazał 1250 KM w logu.

Napisano

> Właśnie dowiadywałem się u źródła i Piotr Dobrowolski napisał mi, że

> posiada z hamowni VTG wydruk - 949 KM na 1,9 Bara oraz benzynie

> 100 oktan motorowych. Na tych samych ustawieniach AEM EMS

> pokazał podobny wynik w logu, różnica była kilku KM. Na 2,5

> Bara, benzynie 116 oktan motorowych oraz ostrym zapłonie

> hamownia VTG pokazała 1250KM i się zepsuła. AEM EMS pokazał 1250

> KM w logu.

ta pomiary mocy g-tech'ami i innymi diwajsami to super sprawa 275123014-zielony.gif

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.