Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Radźcie co robić - silnik x17dtl padł

Featured Replies

Napisano

Problem standardowy dla tego silnika - ubywanie wody.

Liczyłem, że to może tylko uszczelka ale po zdjęciu głowicy okazało się, że głowica w zasadzie do wyrzucenia. Pęknięcia między wszystkimi zaworami a także między zaworem a komorą wirową - łącznie 8 pęknięć, do tego pęknięte komory wirowe i upalona jedna świeca żarowa (pół roczna bosch).

Myślę sobie nic to poszukamy innej (bo spawanie 400zł więc pewnie za kompletną regeneracje z 700zł) i nawet znalazłem nówke w dobrych pieniążkach ale jak mam zdjętą głowicę i miske (bo cieknie) to grzechem byłoby nie zmienić pierścieni to i wyjąłem tłoki. I tutaj dramat, tłoki by nawet jeszcze uszły (mają przytarcia ale wiem że na tym by jeszcze pojeździł) ale gładzie już chyba tylko do szlifu.

Taka opcja nie wchodzi w grę bo skończy się pewnie na ponad 2000zł z tłokami nadwymiarowymi. Optymalnie byłoby wstawić do tego blok w dobrym stanie ale wcześniej trzeba go kupić w dobrych pieniążkach. Gdyby ktoś miał namiar na jakikolwiek 1.7 diesel made by GM to dajcie znać. Z tego co ustaliłem to bloki wszystkich diesli oplowskich nie ważne czy wolnossące czy turbo są te same.

Niestety budżet jest ograniczony ale jest także mocna chęć zrobienia tego jak należy i jazdy przez spory okres czasu bez nerwów, że coś się popsuje.

Podsuńcie jakieś sensowne rozwiązanie a najlepiej namiary na jakiś silnik w dobrym stanie 1.7 (allegro przeglądam codziennie).

Inna opcja to wyjazd z dieslem i wstawienie benzyny a później gazu ale to też koszty nie małe (z przekładką poradzę sobie sam). W tym przypadku najchętniej poszedłbym w c20ne. Jest do sprzedania x16sz za śmieszne pieniądze (kompletny ze skrzynią, półosiami itp. itd) ale to mały blok i niedosyt by pozostał hehe. Wiem, że dtl demonem prędkości nigdy nie był ale jak już iść w benzynę to tylko w coś co można nazwać silnikiem do samochodu a nie do kosiarki.

Tutaj tak dla potwierdzenia:

55859253qi6.th.jpg 55193951vz2.th.jpg 34411635hm9.th.jpg

Napisano

jak głęboki jest ten frez na gładzi cylindra??

aż tak tragicznie nie wygląda

Napisano
  • Autor

> jak głęboki jest ten frez na gładzi cylindra??

> aż tak tragicznie nie wygląda

Hmm frezu czy jak nazywają inni progu nie ma wcale - te odbarwienia to osad wyglądający jak kamień z wody. Problemem jest to, że są pionowe rysy (których może dokładnie na fotkach nie widać) no i gładź jest już mocno wypolerowana (a to oznacza że silnik ma już za sobą trochę kilometrów). Boję się że jak to złożę na nowych pierścieniach to tak czy siak będą spadki kompresji i duże zużycie oleju. Rysy nie są zbyt głębokie bo pod palcem ich nie czuć ale to jednak rysy.

Napisano

Jesli nie ma wyczuwalnego progu na cylindrach to mozesz smialo zostac przy nich i nie bedzie potrzebene honowanie cylindrow. Szukaj glowicy i nowe pierscienie zakladaj. Bedzie smigac. A zawsze bedziesz mogl sprzedac jesli bedzie brakowac Ci mocy.

Napisano

Moim zdaniem blok jest jescze OK. Widac chyba nawet slady po fabrycznym honowaniu. Żeby być w pełni zgodnym z regułami sztuki trzeba by go średnicówką pomierzyć w paru miejscach i sprawdzić czy nie ma owalizacji zbyt dużej. Jeżeli OK, to nowe pierścienie, uszczelki i do przodu smile.gif

Aha, w międzyczasie daj koniecznie wtryskiwacze do sprawdzenia, czy nie leją, czy dobrze rozpylają itp. Jak przyniesiesz wymontowane wtryskiwacze do zakłady dieslowgo to ci je za grosze sprawdzą.

Ale swoja droga to ciekawe czemu takie straty sie w głowicy stały ? Męczony był ten silnik jakoś bardzo ? A może źle ustawiony wtrysk hmmm.. chyba za wczesny wtrysk powodowal wzrost temperatury? - nie pamietam, diesla mialem juz jakis czas temu...

A ile ten silnik mial przejechane?

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem blok jest jescze OK. Widac chyba nawet slady po

> fabrycznym honowaniu. Żeby być w pełni zgodnym z regułami sztuki

> trzeba by go średnicówką pomierzyć w paru miejscach i sprawdzić

> czy nie ma owalizacji zbyt dużej. Jeżeli OK, to nowe

> pierścienie, uszczelki i do przodu

Kurcze nie mam za bardzo dostępu do takiego sprzętu.

> Aha, w międzyczasie daj koniecznie wtryskiwacze do sprawdzenia, czy

> nie leją, czy dobrze rozpylają itp. Jak przyniesiesz wymontowane

> wtryskiwacze do zakłady dieslowgo to ci je za grosze sprawdzą.

Tak będzie, już mam obiecane sprawdzenie.

> Ale swoja droga to ciekawe czemu takie straty sie w głowicy stały ?

> Męczony był ten silnik jakoś bardzo ? A może źle ustawiony

> wtrysk hmmm.. chyba za wczesny wtrysk powodowal wzrost

> temperatury? - nie pamietam, diesla mialem juz jakis czas

> temu...

Ja podejrzewam, że to przez uszkodzony zawór sterujący upustem spalin z pominięciem turbiny. Efekt był taki, że zamiast 0.7 bara dmuchało 1.3-1.4 ale sprawdziłem to dopiero jak kupiłem manometr i zamontowałem.

> A ile ten silnik mial przejechane?

Licznik pokazuje jakieś 200tys to pewnie z 400tys - można gdybać ile cofnięty.

Napisano

No to pierwszy zajeżdżony.

Długo jeździłeś z takim ciśnieniem? Duży był przyrost mocy?

Głowicę nawet mam, ale czort ją wie w jakim jest stanie.

Ja stojąc przed dylematem remontu silnika (mając warunki) po sprawdzeniu cen choćby panewek, odpuściłem sobie. Kupiłem używkę ze sprasowanego anglika (auta wiezione tylko na części, jeden na drugim w kontenerze).

> Kurcze nie mam za bardzo dostępu do takiego sprzętu.

> Tak będzie, już mam obiecane sprawdzenie.

> Ja podejrzewam, że to przez uszkodzony zawór sterujący upustem spalin

> z pominięciem turbiny. Efekt był taki, że zamiast 0.7 bara

> dmuchało 1.3-1.4 ale sprawdziłem to dopiero jak kupiłem manometr

> i zamontowałem.

> Licznik pokazuje jakieś 200tys to pewnie z 400tys - można gdybać ile

> cofnięty.

Napisano

własnie zauwazyłem że widac jeszcze ślady po fabrycznym honowaniu, także silnik wcale nie ma dużego przebiegu. Ja bym sie wiele nie zastanawiał, tylko znalazł nową głowice i skladał.

Brał ci silnik olej zanim go rozkręcileś?

jeśli nie to dlaczego sądzisz, że nagle zacznie brać?

Napisano
  • Autor

> No to pierwszy zajeżdżony.

> Długo jeździłeś z takim ciśnieniem? Duży był przyrost mocy?

Napiszę tak: wydaje mi się że jeździłem tak od początku, ciężko powiedzieć ile to dało bo głowica pęknięta a co za tym idzie spadki ciśnienia były już wcześniej ale mierzone kilka razy stoperem 100km/h osiągała po 14s a nie 16 jak podaje opel w danych technicznych.

> Głowicę nawet mam, ale czort ją wie w jakim jest stanie.

Jeśli postanowię remontować to tak czy siak kupuję tą nową bo cena jest naprawdę bdb.

> Ja stojąc przed dylematem remontu silnika (mając warunki) po

> sprawdzeniu cen choćby panewek, odpuściłem sobie. Kupiłem używkę

> ze sprasowanego anglika (auta wiezione tylko na części, jeden na

> drugim w kontenerze).

Hmm to jest chyba najlepsza opcja ale prawda jest taka, że też nie wiadomo co się kupi. Jak narazie liczę to zmieściłbym się w 1400zł ale bez kupowania bloku (zakładam, że nie kupuję rozrządu bo nie dawno zmieniany - znaczy się kupię sam pasek). Jeśli trzeba będzie kupić blok to cena rośnie.

Ja pierdziu coraz mniej mi się to podoba wszystko.

> własnie zauwazyłem że widac jeszcze ślady po fabrycznym honowaniu,

> także silnik wcale nie ma dużego przebiegu. Ja bym sie wiele nie

> zastanawiał, tylko znalazł nową głowice i skladał.

Nie wiem jak wy to patrzycie ale choćbym chciał to tego nie widzę. Dodam, że na zdjęciach nie widać tylu pionowych rys.

> Brał ci silnik olej zanim go rozkręcileś?

> jeśli nie to dlaczego sądzisz, że nagle zacznie brać?

No ba, zalany był orlenem półsyntetykiem i łykał mi go tak z litra na ok 1500km. Ogólnie mówiąc jak dla mnie masakra bo co 3 tygodnie trzeba było myśleć o kupieniu na dolewki.

Napisano

Mi też się nie spodobało. U mnie poleciał dół. Zatarta panewka korbowodowa (zmielona na wióry), ale z braku oleju, to i góra nie byłaby pewna, więc musiałbym robić wszystko jak leci, a to już nie było opłacalne.

Też miałem obiekcje co do kupowania używanego silnika, ale, że miałem okazję sprawdzić go jeszcze w samochodzie, więc wyszło ok.

Powodzenia w walce (nie przesadzaj z ciśnieniem)

> Napiszę tak: wydaje mi się że jeździłem tak od początku, ciężko

> powiedzieć ile to dało bo głowica pęknięta a co za tym idzie

> spadki ciśnienia były już wcześniej ale mierzone kilka razy

> stoperem 100km/h osiągała po 14s a nie 16 jak podaje opel w

> danych technicznych.

> Jeśli postanowię remontować to tak czy siak kupuję tą nową bo cena

> jest naprawdę bdb.

> Hmm to jest chyba najlepsza opcja ale prawda jest taka, że też nie

> wiadomo co się kupi. Jak narazie liczę to zmieściłbym się w

> 1400zł ale bez kupowania bloku (zakładam, że nie kupuję rozrządu

> bo nie dawno zmieniany - znaczy się kupię sam pasek). Jeśli

> trzeba będzie kupić blok to cena rośnie.

> Ja pierdziu coraz mniej mi się to podoba wszystko.

Napisano
  • Autor

> Mi też się nie spodobało. U mnie poleciał dół. Zatarta panewka

> korbowodowa (zmielona na wióry), ale z braku oleju, to i góra

> nie byłaby pewna, więc musiałbym robić wszystko jak leci, a to

> już nie było opłacalne.

> Też miałem obiekcje co do kupowania używanego silnika, ale, że miałem

> okazję sprawdzić go jeszcze w samochodzie, więc wyszło ok.

> Powodzenia w walce (nie przesadzaj z ciśnieniem)

Oj nie - to nie moja wina że takie było ciśnienie - ja miałem w planach podniesienie ale max do 0.9. W zasadzie jak zobaczyłem ile ładuje to posądziłem manometr, że pokazuje bzdury. Sprawdziłem go z innym i wtedy się lekko załamałem z uwagi na to ile ładuje.

Aha zapomniałem dodać, że wałek rozrządu też w zasadzie nadaje się do zmiany bo jest lekko wytarty.

P.S. przyglądam się tym fotkom i faktycznie na pierwszej z lewej strony dostrzegam ślady honowania heh.

Napisano

> Oj nie - to nie moja wina że takie było ciśnienie - ja miałem w

> planach podniesienie ale max do 0.9. W zasadzie jak zobaczyłem

> ile ładuje to posądziłem manometr, że pokazuje bzdury.

> Sprawdziłem go z innym i wtedy się lekko załamałem z uwagi na to

> ile ładuje.

> Aha zapomniałem dodać, że wałek rozrządu też w zasadzie nadaje się do

> zmiany bo jest lekko wytarty.

> P.S. przyglądam się tym fotkom i faktycznie na pierwszej z lewej

> strony dostrzegam ślady honowania heh.

Witam!

Podzwon po szrotach i chyba lepiej zakupic caly silnik. Tu w mojej okolicy sciagaja same silniki na zamowienie, sami przekladaja i oddaja juz gotowy do jazdy samochod. Moze i u Ciebie znajdziesz taki szrot, dzialajacy z warsztatem.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Witam!

> Podzwon po szrotach i chyba lepiej zakupic caly silnik. Tu w mojej

> okolicy sciagaja same silniki na zamowienie, sami przekladaja i

> oddaja juz gotowy do jazdy samochod. Moze i u Ciebie znajdziesz

> taki szrot, dzialajacy z warsztatem.

Decyzja zapadła. Silnik doczeka się całkiem poważnego remontu.

Początkowo chciałem rozwiercać kupiony blok od 16d (miałem na oku za 50zł wink.gif ) ale tłoki nie nastrajały mnie optymizmem. Szukając używanych tłoków w dobrym stanie przez przypadek wyszło, że gość do którego zadzwoniłem ma na części rozwaloną astre. Silnik w niej mniej więcej 10tys km wcześniej miała kapitalke. Dzisiaj odebrałem paczke i jestem super zadowolony. Mam za 200zł komplet prawie nowych tłoków nadwymiarowych (82.97mm) ze sworzniami i pierścieniami (ale te akurat dam nowe). W przyszłym tygodniu wyjmuję i rozbieram blok i odwożę do szlifu - koszt ok. 150zł.

Kupiłem też wałek rozrządu w bdb stanie za 150zł i dzisiaj wysłano mi głowicę.

W sumie liczę, że za cenę ok 1600zł zrobię praktycznie kapitalke silnika (wału nie szlifuje ale dam nowe panewki).

Do tego wszystkie części które trzeba wymienić będą wymienione (uszczelki, pasek, śruby itp.).

Mam nadzieje, że będe mógł się cieszyć bezproblemową jazdą przez wiele tys. km.

Wrzucę trochę fotek z prac jak zrobię.

Napisano

> Decyzja zapadła. Silnik doczeka się całkiem poważnego remontu.

> Początkowo chciałem rozwiercać kupiony blok od 16d (miałem na oku za

> 50zł ) ale tłoki nie nastrajały mnie optymizmem. Szukając

> używanych tłoków w dobrym stanie przez przypadek wyszło, że gość

> do którego zadzwoniłem ma na części rozwaloną astre. Silnik w

> niej mniej więcej 10tys km wcześniej miała kapitalke. Dzisiaj

> odebrałem paczke i jestem super zadowolony. Mam za 200zł komplet

> prawie nowych tłoków nadwymiarowych (82.97mm) ze sworzniami i

> pierścieniami (ale te akurat dam nowe). W przyszłym tygodniu

> wyjmuję i rozbieram blok i odwożę do szlifu - koszt ok. 150zł.

> Kupiłem też wałek rozrządu w bdb stanie za 150zł i dzisiaj wysłano mi

> głowicę.

> W sumie liczę, że za cenę ok 1600zł zrobię praktycznie kapitalke

> silnika (wału nie szlifuje ale dam nowe panewki).

> Do tego wszystkie części które trzeba wymienić będą wymienione

> (uszczelki, pasek, śruby itp.).

> Mam nadzieje, że będe mógł się cieszyć bezproblemową jazdą przez

> wiele tys. km.

> Wrzucę trochę fotek z prac jak zrobię.

Odwazny jestes, ja z racji mojej praktyki mechaniczniej u prywaciarzy i nie tylko, wczesniej bym rozebral i pomierzyl a dopiero kupowal. hmm.gif

Napisano
  • Autor

Co do wałka widziałem zdjęcia. Głowicy również pozatym o głowicę jestem spokojny bo nie była kupowana przez allegro tylko przez forum KTK od spoko gościa. Z tłokami zaryzykowałem chociaż miałem je pomierzone - opłaciło się wink.gif

Reszta zależy już tylko ode mnie więc jestem spokojny.

Napisano

> Mam za 200zł komplet

> prawie nowych tłoków nadwymiarowych (82.97mm)

Edit: coś źle policzyłem i dlatego skasowałem. Różnica wyszła około 20 ccm więc żadna smile.gif

Napisano

Jedno mnie "trochę" zastanawia...

Od kiedy w zasadzie "typową" usterką w X17DTL jest ubytek wody? hmm.gif

To że zdarzają się przypadki to jeszcze nie znaczy że jest to typowa usterka... A jeśli tak to w takim razie jest to typowa usterka we wszystkich silnikach samochodowych i nie tylko tongue.gif

2ga sprawa to to, że gdybyś miał realnie 400kkm najechane to ubytek cieczy chłodzącej chyba byłby najmniejszym problemem... Podejrzewam że wtedy martwiłbyś się już innymi rzeczami...

Napisano
  • Autor

> Jedno mnie "trochę" zastanawia...

> Od kiedy w zasadzie "typową" usterką w X17DTL jest ubytek wody?

> To że zdarzają się przypadki to jeszcze nie znaczy że jest to typowa

> usterka... A jeśli tak to w takim razie jest to typowa usterka

> we wszystkich silnikach samochodowych i nie tylko

Na przykładzie twoich astr - masz x16szr czy słyszałeś kiedykolwiek o pękniętej głowicy w benzynówce 8v na małym bloku? Ja nie.

X17DTL czy słyszałeś kiedykolwiek o pękniętej głowicy w tym silniku - ja tak, u siebie i kilka przypadków na tym forum.

Być może nazwanie tego typową usterką dla tego silnika jest nadużyciem ale nie da sie ukryć, że zdarza się taka awaria częściej niż w innych silnikach.

> 2ga sprawa to to, że gdybyś miał realnie 400kkm najechane to ubytek

> cieczy chłodzącej chyba byłby najmniejszym problemem...

> Podejrzewam że wtedy martwiłbyś się już innymi rzeczami...

Na liczniku było 180tys. km a licznik na bank był rozkręcany bowiem za szybką jest padnięta mucha hehe. Może i 400tys. to przesada ale o 300tys możemy mówić realnie a jak człowiek jest załamany i wkurzony awarią to ma tendencje do przesadzania 270751858-jezyk.gif Musi mnie kolega zrozumieć a nie czepiać się szczegółów wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.