Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak jechać z Poznania do Wawy, przez Konin czy przez Łódź?

Featured Replies

Napisano

Wstyd sie przyznać ale zawsze jadę pociągiem, jutro muszę jechać autem i tak się zastanawiam. WYdaje mi się, że większość TIRów jedzie teraz przez Łódź bo maja darmową A2 ale nie wiem jak będzie szybciej. Ile zapłacę za A2 z Ponania do Łodzi?

Napisano

> będzie szybciej. Ile zapłacę za A2 z Ponania do Łodzi?

-2 X 11 PLN - tylko autostrada

-lub 1 X 11 PLN (do Wrześni starą i raczej pustą A2)

Napisano

> -2 X 11 PLN - tylko autostrada

> -lub 1 X 11 PLN (do Wrześni starą i raczej pustą A2)

Chyba, że w porę nie zwolnisz przed jednym z wieeelu fotoradarów, to do tego 1 x 11 PLN dojdzie może jeszcze parę stówek wink.gif

Autostrada to autostrada - tiry sie za mocno we znaki nie daja - ja tam bym jechal do samego konca A2

Napisano

> Wstyd sie przyznać ale zawsze jadę pociągiem, jutro muszę jechać

> autem i tak się zastanawiam. WYdaje mi się, że większość TIRów

> jedzie teraz przez Łódź bo maja darmową A2 ale nie wiem jak

> będzie szybciej. Ile zapłacę za A2 z Ponania do Łodzi?

NIe wiem jak do Warszawy, bo nie często tam jeżdżę, ale mogę Ci porównać trasę Poznań - Konin

Start z centrum wjazd na autostradę (Głogowską) i do samego Konina (2 bramki) zajmuje mi równiutko godzinę (z dzieckiem na pokładzie).

Ta sama trasa bez dziecka ale bez wariactwa zajmuje mi 45 minut.

Hard core - 35 minut.

Ten sam start wyjazd Warszawską przez Swarzędz, Kostrzyn kilka foto radarów po drodze wjazd na autostradę we Wrześni, zjazd w Słupcy dalej E30 do Konina, ograniczenia i znów kilka radarów - z dzieckiem na pokładzie ok.1h50'

Bez dziecka, przy mniejszym ruchu, można to skrócić o jakieś 0,5h.

Możliwości jest wiele - zależy co chcesz osiągnąć cool.gif

Napisano

> Autostrada to autostrada - tiry sie za mocno we znaki nie daja - ja

> tam bym jechal do samego konca A2

Wszystko zalezy dokąd w POZ (lub pod nim) jedziesz zlosnik.gif

A na Katowickiej koreczek będzie zlosnik.gif

Ze Swaja przez Wrześnię jadę godzinę do Konina. Fotoradary obcykane mam - poza tym na autostradzie A2 TEŻ stoją z Fotosikami zlosnik.gif

Napisano

> Wszystko zalezy dokąd w POZ (lub pod nim) jedziesz

> A na Katowickiej koreczek będzie

> Ze Swaja przez Wrześnię jadę godzinę do Konina. Fotoradary obcykane

> mam - poza tym na autostradzie A2 TEŻ stoją z Fotosikami

Jak tylko jedziesz 140 to nic ci te radary wszytkie nie zrobia - a nie namawiam kolegi do jechania 180..... A na 2-ce trzeba zwalniac do 60 km/h zeby cie nie sfocili.

Inna sprawa, ze kolega wyraznie napisal - PIERWSZY raz jedzie. Z tego wynika, ze nie ma obczajonych fotoradarow - wiec duzo ryzykuje. I nawet jak mu powiesz gdzie są, to ryzyko jest spore. 11 PLN to naprawde niedużo. Ale to tylko moja opinia.

Napisano

Jesli do wrzesni dojedziesz stara trasa i dopiero tam wskoczysz na autostrade, zaplacisz tylko 11pln. Zdecydowanie odradzam pokonania calej trasy stara droga. Po pierwsze jest w duzej czesci w remoncie. Po drugie co chwile sa ograniczenia predkosci i po trzecie jest jedno pasmowa. Tragedia. Smigaj autostrada i nie licz kasy. Sam jestem oszczedny i ubogi, ale wierz mi, nigdy wiecej stara trasa!

Napisano

Nie qmam Was. Po co obawiac sie fotoradarow ? Wystarczy patrzec i przestrzegac znakow ok.gif

Napisano

> Nie qmam Was. Po co obawiac sie fotoradarow ? Wystarczy patrzec i

> przestrzegac znakow

No się zgadzam w zupełności ale.... jak na pięknej, dwupasmowej, równiutkiej drodze mi nagle wyskakuje 60, to nie depię po heblach, tylko zrzucam na luz i trzymam noge przy hamulcu - a jak jest fotoradar, to i tak się załapię..... Wiem, że to niedobre zachowanie - wobec tego, wole zapłacić te 11 PLN, i nie obawiać się takich szopek, tylko w świetle prawa sobie te 140 pojechać praktycznie cały czas.....

Napisano

Po pierwsze jest w duzej

> czesci w remoncie.

hmm.gif

co Ty opowiadasz...

chyba dawno nie jechałeś, bo w tej chwili to właśnie autostrada jest w remoncie i jednopasmowa zlosnik.gifhehe.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

Jechalem 3 tygodnie temu. Co chwile gdzies cos robili. Nawet jesli nigdzie nie bylo sprzetu ciezkiego, droga wygladala jak jakby ja dlubneli i pojechali na urlop.

Napisano

> Jechalem 3 tygodnie temu. Co chwile gdzies cos robili. Nawet jesli

> nigdzie nie bylo sprzetu ciezkiego, droga wygladala jak jakby ja

> dlubneli i pojechali na urlop.

na jakim odcinku?

Poznan - Września zero utrudnień (poza ograniczeniami) - 2 pasy w każdą stronę

Słupca - Konin nawierzchnia funkiel nówka.

Napisano
  • Autor

Wal autostrada, jechalem w poprzedni poniedzialek. Ladna droga, koszt w sumie 22zl (2 bramki) dystans pokonany bardzo szybko, ruch minimalny, troche monotonnie sie jezdzie, ale lepsze to niz slalom miedzy dziurami lub TIR jadacy z przeciwka po Twoim pasie. Po zjezdzie w Strykowie poczulem sie jakbym trafil do Mozambiku.

Napisano

> Chyba, że w porę nie zwolnisz przed jednym z wieeelu fotoradarów, to

> do tego 1 x 11 PLN dojdzie może jeszcze parę stówek

Tam sa jakies fotoradary na tej autostradzie ? Ups...

Napisano

>Po zjezdzie w Strykowie poczulem sie jakbym trafil do Mozambiku.

a w Strykowie już nie ma korków? parę razy tam utknąłem na dobre..

tylko w weekendy jest tam luż

Napisano

> a w Strykowie już nie ma korków? parę razy tam utknąłem na dobre..

> tylko w weekendy jest tam luż

Korki... No mozna to i nazwac korkiem, ale po zaprawie na Pulawskiej w W-wie to z mojej perspektywy nie byl to korek-dramat, a jedynie koreczek wink.gif

Napisano

> Tam sa jakies fotoradary na tej autostradzie ? Ups...

No pisze przeciez, ze fotoradary sa na drodze numer 2, darmowej, niby tez slicznej i dwupasmowej, biegnacej podobna trasa co A2 - styka się z nią we wrześni. Stąd uważam, że lepiej odżałować te 11 PLN i pojechać A2 - tym bardziej, jak się jedzie od czasu do czasu - co to jest 11PLN na pol roku???

Napisano

> No pisze przeciez, ze fotoradary sa na drodze numer 2, darmowej,

Ufff... Glaz z serca mi spadl grinser006.gif

Napisano

> Korki... No mozna to i nazwac korkiem, ale po zaprawie na Pulawskiej

> w W-wie to z mojej perspektywy nie byl to korek-dramat, a

> jedynie koreczek

Z Warszawskimi korkami to może to ciężko porównywać, ale ja stałem tam kilka razy około godziny więc dla mnie to duuuży minus

być może wynikało to z tego że w tym czasie był w Strykowie remont i korek stał jeszcze długo przed rondem kończącym autostradę

Napisano

nie, godziny nie stalem, moze jakies 15 minut gora. Skojarzenie z Mozambikiem bylo bardziej w strone marnej nawierzchni i kierowcow TIRow w roli wyskakujacych z buszu lwow.

Napisano

> nie, godziny nie stalem, moze jakies 15 minut gora. Skojarzenie z

> Mozambikiem bylo bardziej w strone marnej nawierzchni i

> kierowcow TIRow w roli wyskakujacych z buszu lwow.

rzeczywiście po zjeździe z autostrady jakby trzeci świat się zaczynał.....a to przecież polska norma:-(

Napisano

> Po zjezdzie w Strykowie poczulem sie jakbym trafil do

> Mozambiku.

Trzeba zjechać z autostrady na ostatnim zjeździe przed Strykowem czyli zjazd na Piątek/Kutno, lecisz jakieś 3-4km na Piątek(przejeżdżasz przez miejscowość Biała) dojeżdżasz do ronda, w lewo masz na drogę na Ozorków, prosto na Piątek a w prawo na Stryków, lecisz na Stryków i omijasz korki. Droga podobna, ale pusta.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Trzeba zjechać z autostrady na ostatnim zjeździe przed Strykowem

> czyli zjazd na Piątek/Kutno, lecisz jakieś 3-4km na

> Piątek(przejeżdżasz przez miejscowość Biała) dojeżdżasz do

> ronda, w lewo masz na drogę na Ozorków, prosto na Piątek a w

> prawo na Stryków, lecisz na Stryków i omijasz korki. Droga

> podobna, ale pusta.

> Pozdrawiam BAS

O, a to swietny patent! ok.gif

Dzieki!

Napisano

Przejedz sie w jedna strone stara trasa i wroc autbana - bedziesz wiedzial o czym pisze hehe.gif

Napisano

> Przejedz sie w jedna strone stara trasa i wroc autbana - bedziesz

> wiedzial o czym pisze

blah.gifblah.gifblah.gif

3 czasem 4 razy w tygodniu jadę tą trasą

PSTRYK PSTRYK PSTRYK

Napisano

> Hard core - 35 minut.

To juz nie jest hard core - to czysty industrial zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

Wszystkim bardzo dziekuję. Postanowiłem oszczędzić i zamiast zjechać z firmy na A2 w okolicach Dębca (mam 1000 m do obwodnicy) postanowiłem pojechać starą trasą Warszawaką. Zaczynając od ronda Rataje był ogromny korek, zanim dotarłem do Swarzedza straciłem 40 minut!!! Ponieważ przed wyjazdem przeczytałem tylko pierwszą odpowiedź w tym poście to doznałem szoku (fotoradary) i chyba jeden mnie zczaił, taki z pająkami na długiej proste, choć z drugiej strony to właśnie ten wygladał na atrapę. Wszystko się wyjaśni przez najbliższe tygodnie. Nigdy więcej tamtedy nie pojadę szkoda czasu, nerwów i jak sie okazuje może wyjść dużo drożej. A2 jedzie sie szybko, sprawnie i przyjemnie. Trasa między Strykowem a Warszawą to jest jakis koszmar! Roboty drogowe i tabuny tirów. W strone do Wawy w dzień ten odcinek jechałem dobre dwie godziny. Sama Wawa, nie bedę komentował w zależności gdzie się jedzie jest róznie. Jak ktoś musi przekroczyć Wisłę to raczej przesrane. Powrót był dużo szybszy i od rogatek Wawy do Poznania zmieściłem się w niecałe 3 godziny! Byłoby jeszcze szybciej ale są roboty na A2 i przez kilkanascie km ruch jest tylko jednym pasem, więc niestety średnia spadła. Musze przyznać, że przebudowują całą drogę Wawa-Stryków i kiedy skończą będzie duzo lepiej.

PS

Przed samym Strykowem przeżyłem oberwanie chmury i gradobicie. Termometr w aucie w ciągu minuty zjechał z 28 do 19 stopni. Wszystko trwało może kilka minut i równie szybko się skończyło. Padało tak obficie, że kilka centymetrów wody zalegało na asfalcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.