Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zdjąć pedał sprzęgła z osi - c.d. piszczący pedał

Featured Replies

Napisano

Wczoraj 3h walczyłem z piszczącym pedałem sprzęgła i przegrałem frown.gif

Zrobiłem tak jak w manualu: odkręciłem nadkole, dobrałem się do tej pompki, zdjąłem odbudowe pod pedałem. Kulka i ta biała podkładka były i są dobrze przesmarowane z obu stron.

Pisk dochodzi raczej z OSI na której kręcą się pedały. Jest tak denerwujący, że musze to zrobić bo odbiera mi przyjemność z jazdy.

Proszę o info jak zdjąć te pedały ? Wiem, że od strony nawiewu jest jakaś zawleczka, ale nie wiem czy ją ciągnąć, czy odkręcać itd. A z drugiej tylko dziura. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Napisano

> Wczoraj 3h walczyłem z piszczącym pedałem sprzęgła i przegrałem

> Zrobiłem tak jak w manualu: odkręciłem nadkole, dobrałem się do tej

> pompki, zdjąłem odbudowe pod pedałem. Kulka i ta biała podkładka

> były i są dobrze przesmarowane z obu stron.

> Pisk dochodzi raczej z OSI na której kręcą się pedały. Jest tak

> denerwujący, że musze to zrobić bo odbiera mi przyjemność z

> jazdy.

> Proszę o info jak zdjąć te pedały ? Wiem, że od strony nawiewu jest

> jakaś zawleczka, ale nie wiem czy ją ciągnąć, czy odkręcać itd.

> A z drugiej tylko dziura. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Ja mam ten sam problem, ale od czasu do czasu spryskam silikonem w sprayu i pomaga. Masz racje to jest denerwujące.

Napisano
  • Autor

> Ja mam ten sam problem, ale od czasu do czasu spryskam silikonem w

> sprayu i pomaga. Masz racje to jest denerwujące.

To rozwiazanie tymczasowe, zresztą u mnie nie pomaga, nasile sie w gorące dni, podejżewam, ze jak nasmaruje tam gdzie trzeba to na kilkalat bedzie spokuj, ale jak sie tam dosteć ?

Napisano

Tak jak juz niedawno pisalem jest zawleczka od nawiewu - sciagasz ja calkowicie. Pozniej - jak w jakiś tekst

P.S. Moze dodam - ta zawleczka to jest zasuwka - podwazasz jej jeden listek by wyszedl z konca swoznia i pozniej zsuwasz - jak ja zobaczysz to powinienes zrozumiec o co mi chodzi.

Ale przeczytaj uwaznie zalaczony link.

Napisano

> Wczoraj 3h walczyłem z piszczącym pedałem sprzęgła i przegrałem

> Zrobiłem tak jak w manualu: odkręciłem nadkole, dobrałem się do tej

> pompki, zdjąłem odbudowe pod pedałem. Kulka i ta biała podkładka

> były i są dobrze przesmarowane z obu stron.

> Pisk dochodzi raczej z OSI na której kręcą się pedały. Jest tak

> denerwujący, że musze to zrobić bo odbiera mi przyjemność z

> jazdy.

dołączę się do pytania. Rozbierał to ktoś?

Napisano

też mam ten problem ,żadne smarowanie nie pomaga , piszczy jak glupi ; jutro spróbuje powalczyć twoim sposobem , szkoda ,że fotorelacji nie zrobiłeś ... trochę się boję ,żeby ten pedał sprzęgła nie wypadł ...

Napisano
  • Autor

> Tak jak juz niedawno pisalem jest zawleczka od nawiewu - sciagasz ja

> calkowicie. Pozniej - jak w jakiś tekst

> P.S. Moze dodam - ta zawleczka to jest zasuwka - podwazasz jej jeden

> listek by wyszedl z konca swoznia i pozniej zsuwasz - jak ja

> zobaczysz to powinienes zrozumiec o co mi chodzi.

> Ale przeczytaj uwaznie zalaczony link.

Masz rację to jest ten problem. Zrobiłem to wczoraj i POMOGŁO. I oczywiście rozwaliłem przy okazji uszczelnienia na tłoczysku i muszę kupić nową pompę sprzęgła.

Twoja instrukcja, którą pozwolę sobie poniżej przedstawić jest bardzo dobra tylko dodam swoje spostrzeżenia i ponumeruje.

Smarowanie sworznia pedałów.

1. odczepiamy obudowę pedału sprzęgła od tej rurki która pcha tłoczysko pod pedałem, jest na dwa zatrzaski więc wystarczy je powadzić, ten drugi zatrzask lepiej podwadzić małym kluczem nr 9 gdzie oczko jest lekko wygięte

2. odkręcamy pompkę, dwie śruby nr 10, jest trudny dostęp ale czy z nadkolem czy bez to nie ma różnicy

3. jak już pompka ze sworzniem wisi sobie luźno to możemy zabrać się za resztę

4. ściągamy zabezpieczenie na sworzniu z prawej strony (od strony nawiewu), spinka jest zasłonięta przez drążek kierowniczy ale trochę gimnastyki i można ją ściągnąć

5. sworzeń wysuwamy w lewo (w stronę drzwi kierowcy), używając do podwadzania śrubokręta, jak zastosowaliśmy się dokładnie do pkt 1 i 2 i pompka jest bezpieczna to możemy go wyciągnąć do końca

6. zdejmujemy cały pedał sprzęgła który jest na 2 tulejkach, tulejki od hamulca wyciągnąć i przesmarować białym smarem, na tulejkach są wypustki które muszą trafić na swoje miejsce

7. teraz najtrudniejsza część, założenie pedału i założenie nasmarowanego sworznia, jak umieścimy pedla na miejscu to łatwo się możemy przekonać, że z powodu sprężyny nie można dokładnie wycelować pedałem tak aby sworzeń znów przeszedł przez pedał. W tym celu należy nie wciskać pedał sprzęgła w podłogę ale w drugą stronę - do góry. Próbowałem chyba z godzinę wprowadzić sworzeń przyciskając pedał w dół i to tylko strata czasu. Za pierwszym razem udało mi się gdy zmieniłem technikę i zacząłem odchylać pedał w druga stronę - do góry. Wtedy robi się taka mała dźwigienka i można druga ręka wepchnąć sworzeń. Później należy ruszać pedałem na wszystkie strony i z wyczuciem aby trafić sworzniem w następny zestaw tulejek od hamulca. Proponuje na tym etapie włączyć silnik aby lekko chodził pedał hamulca, który o wiele łatwiej wcisnąć na swoje miejsce.

8. nakładamy zawleczkę / spinkę

9. smarujemy kulkę sworznia od pompy sprzęgła oraz tą białą kulową podkładkę, która według niektórych odpowiedzialna jest za piszczenie

10. teraz przykręcenie pompy i załączenie sworznia pod obudowę pedału, wydaje mi się że delikatnie należy załapać pompę na dwie śrubki i wtedy można nałożyć sworzeń na obudowę (aż załapią zatrzaski) i później dokręcamy pompę na maksa.

Przepraszam za brak zdjęć i nie fachowe nazywanie urządzeń. Mam nadzieję, ze opis uchroni Was przed piszczeniem pedału sprzęgła jak również przed zniszczeniem pompy.

Napisano

wypadało by spróbować, wziąłbym się dziś za to gdyby nie fakt że moja kropka pojechała na wakacje, nawet byście mieli fotorelacje, a tak... frown.gif Powiem Wam, że nawet mi już nie przeszkadza to że piszczy, przywyknąłem, ale jak sie z kimś jedzie (powiedzmy z nową dziewczyną zlosnik2.gif) to taki troche obciach...

Napisano
  • Autor

> wypadało by spróbować, wziąłbym się dziś za to gdyby nie fakt że moja

> kropka pojechała na wakacje, nawet byście mieli fotorelacje, a

> tak... Powiem Wam, że nawet mi już nie przeszkadza to że

> piszczy, przywyknąłem, ale jak sie z kimś jedzie (powiedzmy z

> nową dziewczyną ) to taki troche obciach...

obciach też smile.gif ale jak denerwuje

jutro będe miał nowa pompkę to powalcze znowu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.