Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka pokrywy zaworów

Featured Replies

Napisano

czas temu jakiś wymieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów (stara coś przepuszczała). Wsio oczyściłem, założyłem nową, posmarowałem silikonem wysokotemperaturowym i skręciłem.

Niestety po kilku dniach w lewym dolnym rogu (stojąc przed wozem) zaczął pojawiać się olej. Wytarłem go i dokręciłem tą śrubę mocniej. I na kilka dni był spokój. A potem oleum znowu się zjawiło. Więc znowu dokręciłem... i tak na okrągło... juz ze 3 razy dokręcałem icon_rolleyes.gif

Od czego to sie tak robi. Boję się mocniej skręcić żeby coś nie pękło crazy.gif

fotoki z bliska

Napisano

> czas temu jakiś wymieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów (stara coś

> przepuszczała). Wsio oczyściłem, założyłem nową, posmarowałem

> silikonem wysokotemperaturowym i skręciłem.

> Niestety po kilku dniach w lewym dolnym rogu (stojąc przed wozem)

> zaczął pojawiać się olej. Wytarłem go i dokręciłem tą śrubę

> mocniej. I na kilka dni był spokój. A potem oleum znowu się

> zjawiło. Więc znowu dokręciłem... i tak na okrągło... juz ze 3

> razy dokręcałem

> Od czego to sie tak robi. Boję się mocniej skręcić żeby coś nie pękło

> fotoki z bliska

a uszczelka korkowa czy gumowa? na mój gust to ten silikon nie potrzebny jak uszczelka była nowa. zobacz czy otwory w pokrywie nie są przeciągnięte...

Napisano
  • Autor

> a uszczelka korkowa czy gumowa? na mój gust to ten silikon nie

> potrzebny jak uszczelka była nowa.

uszczelka gumowa.

Quote:

zobacz czy otwory w

pokrywie nie są przeciągnięte...

confused.gif że co?? 893goodvibes.gif

Napisano

Miałem to samo,tylko w oplowskim silniku.Nie wiem jak u ciebie,ale u mnie nie można przeciągnąć śrubek bo są tam tulejki ograniczające przykręcanie.

Jeżeli chodzi o uszczelkę,to też walczyłem z wyciekami.Dawałam silikon ale i tak po jakimś czasie ciekło.Pojechałem do sklepu i kupułem nową uszczelkę (okazała się trochę wyższa niż ta co była od miesiąca w aucie) i bez żadnego silikonu założyłem.Rowek na uszczelkę w pokrywie wytarłem do sucha i chyba dlatego nic jużmi nie cieknie.Wytarcie tego właśnie rowka do sucha i nowa (nie stara i sztywna) uszczelka bez silikonu załatwi sprawe.

Napisano
  • Autor

ale ja właśnie nówkę sztukę założyłem zeby.GIF

Napisano

> ale ja właśnie nówkę sztukę założyłem

Ale ja też założyłem nówkę na silikonie i rozciekła się na drugi dzień.Tylko podejrzewam,że uszczelka była stara.Sprzedawca ściągnął ją ze ściany bez żadnego woreczka.Była twarda i chyba stara.Druga sprawa to to,że nie dokładnie osuszyłem ten rowek w pokrywie.Drugą uszczelkę kupułem w innym sklepie zapakowaną ładnie w woreczek i bardzo miękką.Jeszcze jedno,ta druga była o 1mm grubsza i jest idealnie.Przy zakładaniu tej drugiej nie dawałem żadnego silikonu i już ok 2 m-ce jest suchutko,ani śladu oleju.

Napisano
  • Autor

Kurde, moja była na zamówienie, ale dostałem ja bez żadnej torebki... hmmm...

Napisano

> Kurde, moja była na zamówienie, ale dostałem ja bez żadnej torebki...

> hmmm...

Ty masz inną niż ja pokrywę zaworów. U mnie i głowica i pokrywa w miejscu styku są plaskie. Wystarczy bardzo dobrze oczyśiić i odtłuścić obie powierzchnie, zapodać KORKOWĄ uszczelkę bez żadnych silikonów, umiejętnie dokręcić i juz drugi rok sucho. wink.gif

U Ciebie w pokrywie jest zatoczenie w które wchodzi gumowa uszczelka. Nie dociągniesz śrub bo nie pozwoli na to konstrukcja pokrwy. W sumie Opel miał rację aby zrobić takie "delikatne" uszczelnienie bo przecież to nie zbiornik oleju pod wysokim ciśnieniem wink.gif Nie przewidział jednak, że z czasem kiedy zapychają się odmy a silnik dostaje przedmuchów, pod pokrywą panuje dość spore ciśnienie powietrza, które wyciska przez uszczelkę rozpylony przez wałek olej.

Pozdroofka

Napisano

Ja też niedawno wymieniałem. Nowa uszczelka (Daewoo zlosnik.gif), pokrywa i głowica odtłuszczone acetonem, silikon między pokrywę i uszczelkę, oraz między uszczelkę i głowicę. Na razie suchutko.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam, więc dzisiaj będę wymieniał uszczelkę w swojej f bo mam olejotok zeby.GIF i powiedzcie mi czy faktycznie lepiej władować te 2 (X16xel ma 2 gumowe uszczelki) uszczelki na sucho bez żadnego silikonu. Uszczelki mam firmy erling-germany i są zapakowane w osobne worki.

Napisano

> czas temu jakiś wymieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów (stara coś

> przepuszczała). Wsio oczyściłem, założyłem nową, posmarowałem

> silikonem wysokotemperaturowym i skręciłem.

> Niestety po kilku dniach w lewym dolnym rogu (stojąc przed wozem)

> zaczął pojawiać się olej. Wytarłem go i dokręciłem tą śrubę

> mocniej. I na kilka dni był spokój. A potem oleum znowu się

> zjawiło. Więc znowu dokręciłem... i tak na okrągło... juz ze 3

> razy dokręcałem

> Od czego to sie tak robi. Boję się mocniej skręcić żeby coś nie pękło

> fotoki z bliska

Zdejmij pokrywe, usun dokladnie silikon, pokrywe umyj dokladnie benzyną i przyjrzyj sie czy nie posiada mikropękniec, od wewnatrz i na zewnatrz, są bardzo slabo widoczne, ale to najczestszy przypadek wyciekow w tych pokrywach od isuzu, jak są pekniecia to tylko wymiana klejenie jest tylko na gora 2 tyg, ja juz bede za pare dni zakladal trzecią pokrywe u siebie, dotychczasowe dwie popękały z czasem (3 lata), (u mnie prawy gorny róg, w pierwszej prawy dolny i gorny), są to bardzo slabo widoczne pekniecia, wygląda jakby sie lało z uszczelki, ale po przemyciu ukazują sie pekniecia pokrywy, doszedlem juz ze nie wolno dokrecac tej pokrywy na maxa, taki blad zawsze popelnialem, teraz wiem ze nalezy na zimno tylko lekko dociagnąc rownomiernie wszystkie sruby i po nagrzaniu troszke mocniej, ale nie do oporu, lepiej dokrecic za slabo niz za mocno, wczesniej nalezy zakladac uszczelke na smar, nie stosowac zadnych silikonow, bo to g.... tutaj daje. W kazdym razie cieknące pokrywy to chyba najczestsza "awaria" w tym silniku, nie cieknący isuzu to rzadkość, a wszystko przez to ze pokrywy są z bakielitu sick.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.