Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świecąca się kontrolka od oleju....

Featured Replies

Napisano

Sprawa wygląda następująco: po zapaleniu silnika nie gaśnie mi odrazu kontrolka od ciśnienia oleju. Gaśnie po około 3-4 s. Nie ma znaczenia czy silnik jest zimny czy też gorący. Nigdy nie miałem takiego problemu, zaczeło się po wymianie oleju czyli jakieś 2 tys. km. temu. Olej był wymieniany w warsztacie, nie był spuszczany odpływem spustowym oleju ponieważ kolesie nie mogli go odkręcić rotfl.gif i wyssali go przez otwór bagnetowy... Może to miało jakiś wpływ........... niewiem.gif

Silnik ma przejechane jakieś 150 tys.

Macie jakieś pomysły co może być przyczyną, czy poprostu tak ma być hmm.gifniewiem.gif

Napisano

Może być trafiony czujnik ciśnienia oleum 270751858-jezyk.gif

Napisano

Jak zalałem Lotosem, to też tak miałem i bardzo mnie to wkurzało... Przy następnej wymianie wróciłem do Seleni i jest OK.

Napisano

> chodzi bardziej o to czy masz 15W40 czy moze 10W40?

Oczywiście, że oba oleje miały tą samą lepkość 10W40. Inaczej porównanie byłoby trochę bez sensu.

Napisano

Może jest coś nie tak z filtrem oleju? Masz może filtr Filtrona?

Napisano

objawy takie są w sytuacjach małego stanu oleju lub że już czas na Nowy olej.

Jeżeli masz nowy syntetyk to sobie go odpuść bo może już czas nadszed na Mineralkę zeby.GIF

Ja polecam Mobil1 lub Lotos oba sobie chwale i no obu jeździłem. Wszytko zależy ile masz kasy.

Napisano

> Sprawa wygląda następująco: po zapaleniu silnika nie gaśnie mi odrazu

> kontrolka od ciśnienia oleju. Gaśnie po około 3-4 s. Nie ma

> znaczenia czy silnik jest zimny czy też gorący. Nigdy nie miałem

> takiego problemu, zaczeło się po wymianie oleju czyli jakieś 2

> tys. km. temu. Olej był wymieniany w warsztacie, nie był

> spuszczany odpływem spustowym oleju ponieważ kolesie nie mogli

> go odkręcić i wyssali go przez otwór bagnetowy... Może to

> miało jakiś wpływ...........

> Silnik ma przejechane jakieś 150 tys.

podobny watek tuz obok, ale powtorze od siebie:

ja bym sie tym nie przejmowal.

mozna przyjac i w tym przypadku TAK MOZE BYC.

Napisano
  • Autor

> Jakim olejem zalałeś?

> taki sam typ?

Tak, takim samym: Bp Visco 3000

Tylko nie wiem jaki to jest mineralny czy syntetyk, nawet nie wiem czy one się różnią niewiem.gifcrazy.gif

Napisano
  • Autor

> Może jest coś nie tak z filtrem oleju?

hmm.gif

Masz może filtr Filtrona?

chyba tak, taki czarny......... i chyba pisze na nim...... coś tam..... filtron....

Napisano

To może być przyczyna. W tych filtrach nagminnie siadają zaworki bezpieczeństwa - nie tylko kącikowicze UNO mają z nimi problemy. U mnie 3 lata temu przy niewielkim mrozie (-3 stopnie), po odpaleniu autka nie gasła kontrolka ciśnienia oleju (silnik wyłączyłem, poszperałem na sieci i znalazłem magiczne słowo Filtron) - autko zalane jest Lotosem syntetycznym od wielu lat - wtedy olej był świeżo po wymianie. Po wymianie na filtr innej firmy (wtedy chyba Sędziszów) problem zniknął i nie pojawił się do dziś smile.gif Nigdy więcej Filtrona.

Napisano
  • Autor

hmm.gif przy wymianie oleju zmianiłem też filtr oleju.

Może od nowości był uszkodzony lub uległ uszkodzeniu zaraz po założeniu hmm.gif

Napisano

> przy wymianie oleju zmianiłem też filtr oleju.

> Może od nowości był uszkodzony lub uległ uszkodzeniu zaraz po

> założeniu

Przy wymianie zawsze sie zmienia filtr zlosnik.gifwink.gif Ja w poprzednich samochodach stosowałem bodajże z PZL Mielec albo z Sędziszowa? hmm.gif Nigdy nic się nie działo więc i tym razem nie bedę szukał jakiegoś wynalazku wink.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Przy wymianie zawsze sie zmienia filtr zakrecony.gif Ja w poprzednich

> samochodach stosowałem bodajże z PZL Mielec albo z Sędziszowa?

> Nigdy nic się nie działo więc i tym razem nie bedę szukał

> jakiegoś wynalazku

ja nigdy nie zwracałem uwagi jaki mi dają filter, byle był nowy i tyle smirk.gif ale od następnej wymiany chyba zaczne bardziej się wgłebiać w tajniki filtrów zlosnik.gif

Napisano

Pisząc wymiana oleju mam na myśli również wymianę filtra, ot skrót myślowy...

Napisano

Pozatykane przewody olejowe. Jak wymieniam olej, to po spuszczeniu starego jeszcze kilka razy pokręcę silnikiem, żeby wypluło z przewodów złogi - nie wyobrażacie sobie co z nich wylatuje! yikes.gif

Napisano
  • Autor

> Pozatykane przewody olejowe.

Myślisz że to może być przyczyną?? To co mam teraz zrobić żeby je odetkać crazy.gifhmm.gif i czy może to doprowadzić do czegoś gorszego hmm.gif

Jak wymieniam olej, to po spuszczeniu

> starego jeszcze kilka razy pokręcę silnikiem, żeby wypluło z

> przewodów złogi - nie wyobrażacie sobie co z nich wylatuje!

to znaczy spuścić olej, nie zakręcać korka spustowego i zapalić auto na kilka sekund?? hmm.gifniewiem.gif

Napisano

> to znaczy spuścić olej, nie zakręcać korka spustowego i zapalić auto

> na kilka sekund??

spuścić olej, nie wkręcać filtra, pokręcić silnikiem dosłownie kilka obrotów (bez zapalania) i potem pozakręcać, nalać i wszystko ok

Napisano

> spuścić olej, nie wkręcać filtra, pokręcić silnikiem dosłownie kilka

> obrotów (bez zapalania) i potem pozakręcać, nalać i wszystko ok

nie uruchamiaj w tradycyjnym znaczeniu tego slowa !! . Albo wbij jedynke i zrob zabe rozrusznikiem (bez nogi na sprzegle), albo wbij 5 czy co tam macie w uniakach i sam go popchnij pare metrow. To ma byc NAPRAWDE kilka cykli silnika.. a rozrusznik "tradycyjnie" ci zrobi na dziendobry ze 30.

Napisano

a rozrusznik

> "tradycyjnie" ci zrobi na dziendobry ze 30.

co zupelnie niczym nie grozi, wiec spokojnie mozna wlaczyc i wylaczyc

Napisano

> a rozrusznik

> co zupelnie niczym nie grozi, wiec spokojnie mozna wlaczyc i wylaczyc

haha widze ze z ciebie wiekszy hardkorowiec ode mnie wink.gif ja coprawda nie wymienialem oleju czesciej niz co 60 tys ale jak juz robilem plukanie to raczej ostroznie zeby.GIF

Napisano

Kręcić silnik bez oleju??? shocked.gifnono.gif Nigdy tak nie robiłem i nie zrobię. Wypłukanie resztek oleju jest bezsensowne, przecież coś musi być w układzie zanim silnik po wymianie oleju złapie ciśnienie - a chwilkę to trwa. Po takim "płukanku", to metal o metal trze shocked.gifnono.gif Ostatnio podczas wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów miałem okazję zobaczyć jak wygląda komora wałka rozrządu po przebiegu 140 000km - mały jak na 93 rok, ale prawdziwy - ok. 3 lata temu autko przejąłem od rodziców (mieli go od nowości, w chwili przejęcia miało tylko 86 000km) smile.gif. Zero nagaru smile.gif, jakby silnik był przed momentem zmontowany w fabryce, więc u mnie nie ma możliwości, aby w kanałach olejowych coś się zebrało shocked.gif To na jakim oleju szanowny kolega śmiga? Moje autko w 94 roku, zalane było półsyntetyczną Selenią (w styczniu był odbiór). Pierwsza i następne wymiany: Lotos Synthetic 5W/40 i na razie tak zostanie, przebiegi roczne znów zmaleją... Cóż, UNO poszło na małą zasłużoną emeryturę po zakupie zabawki wymienionej w podpisie - ale nie zamierzam go nikomu "oddać" - stan techniczny idealny (łącznie z blachami). Nikt obcy nie zadba lepiej o niego niż ja smile.gif A żeby nie było mu smutno, to po powrocie z pracy stawiam obok niego młodszą siostrę "wielką kropkę" smile.gif

Napisano

> Kręcić silnik bez oleju??? Nigdy tak nie robiłem i nie zrobię.

Jeszcze nikt kilkoma obrotami nie zatarł silnika. Byłem kiedyś na targach motoryzacyjnych i odpalali silnik bez oleju nawet na kilka minut, po czym nalali kieliszek Militecu, na którym silnik pracował kilka godzin i nie zatarł się yikes.gif

Napisano

> a rozrusznik

> co zupelnie niczym nie grozi, wiec spokojnie mozna wlaczyc i wylaczyc

Pewnie, że nic się nie stanie. Zawsze kręcę silnikiem przy zmianie oleju.

Napisano

Nie przekonacie mnie do tej metody smile.gif

Napisano

> Nie przekonacie mnie do tej metody

ja ZAWSZE po spuszczeniu oleju wypychalem autko z garazu na podjazd na wbitej "5"... elektrycznie nie odpalalem coprawda ale recznie przekrecalem motor kilka cykli

Napisano

> Nie przekonacie mnie do tej metody

Przecież jak zapalasz silnik to też przez chwilę pracuje praktycznie bez oleju. No chyba, że masz super hiper olej który od pierwszego obrotu wału przylega do silnika i tworzy cieniutką warstewkę filmu... ehhh te reklamy.

Napisano
  • Autor

Qurcze teraz to ja już nie wiem co mam zrobić spineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifhehe.gif

Napisano

> Qurcze teraz to ja już nie wiem co mam zrobić

rob jak uwazasz, uwazaj jak robisz 20.GIF

Napisano

Ale przynajmniej elementy, które się ze sobą stykają mają warstewkę oleju, która na chwilkę wystarczy - przecież całość nie spłynie. Podczas kręcenia silnikiem bez oleju warstwa zostanie wytarta i silnik po zalaniu olejem dłużej pracuje w niekorzystnych warunkach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.