Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno 1,4ieS; Tylnie hamulce - Jak mają hamować?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Mam problem z siłą hamowania tylnich hamulców w UNIE.

Jak mocno orientacyjnie mają hamować tylnie hamulce ?

Na WYŁĄCZONYM silniku gdy nacisnę lekko - nie hamuje nic, nacisnę dość mocno - trzeba włożyczyć trochę siły ale można spokojnie ręką kręcić, gdy przytrzymam się kierownicy i nacisnę z całej siły - kołem już tak normalnie nie obrócę ale gdy założę klucz na śrubę, to koła gdyby chciał dobrze dokręcić - nie dokręci.

Prawe koło hamuje jeszcze słabiej.

Aha, a przy włączonym silniku jest podobnie, z tym tylko, że nie trzeba wkładać tak dużej siły w naciskanie pedału.

Szczęki nie są starte, a hamulec nożny jeśli chodzi o tylnie koła hamuje minimalnie gożej niż ręczny.

Z przodu jest wszystko ok. A jeszcze odnośnie tylnich hamulców, gdy bardzo często hamuje, są zimne, a przednich się nie da dotknąć, a tylnie zimne całkowicie.

Płyn hamulcowy wymieniany, rozpieraki wymienione, wycieków nie ma, pedał trochę opada, oczywiście układ odpowietrzony, opada do takiego momentu, aż tak przy blokuje, tak jakby stukało, to jest przy 1/3 naciśnięciu.

A jeśli chodzi o korektor hamowania, to można go jakoś sprawdzić ? I jak powinny orietnacyjnie hamować tylnie hamulce, tak słabo ?

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.

Napisano

> Witam wszystkich.

> Mam problem z siłą hamowania tylnich hamulców w UNIE.

> Jak mocno orientacyjnie mają hamować tylnie hamulce ?

> Na WYŁĄCZONYM silniku gdy nacisnę lekko - nie hamuje nic, nacisnę

> dość mocno - trzeba włożyczyć trochę siły ale można spokojnie

> ręką kręcić, gdy przytrzymam się kierownicy i nacisnę z całej

> siły - kołem już tak normalnie nie obrócę ale gdy założę klucz

> na śrubę, to koła gdyby chciał dobrze dokręcić - nie dokręci.

> Prawe koło hamuje jeszcze słabiej.

> Aha, a przy włączonym silniku jest podobnie, z tym tylko, że nie

> trzeba wkładać tak dużej siły w naciskanie pedału.

> Szczęki nie są starte, a hamulec nożny jeśli chodzi o tylnie koła

> hamuje minimalnie gożej niż ręczny.

> Z przodu jest wszystko ok. A jeszcze odnośnie tylnich hamulców, gdy

> bardzo często hamuje, są zimne, a przednich się nie da dotknąć,

> a tylnie zimne całkowicie.

> Płyn hamulcowy wymieniany, rozpieraki wymienione, wycieków nie ma,

> pedał trochę opada, oczywiście układ odpowietrzony, opada do

> takiego momentu, aż tak przy blokuje, tak jakby stukało, to jest

> przy 1/3 naciśnięciu.

> A jeśli chodzi o korektor hamowania, to można go jakoś sprawdzić ? I

> jak powinny orietnacyjnie hamować tylnie hamulce, tak słabo ?

> Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.

powiem tyle że jak masz koła podniesione to korektor hamowania silnie ogranicza ciśnienie w tylnym obwodzie hamulcowym.

jak chcesz sprawdzic to tak żeby przy podniesionych kołach tylna belka zajmowała to samo położenie co przy opuszczonych.

pozdr

Napisano
  • Autor

Przy podniesieniu za tylnie zawieszenie również podobnie hamują.

A podczas gdy samochód jest na kołach sprężyna od korektora siły hamowania jest luźna, zbiornik jest napełniony 1/5 paliwa, a butla 40L jest napełniona 1/2 LPG a sprężyna luźna. A podczas kilku gwałtowniejszych hamowań bardzo mocno grzeją się przednie felgi, nawet zaczyna się dymić z opony a tylnie felgi całkowicie zimne, może świadczyć to, że słabo hamuje tył.

A jeśli jest wszystko w porządku to jak mają się zachowywać tylnie hamulce, one zaczynają hamować wtedy co przednie, tylko że słabiej ? Czy najpierw zaczyna hamować przód ?

Napisano

Witam!

Na samym wstępie chcę zaznaczyć, że nie jestem mechanikiem i za takowego się nie uważam:P Jednak mam Uno już dłuższy czas i co do hamulców tylnych w Uno 1.4 mogę coś powiedzieć... miałem swego czasu bardzo podobny problem: przód silnie hamował(nagrzewał również) przy czym tył nawet na szutrze nie dawał żadnych znaków życia, nie pomogła wymiana przewodów, ani też...i tu uwaga: samego korektora(skalibrowanego rzecz jasna po założeniu w warsztacie)! Tak więc w oczekiwaniu na kolejny korektor usunąłem ten element w ogóle i tak już zostało - przód hamuje mocno, a tył nie wiele gorzej. Zaznaczam, że podczas szybkiej jazdy na zakręcie ostre hamowanie może skończyć się bardzo nieciekawie, ale ogólnie teraz hamulce spisują się (jak na Uno) rewelacyjnie i nie mam do nich większych zastrzeżeń! Choć mimo wszystko polecam popróbować z korektorem/jego wymiana itd...

Pozdro!!! zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

Próbuję teraz jakoś zmodyfikować ten korektor i po podłożeniu śruby aby jej naciąg był większy i max. wyregulowaniu w taki sposób aby sprężyna była najwięcej naciągnięta - wreszcie tył zaczyna nieco hamować. Ręczny podciągnąłem to mi hamuje teraz cały czas i się nagrzewa lewe koło :\ linka coś kiepsko odbija, tzn. nierówno, gdyż prawe koło jest ok, rozpieraki i sprężyny i lewą linkę wymieniłem, prawa linka jest w dobrym stanie, tzn. chodzi mi o ten kawałek w pancerzu, a nie odbija dobrze tam gdzie linke wymieniłem. Ale felga jest zimniejsza od przedniej, bez używania hamulców. Ale prawe tylnie koło jeśli chodzi o nożny hamulec - gożej hamuje niż lewe, w październiku mam przegląd to się okaże. Po regulacji korektora pedał hamulca nie opada już tak nisko.

Napisano

Z mojej kilkuletniej obserwacji pojazdu zwanego fiatem uno wynika, że tylne (TYLNE TYLNE TYLNE a nie "tylnie") hamulce praktycznie nie działają.

Hamują słabo, ręczny po kilku miesiącach "zdycha".. przyzwyczaiłem się do tego i już z tym nie walczę.

W ogóle tylne hamulce są dużo mniej wydajne (skuteczne) od przednich, bo to przednie biorą na siebie większość obciążenia przy hamowaniu i tylne nie muszą być mocne, bo inaczej blokowałyby koła, ale dobrze by było gdyby były sprawne grinser006.gif

Napisano

> Z mojej kilkuletniej obserwacji pojazdu zwanego fiatem uno wynika, że

> tylne (TYLNE TYLNE TYLNE a nie "tylnie") hamulce praktycznie

> nie działają.

> Hamują słabo, ręczny po kilku miesiącach "zdycha".. przyzwyczaiłem

> się do tego i już z tym nie walczę.

> W ogóle tylne hamulce są dużo mniej wydajne (skuteczne) od przednich,

> bo to przednie biorą na siebie większość obciążenia przy

> hamowaniu i tylne nie muszą być mocne, bo inaczej blokowałyby

> koła, ale dobrze by było gdyby były sprawne

hmm.gif

Z moich doświadczeń wynika cos zupełnie odwrotnego, chyba że ja mam coś innego niż UNO.

Tylne hamulce działają słabo, na badaniach przód wyskakiwał z wałków nawet jak dociskałem powoli, tył dochodził do 1/4 - 1/3 wartości tego , ale po sporym obciążeniu to wartości na ekranie były już dobre a nawet bardzo dobre. Ręczny działał zawsze dobrze, na starych szczękach zaciągnięcie na max było na 5 ząbku, teraz na nowych szczękach po wyraźnym popuszczeniu linki tył blokuje już na 3 ząbku i to tak, że samochód staje dęba. Nie wyobrażam sobie u mnie w górach jazdę bez ręcznego, gdzie z wielu miejsc trzeba wyjechać pod stromą górkę (np z podporządkowanej, a za tobą inny samochód z odległości kilkudziesięciu a czasami kilkunastu centymetrów)

Napisano

> Z moich doświadczeń wynika cos zupełnie odwrotnego, chyba że ja mam

> coś innego niż UNO.

> Tylne hamulce działają słabo, na badaniach przód wyskakiwał z wałków

> nawet jak dociskałem powoli, tył dochodził do 1/4 - 1/3 wartości

> tego , ale po sporym obciążeniu to wartości na ekranie były już

> dobre a nawet bardzo dobre. Ręczny działał zawsze dobrze, na

> starych szczękach zaciągnięcie na max było na 5 ząbku, teraz na

> nowych szczękach po wyraźnym popuszczeniu linki tył blokuje już

> na 3 ząbku i to tak, że samochód staje dęba. Nie wyobrażam sobie

> u mnie w górach jazdę bez ręcznego, gdzie z wielu miejsc trzeba

> wyjechać pod stromą górkę (np z podporządkowanej, a za tobą inny

> samochód z odległości kilkudziesięciu a czasami kilkunastu

> centymetrów)

Widzę że rozmawiamy o tym samym, tylko mam inny "prób bólu" rotfl.gifrotfl.gif

Moje tylne też na torze diagnostycznym pokazują OK, ale jeżeli chodzi o ręczny to jest dobry jedynie tuż po regeneracji... max pół roku i ręczny "siada". Tzn. działa tak jak powinien - auto zaparkowane stoi, ale mi trzeba coś więcej - ma blokować koła na suchej jezdni przy 60 km/h grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif a tego już nie robi frown.gif

Napisano

> Widzę że rozmawiamy o tym samym, tylko mam inny "prób bólu"

> Moje tylne też na torze diagnostycznym pokazują OK, ale jeżeli chodzi

> o ręczny to jest dobry jedynie tuż po regeneracji... max pół

> roku i ręczny "siada". Tzn. działa tak jak powinien - auto

> zaparkowane stoi, ale mi trzeba coś więcej - ma blokować koła na

> suchej jezdni przy 60 km/h a tego już nie robi

hmm.gif to rzeczywiście ból , ostatnio robiłem tylne hamulce i jak do tej pory to jestem zadowolony - a to juz kilka miesięcy trwa.

Tył blokuje zawsze jak zaciągnę ręczny, i przynajmniej teraz małżonka nie będzie jeździć z zaciągniętym ręcznym, co jej się - czasami-, ale zdarzało na starych szczękach. Teraz bez popuszczenia ręcznego samochód po prostu nie ruszy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.