Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

srodki na rdze

Featured Replies

Napisano

279153409-111111.JPG Witam, pany jaki najlepszy srodek na rdze polecacie bo mnie rudy wyskoczył i to w bardzo niemiłym miejscu sick.gif chyba w gorszym juz wyskoczyc niemogło crazy.gif

hmm co myslicie o preparacie BRUNOX czy siakos tak taka malusia fiolka chyba 50ml kosztuje 12zł

a drogim preparatem ktory mam jescze w glowie jest farba Corizon czy tez siakos tak, jest ona do malowania statków ,mostow i takich tam,

myslałem ktoryms z tych preparatów wymaziac rudego a potem jak dobrze wyschnie konserwacjąto zalac , co myslicie ??

post-52137-14352484334779_thumb.jpg

Napisano
uzbroj_zlo.gifMoja rada taka pierw wyczyscic do czystej blaszki najlepioej jakas nakladka na wieratrke i jazda brawo.gif Nastepnie zapodac na to jakis dobry odrdzewiacz i zostawic na pare godzin, po tym wszystkim albo jakis podklad albo minie, i potem to dopiero jakas konserwacja wurtha albo czyms podobnym
Napisano

używałem Brunoxa, rzeczywiście dobrze żżera rdzę już podczyszczoną, ponoĆ zatrzymuje jej rozwój, ale miejsce nim potraktowane musi dobrze wyschnąĆ, bo jest dziwnie "lepiące" (podobno można podgrzaĆ, aby zupełnie wyschło"

Napisano

Dobrze wyczyscic, potraktowac jakims odrdzewiaczem, dobrze przemyc benzynka ekstrakcyjna, autocolor'owska "713" na to a nastepnie podklad i ewentualnie lakierek wink.gif

Napisano

Ja używałem cortiny czy jakoś tak. Wyczyściłem na poczatku pozniej cortina taka w małej butelce pomalowałem.W miejscach gdzie była rdza zrobiło sie fioletowo.tak dwie warstwy.Nastepnie cortina taka juz bardziej przpominającą farbe taka czerwona-brązowa 2 razy i na koncu lakier i nic nie wychodzi narazie.Tylko trzeba dobrze odczekac pomiedzy warstwami smile.gif

Napisano

to tam nie ma konserwacji boje_sie.gif? u mnie byla, moze poprzedni wlascicel zadbal lub z fabryki tak wyjechalo!

ale do rzeczy - wyczyscic jak najlepiej, jakims dobrym odrdzewiaczem, podklad (ja uzywam minii), potem lakier i powinno byc gut

Napisano

A mozna poznej jak juz lakierem sie zrobi pomalowac bitexem bo sie wlasnie zastanawiam bo to takie miejsce????

Napisano

> A mozna poznej jak juz lakierem sie zrobi pomalowac bitexem bo sie

> wlasnie zastanawiam bo to takie miejsce????

Cortanin sie to nazywa i jest to zwykły odrdzewiacz... Co do biteksu to jak dla mnie pomysł ok.gif

Napisano

wyjmij blotnik i kolumne , wyszlifuj kontowka , pomaluj farba na rdze (w takich malych butelkach, wyglada jak bejca i pachnie orzechami wloskimi) jak wyschnie to spokojnie mozna prysnac podkladem i kolorem albo zamiast koloru to odrazu konserwacja . to jest oczywiscie wersja dla lubiacych dlubac zlosnik.gif mozesz tez rypnac odrdzewiacza na to i bez rozkrecania w miare dobrze to zrobic zlosnik.gif

Napisano

Wyczyść to i pomaluj szarym podkładem i po tym można jeszcze prysnąć taką czarną gumą używaną do konserwacji progów, podwozi itp.

Napisano

> A mozna poznej jak juz lakierem sie zrobi pomalowac bitexem bo sie

> wlasnie zastanawiam bo to takie miejsce????

tak, zmeczony bylem i zapomnialem napisac, jak najbardziej NALEZY potem pojechac konserwacja waytogo.gif

Napisano

Ja coś podobnego miałem pod spodem i na progach, polecam użycie preparatu na rdze nie pamiętam nazwy, w takiej małej puszcze metalowej z denkiem firmy APP, do tego pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu tego miejsca, do samej blachy, najlepszym rozwiązaniem jak koledzy wspomnieli, będzie nasadka na wiertarce. I na sam koniec koniec, zabezpieczenie tego miejsca masą bitumiczną. Ja na jesieni zrobiłem dokładną konserwację w swoim cento: nadkoli tylnych, przednich błotników, przedniej i tylnej belki, podwozia, oraz progów i do tego używałem baranka firmy APP i koledze polecam zrobienie tak samo. Do dziś praktycznie nic nie odłazi, świetnie się trzyma i zero rdzy.

A tak przy okazji który to rocznik, że nie ma żadnego zabezpieczenia antykorozyjnego. Mój z `94 i po kupnie już był umazany czarną mazią. smile.gif

Napisano
  • Autor

hmm panie kochany grodzien 97 auto było w domu a cos kolo 20 stycznia 98 pierwsza rejstracja, i tak dzis ze srobokretem i szczotą szalałem i tam jest baranek na wszystkim i pomalowany w kolor nadwozia, no ale bez przesady zeby tak to zlapało i to w tym miejscu gdzie nadkole jest oslabiony.gif auto niebylo bite wszystko od nowosci lux zaczołem sie zabierac do wymiany przewodow hamulcowych bo w rece sie łamały to i to znalazłem oslabiony.gif

Napisano

Ja proponuje przejechac co sie da jakism papierem albo wiertara z luznej rdzy a na to hmareite. Jak wyschnie pozadnie (2 warstwy). To bitexem.

Robilem tak w maluchu jak tam zatrzymalo korozje to i tu da rade palacz.gif

Napisano

> Witam, pany jaki najlepszy srodek na rdze polecacie bo mnie rudy

> wyskoczył i to w bardzo niemiłym miejscu chyba w gorszym juz

> wyskoczyc niemogło

> hmm co myslicie o preparacie BRUNOX czy siakos tak taka malusia

> fiolka chyba 50ml kosztuje 12zł

> a drogim preparatem ktory mam jescze w glowie jest farba Corizon czy

> tez siakos tak, jest ona do malowania statków ,mostow i takich

> tam,

> myslałem ktoryms z tych preparatów wymaziac rudego a potem jak dobrze

> wyschnie konserwacjąto zalac , co myslicie ??

w castoramach i inncyh takich jest prepart do rdzy, ten tani kosztuje około 5-6 zł, i są droższe około 30 zł. Sam kiedyś kupiłem ten tani, on jest na bazie jakiegoś kwasu (nie pamiętam) trochę piecze w recę zeby.GIF ja tego nie używałem do samochodu ale dało rade na to co robiłem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> w castoramach i inncyh takich jest prepart do rdzy, ten tani kosztuje

> około 5-6 zł, i są droższe około 30 zł. Sam kiedyś kupiłem ten

> tani, on jest na bazie jakiegoś kwasu (nie pamiętam) trochę

> piecze w recę ja tego nie używałem do samochodu ale dało rade

a jam to zrobił tak :

kupiłem tego BRUNOXa (na ktorym pisze mniej wiecej tak ze niewolno nakładac na czystą blache musi byc chodz troszke skorodowana tylko tam oczywiscie nie ze to co pukne młotkiem to odpadnie) wyczysciłem tak dosc dosc to miejsce wziołem opalarke i troszke nagrzałem te miejsca odtłusciłem , pomalowałem tym preparatem nawet ładnie siadł po 4 godzinach poprawilem delikatnie potem wziołem moja starą konserwacje do ktorej dolałem dosc dosc oleju i podgrzałem ją znowu opalarkiem smile.gif i wzionem wymaźnołem cale nadkole. A amora jak zakładałem to zrobiłem papierową uszczelke ktorą tez dosc dosc wymaziałem smarem no i jescze na nią tez dałem smaru tak ze ładnie wyłaził jak przykrecalem amora, no i tak sie skonczyla jedna strona. Co o tym myslicie chyba powinno trzymac ?? jak nie to trzeba bendzie zaspawac maske i do niej przykrecac amory zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> na to co robiłem

Napisano

Brunox jest niezly, ale ma jedna wade. Zeby prawidlowo zadzialal trzeba po pomalowaniu odczekac 4 dni przed nalozeniem lakieru badz konserwacji. Jak juz ktos wspominal wystarczy pod Brunoxa oczyscic papierem sciernym, bo wchodzi on w reakcje z rdza. Na to dalbym Valvoline Tectyl lub Wurth "Stone Guard Black" (nie polecam Bitexu, bo lubi sie luszczyc i pekac).

Napisano

Wiecie co, tak czytam wasze posty, to wiekszosc pisze jakis dobry ordzewiacz.

Z tego co testowalem na rynku to wszystko o dupe rozczaś jest.

Glupi hamerite jest o niebo lepszy od tych pseudo ordzewiaczy.

Jak ktoś szuka dobrego ordzewiacza to musi z zagranicy sprowadzić sobie dwu skladnikowy ordzewiacz. A tak to po prostu szajs do potęgi N

Bo żaden ordziewacz co stosowalem nie powoduje że miejsce korozji po za aplikowaniu stawało sie twardym ,jakby zalanym klejem miejscem, tylko w tych preparatach na polskim rynku blacha zmienia kolor i tyle.

Napisano

Ja mam takie pytanko. Piaskował ktoś cienkiego od dołu. Ile to może kosztować?? A może ktoś inaczej pozbywał siękonserwacji??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.