Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz do Mondeo MKII 1.8 16V Zetec jaka instalka podejdzie ?

Featured Replies

Napisano

Przymierzam sie do kupna takiego auta. Czytalem, ze w focusie sa jakies ceramiczne gniazda zaworow i nie bardzo tam gaz montować.

Za wiele o tym silniku powiedziec na razie nie umiem poza pojemnoscia , ze to Zetec i ma 16V...

Ponoć ma 115 KM

Czy on ma 2 sondy lambda ?

2 Gen podejdzie czy tylko sekwencja ?

Za wszystkie sugestie z gory dzieki.

Napisano

z tego co zlyszalem zteki maja delikatne glowice i nie wiem czy to wytrzyma gaz.... II gen odpada wg mnie

pozdro

Napisano
  • Autor

> z tego co zlyszalem zteki maja delikatne glowice i nie wiem czy to

> wytrzyma gaz.... II gen odpada wg mnie

> pozdro

moze byc i 4 gen byle by silnika szlak nie trafil.

Auto chce kupic na conajmniej 4 lata..

Napisano

> moze byc i 4 gen byle by silnika szlak nie trafil.

> Auto chce kupic na conajmniej 4 lata..

Podstawa to lubryfikacja przy tym silniku i możesz spać spokojnie.

Napisano

> moze byc i 4 gen byle by silnika szlak nie trafil.

> Auto chce kupic na conajmniej 4 lata..

nie wiem czy dokładnie taki sam silnik jest w Focusie i Mondeo ale znam gościa (z innego forum), który zrobił tym pierwszym na instalce 4 gen. ponad 180kkm (łącznie jest już ok. 200kkm) i po za okresowymi przeglądami nic w samochodzie nie robił.

ps. lubryfikacji nie ma zamontowanej

pozdro

Napisano
  • Autor

> Podstawa to lubryfikacja przy tym silniku i możesz spać spokojnie.

2 gen podejdzie pod to ? jakie sa koszta zwiazane z lubrifikacja ? jakis plyn sie kupuje , ile go idzie ?

Napisano

> 2 gen podejdzie pod to ? jakie sa koszta zwiazane z lubrifikacja ?

> jakis plyn sie kupuje , ile go idzie ?

Nie bawiłbym się w IIgen. Płyn owszem kupuje się i 100ml na ok 1kkm spalanego paliwa.

Edit: Ceny nie znam bo od 3 miesięcy nie jestem w temacie oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Nie bawiłbym się w IIgen. Płyn owszem kupuje się i 100ml na ok 1kkm

> spalanego paliwa.

> Edit: Ceny nie znam bo od 3 miesięcy nie jestem w temacie

Gazownicy w Kielcach nie wiedzia co to lubrifikacja gniazd zaworowych i tego nigdy nie robia love_4.gif

Napisano

> Gazownicy w Kielcach nie wiedzia co to lubrifikacja gniazd zaworowych

> i tego nigdy nie robia

Gazownicy u których robiłem Felkę 1,6 z kolei nie chcą gazować, jak nie założysz tej lubryfikacji. Wiem, bo kumpel ma Zetec-a 1,8 w Focusie i z nim byłem w trakcie rozmowy.

Dodatkowa instalka to ok. 250-300pln, płyn ok. 150 pln na chyba 15kkm. Są te płyny na Allegro to sobie dokładnie popatrz. Nazywa się to Flashlube. Dane z pamięci (mam dobrą, ale krótką), więc mogę się trochę mylić.

Napisano

Że tak tylko wkleję kawałek tekstu z innego forum - rozmowa dotyczyła montażu LPG do FFI z silnikiem 1,6; pk40 jeździ wersją 1,8 Zetec 16V:

"marivs napisał/a:

się "pk40" - wie lepiej niż gaziarze

Nie wiem lepiej niż gaziarze, tylko opieram się na tym co mówią ci prawdziwi fachowcy, na tyle leniwi, że wolą coś zrobić raz a dobrze i iść spokojnie na piwo niż grzebać wciąż przy jednej budzie i zbierać z...y.

magixJa na temat 1,6 wiele ci nie powiem, ale zadzwoń np. do S.KUTA MOTORS 022-781-77-41 lub napisz @-maila [email protected] . Tam się dowiesz u źródła, wszystko ci wyłożą jak "krowie na rowie", bo ta firma akurat specjalizuje się w gazowaniu silników Forda. Oni twierdzą, że jak na razie tylko jeden silnik Forda nie nadaje się pod gaz i jest to 1.8 SCI (130 KM). Do 1.6 niestety trzeba (?) dołożyć lubryfikator, co podwyższa koszt instalacji o ok 200PLn, ale za to wszystko hula jak się patrzy.- tak twierdzi Kuta Motors -

Gimnastikball napisał/a:

A o spalaniu stukowym słyszałeś ?

Mam nadzieję, że wiesz co sie wtedy dzieje z gniazdami zaworowymi.

I tu się mylisz.

" ...Gaz niszczy gniazda i zawory TYLKO jak jeździmy na gazie przy zimnym silniku. Zimny parownik nieodparowuje gazu i zimne "krople" gazu zamrażają zawory i gniazda, a za chwile wybuch mieszanki i rozhartowanie materialów...". Zaś kwestia przyspieszonego zużywania sie gniazd zaworowych nie wynika z "suchego paliwa" ale z faktu, że LPG ma liczbę oktanową nawet do 115, czyli podobną jak benzyna Shell V-Power Racing. Podwyższenie liczby oktanowej paliwa powoduje wydłużenie czasu spalania mieszanki paliwowo-powietrznej, ale działa tym samym działa przeciw stukowo. Aby zapobiec dopalaniu mieszanki w kanale wydechowym wystarczy nieco przyspieszyć punkt zapłonu przy zasilaniu gazem w stosunku do paliwa benzynowego - służy do tego tzw. wariator (przykład http://www.czakram.pl/katalog1.php?name=wariator ). Generalnie silniki zasilane LPG wykazują co najmniej takie same przebiegi jak na PB ."

Napisano

Taaaa... Teorię to można sobie dorobic do wszystkiego.W to zamarzanie zaworów pod wpływem kropli gazu to jakoś mi się nie chce wierzyć. Przecież gaz rozpręża się w parowniku i do głowicy jest doprowadzony w fazie lotnej. Chyba, że gdzieś po drodze znów sie spręża... A ile to ciepła musiałaby pobrać taka kropla gazu w czasie odparowywania, żeby zawór zamrozić gwałtownie w czasie jednego suwu ssania...

Poza tym przecież podobne zjawisko występuje przy uruchamianiu zimnego silnika na benzynie, zwłaszcza zimą.

Niezależnie od wszelkich teorii sam nie ryzykowałbym remontu szesnastozaworowej głowicy dla oszczędności 200-250 zł przy montażu instalacji za 3 kpln. Samo uzupełnianie płynu też nie jest ani częste, ani kosztowne.

Napisano

Ale wyraźnie w skopiowanym przeze mnie tekście jest napisane, że przy zimnym a nie ciepłym silniku oraz przy zimnym a nie rozgrzanym parowniku.

Zresztą powołując się dalej na ten tekst wynika, że jedynie jeden silnik forda nie da się zagazować (wg. ww. firmy Kuta)

Napisano

> Przymierzam sie do kupna takiego auta. Czytalem, ze w focusie sa

> jakies ceramiczne gniazda zaworow i nie bardzo tam gaz montować.

> Za wiele o tym silniku powiedziec na razie nie umiem poza pojemnoscia

> , ze to Zetec i ma 16V...

> Ponoć ma 115 KM

> Czy on ma 2 sondy lambda ?

> 2 Gen podejdzie czy tylko sekwencja ?

> Za wszystkie sugestie z gory dzieki.

Rodzony mój brat miał takiego mondka 1,8 z 99r. Po założeniu sekwencyjnego gazu głowica wytrzymała kilkanaście tysięcy km. Polegało to na tym, że przez te kilkanaście tysięcy trzeba było co raz to regulować zawory, aż w końcu zabrakło regulacji. Zrobili remont głowicy, coś tam powymieniali i od tej pory latał bezproblemowo.

Napisano

> 2 Gen podejdzie czy tylko sekwencja ?

> Za wszystkie sugestie z gory dzieki.

w tym silniku zasada jest prosta:

jeśli czarna pokrywa to płytkowa regulacja zaworów, czyli trzeba pilnować jak oka w głowie, innaczej się rozpadnie.

jeśli pokrywa zaworów srebrna to regulacja hydrauliczna, w tym przypadku jest lepiej.

silnik ma plastikowy kolektor, jest mocny więc ludzie wstawiają z sukcesem IIgen choć teraz to zabieg nieopłacalny i lepiej założyc sekwencję. mam kilku klientów z zetekami, zadowolonych klientów.

o lubryfikacji poczytaj na jakimś forum klubowym, ja zgadzam się w większością opini, jaką? zjedzą mnie jak to napiszę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> w tym silniku zasada jest prosta:

> jeśli czarna pokrywa to płytkowa regulacja zaworów, czyli trzeba

> pilnować jak oka w głowie, innaczej się rozpadnie.

> jeśli pokrywa zaworów srebrna to regulacja hydrauliczna, w tym

> przypadku jest lepiej.

> silnik ma plastikowy kolektor, jest mocny więc ludzie wstawiają z

> sukcesem IIgen choć teraz to zabieg nieopłacalny i lepiej

> założyc sekwencję. mam kilku klientów z zetekami, zadowolonych

> klientów.

> o lubryfikacji poczytaj na jakimś forum klubowym, ja zgadzam się w

> większością opini, jaką? zjedzą mnie jak to napiszę

Ten co go ogladalem ma srebrna pokrywe zaworów i przebieg ok 170tys km.

Wczoraj przypadkowo rozmawialem z posiadaczem takiego forda , ktory ma na gazie zrobione 250tys km a caly silnik ok 330tys. O lubryfikacji nie slyszal bo sie nie zna na tym, tylko jezdzi na wymiane olejow itp. Instalacja zakladana byla parelat temu nawet nie wie jaka.

Ogolnie chwalil auto i problemow z nim nie ma hmm.gif

Napisano

> Ten co go ogladalem ma srebrna pokrywe zaworów i przebieg ok 170tys

czyli do zagazowania palacz.gif dokładnych info poszukaj na forach klubowych, tam ludzie ćwiczą wszelkie odmiany gazu w tych autach.

> km.

> Wczoraj przypadkowo rozmawialem z posiadaczem takiego forda , ktory

> ma na gazie zrobione 250tys km a caly silnik ok 330tys. O

> lubryfikacji nie slyszal bo sie nie zna na tym, tylko jezdzi na

> wymiane olejow itp. Instalacja zakladana byla parelat temu nawet

> nie wie jaka.

> Ogolnie chwalil auto i problemow z nim nie ma

i masz przykład ok.gif

Napisano

> Do 1.6 niestety trzeba (?) dołożyć lubryfikator, co podwyższa koszt instalacji o ok 200PLn, ale za to wszystko hula jak się patrzy.

Czytałem kiedyś o lubryfikacji i nijak nie mogę zrozumieć jak to działa - szczególnie na zawory wydechowe po spaleniu mieszanki - wtedy wypalają się najbardziej ...

> Gaz niszczy gniazda i zawory TYLKO jak jeździmy na gazie przy zimnym silniku. Zimny parownik nieodparowuje gazu i zimne "krople" gazu zamrażają zawory i gniazda, a za chwile wybuch mieszanki i rozhartowanie materialów

Zawsze myślałem, że na tym właśnie polega hartowanie - gwałtowne zmiany temperatury - nagrzanie i gwałtowne ochłodzenie. Rozhartowanie zaś polega na nagrzaniu materiału i bardzo powolnym stygnięciu ...

Jest jeszcze jedna kwestia - jak do zaworów mogą dochodzić "krople" gazu - szczególnie przy instalacji 2 generacji, gdzie mieszalnik jest oddalony od nich o kilkadziesiąt cm ...

Z kolei w przypadku instalacji 4 generacji bardzo trudno jest uruchamiać auto na gazie ...

Jeszcze jedna kwestia - instalacje 5 generacji - wtrysk w fazie ciekłej prawie bezpośrednio na zawory - tam bardzo istotne jest nawiercenie wtrysków gazu pod odpowiednim kątem w kolektor dolotowy - zgodnie z tą teorią instalacje 5 gen. powinny bardzo szybko niszczyć głowice silników, a są dla nich najbezpieczniejsze ...

> Zaś kwestia przyspieszonego zużywania sie gniazd zaworowych nie wynika z "suchego paliwa" ale z faktu, że LPG ma liczbę oktanową nawet do 115, czyli podobną jak benzyna Shell V-Power Racing.

Oj chyba V-power ma trochę mniej - nie znam się za bardzo, ale myślę, że ma nie więcej jak 103-105 ...

Poza tym jakby tak było, to na przestrzeni wielu lat - zmiany paliwa z 78 - 84 - 94 - 98, obecne głowice powinny być wykonywane z lepszych materiałów, a jest wręcz odwrotnie - czytaj właśnie ford, toyota ...

> Generalnie silniki zasilane LPG wykazują co najmniej takie same przebiegi jak na PB ."

A to chyba jedyna zdanie z którym się zgadzam ...

Napisano

wszystko pięknie tomto ale... po to stosuje się "ceramiczne" gniazda zaworów (osobiście wątpię aby takie były bo wszyscy piszą, że takie są ale nikt ich nie widział), że są mało wrażliwe na zmiany temperatur - gorąco czy zimno wciąż zachowują swoje wymiary nominalne a co za tym idzie nie ma większego znaczenia co tam w cylindrach bądź głowicy się dzieje. idąc dalej tym tropem można by domniemywać, że nie ma znaczenia czym i w jaki sposób są zasilane silniki benzynowe bo na ceramicznych będę zdecydowanie dłużej, trwalej i bez szkody dla silnika pracować.

jedyne z czym mogę się zgodzić to luzy zaworowe... te akurat należy kontrolować i mają znaczenie dla trwałości silnika - np. nie domykający się zawór może niszczyć uszczelniacze zaworów.. dalej nie piszę bo można sobie przestudiować budowę silnika i zobaczyć co się będzie działo (przedmuchy)

Napisano

> wszystko pięknie tomto ale... po to stosuje się "ceramiczne" gniazda zaworów (osobiście wątpię aby takie były bo wszyscy piszą, że takie są ale nikt ich nie widział)

Fakt, też ich nie widziałem, ale ja raczej mało widziałem, tylko nie wiem jaki ma to związek z ich wypalaniem, lubryfikacją zaworów wydechowych ...

W pewnym okresie było o tym głośno, ale później raczej słyszałem o materiałach gorszej jakości, ale nie ceramicznych, stosowanych ze względu na dokładniejsze sterowanie mieszanką i temp. spalania. Po prostu elektronika nie pozwala na przegrzewanie głowicy - mieszanka jest właściwa w pełnym zakresie obciążeń, a jak np. niewłaściwy jest sygnał z sondy, to elektronika zniejsza osiągi silnika do wartości bezpiecznych ...

> że są mało wrażliwe na zmiany temperatur - gorąco czy zimno wciąż zachowują swoje wymiary nominalne a co za tym idzie nie ma większego znaczenia co tam w cylindrach bądź głowicy się dzieje. idąc dalej tym tropem można by domniemywać, że nie ma znaczenia czym i w jaki sposób są zasilane silniki benzynowe bo na ceramicznych będę zdecydowanie dłużej, trwalej i bez szkody dla silnika pracować.

No właśnie to co napisałem wyżej - gorszej jakości materiały albo nie była to ceramika, tylko jakieś tworzywo sztuczne, które nie wytrzymywało temp. pracy na gazie.

Około 2 lata temu znalazłem w necie informację wydaną przez serwis forda na zachodzie - przede wszystkim Holandia. Informacja była jasna - auta w których montowany był silnik 1,8 i 2,0 ZETEC, a w których montowano instalacje LPG miały mieć wymieniane głowice - nie było nic o lubryfikacji, ja po prostu nie wierzę w jej działanie na zawory wydechowe.

Informacje dotyczyła nie wszystkich, ale konkretnych silników ...

> jedyne z czym mogę się zgodzić to luzy zaworowe... te akurat należy kontrolować i mają znaczenie dla trwałości silnika - np. nie domykający się zawór może niszczyć uszczelniacze zaworów..

Luzy to sprawa jasna. Muszą być kontrolowane i regulowane.

Mam punto2 z silnikiem 1.2 8V, regulowałem luzy po 25 tys. km - 4 zawory wydechowe, po 50 tys. km było ok. a po 75 tys. km 3 zawory wydechowe były do regulacji. Z każdym razem były w dolnej granicy, a ja zmieniałem na górną - dla świętego spokoju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.