Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytań o Stilo z silnikiem 1,9 JTD

Featured Replies

Napisano

Witam mam stilo dopiero 3 dzień więc wiele nie wiem jeszcze....

Nie mam instr. obsł. niewiem.gif ( juz czytałem, ze komuś fiat przysłał... food.gif )

- Co ile km wymienia sie olej w silniku 1,9 JTD 115 KM? ( w Silniku 1,6 mam co 20.000 a wymieniałem co 17-18.000)

- z tego co czytałem na tym forum to olej 0W40 lub 5W40 syntetyczny "( obecnie w mojej brawie mam 0w40 Lotosa a przebieg jak widac ok.gif )

- Sprzęgło - w moim STILO dosc ciezko pracuje ( w stosunku do bravy 1,6 ) no i musze cisnąc do końca aby wysprzeglic ? czy to normlne ?

Dodatkowo przy puszczaniu słyszę czasami jakby tyrkotanie - mi to wygląda na łożysko docisku a poprzedni własciciel twierdził ze to przegub wewnetrzny.... frown.gif

- Jakie przyspieszenie powinien miec do 100 km niewiem.gif (przy ciepłym silniku) myslę że jest to prosty test na moc / sprawnośc silnika bez kozystania z hamowni... hmm.gif

- Przy jakim przebiegu średnio pada sprzęgło ( czytałem wiele ale głównie były opisane silniki na PB/LPG hmm.gif W bravie to było w przedziale 110 - 135 tys Km - mi padło przy 124 tys km... )

Napisano

> - Jakie przyspieszenie powinien miec do 100 km (przy ciepłym

> silniku) myslę że jest to prosty test na moc / sprawnośc silnika

> bez kozystania z hamowni...

ile to trwa nie wiem ale na poszczegolnych biegach wyglada to u mnie nastepujaco:

1/ ruszam

2/costam sie przyspiesza ale glownie zwieksza sie halas

3/ tu auto ozywa i ciagnie do 130

4/ autko dalej ciagnie az pod 180

5/ narazie z przyczyn innych niz auto (krotki odcinek drogowy) dobrnalem do 210kmh i smiem twierdzic ze jeszcze sie da cos w tym temacie zrobic ale to juz jest walka z decybelami a przyrostu predkosci zdecydowanie mniej niz halasu.

Wiecej nie pomoge bo na moim stiloku nabite 49500 z czego moje jest 4500 od swiat wielkiej nocy tego roku.

Napisano
  • Autor

Czy program eEPR - fiata i ten cennik tam zamieszczony dotyczy cen aktualnych w ASO?

Napisano

> ile to trwa nie wiem ale na poszczegolnych biegach wyglada to u mnie

> nastepujaco:

> 1/ ruszam

> 2/costam sie przyspiesza ale glownie zwieksza sie halas

> 3/ tu auto ozywa i ciagnie do 130

> 4/ autko dalej ciagnie az pod 180

> 5/ narazie z przyczyn innych niz auto (krotki odcinek drogowy)

prawdę mówiąc zadziwia mnie technika jazdy kolegi - do jakich obrotów kręcisz silnik?

Napisano

> Witam mam stilo dopiero 3 dzień więc wiele nie wiem jeszcze....

> Nie mam instr. obsł. ( juz czytałem, ze komuś fiat przysłał... )

> - Co ile km wymienia sie olej w silniku 1,9 JTD 115 KM? ( w Silniku

> 1,6 mam co 20.000 a wymieniałem co 17-18.000)

wg instrukcji co 20 kkm, ja zmieniam co 10

> - z tego co czytałem na tym forum to olej 0W40 lub 5W40 syntetyczny

> "( obecnie w mojej brawie mam 0w40 Lotosa a przebieg jak widac

> )

5w40 jest odpowiedni, ale to zależy na jakim oleju auto jeździło i jaki ma przebieg

> - Sprzęgło - w moim STILO dosc ciezko pracuje ( w stosunku do bravy

> 1,6 ) no i musze cisnąc do końca aby wysprzeglic ? czy to

> normlne ?

prawidłowo pracujące sprzęgło powinno chodzić lekko

> - Jakie przyspieszenie powinien miec do 100 km (przy ciepłym

> silniku) myslę że jest to prosty test na moc / sprawnośc silnika

> bez kozystania z hamowni...

coś koło 11 s

> - Przy jakim przebiegu średnio pada sprzęgło ( czytałem wiele ale

> głównie były opisane silniki na PB/LPG W bravie to było w

> przedziale 110 - 135 tys Km - mi padło przy 124 tys km... )

150kkm powinno wytrzymać

Napisano
  • Autor

> 150kkm powinno wytrzymać

frown.gif to juz czas na nie.... oslabiony.gif

Wymienia sie sprzęgło z dociskiem i łożyskiem czy jeszcze koło 2-masowe na dokładkę... niewiem.gif

Napisano

> ile to trwa nie wiem ale na poszczegolnych biegach wyglada to u mnie

> nastepujaco:

> 1/ ruszam

szybko przybiera na obrotach i sporo pali

> 2/costam sie przyspiesza ale glownie zwieksza sie halas

to prawda wink.gif najlepiej do 2,5 tysiecy go kręcić wink.gif

> 3/ tu auto ozywa i ciagnie do 130

tu od 1,5 tysiąca odzywa się już turbina i autko ciągnie

> 4/ autko dalej ciagnie az pod 180

narazie miałem tylko 170 na 4 biegu rotfl.gif

> 5/ narazie z przyczyn innych niz auto (krotki odcinek drogowy)

> dobrnalem do 210kmh i smiem twierdzic ze jeszcze sie da cos w

> tym temacie zrobic ale to juz jest walka z decybelami a

> przyrostu predkosci zdecydowanie mniej niz halasu.

215km\h uzyskane przez brata ja narazieniemamtakiego zamiaru za krótko mam prawko rotfl.gif

> Wiecej nie pomoge bo na moim stiloku nabite 49500 z czego moje jest

> 4500 od swiat wielkiej nocy tego roku.

na moim jest 60000 z czego 54000 jest nasze zrobione po polskich drogach i autko jeździ i nie wykazuje żadnych potrzeb inwestowania w nie wink.gif

Autko jeździ na oleju 0w40 wink.gif i nie ma żadnych problemów z tym wink.gif więc jeśli ktoś się pyta czy polecam te Auto to szczerze mówię że TAK smile.gif

Napisano

> to juz czas na nie....

> Wymienia sie sprzęgło z dociskiem i łożyskiem czy jeszcze koło

> 2-masowe na dokładkę...

jeżeli czuć szarpania przy ruszaniu to trzeba się przyjrzeć ustrojstwu, dodatkowo te hałasy są niepokojące i tez mogą wskazywac na koło... niestety, przebieg nie jest normą, czasami sprzęgło wytrzymuje więcej ale średnio to wypada właśnie na 150kkm

Napisano

> prawdę mówiąc zadziwia mnie technika jazdy kolegi - do jakich obrotów

> kręcisz silnik?

> prawdę mówiąc zadziwia mnie technika jazdy kolegi - do jakich obrotów

> kręcisz silnik?

do bólu smile.gif Jestem nauczony sluchac slinika a nie patrzec na wskazowki. Kiedy auto przestaje ciagnac a zaczyna sie wycie motoru pora zmienic bieg. Na poprzednim wozie mam przebieg zblizony do bravki liska.Jedyna usterka zwiazana ze sprzeglem to zerwany kolnierz na lince sprzegla przez co caly mechanizm chodzil ciezko i skrzypial. Wystarczyla wymiana na nowa linke nie zapchana syfem.Mam nadzieje ze ten klekot jest znacznie trwalszy niz 1.4 z tipolota choc tam mialem silnik z "dobrej serii A160" czy jakos takos zlosnik.gif Byly jeszcze "159" ktore ponoc padaly jak muchy.

Moze klekoty tez sa produkowane falami smile.gif

Co do trzeszczacych plastikow, kiepskiego ale TANIEGO zawieszenia to jestem na to przygotowany.Wszelkiej masci elektronika i failury to nowosc dla mnie i poki co odpukac nie daje sie we znaki.

Instrukcja to chyba jest zbedna. Owszem jest kilka mykow np z sygnalizacja kierunkami czy beepem podczas otwierania autka. Zdecydowanie wiecej wyczytalem na kaciku ciekawostek niz z instrukcji za co bow.gif wszystkim zabierajacym glos na forum. No chyba ze chcesz instrukcje ( to do liska ) tylko poto by ja miec ot dla samegopoczucia lepszego. To wciaz fiat a ty sie z fiata przesiadl wiec zadnych czarow tu niema. I ostroznie na CPNach ! Teraz lapiesz za czarny wezyk ON i w drogedrive.gif

Napisano

> do bólu

dobrze wiedzieć od kogo samochodu nie kupować grinser006.gif

IMO kręcenie powyżej 4500 rpm nie ma sensu w przypadku JTD

Napisano
  • Autor

Ja znalazłem coś takiego....

" http://www.autoinstrukcje.bazarek.pl/opis.php/tid,126700/ "

cos ten link nie działa frown.gif... wpiszccie sobie: stilo w szukaj...

I juz zamówiłem... hmm.giffood.gif co prawda po włosku to nic nie rozumiem ale licze na pismo obrazkowe... bo jak nie to bbq.gif

Napisano

> Czy program eEPR - fiata i ten cennik tam zamieszczony dotyczy cen aktualnych w ASO?

ePer jest uaktualniany co miesiąc.

Napisano

> dobrze wiedzieć od kogo samochodu nie kupować

> IMO kręcenie powyżej 4500 rpm nie ma sensu w przypadku JTD

Wiesz , jezdzenie w tym stylu nonstop nie dalo by szans przezyc silnikowi kilku sezonow. To ze krece go do maxa to w sporadycznych sytuacjach, poprostu nie mam wewnetrznego hamulca by go pogonic do granic mozliwosci kiedy zachodzi potrzeba. Ale do rzeczy...

Dzis mialem krotka okazje kopnac klekota w gary, no ale droga to nie tor i zawsze sie jakis kapelusz znajdzie ktory nagle odczuwa nieodparte pragnienie na korzystanie z lewego pasa smile.gif

moze to bedzie jakims wykladnikiem :twoje "magiczne" 4,5krpm daje rowniutko 170kmh na 4 biegu przy obciazeniu 2 dorosle uczciwe osoby. Oponki 195/65/15 to tak dla doprecyzowania co liczniki pokazuja zlosnik.gif

Napisano

> twoje "magiczne" 4,5krpm daje

> rowniutko 170kmh na 4 biegu przy obciazeniu 2 dorosle uczciwe

> osoby. Oponki 195/65/15 to tak dla doprecyzowania co liczniki

> pokazuja

Całkiem interesujące jest te 4,5krpm na 4-tym biegu aż do 170km/h... i to jeszcze w klekocie hmm.gif

Napisano

> Całkiem interesujące jest te 4,5krpm na 4-tym biegu aż do 170km/h...

> i to jeszcze w klekocie

nalezy sie sprostowanie z mojej strony. Dzis jak wsiadlem do auta to mnie zamurowalo. Chodzi o kolorki na obrotomierzu. 4500 obrotow to jest na granicy bialo/czerwonej. Kreseczka nastepna po 4000 wskazywala by na 4250 obr. hmm.gif Nie wiem na ktora patrzylem sciana.gif . Musze ponowic test drive.gif

Napisano

> nalezy sie sprostowanie z mojej strony. Dzis jak wsiadlem do auta to

> mnie zamurowalo. Chodzi o kolorki na obrotomierzu. 4500

> obrotow to jest na granicy bialo/czerwonej. Kreseczka nastepna

> po 4000 wskazywala by na 4250 obr. Nie wiem na ktora

> patrzylem . Musze ponowic test

ja ostatnio dwa razy startowałem spod świateł dość ostro bu musiałem się zmieścić z lewego pasa na prawy...

i na jedynce tak jakoś do ok. 3,4krpm a dwa do oporu...przy zmianie na 2 mi zapiszczał jeszcze skubaniec...zadymił że chocho...nie wiem jaka była prędkość ale coś koło/ponad 90 napewno ale za to obroty już na czerwonym...przy tym doszedłem do wniosku że tego silnika nie ma co tak kręcić...no chyba że nie ma innego wyjścia...w moim przypadku zmiana biegu spowodowałaby przymusową nawrotkę na next skrzyżowaniu co mi się za bardzo nie widziało...;PPP

a tak poważnie to jazda dieslem to inna bajka i trzeba zmienić przyzwyczajenia...to nie 16 zaworowa benzynówka...;)))

Napisano

> na 2 mi zapiszczał jeszcze skubaniec...zadymił że chocho...nie

> wiem jaka była prędkość ale coś koło/ponad 90 napewno ale za to

> obroty już na czerwonym.

coś koło/ponad 90km/h na II biegu w dizlu boje_sie.gifhahaha.gif

Napisano

> coś koło/ponad 90km/h na II biegu w dizlu

Ja na dwójce doszedłem do około 80km/h i mnie odcięło. zlosnik.gif Ale to było 1.8, czyli benzyna. grinser006.gif Obroty około 7krpm. A skrzynia jest ta sama co w JTD. wink.gif

Napisano

> Ja na dwójce doszedłem do około 80km/h i mnie odcięło. Ale to było

> 1.8, czyli benzyna. Obroty około 7krpm. A skrzynia jest ta sama

> co w JTD.

Hmm jakie przelozenie glowne jest w skrzyni jtd ? Raczej od 1,8 nie jest , bo juz na 2 biegu jtd przelozenie jest cos kolo 1.5:1 czyli takie jak w wiekszosci wolnossakow na 3 biegu niewiem.gif

Napisano

no pany, dalem klekotowi znowu posmakowac troszkie i testa ponowilem.

podsumowujac.

4250 obroty = 170kmh , 4 bieg , opony 195/65/15.

Napisano

> coś koło/ponad 90km/h na II biegu w dizlu

nie wiem może mniej...nie będę się sprzeczał bo nie miałem czasu na wpatrywanie się w zegary...

może i 80...swoją drogą niech mnie ktoś oswieci przy ilu jest odcinka w jtd?

Napisano

> nie wiem może mniej...nie będę się sprzeczał bo nie miałem czasu na

> wpatrywanie się w zegary...

> może i 80...swoją drogą niech mnie ktoś oswieci przy ilu jest odcinka

> w jtd?

6000

Napisano

> 6000

shocked.gif

myślałem że sporo mniej...w końcu pow. 4500 to już nie jedzie...

Napisano

> 6000

a skąd takie info? , w JTD z BBMów odcięcie było z tego co pamiętam przy około 5100, a tutaj na koniec obrotomierza???

Napisano

> a skąd takie info? , w JTD z BBMów odcięcie było z tego co pamiętam

> przy około 5100, a tutaj na koniec obrotomierza???

z tego co wiem to nie wskazówka nie dojdzie do końca obrotomierza !! po 5000 się zatrzymuje wkońcu to są już nie bezpieczne obroty !! smile.gif

Napisano

> myślałem że sporo mniej...w końcu pow. 4500 to już nie jedzie...

To że nie jedzie to fakt. Ale dokręcić można...

Napisano
  • Autor

No dobra powracam do sedna watku.... wink.gif

W ASO w wejherowie chca za instrukcję do Stilo 120 zł sick.gifmlot.gif ....za darmo .....dobre sobie.....

Pierwsza usterka ( jak widze nie tylko u mnie ) Akumulator... był jeszcze orginał FIATA ale po kilku dniach postoju silniczek 2 razy przekręcił i padł...

Po naładowaniu aku. w srodku ( sprawdzałem aerometrem gęstośc elektrolitu ) brązowo czacha.gif

Czas na wymiane ... bedzie Centra futura z serii CF07

Dane:

12V 760A 75Ah koszt .... 345zł frown.gif ceny jak widze zaczynaja cie od 300 do 439 hmm.gif za ten sam akumulator....

Napisano

> Czas na wymiane ... bedzie Centra futura z serii CF07

> Dane:

> 12V 760A 75Ah koszt .... 345zł ceny jak widze zaczynaja cie od 300

> do 439 za ten sam akumulator....

Szukałes innych producentów? POdobno ZAP robi bardzo dobre aku, jakieś nagrody zdobywają hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Szukałes innych producentów? POdobno ZAP robi bardzo dobre aku,

> jakieś nagrody zdobywają

Tak... Godne uwagi są jeszcze: Varta Blue HP oraz HP ale mają troszeczke gorsze parametry... no i gwarancję na 24 miesiące niewiem.gif

Centra serii Futura ( to tak naprawdę jest EXIDE ) ma 3 lata gwarancji no i bardzo dobre parametry ( prąd / pojemnosc / cena/ jakośc ) ok.gif

Wszyscy odradzali BOSCH ( poza boschem wink.gif - wszystkie modele - podobno jest wiele reklamacji i sprzedawcy wycofują się z sprzedazy Boscha .... hmm.gif a wydawało by się że to taka dobra firma.... hmm.gif

Napisano

Osobiscie polecam akumulatory varty , w KrK w jednym miejscu sprzedaja w dobrej cenie z gwarancja grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.