Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyrejestrowanie auta i rozbiórka na części - jak to zrobić?

Featured Replies

Napisano

Na wstepie zaznaczę, iz wiem że BYŁO wink.gif ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi wyczerpującej problem.

Otóż sprawa ma się następująco. Jestem posiadaczem samochodu Dacia 1300 z 73 roku. Auto mam po dziadku, od nowości w rodzinie, mam do niego ogromny sentyment itp. Autko jest w stanie "dobrym", ale chcę je doprowadzic do stanu "idealnego", czyli po prostu odrestaurować. Niestety dostępność części jest dość ograniczona, więc od jakiegoś czasu rozglądam sie za drugim takim autkiem, które posłużyło by mi za "sklep z częściami". Teraz pojawiła się okazja, i zamierzam zabrać się za tą sprawę.

I w związku z tym mam pytanie. Moje auto, mimo iz stoi w garażu i raczej nie jest uzywane, ma wykupione OC i jest zarejestrowane. Teraz chciałbym kupic drugie takie samo auto, powyciągac z niego co sie da, a samej budy się pozbyć. Jak to zrobić? Podpisując umowę kupna-sprzedazy, byly wlasciciel jest zobowiazany wyrejestrowac auto, prawda? Czy ja mogę w tej sytuacji nie rejestrowac go wcale, tylko rozlozyc na czesci, a nadwozie oddac zlomiarzom? Czy ktos mnie za kilka lat nie ścignie za to że kupiłem auto, ktorego nie dośc że nie zarejestrowalem, to jeszcze nie mam? smile.gif Czy jest jakis legalny sposob na rozbiorke auta na czesci? Wiem ze jest jakas opcja zeby oddac bude na szrot, ktory ma uprawnienia do wydania zaswiadczenia o zezlomowaniu. ale wtedy chyba doplaca sie za kazdy brakujacy kilogram masy wlasnej auta? Tym sposobem to ja pojde z torbami...

Przerabial ktoś taki temat? Zna się ktos na tym? Bardzo proszę o pomoc smile.gif

Napisano

musisz podjechać do złomiarza który wydaje zświadczenia o złomowaniu - on ci powie jak to "załatwić"

czasem po prostu wystarczy "wyrównać" brakująca wage jakimkolwiek złomem... musisz pogadać z osobą która wypisuje papiórek...

waytogo.gif

Napisano

> Przerabial ktoś taki temat? Zna się ktos na tym? Bardzo proszę o

> pomoc

heyah !!! palacz.gif

przerabiałem to jakieś 1,5 roku temu, kupiłem samochód powypadkowy, wyciągnąłem z niego wszystko co przedstawiało jakąś wartość, a resztę (tj. skorupę, nawet nie całą) odwiozłem do "złomiarza". Zapłaciłem bodajże 200,- pln i dostałem odpowiednie zaświadczenie i po 2 tyg. otrzymałem decyzję z WK o wyrejestrowaniu auta.

Napisano

Często widze samochodzik pewnej firmy która zajmuje się handlem złomem i przewozą w kontenerze karoserie autek, więc najlepiej spytać sie takich specjalistów. Napewno doradzą , co zrobić żeby było dobrze

Napisano

> Często widze samochodzik pewnej firmy która zajmuje się handlem

> złomem i przewozą w kontenerze karoserie autek, więc najlepiej

> spytać sie takich specjalistów. Napewno doradzą , co zrobić

> żeby było dobrze

A ja mam pomysła takiego troszkę ..... Kupić auto od gościa spisać umowę kupna sprzedaży (podać dane kogoś np z gdańska, albo suwałk) ...... i po temacie

Napisano

> ..... kupiłem samochód powypadkowy,

> wyciągnąłem z niego wszystko.................otrzymałem decyzję z WK o

> wyrejestrowaniu auta.

Myslę, że ten post zawarł wszystko co istotne w tym temacie ok.gif Dodam ze nawet skorupy nie trzeba odstawiać tylko same tabliczki znamionowe, reszta jest sprawą ceny.

Napisano

> A ja mam pomysła takiego troszkę ..... Kupić auto od gościa spisać

> umowę kupna sprzedaży (podać dane kogoś np z gdańska, albo

> suwałk) ...... i po temacie

taaa, w sumie najprostsze i najtańsze rozwiązanie ale....

1. przy takim numerze nie zgłosisz tego raczej do US (jest na to jakiś paragraf)

2. podajesz jakieś nieprawdziwe dane (paragraf)

3. fałszujesz umowę (paragraf)

4. nie rejestrujesz auta (paragraf)

5. nie opłacasz OC (paragraf)

6. .... i coś tam jeszcze by się pewnie znalazło

na 99% pewnie nic by się nie stało, ale za te kilkaset złotych oszczędności, to bym raczej wolał nie ryzykować, bo w życiu to różnie bywa (np. nie brakuje "życzliwych" sąsiadów)

Napisano

> taaa, w sumie najprostsze i najtańsze rozwiązanie ale....

> 1. przy takim numerze nie zgłosisz tego raczej do US (jest na to

> jakiś paragraf)

> 2. podajesz jakieś nieprawdziwe dane (paragraf)

> 3. fałszujesz umowę (paragraf)

> 4. nie rejestrujesz auta (paragraf)

> 5. nie opłacasz OC (paragraf)

> 6. .... i coś tam jeszcze by się pewnie znalazło

> na 99% pewnie nic by się nie stało, ale za te kilkaset złotych

> oszczędności, to bym raczej wolał nie ryzykować, bo w życiu to

> różnie bywa (np. nie brakuje "życzliwych" sąsiadów)

Masz 100% rację, podałem tylko jak to niektórzy robią.

Napisano
  • Autor

Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi 20.GIF

Zgodnie w tym co radzicie, przejdę się na jakiś szrot i po po prostu pogadam z kolesiami. Tak przy okazji - może przypadkiem ktoś wie który szrot w Łodzi ma odpowiednie uprawnienia to zalatwiania tego typu spraw?

Zero77 - Zanim zezłomowałeś auto i zostało ono wyrejestrowane, musiałeś po zakupie rejestrować na siebie? Czy wystraczyło kupić i zezłomować na starych numerach? Możesz to dokładniej opisać? smile.gif

Napisano

> Zero77 - Zanim zezłomowałeś auto i zostało ono wyrejestrowane,

> musiałeś po zakupie rejestrować na siebie? Czy wystraczyło kupić

> i zezłomować na starych numerach? Możesz to dokładniej opisać?

nie rejestrowałem na siebie, ale zapłaciłem podatek w US, zresztą poczytaj ten wątek to Ci sporo wyjaśni, a jak byś chciał coś więcej wiedzieć to pytaj

Napisano
  • Autor

> nie rejestrowałem na siebie, ale zapłaciłem podatek w US, zresztą

> poczytaj ten wątek to Ci sporo wyjaśni, a jak byś chciał coś

> więcej wiedzieć to pytaj

O, super smile.gif Dzieki ok.gif

Napisano

> O, super Dzieki

A jeżeli kupisz i powiedzmy nawet nie zdążysz przerejestrować, OC jeszcze będzie jeszcze po poprzednim właścicielu. Co w przypadku jeżeli BY CI TEN SAMOCHÓD UKRADLI? Masz zaświadczenie z Policji do wyrejestorwania. Może wystarczyło by wymontować to co Ciebie interesuje i tak podstawić samochód coby kogoś zainteresowało to co po nim zostanie oink.gif

Napisano

Wiem ze jest jakas opcja zeby oddac bude na

> szrot, ktory ma uprawnienia do wydania zaswiadczenia o

> zezlomowaniu. ale wtedy chyba doplaca sie za kazdy brakujacy

> kilogram masy wlasnej auta? Tym sposobem to ja pojde z

> torbami...

Czekaj czekaj z tymi brakującymi kilogramami. Czy twja Dacia jest niekompletna :-)

Przecież część rzecy pewnie od razu musisz podmienić. Więc starocia z twojej bryki zwiększą masę karoserii.

Napisano

Wszystko zależy od tego, czy uda Ci się dogadać w właścicielem złomowca upoważnionego do kasacji. To wszystko.

Napisano
  • Autor

> Wiem ze jest jakas opcja zeby oddac bude na

> Czekaj czekaj z tymi brakującymi kilogramami. Czy twja Dacia jest

> niekompletna :-)

> Przecież część rzecy pewnie od razu musisz podmienić. Więc starocia z

> twojej bryki zwiększą masę karoserii.

No niby masz rację, ale niestety aktualnie nie mam czasu sie tym zająć. Planowałem po prostu wybebeszyc auto, a części odstawić "na półki". Za poważna robotę przy aucie mam zamiar zabrać się jak nadejda lepsze czasy i będę mial więcej wolnego wink.gif Tak więc opcja z przekładką części odpada...

A trafic na jakąkolwiek Dacię z 73 roku jest nieziemsko trudno, więc chcę brac póki jest. Tak BTW to chyba mi ja ktoś sprzątnął sprzed nosa zeby.GIF Mozna co jakiś czas znaleźć na allegro roczniki od 76 wzwyż, ale one mnie nie interesuja bo sporo części i detali jest juz innych palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy od tego, czy uda Ci się dogadać w właścicielem

> złomowca upoważnionego do kasacji. To wszystko.

No właśnie chyba do tego się sprawa sprowadza. Będę działał ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.