Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasek rozrzadu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jak zapewne stali forumowicze wiedza, mam problemy z nierowna praca silnika. Wymienilem juz sonde labda, swiece i kable WN. Problem objawia sie tym, ze na zimnym silniku niby wszystko jest ok, auto chodzi rowno, nie czuc tego ze nim telepie. Problem pojawia sie gdy auto sie nagrzeje, wtedy czuc jak auto cale sie tresie, jak otworze maske to widac jak silnikiem telepie. Sprawdzilem jak auto zachowuje sie wtedy po dodaniu gazu - i auto wtedy jzu sie nie trzesie, chodi rowno, natomiast jak dodaje gazu 'palecem' to widac jak silnikiem troche zatelepie. Kiedy dodam duzo wiecej gazu to jest juz rowniotko. Dodam jeszcze, ze auto bez zadnego problemu wkreca sie na obroty i wydaje mi sie ze nic nie stracilo na mocy (moge piszczec na LPG nawet na 2). Objawy sa takie same na LPG i na PB. Bylem juz nawet na examinerze, gdzie panowie w ASO stweirdzili, ze jest blad sondy, skasowali a ja na wlasna reke ja wymienilem.

Aha, zpomn

Napisano

możesz sprawdzić, rozrząd, ale jedn ząbek i już nie powinieneś mieć ciśnienia na cylindrach...

obroty powinny stac na 800 +- 50

Napisano
  • Autor

> możesz sprawdzić, rozrząd, ale jedn ząbek i już nie powinieneś mieć

> ciśnienia na cylindrach...

> obroty powinny stac na 800 +- 50

Tez mi to powiedzial inny mechanik, co chyba oznacza ze auto nie wkrecalo by sie juz tak na obroty jak kiedys... I starcilo by na mocy, co u mnei nie jest objawem.

Napisano

Umyj przepustnice, krokowca, posprawdzaj styki czy nie pośniedziały.....

Sprawdź czy nie masz pękniętego kolektora wydechowego lub nieszczelności przed katalizatorem....takie nieszczelności mogą powodować dostawanie się powietrza do układu wydechwego które zostaje wykryte przez sonde lambda i bedzie powodować nierówna pracę...pon. mimo iż mieszanka będzie ok to sonda będzie co chwila podawać że jest za uboga i ecu wrzuci więcej wachy do gara a to skolei przymuli silnik.....

Napisano

> Sprawdź czy nie masz pękniętego kolektora wydechowego lub

> nieszczelności przed katalizatorem....takie nieszczelności mogą

> powodować dostawanie się powietrza do układu wydechwego które

> zostaje wykryte przez sonde lambda i bedzie powodować nierówna

> pracę...pon. mimo iż mieszanka będzie ok to sonda będzie co

> chwila podawać że jest za uboga i ecu wrzuci więcej wachy do

> gara a to skolei przymuli silnik.....

Poważnie może tak byc ? Pytam bo u siebie podejzewam cos podobnego...

Napisano

> Poważnie może tak byc ? Pytam bo u siebie podejzewam cos podobnego...

to jest podstawowa sprawa jeśli cały czas pokazuje biedę a wtryyski sikają jak głupie... masz czarny dym z rury?

Napisano

> to jest podstawowa sprawa jeśli cały czas pokazuje biedę a wtryyski

> sikają jak głupie... masz czarny dym z rury?

Nie nie. To nie jest tak. Ja sonde mam wymienioną, spalanie w normie itp. U mnie jest to telepanie silnikiem i jak samochod dluzej postoi i go odpale to nie wchodzi mi na obroty bez wcisniecia pedalu gazu. Zalezne jest to od temperatury zewnetrznej, w zimie po zapaleniu sam wchodzi na obroty. Jak jest zimny telepanie jest bardzo duze, jak cieply to duzo mniejsze i odczuwalne na jalowym. Na kompie zero błędów.

Napisano

na zimnym silniku sonda nie pracuje i trochę trwa zanim złapie swoje parametry więc możesz ją łatwo wyeliminować...

Napisano

> na zimnym silniku sonda nie pracuje i trochę trwa zanim złapie swoje

> parametry więc możesz ją łatwo wyeliminować...

Ok ... czyli trzeba poszukać tropu gdzie indziej.

Napisano

> Ok ... czyli trzeba poszukać tropu gdzie indziej.

sprawdź czy wtryskiwacze nie siadają...

Napisano

> sprawdź czy wtryskiwacze nie siadają...

Hmm ... rok temu mniej więcej jeden był wymieniany bo był walnięty (bład się rejestrował) i wtedy goście przeglądali i czyścili całość. Próbowałem już choć czego. Podmieniałem cewkę z kumplem - bez efektów. Świece mają może z 15 000. Poza tym raczej brak innych objawow (za wyjatkiem bujniecia obrotow przy wrzuceniu na luz), auto przyspiesza normalnie i nie jest osłabione.

Napisano
  • Autor

Mnie cos dzwoni pod autem, najpierw byla to obudowa kolektora wydechowego (taka aluminiowa) przymocowalem ja prowizorycznie, mysle ze juz sie nie rusza, no chyba ze cos jescze do spodu. Ale powiedzmy ze dzwoni katalizator, czy moga byc wlasnie takie objawy jak ja mam, gdyby katalizator sie konczyl ?

Od jakiegos czasu, przy dodawaniu gazu na pierwszym biegu czuje taki smrod niedopalonej beny/gazu, moze faktycznie mam gdzies nieszczelnosc i moze to bedzie moim zbawieniem! Musze to sprawdzic smile.gif. Cos kiedys tez czytalem, ze jak konczy sie katalizator to tez moze smierdziec, to prawda ?

Sprobowalem wczoraj zapchac wydech szmata... ale nie mialem auta na podnosniku i nei widzialem czy gdzies uciekaja spaliny... ale trzymalem z 10 sekund... zrobilo sie duze cisnienie ale auto nie przygaslo nawet...

Patre: nie dymi mi na czarno, spaliny maja normalny zapach smile.gif

Moze po wymianie UPG i uszczelki kolektora cos zle dokrecili ? i tez moze jakies lewe powietrze sie dostawac... ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.