Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spadek mocy po włączeniu klimy

Featured Replies

Napisano

> No ale tez jest odczuwalny

> spadek mocy jak sie klime wlaczy , tak jakby kontrola trakcji

> byla (a nie ma)

niewiem.gif spadek mocy po włączeniu klimy? dziwne, bo mój JTD tak nie ma... hmm.gif

Napisano

> spadek mocy po włączeniu klimy? dziwne, bo mój JTD tak nie ma...

Jak kiedys wybiore sie na hamownie to zmierze z klima i bez , w punto hgt 10% zabiera klima mocy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jak kiedys wybiore sie na hamownie to zmierze z klima i bez , w punto

> hgt 10% zabiera klima mocy

oczywiście, że klima zabiera część mocy silnika... tylko, że ja nigdy tego nie odczuwałem w JTD...

Napisano

> oczywiście, że klima zabiera część mocy silnika... tylko, że ja nigdy

> tego nie odczuwałem w JTD...

Dobrze, że się poprawiłeś... Bo wyżej napisałeś nie za bardzo...

Napisano

> Jak kiedys wybiore sie na hamownie to zmierze z klima i bez , w punto

> hgt 10% zabiera klima mocy

mam rozumieć ze klima w stilo 1,8 zabiera 1,33 KM, ale w 2,4 urywa 1,7 ?? zlosnik2.gif

Napisano

> mam rozumieć ze klima w stilo 1,8 zabiera 1,33 KM, ale w 2,4 urywa

> 1,7 ??

10% ze 133km to 13km a nei 1.33km zakrecony.gif , co do seleni to w puncie lalem , byl taki sobie , wybadalem na fakturce poprzedniego wlasciciela ze lal mobil 0w40 turbo diesel grinser006.gif

A moc sie traci bo sprezarka klimy pracuje , a zapewne jest napedzana z silnika (wal?) wiec bierze mocy tak samo jak sprezarki mechaniczne eaton czy inne , tez biora zeby napedzic sie grinser006.gif

Napisano

> 10% ze 133km to 13km a nei 1.33km

mój błąd, przecinek w złym miejscu

> A moc sie traci bo sprezarka klimy pracuje , a zapewne jest napedzana

> z silnika (wal?) wiec bierze mocy tak samo jak sprezarki

> mechaniczne eaton czy inne , tez biora zeby napedzic sie

teraz to mi zaimponowałeś rotfl.gif tylko skąd wytrzasnąłeś akurat 10%?? poważnie obciąża silnik, w życiu bym nie wpadł zakrecony.gif

Napisano

> strzał w stopę

> dalej nie wierzę

> klima+ max obciążenie alternatora

To poczytaj o sprezarkach mechanicznych itd to moze cos tam sie dowiesz , srednio klima bierze 5-10% mocy , i zwieksza zuzycie paliwa grinser006.gif

Jak znajomy uruchomi hamownie to sprawdze tak jak mowilem i sie pochwale

Napisano

> To poczytaj o sprezarkach mechanicznych itd to moze cos tam sie

> dowiesz , srednio klima bierze 5-10% mocy , i zwieksza zuzycie

> paliwa

> Jak znajomy uruchomi hamownie to sprawdze tak jak mowilem i sie

> pochwale

to 5% czy jak twierdziłeś 10% ? srednio wychodzi 7,5 % zeby.GIF nie czujesz klimatu wink.gif kotłuj na SSP bo tutaj dostaniesz priva żebyś ograniczył spam na technicznym

Napisano

> to 5% czy jak twierdziłeś 10% ? srednio wychodzi 7,5 % nie czujesz

> klimatu kotłuj na SSP bo tutaj dostaniesz priva żebyś

> ograniczył spam na technicznym

Ehm raczej ty nie czaisz tematu ,vel nei wiesz co masz pod maska i co pod pedalem gazu jak klime wlaczysz grinser006.gif

Napisano

Nie wiem jak w innych modelach ale w 1.6 sprezarka od klimy ma moc ok 7-8 KM wiec o taka wartosc zmniejszona jest moc silnika 1.6 w momencie zalaczenia klimy. Wiadomosc z FAP. Pozdrawiam.

Napisano

> Nie wiem jak w innych modelach ale w 1.6 sprezarka od klimy ma moc ok

> 7-8 KM wiec o taka wartosc zmniejszona jest moc silnika 1.6 w

> momencie zalaczenia klimy. Wiadomosc z FAP. Pozdrawiam.

Jeżeli to prawda, to nie wiem jak jeździ 1.4 zakrecony.gif Bo mój 1.6 z klimą to nawet z jedną osobą się wlecze... zeby.GIF

Napisano

> Jeżeli to prawda, to nie wiem jak jeździ 1.4 Bo mój 1.6 z klimą to

> nawet z jedną osobą się wlecze...

Mój JTD z klima czy bez Zbiera sie bardzo dobrze rotfl.gif co innego jak jadą 3 osoby a co innego jak 5 rotfl.gif jest różnica wtedy czy klima jest włączona czy wyłączona wink.gif

Napisano

W 1.8 też nie odczułem jakiegośspadku mocy, ale faktem jest żer jest to dodatkowe obciążenie na silnik i pali więcej, podobno spalanie wzrasta o ok. 10%.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Właśnie kilka dni temu się nad tym zastanawiałem jak to jest ze spadkiem mocy .

Mam wrażenie ,że jak mam klimę włączoną to muszę go więcej cisnąć , dawać ciut więcej gazu niż normalnie,żeby poczuć wgniatanie w fotelu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Właśnie kilka dni temu się nad tym zastanawiałem jak to jest ze

> spadkiem mocy .

> Mam wrażenie ,że jak mam klimę włączoną to muszę go więcej cisnąć ,

> dawać ciut więcej gazu niż normalnie,żeby poczuć wgniatanie w

> fotelu

>

Panowie, przecież to normalne. Klima to nie żaróweczka 5Watt lecz potężna maszyna pobierająca zdeeecydowanie więcej energii. Energia nie bierze się znikąd, w autku - z pracy silnika i spalania banzynki/ropy. Jeśli włączycie klime to auto traci troszkę na mocy i trochę więcej spala. To normalne.

pzdr...

/kustosz

Napisano

W naszych Stilonach jest zastosowana spręzarka o stałej wydajnośći i pacująca cały czas. Tak więc właczenie klimatyzacji w sposób stały i równomierny obciąża silnik i powoduje spadek mocy oraz wzrost spalania. W niektórych autach stosuje sie układ ze spręzarką o stałej wydajności, jednak cyklicznie właczaną i wyłaczaną w trakcie pracy, zależnie od zapotrzebowania. Najnowsze układy klimatyzacji są wyposażone w spręzarki o zmiennej wydajnośći w zależności od zapotrzebowania, a co za tym idzie w róznym stopniu obciazajace silnik. Ostatnie rozwiazanie jest najlepsze, ponieważ obciąza silnik tylko w takim stopniu jak to jest potrzebne i ie marnuje energii, jest oczywiście znacznie drozsze i bardziej skomplikowane.

Pozdrawiam.

Napisano

> W naszych Stilonach jest zastosowana spręzarka o stałej wydajnośći i

> pacująca cały czas.

Dziwne co mówisz, bo w moim nie pracuje cały czas - klima auto

Napisano

> Dziwne co mówisz, bo w moim nie pracuje cały czas - klima auto

Być może masz rację, jeśli tak jest to bedą skakac obroty na biegu jałowym. jakos tego nie zauważyłem. Wzglednie mozesz mieć zbyt mało czynnika lub uszkodzony wentylator. Mówimy oczywiscie o sytuacji, kedy zadana temperatura docelowa jest nizsza od temperatury obecnej.

Pozdrawiam.

Napisano

> Dziwne co mówisz, bo w moim nie pracuje cały czas - klima auto

Jesteś pewien? hmm.gif Mnie się wydaje, że twój sterownik gdy jest za zimno po prostu dodaje troszkę ciepłego powietrza z nagrzewnicy. wink.gif

Napisano

Spadek mocy po włączeniu klimy na hamowni został zmierzony i w wypadku 1.8 wynosi 6 KM

• 2 tygodnie później...
Napisano

Znalazlem taką dokumentacje serwisową dla kursantów konczacych kursy naprawy i obslugi sprezarek klimy. W Alfie (toz to tez fiatowska reka smile.gif ) montuje sie kilka rodzajow sprezarek. Srezarka maksymalnie pobiera ok 7KM. Wiec kolega wyzej sie nie pomylil.

Tyle ze moc ta jest uzalezniona od... tego z jaką prędkością kręci się wentylator nawiewowy przy parowniku albo jak duzo powietrza przez niego przelatuje. Innymi słowy jak rozkrecisz wentylator na maks wówczas szybciej ociepli parownik (więcej ochlodzi powietrza) i zawor rozpręzny mocniej sie otworzy i sprezarka musi więcej (bardziej) tloczyc aby mogla zajsc reakcja rozpręzania (ochladzania) czynnika. Zawór rozprężny tym reguluje. Na poczatku czerwca wymienilem zawor rozpręzny, chłodnice (skraplacz) i osuszacz. spręzarkę mi przejzeli, poczyscili i przygotowali (zalali odpowienią ilościa plynu)

ŻADNEGO spadku w JTD nie czuje a jezdze non stop na klimie nawet w chlodniejsze dni i NIE mam problemu z zaparowanymi szybami.

klima chodzi wydajnie nawet na pierwszym biegu oczywiscie wentylatora. smile.gif

Napisano

> Tyle ze moc ta jest uzalezniona od... tego z jaką prędkością kręci

> się wentylator nawiewowy przy parowniku albo jak duzo powietrza

> przez niego przelatuje.

Dzięki za wyjaśnienia ok.gif Nie dyskutowałem z przytaczanymi tu danymi, a mówiłem jedynie o odczuwalnym spadku mocy po włączeniu klimy. Auto zauważalnie gorzej się zbiera, a z kompletem na pokładzie to już w ogóle tragedia biglaugh.gif

Po odjęciu tych 7KM od mocy 1.6 wychodzi jakieś 95KM, a to tyle co ma 1.4 wink.gif

Napisano

Z resztą na innym forum pisali o kilku przykazaniach dla klimy.

Po pierwsze: Osuszacz

Po drugie Osuszacz

Po trzecie Osuszacz

mając za mało czynnika nie załaczysz spręzarki

Mając wilgoć w układzie zniszczysz sprężarke i zawór rozprężny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.