Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zgnilizna

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, auto po myciu wygląda nieciekawie rocznik 99 serwisowane!!!

post-82389-14352484664582_thumb.jpg

Napisano

> Jak w temacie, auto po myciu wygląda nieciekawie rocznik 99

> serwisowane!!!

nie chcę Cię gnębić więcej, ale zobacz pas przedni pod chłodnicą, mocowania lampek oświetlenia tablicy, progi pod osłonami plastików, miska olejowa ...

wystarczy cool.gif

Napisano

> serwisowane!!!

eeee tam... taka korozja

zobacz sobie moja maskę grinser006.gif

post-41394-14352484665668_thumb.jpg

Napisano

> eeee tam... taka korozja

> zobacz sobie moja maskę

o feeeee ...

jakaś ospa

Napisano

> eeee tam... taka korozja

> zobacz sobie moja maskę

kamienie? planujesz to robić?

Napisano

> serwisowane!!!

czy serwisowane oznacza konserwowane?

konserwacja nawet w najdroższych autach się zedrze, poprostu mechaniczne działanie kamieni. każdy świadomy kontroluje podwozie i w razie takich akcji je konserwuje. polecam dołożyć okresowe malowanie bitexem do czynności serwisowych hehe.gif

Napisano
  • Autor

Auto nie konserwowane ani podwozie ani przekroje. Auto klient oddał do przeglądu i zostało do roboty. Generalnie Fiat ma słabe karoserie, podobnie jak Ford. Gniją przedewszystkim od wewnątrz, jak się zrobi przekroje do 4 lat to przedłuży żywotność auta. Po robocie wyślę fotkę

Napisano

> Generalnie Fiat ma słabe

> karoserie, podobnie jak Ford.

odważne stwierdzenie.

IMO generalizowanie w tym przypadku nie jest na miejscu, korozja zależy od modelu i rocznika.

Napisano

> odważne stwierdzenie.

> IMO generalizowanie w tym przypadku nie jest na miejscu, korozja

> zależy od modelu i rocznika.

Dokładnie, a ja bym twierdził że palio i sieny i co ciekawe cinque mają super blachy w porównaniu do forda i np opla smile.gif

Gorzej było z moim uniaczkiem smile.gif

Napisano
  • Autor

> odważne stwierdzenie.

> IMO generalizowanie w tym przypadku nie jest na miejscu, korozja

> zależy od modelu i rocznika.

Opinia o Fiacie i Fordzie to moje 20-letnie doświadczenia wynikłe z racji wykonywanego zawodu, owszem to czy koroduje wcześniej czy później , jest moim zdaniem wynikiem warunków eksploatacji auta i zabezpieczeń antykorozyjnych dokonanych w trakcie eksploatacji.

Zabezpieczenia antykorozyjne Fiata w porównaniu do innych koncernów np. VW są słabe.

post-82389-14352484670759_thumb.jpg

Napisano

> Opinia[ciach cytat]

> np. VW są słabe.

powielasz stereotypy i generalizujesz wrzucając wszystkie modele do jednego worka. o ile było by to bliskie prawdy w przypadku opla i forda z pewnych roczników, tak z fiatem trzeba być ostrożnym pisząc, że wszystkie korodują.

nie mam tylu lat doświadczenia, ale mimo to wypowiadam się ostrożnie na podobne tematy, głównie po to żeby nie pisać głupot.

chcesz być wiarygodny to odnieś się do konkretnych modeli fiata, roczników i uwzględnij powypadkową przeszłość. na takiej podstawie można zbudować jakąś wiarygodną opinię. robiąc takie porównanie warto też zaznaczyć ile kosztowało nowe auto, oraz ile kosztowały auta do których się je porównuje. wtedy to nabierze jakiegoś sensu. myślę, że z twoim doświadczeniem taka analiza nie będzie problemem i pokusisz się o jej napisanie. byłby to dobry i kompetentny materiał na stronę klubową.

IMHO w przypadku fiata sprawa korozji dotyczy konkretnych modeli z danych lat i krajów produkcji, poza oczywistą korozją aut powypadkowych i poobdzieranych. większośc ludzi tutaj jest tego swiadoma.

Napisano

dokladnie, np moja siena praktycznie w ogole nie ma korozji. Jedyne ognisko sie pojawilo przy zamku bagaznika ale zostalo zlikwidowane 270751858-jezyk.gif na blachach jest czysto a co jest pod zderzakami to bede patrzyl w wakacje ;-) a ople i fordy na prawde potrafia niezle skorodowac.......4 letni focus mojego sasiada jest na to najlepszym przykladem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dokładnie, a ja bym twierdził że palio i sieny i co ciekawe cinque

> mają super blachy w porównaniu do forda i np opla

> Gorzej było z moim uniaczkiem

ok.gif

Mam w rodzinie Uno, CC i Sieny. Uno (2 szt.) oba już były u lakiernika (całe malowane- korozja wp... je równo)

CC ma ponad 9lat (drugie ponad 10 stan SUPER) stan prawie idealny, praktycznie nie widać rdzy.

Sieny w rodzinie są 2, obie po 7 lat. Jednej na masce wyskoczyły drobne bąbelki, ale generalnie jest ok.gifok.gifok.gif

Były też Fiaty 125, 126 i Polonez to była tragedia no.giffrown.gif.

Napisano

> Mam w rodzinie Uno, CC i Sieny. Uno (2 szt.) oba już były u

> lakiernika (całe malowane- korozja wp... je równo)

> CC ma ponad 9lat (drugie ponad 10 stan SUPER) stan prawie idealny,

> praktycznie nie widać rdzy.

> Sieny w rodzinie są 2, obie po 7 lat. Jednej na masce wyskoczyły

> drobne bąbelki, ale generalnie jest

> Były też Fiaty 125, 126 i Polonez to była tragedia .

No właśnie dlatego takie gadki że fiat jest be są dziwne.

Palio poza małymi korodkami, koło szyby tylnej na rogach było ok. i poza tym rsdzy nie widać smile.gif

Napisano

> kamienie? planujesz to robić?

Miałem kiedyś stłuczke i wymienili mi maskę... widac, że z wysokiej jakości blachy zrobiona zlosnik.gif Przeżarło ją od środka, więc nie za bardzo już jest co robić. Jak zacznie kaleczyć ręce przy otwieraniu, to kupie na szrocie i wymienie grinser006.gif

Poza tym standardowo skorodowany mam pas przedni, pod progami nie sprawdzałem (boje sie wink.gif ), a poza tym specjalnych ognisk korozji nie stwierdzam. Jakiś mały purchel na dachu sie robi i w jednym miejscu bezbarwny lakier odłazi.

Napisano

> Miałem kiedyś stłuczke i wymienili mi maskę... widac, że z wysokiej

> jakości blachy zrobiona Przeżarło ją od środka, więc nie za

> bardzo już jest co robić. Jak zacznie kaleczyć ręce przy

> otwieraniu, to kupie na szrocie i wymienie

machnij to jakas farbą olejną, nie będzie tak w oczy waliło zlosnik.gif masz czas, poszukaj w kolorze ok.gif

> Poza tym standardowo skorodowany mam pas przedni, pod progami nie

> sprawdzałem (boje sie ),

ja u siebie miałem czysto. zanim zdjąłem progi kupiłem puszkę bitexu, papier ścierny i pędzel. po zdjęciu plasticzorów okazało się, że nie było to potrzebne

>a poza tym specjalnych ognisk korozji

> nie stwierdzam. Jakiś mały purchel na dachu sie robi i w jednym

> miejscu bezbarwny lakier odłazi.

dodaj, że auta nigdy nie garażowałeś (chyba dobrze pamiętam) i masz spory przebieg, to chyba tłumaczy skąd rdza.

Napisano

Ale przecież Fiaty rdzewieją, czegoś tu nie rozumiem yikes.gifhehe.gifwink.gif

Tak na poważnie, to spisują się dosyć dobrze. Jak tak idę przez miasto z wózkiem z małym, to przyglądam się tym wszystkim autom i muszę powiedzieć, że większość, to obraz nędzy i rozpaczy.

Nie ważne jak marka Toyota, VW i inne.

Auta z drugiej reki sprowadzone do Polski z zachodu, to chyba w większości jednak wraki ładnie podpicowane !

Powiedzcie mi jak to możliwe, że taki Golf III rdzewieje na całej długości (progi, drzwi, błotniki...) coś chyba jest nie tak ?! Prawda ! Pewnie pływał w błocie po szyby, zanim trafił do Polski.

Napisano

Ja mam sienke z 98 i jak na razie korozi na zewnątrz auta nie widziałem.Ale pod spodem to znaczy elementy mocujące silnik to coś tam rudego się pojawia wink.gifswoją drogą to widziałem ostatnio np:Renault Laguna 99 (kilka sztuk szwagier kupował,szukaliśmy czegoś w dobrym stanie i był problem ze znalezieniem)niby klasa wżej ale rdża już jest co mnie bardzo zdziwiło,także na siene nie moge narzekać jeśli chodzi o blachy i nie tylko smile.gif > Ale przecież Fiaty rdzewieją, czegoś tu nie rozumiem

> Tak na poważnie, to spisują się dosyć dobrze. Jak tak idę przez

> miasto z wózkiem z małym, to przyglądam się tym wszystkim autom

> i muszę powiedzieć, że większość, to obraz nędzy i rozpaczy.

> Nie ważne jak marka Toyota, VW i inne.

> Auta z drugiej reki sprowadzone do Polski z zachodu, to chyba w

> większości jednak wraki ładnie podpicowane !

> Powiedzcie mi jak to możliwe, że taki Golf III rdzewieje na całej

> długości (progi, drzwi, błotniki...) coś chyba jest nie tak ?!

> Prawda ! Pewnie pływał w błocie po szyby, zanim trafił do

> Polski.

Napisano
  • Autor

Mimo wszystko opini o Fiacie nie zmienię. Mając na tapecie Sienę

są tam myslę błędy w odprowadzaniu wody np. z tylnych podłuznic (otwory zatkane korkami to akurat O.K ale spływ pod tylny zderzak żaden i gnije, w kierunku silnika spływ wody w próg)

plastiki na progach ( pełno brudu, piachu a po zimie i soli, trudne do wypłukania bez demontarzu) tylne wnęki kół zabezpieczone półnadkolem od tyłu O.K za to pięknie piaskuje zakończenie progu. Można by tak jeszcze ale po co, każdy chwali to co ma. Jesli auto co jakiś czas umyjemy myjką wysokociśnieniową i wyłapiemy powstające ogniska korozji, zakonserwujemy przekroje

ruda wtedy nie poszaleje. Ciekawe czy pamiętamy o przetykniu otworów spływowych lub czy mechanik wymieniając elementy zawieszenia widząc ubytek konserwacji zakonserwuje ? W jakich warunkach użytkujemy auta i po jakich drogach jeździmy to wszyscy wiemy tylko że dziś nie projektuje się aut na polskie drogi i warunki, stąd muszą być one dodatkowo zabezpieczane antykorozyjnie jeśli tego nie robimy mamy zgniliznę. Sam kiedyś jeździłem fiatami i siętego nie wstydzę. Pozdrawiam Użytkowników Fiata!!! Może jeszcze jedna fotka.

Napisano

> Opinia o Fiacie i Fordzie to moje 20-letnie doświadczenia wynikłe z

> racji wykonywanego zawodu, owszem to czy koroduje wcześniej czy

> Zabezpieczenia antykorozyjne Fiata w porównaniu do innych koncernów

> np. VW są słabe.

Wiesz co, chyba pracujesz w serwisie VW

Bo podobnych inormacji tylko ktoś taki może udzielić

Popatrz sobie jak pięknie gniją hondy na tylnych błotnikach, Ople praktycznie wszędzie ( 2 letni zgnite błotniki ) i twoje ukochane VW - wewnętrzne nadkola

Więc nie pitol, bo jakoś moje obie Bravy nie sa zgnite a mają za soba jedna 220 kkm a druga 100 kkm

Nie wiem jak słabo zabezpiecona może być karoseria całkowicie ocykowana ?? Taka jak np włąśnie w Bravie

Nasłuchałeś się nie wiadomo gdzie głupot i propierasz to swoim stażem pracy

Długość wykonywania zawodu nie świadczy o wiedzy i profesjonaliźmie - oczywiście nie generalizując

Pozdrawiam fana niemieckiej techniki - najlepszej na świecie - szkoda tylko że np nie zdołali wymyśleć szyny wtrysków w dieslach tylko jakies badziewne pompowtryskiwacze wciskają - taże nie generalizując że reszta jest równie badziewna

Napisano

> Mimo wszystko opini o Fiacie nie zmienię. Mając na tapecie Sienę

Nu tak - a mówi się że tylko KROWA nie zmienia poglądów

Napisano
  • Autor

> Nu tak - a mówi się że tylko KROWA nie zmienia poglądów

Może i tak. Mimo wszystko cenię sobie tych co mają twarde poglądy i stoją przy swoim. Potraktuj podwozie swojego auta ciśnieniem 200 bar jak ma od 8 lat w zwyż możesz zobaczyć to samo co na moich fotkach. A w VW nie pracuję, przeszedłem na swoje.

Napisano

> Może i tak. Mimo wszystko cenię sobie tych co mają twarde poglądy i

> stoją przy swoim. Potraktuj podwozie swojego auta ciśnieniem 200

> bar jak ma od 8 lat w zwyż możesz zobaczyć to samo co na moich

> fotkach. A w VW nie pracuję, przeszedłem na swoje.

a z czego to takie ciśnienie?

Napisano

> dodaj, że auta nigdy nie garażowałeś (chyba dobrze pamiętam) i masz

> spory przebieg, to chyba tłumaczy skąd rdza.

Mam duży przebieg, auta nigdy nie garazowałem. Mam też sporo odprysków po kamieniach (purchel na dachu to chyba własnie zaniedbany efekt odbicia sie kamyka), którymi owszem przejmuje sie, ale poza tym przejęciem sie nigdy mi do głowy nie przyszło czegos z tym zrobić grinser006.gif

Generalnie (poza tą wstrętną - ale nieoryginalną maską ) nie moge na korozje narzekać.

edit: o misce olejowej raczej nie bede wspominał... ten element to niestety kompletne nieporozumienie

• 2 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.